Radio 1 vastaa

lö 22.10.2016

 • 5 min
 • tillsvidare

Kanavajohto kommentoi kuuntelijapalautetta.

Sändningar

 • lö 22.10.2016 13.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • "Suuret kiitokset ohjelmasta Euroopan historian suuria aaltoliikkeitä.
  Oli virkistävää ja avartavaa kuunnella professori Tarastin laajaa tietoa ja poikkeuksellisen myönteistä maailmankuvaa. Odotan innolla jatkoa."
  Näin ystävällisesti kirjoitti Ritva.
  Kyseessä on Sini Sovijärven toimittama neliosainen sarja "Euroopan historian suuria aaltoliikkeitä", jossa on käsitelty Euroopan historian suuria kaaria, aatesuuntia, ilmiöitä ja tapahtumia. Tärkeässä roolissa on kulttuurihistoria, kirjallisuus ja myös musiikki. Asiantuntijakaarti on parasta mahdollista laatua kuten professorit Eero Tarasti, Outi Merisalo ja Antoine Lévy sekä ranskalainen diplomaatti ja kirjailija Alain Briottet. Varsin kiintoisaa joukkoa, etten sanoisi.
  Tämän sarjan neljäs eli viimeinen jakso "Ihminen historian virrassa" kuullaan ensi maanantaina kello 12.10, mutta toki kaikki jaksot löytyvät myös Areenasta.

  Jonkin verran on tullut palautetta jälleen kuuluvuudesta, eikä se palaute ole ollut kiittävää. Olen ongelmista todella pahoillani ja yritän parhaani mukaan selvitellä kysymyksiä ja parantaa tilannetta.

  Kari hieman ihmetteli Tiedeykkösessä ollutta sinänsä ansiokasta juttua Kiinasta maailman johtavana aurinkoenergiamaana. Näin Kari: "Itse kuukausittain Kiinan eri keskuksissa työmatkailevana hämmästelen tällaista viherpesua Kiinalle. Missään muualla maailmassa ei ole niin saastunutta ilmaa kuin Kiinan suurkaupungeissa eikä missään muualla suhtauduta esimerkiksi vesien suojeluun yhtä välinpitämättömästi kuin Kiinassa. Hienoa tietenkin sinänsä, että kehittelevät aurinkopaneeleja, mutta niiden merkitys on korkeintaan marginaalinen ja kuittaantuu nopeasti hiilenpolton ja lisääntyvän autoilun takia. Paras vaihtoehto Kiinalle olisi ydinvoima, mutta kun se hiilenpolttaminen on niin helppoa ja halpaa!" Näin siis Kari.

  Anna-Liisa puolestaan kiittelee Leikolaa ja Lähdettä yleensä ja perjantaista Irlanti-ohjelmaa erityisesti. Tämäkin on muuten kuunneltavissa Areenasta. Lisäksi Anna-Liisa tarjoaa mainion idean joko Leikolalle ja Lähteelle tai jollekin muulle "teidän erinomaisista asiatoimittajista", kuten hän luonnehtii.
  "Nyt olisi hyvä paneutua niin sanotun Indokiinan alueen kehitykseen ja sen moninaisiin ongelmiin. Myanmarin kansanmurhasta kyllä uutisoidaan ja Vietnamiin mennään rantalomalle, mutta olisi todella mielenkiintoista kuulla asiantuntijoiden analyysejä alueen nykypäivästä, kehitysmahdollisuuksista ja eri maiden kuten vaikka Laosin erityispiirteistä. Olen sen ikäinen, että lapsuuteni uutiset Vietnamin sodasta ovat yhä muistissani, mutta tuntuu, että sen jälkeen maailman kiinnostus aluetta kohtaan on tyystin kadonnut. Minun kiinnostuksen ei kuitenkaan ole kuollut."
  Kiitoksia Anna-Liisalle aivan erinomaisesta ideasta. Tätä täytyy todella harkita ja pohtia toimitusten kanssa. Aiheesta voisi oikeastaan tehdä jonkinlaisen minisarjan.

  Kiitoksia myös kaikesta muusta palautteesta ja ideoistanne. Niitä otamme yhä kovin mielellämme vastaan joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Oikein rauhallista viikonloppua kaikille.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 16.9.2017

 • "Kaisa Raittilan aamuhartaudet! 24. ja 31.8. aamuhartauksille sanon Amen! Kiitos Kaisa Raittila! Kiitos YleRadio 1. Terveisin paimentyttö."
  Paimentyttö ei ole yksin tällä asialla. Kaisa Raittila, kuten monet muutkin hartausten tekijät saavat jatkuvasti hyvin ansaittua kiittävää palautetta.
  Sitten kuulemme Elinaa:

  "Kuulakkaita syyspäiviä Yle Radio yhden toimitukseen!
  Voisin laveastikin kiittää ja kehua ykkösen musiikkiohjelmia ja muita ajankohtaisia tiedeohjelmia, mutta huomaan syksyn tullen kuitenkin erään vieroitusoireen hiipineen sieluuni ja mieleeni. Kaipuu Risto Nordellin toimittaman musiikin pariin on kasvanut valoisan ajan muuttaessa muotoaan ja tiedustelenkin, olisiko mitenkään mahdollista kuulla Riston valintaa vaikkapa Areenasta, kunnes ohjelma jälleen palaa ensi vuoden puolella? Nythän tilanne on sellainen, että kaikkien näiden ohjelmien kuunteluaika on päättynyt."
  Risto Nordellia kaipaili siis - muiden muassa - Elina. Ymmärrän tuskan oikein hyvin, mutta Ristolla on muutakin elämää kuin radio ja juuri nyt hän keskittyy siihen muuhun. En paljasta mitään, mutta tarkkailkaapa ensi vuonna kirjakauppoja. Tuo Areena-asia on todellakin musiikkiohjelmien osalta hankala. Tekijänoikeussyistä - ja tässä tarkoitan musiikin tekijänoikeuksia, en toimittajan - musiikkiohjelmat ovat kuunneltavissa Areenassa vain kolmekymmentä vuorokautta radiolähetyksen jälkeen. Sellaista se on: raha puhuu.
  Sitten kiitosta ja kritiikkiä:
  "Tervehdys! Alkajaisiksi kehuja loistaville Yle radio 1:n toimittajille Lotta
  Emanuelssonille ja Eva Tigerstedtille hyvistä ohjelmista. Kaiken
  kaikkiaan kanavan toimittajakunta on erittäin ammattitaitoista ja
  asiansa osaavaa niin musiikki- kuin puheohjelmien alueilla. Kiitos siitä.
  Sitten yksi kysymys, mitä teki Yle 1:n kanavalla kesäsarja Rakas
  Ääniraita? Tuuli Saksala ja Susanna Vainiola ovat varsin hyviä
  toimittajia, mutta jos haluan kuunnella populaarimusiikkia, osaan kyllä
  vaihtaa Radio Suomen taajuudelle. Yle 1 on vakiokanava perheessämme
  juuri siksi, että ohjelmistossa ei ole poppia.
  Terveisin E&T"
  No niin. Tuuli Saksalan ja Susanna Vainiolan "Rakas ääniraita" oli todellakin uusi avaus täällä Radio yhdessä. Ohjelmasarjan ajatus oli käsitellä analyyttisesti eri elämänalueita rakkaudesta armoon siten, kuten se on populaarimusiikissa ilmennyt vuosikymmenten aikana. Ohjelmassa kuultu musiikki ei ole sellaista, jota nykyään kuulisi oikeastaan miltään muulta kanavalta. Vai kuinka usein olette kuulleet 1960-luvun Bob Dylania tai 70-luvun Carole Kingiä mistään muualta kuin omasta levyhyllystä tai sitten menneenä kesänä Radio yhdestä? Toki ymmärrän myös sen hämmennyksen, jota tämä kokeilu aiheutti, mutta silti se oli mielestäni perusteltu ja myös onnistunut kokeilu. Yle Radio yksi on laaja-alainen kulttuurikanava ja kulttuuria se on populaarikulttuurikin. Kuitenkin niin sanottu klassinen musiikki säilyy yhä tämän kanavan kivijalkana, eikä sitä muu moninaisuus uhkaa.

  Kiitoksia taas yhteydenotoistanne. Ottakaa yhteyttä edelleenkin joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Siteeraan tässä alussa kuultua Elinaa eli kuulaita syyspäiviä kaikille.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 9.9.2017

 • Aloitetaan kauniista kiitoksista, joita tarjoilee Maija:

  ”Hei! Nyt kun on todella aihetta kiitokseen ja kehuihin, haluan kiittää erinomaisesta ohjelmatarjonnasta varsinkin Yle Radio 1:llä, mitä olen kesälomani ajan ja muutenkin kesäaikana paljon kuunnellut! Mökilläni ei ole sähköä, joten patteriradion ja sieltä Yle Radio 1:n kuunteleminen ovat tuottaneet suurta iloa ja elämyksiä. Eilinenkin asiaohjelma Suomeen ulkomailta tuoduista aviomiehistä oli tosi kiintoisa ja ohjelma haastatteluineen osoitti kunnollista paneutumista aiheen valottamiseksi kuulijoille. Myös musiikkitarjonta haastatteluineen, tausta- ja historiatietoineen on ilahduttavan monipuolista ja korkeaa ammattitaitoa osoittavaa (viimeisenä mm. Maj Lind-pianokilpailu). Muistojen bulevardikin on aivan ihana ohjelma, jota en soisi koskaan lopetettavan. Kiitos siis, että tuotatte näin laadukkaita radio-ohjelmia!”

  Kiitoksia Maijalle. Kerrottakoon, että hänen mainitsema ohjelma Suomeen tuoduista aviomiehistä on dokumenttisarja Todellisissa tarinoissa kuultu ”Imported husbands – tuontisuhteita” niminen ohjelma. Sen voi kuulla toisena lähetyksenä myös huomenna sunnuntaina kello 17.30 ja löytyyhän se myös Areenasta, on tarkistettu.

  Sitten hyvä ja kriittinen kysymys:

  ”Tiedustelisin, minkä vuoksi Radioteatterin tuottamissa kuunnelmissa on kuunteluaikarajoitus Yle Areenassa? Tietääkseni Radioteatteri toimii Ylen alaisuudessa ja Ylen rahoitus hoituu verojen avulla, joten on mielestäni kummallista, ettei periaatteessa veroilla kustannettavat sisällöt ole vapaasti kuunneltavissa Suomessa.
  Kyseiset aikarajoitukset ovat erittäin turhauttavia, koska suurin osa sisällöistä on sellaisia, että ne on todella vaikea löytää mistään muualtakaan. Osassa tapauksista tämä on osoittautunut mahdottomaksi tehtäväksi.
  Mielestäni olisi tärkeää, että vanhat radiokuunnelmat olisi mahdollisimman helposti kuunneltavissa.”

  Tätä mieltä on Aleksi ja minä olen aivan samaa mieltä: se olisi tärkeää. On kuitenkin niin, että vaikka Yle onkin nykyään verovaroilla ylläpidetty yhtiö, niin sitäkin koskee tekijänoikeuslait. Suurin osa vanhoista kuunnelmista ja nykyisistä kaikki on esimerkiksi tehty niin, että näyttelijät palkataan jokaiseen projektiin erikseen. Ylen Radioteatterilla ei ole ollut omia näyttelijöitä enää vuosikausiin. Tietenkin myös tekstit, musiikit ja monet muut asiat ovat erilaisten tekijänoikeussäädösten alaisia ja voin vakuuttaa, että nuo asiat eivät ole kovinkaan yksinkertaisia.

  Mutta kehitys kehittyy. Viime joulukuussa Yle pääsi sopimukseen tekijänoikeusjärjestöjen kanssa yli viisi vuotta vanhojen kuunnelmien julkaisemisesta Areena-kuunteluun, eli Radioteatteri on jo julkaissut lukuisia vanhoja kuunnelmasarjoja koko tämän vuoden Areenaan. Myös Knallit ja sateenvarjot löytyvät!

  Mutta aivan täydellinen tämäkään sopimus ei ole, sillä sopimuksessa on määritelty kuinka monta tuntia ohjelmia voi olla kerrallaan Areenassa. Näin ollen emme pysty julkaisemaan kaikkia toiveita yhdellä kertaa. Ja pääosin ne ovat Areenassa puoli vuotta kerrallaan. Osa ohjelmista on kuultavissa muuten myös ulkomailla. Luettelo näistä toivekuunnelmista löytyy Areenasta. Kannattaa mennä Areenan radiosivuille, valita valikosta ”ohjelmat ja kanavat” kohta ”Draama”, niin sieltä löytyvät tällä hetkellä kuultavissa olevat kuunnelmat.
  Ei siis aivan täydellinen sopimus, mutta pitkä askel parempaan suuntaan kuitenkin.

  Sitten vielä yksi muistutus meille Rikulta:

  ”Hei, olen jo kertaalleen laittanut viestiä teille, mutta nyt vielä kerran mainitsen sen eli 7. elokuuta 2019 tulee kuluneeksi tasan 100 v basso Kim Borgin syntymästä. Toivottavasti Yle Radio 1 on ajan tasalla ja huomioi kyseisen päivän erittäin merkittävästi. Ystävällisin terveisin Riku.”

  Kiitoksia Riku. Olen aivan varma siitä, että ainakin Yle Radio yksi tulee huomioimaan kunnolla Kim Borgin merkkipäivän, kun sen aika koittaa eli siis vajaan kahden vuoden kuluttua.

  Lähettäkää lisää ideoita, kysymyksiä, moitteita ja kiitoksia. Niitä saa perille joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Syyskuun toinen päivä. Kai se on sitten myönnettävä, että syksy on alkanut. Mutta mikäs siinä, sehän on oikein mukava vuodenaika. Nautitaan siis siitä.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 2.9.2017

 • Turun viikon takaiset järkyttävät tapahtumat ovat luonnollisesti keskusteluttaneet paljon ihmisiä ja osa keskustelusta on ulottunut jopa meidän palautepostiimme. En kuitenkaan rupea sitä täällä selostamaan, sillä erilaiset kannat ovat tulleet melko hyvin esille jo eri foorumeilla iltapäivälehdistä poliitikkojen kesäkokouksiin. Yksi kommentti liittyy kuitenkin niin selkeästi Yle Radio yhteen, että luen sen tässä.

  Viestin lähetti Satu:

  ”Hei. Kuinka rauhoittavaa onkaan kuulla kaiken tämän kauhunkin jälkeen Turun tuomiokirkon kellojen lyövän radiossa kello kaksitoista joka päivä niin kuin se on lyönyt aina. Älkää ikinä lopettako tätä perinnettä. Itse en ole kovin vanha, korkeintaan varhaiskeski-ikäinen työssäkäyvä perheenäiti, mutta minua rauhoittaa ja myös lohduttaa tämä hieno perinne.”

  Turun tuomikirkon kellot ovat soineet keskipäivän merkiksi jo kesäkuusta 1944, jolloin elettiin jatkosodan loppuvaihetta ja käytiin kiivaita taisteluja Karjalan kannaksella. Perinne on siis jatkunut jo yli 73 vuotta, enkä ainakaan minä ole niitä milloinkaan lopettamassa. Selvästi niillä on paikkansa vielä tänäkin päivänä.

  Sitten siirrymme sujuvasti talouteen:

  ”Tämänviikkoinen 'Mikä maksaa?' oli poikkeuksellisen hyvä. Erinomaisen hyvin jalkautettua taloustiedettä! Itselleni jäi erityisesti mieleen, että 'markkinamyönteisyys' ja 'yritysmyönteisyys' ovat pitkälti toistensa vastakohtia. Sehän on itsestään selvää, mutta ei sitä kaikkea itse hoksaa.”

  Tämän hoksasi Tapio ja viittaa ilmeisesti torstaiseen Mikä maksaa? -ohjelmasarjan jaksoon ”Voiko talousjärjestelmämme romahtaa?”. Ohjelmassa olivat vieraina Jyväskylän yliopiston strategian ja taloushistorian professori Juha-Antti Lamberg ja Elinkeinoelämän keskusliiton tutkimusjohtaja Mika Maliranta. Juho-Pekka Rantalan lomaillessa ohjelman toimitti ansiokkaasti tuottaja Jorma Honkanen. Ohjelma on kuunneltavissa Areenassa. On se, kävin itse tarkistamassa.

  Jonkin verran on nimittäin tullut valituksia siitä, että ohjelmat eivät olekaan lupauksista huolimatta julkaistuneet Areenaan ajoissa. Nämä valitukset ovat aivan aiheellisia ja näiden teknisten ongelmien kimpussa työskennellään uupumatta. Samaten ongelmia on myös ohjelmaoppaan päivityksissä. Jostain kumman syystä jotkut ohjelmat aina välillä sieltä putoavat pois. Korjataan sitäkin.

  Viikko sitten annoin erheellistä tietoa kovin suositusta kuunnelmasarjasta ”Verinen lyhty”. Tuo klassikkosarjahan jatkuu yhä. Tänään vuorossa on kuudes jakso kaikkiaan kahdestatoista jaksosta. Tekijäkaarti on muuten huikea: Kuunnelman on kirjoittanut Jalmari Finne ja ohjannut itse Antero Alpola. Rooleissa ovat Hillevi Lagerstam, Esko Roine, Seppo Laine, Martta Reima, Ismo Kallio, Pekka Autiovuori, Esa Saario, Saara Pakkasvirta, Leena Uotila, Lauri Kuosmanen, Rauha Rentola, Seppo Kolehmainen ja Arja Pekurinen. Kuunnelma on vuodelta 1979, mutta on hyvin säilynyt.

  Kiitoksia kaikista yhteydenotoista ja lähettäkää toki lisää palautetta, toiveita ja ideoita. Näin voi tehdä joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Toivotan rauhallista viikonloppua.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 26.8.2017)

 • Terveisiä kesälomalta, onpa mukavaa päästä tuosta joutilaasta raukeudesta tänne loputtomien linoleumilattioiden ja varjoisien kokoushuoneiden hämärään.

  Radio ei ole lomaillut ja se on myös huomattu. Toiveikas heinäkuu toi lukemattomia hienoja ohjelmia ja sarjoja kuuluville ja ne ovat saaneet paljon ja ansaittua kiitosta.
  Mutta vaikka heinäkuu loppui, toivo ei lopu koskaan. Eivätkä hyvät ohjelmat, kuten seuraava palautteenantajakin todistaa:

  ”Haluan kohdistaa kiitoksen sanani maisteri Lindgrenille täysin suvereenin ja ylittämättömän musiikkiesitelmän johdosta 16. elokuuta, kun hän kertoi, 'mitä tapahtui musiikille, kun jesuiittamunkki iski inkapäällikköä Raamatulla päähän': uskomattoman monipolviset trokeet ja jambit vuorottelivat verrattomassa esitelmässä, jossa siirryttiin perulaiseen kamarimusiikkiin. Voi, kuinka ihanasti arvoisa ja rakas maisterimme saatteli kuulijansa kaukomaille miltei tuntemattoman ja kiehtovan kamarimusiikin pariin! Lumouduin nauraen, niin että äreän vanhan sinkun puolisen eli lounaan laitto keskeytyi Sillbölen ruotsinvallanaikaisten kuninkaallisten rautakaivosten kaltaalla: lisää maisterin Lindgrenin valaisevia esitelmiä."
  Nimimerkki "Taru kaivosten herrasta"

  Kiitoksia ja olen aivan samaa mieltä niin kyseisestä ohjelmasta kuten koko sarjastakin. Mutta tuo Peru-jakso oli todellakin ylittämätön. Senhän voi yhä kuunnella Areenasta.

  Sitten kirje kuuntelijalta, joka voisi esiintyä nimimerkillä "yksi monien puolesta", mutta ei kuitenkaan esiinny:

  ”Ensin suuri kiitos ja kehuminen sunnuntaiaamun 6.8. aamu-uutisten jälkeen tulleesta ”Näistä levyistä en luovu”-ohjelmasta. Vieraina olivat Nopolan kirjailijasiskot. Oli ilo kuunnella.
  Mutta: saman aamun kello 8:n uutisten jälkeen oli Kirjakerhon Aarresaarella Pekka Lipponen ja Jone Nikula. Tosi kamalaa. Niinku-sanoja oli varmaan enemmän kuin muita yhteensä. Niinku tosi hirveää.
  Terveisin Yle Radio ykkösen kuuntelija.”

  Tuo kyseinen jakso on saanut paljon huomiota ja juuri tuosta samasta syystä. Kyseessähän on alun perin Radio Suomelle muutama vuosi sitten tehdystä sarjasta, jonka halusimme tarjota kesäkuulemiseksi myös Radio yhden kuuntelijoille. Minusta se oli hieno sarja, mutta ymmärrän kyllä hyvin tuon niinkuttelun ärsyttävyyden. Mikäli olen ymmärtänyt, se on herra Nikulan tavaramerkki. Valitettavasti.

  Sitten vielä yksi täsmäkysymys ja samanlainen vastaus:

  ”Mikä viulusävellys soi kuunnelmassa Verinen lyhty?”

  Aina neuvokas kuuluttajamme Tuija Kurvinen penkoi Radioteatterin arkistoja ja löysi kuin löysikin vastauksen: ”Kyseessä on 'Kylmänojan valssi', jonka soittaa Erkki Jokisen johtama Raussin Pelimannit -yhtye. Levytys on vuodelta 1973.”

  Niin se on. Itse kuunnelmahan on vuodelta 1979 ja molemmat osat ovat vielä Areenassa.

  Näin tällä kertaa ja ruvetkaapa taas ahkeriksi palautteenantajiksi, täällä ollaan valmiudessa.

  Palautetta voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Oikein nautinnollista loppukesän viikonloppua kaikille.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 19.8.2017)

 • Hyvää heinäkuun viimeistä lauantaita!

  Kuluneella viikolla Radio 1:een on tullut monenlaisia kysymyksiä ja palautteita, mutta yksi asia on mietittänyt teitä kuuntelijoita ylitse muiden: nimittäin vaaratiedotteet.

  Perjantaina Turussa levisi vaarallista savua hake- ja jätekasan palon takia. Tilanne oli tuolla alueella vakava, mutta ei aiheuttanut vaaraa muualla. Radiossa lähetettiin silti varoituksia valtakunnallisesti. Saimme tästä paljon yhteydenottoja. Yksi posteista on tällainen:

  Kuuntelin 28.7. Aamuhartautta, jossa puhui kirkkoherra Aulikki Mäkinen klo 7:50. Hartaus keskeytyi vaaratiedotteen takia ja kun tiedote loppui, niin radiosta tuli vain tanssikappale ja sen jälkeen uutiset. Minua harmittaa, ettei hartautta saanut kuulla loppuun. Voisiko vastaisuudessa tehdä niin, että tanssikappaletta tai uutisia voisi siirtää niin, että hartauden voisi kuulla loppuun.

  Vaaratiedotteet Turun savusta tosiaan katkaisivat ensin aamuhartauden ja sen jälkeen myös muun muassa Ykkösaamun lähetyksen. Olen pahoillani.

  On kurjaa vedota järjestelmään, mutta niin täytyy nyt tehdä.

  Radiokanavat eivät voi vaikuttaa vaaratiedotteiden lähettämiseen, vaan toiminta on viranomaisten vastuulla. Kun viranomainen laittaa varoituksen julki, se keskeyttää radio-ohjelmat saman tien.

  Eilen viranomainen Turussa antoi ensimmäisen vaaratiedotteen alueellisena. Tällöin se kuultiin radiossa vain Turun seudulla. Koska savua levisi melko laajalle, viranomainen päätti antaa vaaratiedotteen myös televisiossa. Silloin tiedote muuttui radiossakin valtakunnalliseksi automaattisesti. Järjestelmä toimii näin.

  Niinpä valtava määrä radionkuuntelijoita esimerkiksi Jyväskylässä tai Joensuussa joutui pariksi minuutiksi luopumaan ralliradionsa tai aamuhartautensa kuuntelemisesta.

  Vaarasta on varoitettava, se on selvä, mutta kyllähän ohjelman keskeytyminen harmittaa seuduilla, joita varoitus ei koske. Me emme radiokanavilla ratkaise näitä asioita, mutta voimme yrittää vaikuttaa systeemiin. Niin olemme tehneetkin. Olemme nyt ja jo aiemmin pyytäneet, että alueelliset tiedotteet eivät enää kuuluisi koko maassa. Vaaratiedotejärjestelmän muutos onkin laitettu vireille. Toivottavasti se toteutuu pian.

  Lukemani palautteen lähettäjä toivoo, että vaaratiedotteiden katkaisemia ohjelmia voisi jatkaa katkaisukohdasta, kun varoitus on ensin kuunneltu. Tämä ei ikävä kyllä ole mahdollista. Vaarasta saatetaan varoittaa monta kertaa, ja joka kerta aikaa kuluu jokunen minuutti. Yhteenlaskettuina keskeytyksistä kertyisi äkkiä esimerkiksi kymmenen minuutin viivästys ohjelmistoon.

  Vaaratiedotteiden keskeyttämät ohjelmat kuten perjantain aamuhartauden tai Ykkösaamun voi kuunnella Yle Areenassa. Siellä ohjelmat ovat häiriöttöminä.

  Toivon heinäkuu täällä Radio 1:ssä on lopuillaan. Teemanmukaisia ohjelmia on koottu Yle Areenaan, joten käykää netissä kuuntelemassa, jos kesä on kulunut muualla kuin radion ääressä. Teemakuukaudesta on tullut paljon kiittävää palautetta. Eräskin rouva arvioi, että toivo olisi sopinut vaikka koko vuoden teemaksi ilmastonmuutoksen ja monenlaisen eriarvoisuuden maailmassa. Ei kannata unohtaa, että myös toivoa, edistystä ja hyvää mahtuu maailmaan, muistutti kuuntelija.

  Kiitos kaikista yhteydenotoista. Lähettäkää huomiota, pyyntöjä, kysymyksiä, moitteita tai kiitoksia joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.

  Hyvää viikonloppua ja pian alkavaa elokuuta!

  Anna Simojoki

  Radio 1 vastaa 29.7.2017

 • Paljon on jälleen tullut palautetta niin kuuluvuudesta, kuin ohjelmasisällöistäkin. Musiikkiohjelmia on kiitelty ja moitittu. Erityisen paljon on kiitetty Minna Lindgrenin esitelmiä, moitteita taas on tullut joistakin yksittäisistä kappaleista. Eräs kuuntelija ihmetteli, miksi me soitamme niin paljon modernia musiikkia keskellä päivää ja keskellä kesää. Olemmeko me soittaneet erityisen paljon uutta musiikkia? En minä ole huomannut.

  Tässä yksi huomio:

  "Palautteeni koskee Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmaa. Kiitos tästäkin vaihtoehtoisesta musiikkiohjelmasta. Eihän näistä tiedä mitään ellei Yle tekisi toimitettuja musiikkiohjelmia. Upeaa. Kiitos."

  Myös teemaheinäkuumme on huomattu:

  "Kiitokset mainiosta heinäkuun teemasta Toivo! Toivon siis teeman mukaisesti aamuhartausohjelmaan jonkinlaista päivitystä. Kuulen päivittäin tuon prime time -lähetyksen, joskus kuuntelenkin, esim. jos tunnistan Matti J. Kurosen tai muun kovakorvaisenkin tavoittavan olevan äänessä. Toivoisin, että joskus annettaisiin vuoro jotakin muuta kuin uskonnollista maailmankatsomusta julistavalle. Eettistä pohdintaa edistäville sanankäyttäjille, tiedemiehille, filosofeille, kirjailijoille on kysyntää. - Työniloa toivottaen Marja Helsingistä"

  Tämä Marjan ehdotus on mielestäni hyvä ja siitä täytyy ehdottomasti keskustella täällä kanavalla lisää.

  Toivon heinäkuusta voisin muuten mainita vielä muutaman ohjelman. Esimerkiksi Utelias äänimatkailija tarjoilee ensi tiistaina kello 11 optimismia ja duurisävelmiä, kun ohjelman aiheena on valistus. Vieraana ohjelmassa on Suomen Akatemian tutkija ja Euroopan historian dosentti Charlotta Wolff. Ensi viikon perjantaina on paljonkin toiveikasta ohjelmaa. Ensinäkin Tiedeykkönen kertoo, että Itämerellä on toivoa ja kello 15.05 kuullaan sarjassa "Löytöretki suomalaiseen toivoon" kuinka ekopsykologi Kirsi Salonen näkee työssään kuinka luonto auttaa ihmisiä palautumaan. Joskus toivonpilkahdus löytyy valosta, joka siivilöityy puiden lehtien läpi.
  Näitä ja lukemattomia muita toivo-aiheisia ohjelmia on siis luvassa musiikista draamaan.

  Mutta nyt ollaan ennätyksen parissa. On siis heinäkuun alku, mutta tällainen viesti kilahti sähköpostiin:

  "Hei, minä tässä jo tiedustelen joulusta. Onko mahdollista että perinteisesti joulurauhan julistuksen jälkeen Sulo Saarits laulaa sen ”Taas kaikki kauniit muistot". Kun se kuuluu asiaan, ei tule samaa tunnetta jos joku muu sen laulaa. Tämä on meidän perheen toive.”

  Eli hyvissä ajoin on perhe liikkeellä. Tämä on joka jouluinen kiistelynaihe. Osa yleisöä haluaa kuulla tuoreita ja raikkaita versioita laulusta "Taas kaikki kauniit muistot", osalle taas kelpaa ainoastaan tuo mainittu Sulo Saarits. Täytyy varmaan järjestää kansanäänestys aiheesta Sulo vastaan muu Suomi.

  Mutta nyt minä jään lomalle. Se saattaa tarkoittaa sitä, että tämä palstakin on tauolla ainakin ensi viikon, mutta sitten vastaava tuottajamme Anna Simojoki palaa omilta lomiltaan ja on taas palautelaatikon äärellä.

  Sitä voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Minulle ei suoraan kannata lähettää muutamaan viikkoon yhtään mitään, mutta elokuun loppupuolella palataan asiaan.

  Siihen saakka oikein hyvää kesää kaikille sillä lämpimät säät alkavat nyt!

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 8.7.2017

 • Juhannusohjelmisto on saanut paljon kiitosta, mutta toki moitteitakin on kuulunut. Positiivisena ihmisenä aloitan kuitenkin kiitoksista:

  ”Kiitokset erinomaisesta juhannuksen aattoillan konserttikokonaisuudesta, joka alkoi klo 19.00 ja kesti lähes kolme tuntia. Ilta koostui suomalaisesta ja pohjoismaisesta musiikista. Kun aattoilta oli kolea, vietimme sitä sisätiloissa. Musiikkitoimittajien laatima konsertti viihdytti ja lämmitti illallistamme aina sen valmistelusta jälkiruokaan asti. Suomalaiset laulajamme tarjosivat alkupalat ja illan jälkiruoasta vastasivat ruotsalaistenorit Nicolai Gedda ja Jussi Björling esittäen kauneimmat suvilaulunsa huipennuksena Jussin laulama Sommarnatt. Sydämelliset kiitokset vielä kerran tästä kattauksesta! Terveisin Pirjo Kajaanista”

  Mutta sitten se toinen mielipide:

  ”Olen tyytymätön juhannuksen tienoon Yle 1:n ohjelmiin. Taidatte siellä radiossa pitää meitä kuuntelijoita dementikkoina, kun juhannuksen ohjelmiston olitte rakentaneet uusinnoille.”

  Tuo on minusta hieman kohtuutonta, sillä juhannusohjelmistossa ei ollut erityisen paljon uusintoja, mutta tietenkin harvatkin häiritsevät, kun paljon kuuntelee. Kirjoittaja halusi myös lisää runoutta radioon ja sille varmaan löytyisikin perusteita.

  Myös kuunnelmien kieliasu on loukannut joidenkin kuuntelijoiden mieltä, jumalanpalvelusten lähetysvalinnat, hartausohjelmat – sekä kiitosta että moitteita sekä luonnollisesti uutiset:

  ”Miksi Yle on ottanut osapuolen aseman sote-uutisoinnissa? Asiantuntijana käytetään emeritusprofessoria, joka jo minun lakiopintojeni aikana ilmoitti olevansa radikaalivasemmistolainen sekä vierastavansa kaikenlaista markkinataloutta. Nyt tämä asiantuntija syyttää radiossa hallitusta siitä, että se kuuntelee ”lobbareita”. Mikä hän itse sitten kokee olevansa antaessaan perustuslakivaliokunnalle vuodesta toiseen samoja yksityistä liiketoimintaa kyseenalaistavia lausuntojaan? Eikö se juuri ole poliittista lobbausta?” kysyy ”juristi Helsingistä.”

  Sitten vielä yksi hyvin perusteltu kysymys tänne Radio yhteen:

  ”Hei! Jo pitkään olen ihmetellyt, miksei torstaiaamupäivien talousohjelmaa ”Mikä maksaa” lähetetä iltauusintana? Melkein kaikkien muiden viikonpäivien aamupäiväohjelmat tulevat toiseenkin kertaan, mutta tämä ei. Asia harmittaa minua, sillä haluaisin kuulla laadukkaan, kansantajuisen ja hauskan talousohjelman kokonaan, kun aamupäivisin on aina töitä tai tulee jokin keskeytys. Älkääkä sanoko, että Areenasta se löytyy, sillä kuuntelen radiota keittiössä ihan perinteisestä vastaanottimesta muita hommia tehdessäni, ja tietokone on eri puolella huushollia.

  Toinen asia: joskus viime vuoden keväällä Yle kartoitti Ylen Ykkösen kuuluvuusongelmia, ja tästä ilahtuneena vastasin kyselyyn ja listasin kaikki, moninaiset ongelmat. Onko kyselyn tuloksia koottu ja aiotaanko kuuluvuutta kenties parantaa? Kuuntelen Ylen Ykköstä joka ikinen päivä, ja jurppii, kun viereinen kaupallisasema yrittää koko ajan tunkea päälle.” Näitä kysyy nimimerkki ”Mökin akka Savosta”

  Hän on aivan oikeassa: ”Mikä maksaa” ansaitsisi iltauusinnan sekin. Emme ole vain onnistuneet löytämään sopivaa paikkaa, sillä torstai-ilta on kovin täynnä jo nyt. Lupaan, että paneudumme asiaan syyskaaviota suunnitellessamme.

  Mitä tulee tuohon kuuluvuusasiaan, niin me todella keräsimme kuulijoidemme suurella avustuksella erittäin hyvää materiaalia, joka on analysoitu ja ojennettu jakelusta vastaavalle Digitalle. He ovat käsittääkseni tehneet omia mittauksiaan tietojen pohjalta ja toivomme kovasti, että tämä työ johtaisi konkreettisiin parannuksiin kuuluvuudessa. Meillähän on kuuntelijoiden kanssa tässäkin asiassa suuri yhteinen intressi. Mutta hitaita tuntuvat insinöörien kiireet välillä olevan.

  Kiitoksia tästä ja kaikesta palautteesta ja lisää sellaista toivon joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 1.7.2017

 • Hauskaa juhannusta, upeaa Suomen lipun päivää unohtamatta ollenkaan lukuisia nimipäiväsankareita, hääpäivän viettäjiä, häitään viettäviä ja joku on varmaan syntynytkin tänään. Joka tapauksessa: onnea kaikille!

  Yllättävän pian juhannuksen jälkeen koittaa suloinen heinäkuu. Radio yhdellähän on perinteenä nostaa heinäkuussa esille jokin teema, jota käsitellään eri ohjelmissa ja ohjelmatyypeissä hyvinkin erisuuntaisista lähestymiskulmista. Viime heinäkuussa oli esimerkiksi hyvin suosittu ”Keskiajan heinäkuu”. Vuoden 2017 heinäkuun teemana on toivo. ”Toivon heinäkuu”.

  Perustelenpa hiukan ja ensin pieni tarina:

  John Adams oli Yhdysvaltain toinen presidentti ja ehdottomasti aliarvostettu valtiomies. Siteeraan hänen puhettaan vuodelta 1780:

  "Minun täytyy opiskella politiikkaa ja sotataitoa, jotta pojillani olisi vapaus opiskella matematiikkaa ja filosofiaa. Poikieni tulisi opiskella matematiikkaa ja filosofiaa, maantiedettä, luonnonhistoriaa, laivaston arkkitehtuuria ja kaupankäyntiä, jotta he antaisivat omille lapsilleen oikeuden opiskella maalaustaidetta, runoutta, musiikkia, arkkitehtuuria, kuvanveistoa, kudontaa ja posliininvalmistusta."

  Minusta tuossa on hieno, valistushenkinen ajatus siitä, että turvallisuus ja talous ovat perusta, jonka varaan on hyvä rakentaa elämää aidosti ilahduttavat seikat, kuten kulttuuri, tieteet ja taiteet (unohtamatta laivaston arkkitehtuuria).

  Sen sijaan Suomessa on viime vuosina levinnyt yleinen toivottomuuden ja näköalattomuuden henki. Tällä latistetaan valitettavasti ennen kaikkea tulevia sukupolvia eli nuoria joiden se tulevaisuus oikeasti on. Kauhistellaan kuinka tulevilla sukupolvilla elämä tulee olemaan ankeaa: ei "kunnollista" työpaikkaa, ei varaa juuri mihinkään, edessä on luokkakierre alaspäin eikä eläkkeellekään pääse ikinä. Tällaisen oikeastaan päivänpolitiikkaan liittyvän asenteen lietsominen on lyhytnäköistä sekä vastuutonta, eikä sellaisella asenteella ainakaan mitään parempaa synny.

  Maailma muuttuu, yleensä se on muuttunut kuitenkin jollain tavalla paremmaksi ja joka tapauksessa aina tarvitaan toivoa ja siksi tämä toiveikas toivon heinäkuu.

  Tämä vuosihan on myös Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi ja kirkon reformin viisisataavuotisjuhlavuosi. Vaikka teemamme ei suoranaisesti liitykään niihin, niin yhteneväisyyksiä löytyy varmasti.

  Kuten aiempinakin vuosina, myös tänä vuonna teema sisältyy kovin monenlaisiin ohjelmiin lukemattomin eri tavoin. Nostan kuitenkin tässä muutaman erityisen ponnistuksen:
  Keskiviikkoisin kello 15 uutisten jälkeen kuullaan Matti Johannes Koivun ohjelmasarja ”Tulevaisuuksien historia”. Mielenkiintoinen avaus, joka lupaa katsoa suomalaisia tulevaisuuksia 1980-luvun lapsen sukupolvikokemuksen näkökulmasta. Ei mikään ihan pieni lupaus ja kiinnostuneena jään odottamaan.

  Toinen mielenkiintoinen sarja on maanantain historiasarjassa kuultava ”Ajan ihmeelliset naiset” sarja: Mistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun naiset löysivät tuen ja toivon työlleen? Toimittajana on Mari Lukkari ja ohjelma kuullaan maanantaisin kello 12.10.
  Myös Tiedeykkönen, varsinkin perjantaisin kello 12.10, omistaa heinäkuun erilaisille toivo-aiheille toivoa luovasta teknologiasta aina Itämeren kaikesta huolimatta toiveikkaaseen tilaan.

  Lukemattomia muitakin upeita sarjoja ja pisteohjelmia musiikista draamaan on luvassa, mutta tässä en ehdi niitä millään kaikkia luettelemaan.Me kerromme niistä kyllä pitkin kesää lisää ja minäkin palaan vielä asiaan. Olkaa kuulolla.

  En tällä kertaa käsitellyt varsinaista palautetta, mutta ensi viikolla sitten taas.

  Lähettäkää postia joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Vielä kerran: Iloista juhannusta!

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 24.6.2017)

 • Aloitetaanpa ajankohtaisella ja aivan tuoreella viestillä:
  "Hei ehdottaisin että Yle Radio 1 yhdessä Yle Areenan kanssa tekisi historiasarjan Suomen poliittisten puolueiden hajaannuksista. Näitä hajaannuksia on tapahtunut suurella volyymilla muun muassa SDP:ssä (TPSL), Maalaisliitossa (SMP), RKP:ssa (POP), SKDL:ssä (Deva)
  ja nyt Perussuomalaisissa (Uusi Vaihtoehto)
  En keksi muita hajaannuksia mutta kyllä historiantutkijat varmaan
  löytyvät muita esimerkkejä
  Tällainen historiasarja olisi nyt ajankohtainen
  Ystävällisin terveisin Rahul"

  Erinomaisen kiinnostava ajatus! Tuo POP eli Perustuslaillinen oikeistopuolue hajotti muuten osaltaan myös Kokoomusta. Sen taustallahan oli poikkeuslaki, jolla Urho Kekkosen presidenttikautta jatkettiin ilman vaaleja. Tätähän eivät läheskään kaikki aikalaiset hyväksyneet vaikka se suuren enemmistön saikin. Ja onhan Sosialidemokraateilla ollut monenlaista hajaannusta vuosikymmenten mittaan puhumattakaan muusta vasemmistosta.
  Näitä asioita on toki käsitelty tai ainakin niihin on viitattu pitkin viikkoa Viimeksi hieman perinpohjaisemmin eilen kun Leikolan ja Lähteen vieraina oli kaksi politiikan konkaria eli kansanedustaja Ilkka Kanerva ja Keskustan entinen puoluesihteeri Pekka Perttula, joka nykyään on keskittynyt poliittisen historian tutkimiseen.
  Mutta toki tämä ansaitsisi perinpohjaisen historiasarjankin.
  Tuo Leikola ja Lähde kannattaa joka tapauksessa kuunnella Areenasta, jos sitä ei eilen sattunut kuulemaan. Herrat olivat muuten jo kesälomalla, mutta kyllähän nuo politiikan toimittajat tiedetään. Tällaisella viikolla oli pakko päästä studioon vaikka raamit kaulassa. Hyvä niin, erinomainen ohjelma kaiken kaikkiaan.

  Niin vaikeata kuin se joillekin on ehkä ymmärtää, niin on myös kansanosa, joka on lopen kyllästynyt näihin päivänpoliittisiin kähinöihin. Onneksi heillekin on runsasta tarjontaa täällä Yle Radio yhdessä. Yksi tällainen hieman tuskastunut kuuntelija on Anja, joka onneksi löysi muuta ja kovin mieleistä kuunneltavaa:

  "Aivan ihana tämä "Syötävät sävelet"-sarja! Ihanaa musiikkia ja ihania ruokalajeja! Ainoa vika on, että sitä kuunnellessa tulee nälkä ja bikinikuntoon on vielä hieman matkaa."

  Niinpä niin. Joka tapauksessa Syötävät sävelet kuullaan radiosta keskiviikkoisin kello 14 ja uudemman kerran perjantaisin kello 11. Viitaten Anjan huoleen, niin ehkä ohjelma kannattaakin kuunnella Areenasta juuri ruokailun jälkeen.
  Kas, elämäntapavinkkejä olen näemmä päätynyt antamaan!

  Siteeraan tähän vielä puhelua, jonka sain Laurilta eilen.

  "Tiedeykkösessä kuultu ohjelma historian toteutumattomista vaihtoehdoista oli aivan loistava! Ja kuinka viehättävä ajatus onkaan, että Suomi olisi päätynyt osaksi Tanskaa! Silloin ei täälläkään tarvitsisi nurista, minkälaista olutta mistäkin saa ostaa, vaan olisimme taatusti rennompia. Mutta minkäs voit."

  Lauri viittaa tässä Tiedeykkösen jaksoon: "Toteutumaton historia - Mitä jos Suomi olisi päätynyt osaksi Tanskaa"
  Tuossa Sakari Silvolan toimittamassa ohjelmassa puhutaan myös muista aivan mahdollisista, mutta toteutumattomista historian vaihtoehdoista tutkija Ulla Koskisen, professori Petri Karosen ja professori Pertti Haapalan kanssa.
  Areenasta löytyy vielä.

  Sitten taas ohjelmia kuuntelemaan ja palautetta antamaan unohtamatta hyviä ideoitanne. Tätä kaikkea joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Kaunista viikonloppua

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 17.6.2017

 • "Miksi aamuisin noin kello 5.58, kun yöklassinen loppuu, alkaa käki kukkua, enää ei tule viikon luontoäänen ääntä? Sitä tuli aiemmin keväällä, mutta nyt alkoi käki riehumaan jostain syystä."
  Ullalle on jo vastattukin suoraan ja henkilökohtaisesti, mutta kerrottakoon kaikille muillekin, mitä kuuluttajamme Tuija Kurvinen vastasi:

  "Kesäisin Yle Radio 1:n aamun aluksi kukkuva käki on monivuosikymmeninen perinne. Vanhin kollegani Jari Aula muistelee, että käki kukkui kesäisin jo 1980-luvulla, kun hän nuorna miesnä radiotöitä aloitteli.
  Käki kukkuu Yle Radio 1:n aamuissa ennen klo 6:tta (sunnuntaisin klo 7:ää) äitienpäivästä elokuun alkupuolelle. Kun käki saa vihneen kurkkuunsa, Yle Radio 1:n aamuissa ääntelevät viikkoluontoäänet ja niiden jälkeen kanavan aamu alkaa muilla luonnollisilla äänimaisemilla. Niitä kuullaan taas seuraavaan kevääseen ja vuoden ensimmäiseen viikkoluontoääneen asti."

  Näin siis ovat asiat käkien ja muiden luontoäänien suhteen. Kaikki tarkasti harkittua ja hyvin perusteltua, sanoisin.

  Sen sijaan Kimmon mielestä kaikki ei ollut kohdallaan eilisaamun Leikolassa ja Lähteessä. Heidän aiheenaan oli "Perussuomalaisten suunta ja tulevaisuus" ja keskusteluissa heidän kanssaan olivat yliopistonlehtori Emilia Palonen ja toimittaja Unto Hämäläinen. Ohjelma on muuten kuunneltavissa tietenkin Areenassa, mutta mennään Kimmon asiaan:
  "Miksi ihmeessä Perussuomalaisten asioita ovat pyörittelemässä muut kuin perusuomalaiset itse? Hittoako meidän asiamme muille kuuluvat! Eihän urheilussakaan Jokereiden asioita kysellä Tapparan porukoilta tai IFK:n asioita Kärpiltä."
  Mielenkiintoinen analogia urheilujournalismiin, täytyy myöntää. Mutta jatketaanpa sitä: Eikö esimerkiksi jalkapallo-otteluiden yhteydessä studiossa toimi asiantuntijoina juuri joukkueiden ulkopuoliset spesialistit? Emmekö voisi ajatella, että Unto Hämäläinen oli hieman kuin Jari Litmanen ja Emilia Palonen vaikkapa valmentaja Marianne Miettinen. Leikola ja Lähde taas olivat hieman kuin Leikola ja Lähde - eiköhän heiltä jalkapallopuhekin sujuisi.

  Kuten monet kuuntelijamme ovatkin jo huomanneet, on kesä tuonut sekä tuttuja että aivan uusia muuttolintuja ohjelmistoomme. Nostan tässä kolme musiikkiohjelmaa eli Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmät ovat jälleen laskeutuneet joukkoomme Se kuullaan keskiviikkoisin kello 11 ja toisena lähetyksenä sunnuntaisin kello 14.
  Kokonaan uusi tuttavuus on "Syötävät sävelet", joka on mainio yhdistelmä musiikkipuhetta ja kulinarismia. Se kuullaan täällä Radio yhdessä koko kesän ajan keskiviikkoisin kello 14 ja toisena lähetyksenä perjantaisin kello 11. Lisäksi siihen kuuluu televisiosarja, mikä nähdään Teemalla elokuussa. Lisäksi Areenassa on, paitsi nämä ohjelmat, monen moista muutakin lisämateriaalia resepteistä lyhytvideoihin. Kannattaa tutustua.

  Kolmanneksi nostan vielä myös aivan uudenlaisen ohjelman Yle Radio yhdessä eli Susanna Vainiolan ja Tuuli Saksalan toimittama"Rakas ääniraita". Siinä otamme aivan uusia askeleita, sillä tekijät kartoittavat maailmaa musiikin ja esseitten kautta, mutta musiikin alueena onkin lähinnä populaarimusiikki. Kyseessä ei ole mikään rock-radio-valtaa-kanavan-hanke, vaan mielenkiintoinen genrerajoja ylittävä hanke. Ollaan avoimin mielin ja korvin.

  Ja sitten mielipiteitä siitä ja muustakin ohjelmistosta voi taas lähettää niin paljon kuin sielu vaatii joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Kesäistä viikonloppua - vai onkohan tämä toiveajattelua.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 10.6.2017

 • "Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä". Näin siteerasi Carl Barksia eräs Ylen lojaali kuuntelija alkuviikosta minulle lähettämässään viestissä.
  Sen enempää en puutu yhtiön asioihin, kunhan totean, että todella kovia ja ankaria aikoja elettiin Suomessa varsinkin 1930- ja -40-luvuilla. Näitä aikoja käsitteli viime viikolla päättynyt Lasse Lehtisen ja Seppo Hovin radiosarja "Ankarat vuodet".

  Tähän sarjaan kiinnitti huomionsa myös nimimerkki "Pitskun äijä":
  "Ankarat vuodet -sarja on täysosuma. Rutinoituneet esiintyjät Hovi ja Lehtinen etenevät huolella tehdyn käsikirjoituksen mukaan vähäeleisesti, turhan paisuttelun ja päivittelyn välttäen, viihdepätkillä asiasisältöä sopivasti jaksottaen. Mukaansa tempaava tyyli tuo vanhan polven radiofanille etsimättä mieleen Martti Silvennoisen ja Kavo Laurilan parhaina hetkinään. Tämä on radiodokumenttia parhaimmillaan. Vahinko, ettei sarja pysy Areenassa edes itsenäisyyden juhlavuotta."

  Tekijänoikeussyistä sarja on todellakin kuunneltavissa Areenassa vain 30 vuorokautta esityksen jälkeen, mutta yritän selvittää olisiko asialle mitään tehtävissä. Näin juhlavuoden kunniaksi, vaikka.

  Samaa ohjelmaa kiittelee myös Marjatta Helsingistä, ja esittää myös idean, jota on totisesti syytä harkita:
  "Hei! "Ankarat vuodet" päättyivät juuri äsken, kun kuulimme viimeisen jakson tästä ohjelmasarjasta. Se oli valtavan hyvä ohjelma kaikkinensa. Ennen kaikkea se oli hyvää kuunneltavaa, meille, jotka emme tiedä mistään mitään, kas, kun potkimme kapaloissa niinä aikoina tai sitten emme olleet edes syntyneetkään! Kiitos ohjelman tekijöille: Lasse Lehtiselle, Seppo Hoville, Vesa Saariselle ja tuottaja Pertti Ylikojolalle sekä kaikille, jotka olivat ohjelmaa suunnittelemassa ja toteuttamassa. Te kaikki olitte tehneet valtavan työn. Jokaista ohjelmajaksoa odotti todella innolla.
  Olisiko mahdollista ohjelman uusiminen syyspuolella - nyt se lähetysaika oli maanantaisin klo 14.00 eikä ehkä tavoittanut esimerkiksi ihmisiä, jotka ovat työelämässä - me eläkeläiset saimme nauttia ohjelmasta kaikessa rauhassa nojatuolissa istuen. Mitenkä olisi esim. lauantaisin iltapäivällä uusinta, joskus noin klo 14.00, 15.00 tienoilla? Se olisi mahtavaa!!
  Haikaillaanko tässä "Ankarien vuosien" perään - kyllä, ohjelma, joka on tehty niin huolella, asiantuntemuksella, antaumuksella, asioihin paneutumisella ja jossa huumori ja hauskuus kulkivat koko ajan mukana, vaikkakin oli niin vakavista ja kipeistäkin asioista kyse. Musiikkipuoli oli aivan ihana, oma lukunsa. Myös Lasse Lehtisen ja Seppo Hovin esitystapa, kertoileva, "lupsakka" ja mukaansatempaava, sai kuulijan jo sarjan ensimmäisestä jaksosta alkaen mukaansa. Kun ohjelma alkoi, puhelin suljettiin äänettömälle! Kiitoksin, monin terveisin: Yle 1:n uskollinen kuuntelija"

  Kiitoksia tuostakin ideasta. Jos löytäisimme sarjalle sopivan uusintapaikan, niin se palautuisi syksyllä myös Areenaan eli melkein kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Katsotaan, mitä voimme tehdä.

  Jotta muutkin ohjelmat saisivat edes hieman huomiota, luetaan tähän loppuun palautetta musiikista:
  "Kuulin viime viikolla kehuttavan "Aamusoittoja". Ne ovat varmaan oikein hyviä, vaikka itse aamuvuorotyöläisenä harvoin pääsen niitä kuuntelemaan. Sen sijaan myöhemmät levykonsertit, kuten "Klassista kahteen" ja "Faunin iltapäivä" tulee kuunneltua lähes joka päivä ja yhtä usein ne ovat virkistäviä, laadukkaita, mutta myös viihdyttäviä. Erityisesti haluan kiittää tiistaisesta Faunin iltapäivästä, joka päättyi RSO:n mainioon tulkintaa Marlene Dietrich -klassikosta: "Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin". Aivan ihana ohjelma kokonaisuudessaan!"
  Näin kiitosteli Päivi ja lupaan välittää sen ohjelman laatineelle Marja Vehkaselle.

  Lähettäkää lisää hyviä ideoita, kohtuullisia pyyntöjä, kohtuuttomia moitteita ja ansaittuja kiitoksia. Näin voi tehdä joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 3.6.2017

Lyssna också