Aktuellt 17

ti 13.9.2016

 • 30 min
 • utgått

- nyheterna på djupet (poddsänds)

Sändningar

 • ti 13.9.2016 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • I Aktuellt 17 hör vi röster från Svenskfinland om hur den omdebatterade aktiveringsmodellen har utfallit så här långt. Vi analyserar också den diplomatiska krisen mellan Ryssland och EU och vad den kan betyda för Finland. President Trumps nya rådgivare är ärkehöken John Bolton.

 • Rovaniemi hovrätt har i dag skärpt domen mot gruvbolaget Talvivaaras tidigare ägare Pekka Perä.
  Perä döms nu till sex månaders vilkorligt fängelse för grovt miljöbrott. Tingsrätten hade nöjt sig med böter för miljöbrott. Hovrätten höjde också den samfundsbot som Talvivaara-bolaget ska betala från 300-tusen till 500-tusen euro.

  Det har blivit klart svårare för unga irakier att få stanna i Finland. Den slutsatsen kan man dra av en studie som Åbo Akademi, Åbo universitet och diskrimineringsombudsmannen har gjort.

  För många chefer vid flyktingförläggningar i Finland medför arbetet etiska utmaningar. Det framkommer i en pro gradu-avhandling som fått hedersomnämnande av European Business Ethics Network Finland.

 • E-post: aktuellt@yle.fi

 • I Sverige visar en ny rapport att lågutbildade får klart sämre cancervård än högutbildade - läget är tyvärr det samma också i Finland. Rapporten från Cancerfonden i Sverige visar att 2 900 människoliv varje år kunde räddas - om de lågutbildade fick lika bra vård som de högutbildade nu får. Finsk forskning visar att läget är likadant här.

  Halterna av dioxin och PCB i strömming i Bottenhavet och Finskaviken har halverats. Det framkommer i en stor undersökning av Östersjöns fiskar. Den största orsaken till minskningen är begränsade utsläpp. Också mängden bromerade flamskydssmedel har halverats under 2000-talet.

  Omkring 100 av världens största digitala företag bör betala mer i skatt, det kräver Europeiska kommissionen i det förslag som lades fram idag.

 • En förberedande session inleddes i Åbo i rättegången mot den misstänkte för knivdåden sommaren 2017. Rätten ska bland annat avgöra om mannen hade terroristiska motiv eller inte. Mikael Krogerus var en av de första som lyfte fram möjligheten att utnyttja facebookanvändare för att idka påverkan till exemnpel i politiska val. Han säger att den aktuella härvan kring konsultföretaget Cambridge Analytica kan vara bara toppen av ett isberg. I den senaste ungdomsbarometerna framkommer att allt flera unga oroar sig för sina familjers ekonomi.

 • Vladimir Putin fick knappt 77 procent av rösterna, utan att delta i enda i valdebatt. Där satt däremot den opposition, som så att säga godkänts av Kreml. Av de sju olika motkandidaterna samlade kommunisternas kandidat Pavel Grudinin knappt 12 procent. Men de övriga mycket mindre.
  Oppositionspolitikern och visselblåsaren i korruptionsfrågor Aleksej Navalnyj fick inte delta i valet. Intervju med Hanna Smith, Kerstin kronvall och Anders Mård

  EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och den brittiske brexit-ministern David Davis meddelade att man har kommit överens om en stor del av det avtal som ska leda till Storbritanniens utträde ur EU.

  Idag blev det klart att bara fem kommuner deltar i försöket med frivilligt skolsvenska - dessutom har ett bråk uppstått i en av dom kommunerna, Rovaniemi, som kan leda till att man drar sig ur försöket.
  Blå framtids ordförande kulturminister Sampo Terho är besviken över att så få kommuner vill delta

 • Allt färre unga finskspråkiga skriver svenska i studenten, anntalet har nästan halverats på tio år. Samtidigt har färdigheterna i det svenska språket försämrats. I framtiden kan hela tjänstemannasvenskan hotas. Enligt Fritjof Sahlström, professor i pedagogik, är det här ett direkt resultatet av dålig språkpolitik.

  I Ryssland verkar allt klappat och klart för sex år till med Putin vid makten. Så varför ska vi bry oss, och hur ska man få ryska folket att bry sig och lämna sofflocket på söndag? Enligt Kerstin Kronvall är valet en stor riggad gäspning.

  Också det finländska rättsystemet har sina brister. Offer för människohandel får inte alltid den lagstadgade hjälp de har rätt till, visar en ny utredning.

  Mycket bättre är inte situationen för flyktingbarn. Många av de 3000 flyktingbarn som kom till Finland 2015, lider fortfarande av bristande rättsliga rättigheter.

  Landskapsvalet närmar sig med stormsteg. Med bara ett halft år kvar är allting ändå fortfarande helt öppet. Oron bland kommundirektörerna är påtaglig.

 • Nu är det klart. Nordeas huvudkontor flyttar i Helsingfors. Det här avgjordes under Nordeas bolagsstämma i Stockholm. Men kan Finland gangnas ekonomiskt av flytten? Eller handlar det bara om prestige?

  I dag var det de kritiserade anpassningspensionerna tur att debatteras i riksdagen. Riksdagens egna förmåner är en laddad fråga, som väcker mycket ilska bland vanligt folk.

  För exakt sju år sedan inleddes konflikten i Syrien, som med tiden skulle utvecklas till ett regelrätt krig. Krigsfotograf Niklas Meltio, var bland de första på plats i Syrien, och insåg snart att det här skulle bli ett långt och utdraget krig.

  Den enda medicinen mot radikalisering är integrering, och för att den ska fungera måste vi sluta bete oss enbart som gästfria värdar mot invandrare, det är budskapet i jihadistforskaren Atte Kalevas nya bok.

 • Lärarfacket OAJ föreslår att läroplikten förlängs. Läroplikten skulle ta slut först när man har en examen från andra stadiet, eller senast när man har fyllt 19 år.

  Storbritannien utvisar 23 ryska diplomater och avbryter all kontakt på hög nivå med Ryssland efter nervgiftsattacken mot en före detta dubbelagent. Storbritannien hade krävt en förklaring av Ryssland kring nervgiftet som användes i mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter förra veckan.

  Putin har inte kommenterat sanktionerna.

  Förra veckan lämnade regeringen över sista biten i reformpaketet, det vill säga den om valfriheten inom vården. I praktiken betyder det alltså att regeringen nu har sagt sitt om hur reformen borde se ut, och nu är det riksdagens och utskottens tur att ta över behandlingen.

 • Utrikesminister Rex Tillerson fick gå och f.d. CIA chefen Mike Pompeo kommer istället. Gina Haspel som också varit chef för ett tortyrläger i Thailand blir den första kvinnliga CIA chefen.

  Storbritaniens premiärminister Theresa May beskyller Ryssland för att ha försökt förgifta den förre ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter, med ett nervgift i Storbritannien. Utrikesminister Sergei Lavrov har svarat att Ryssland inte har något att göra med förgiftningsfallet.

  Apotekförbundet gav i dag svar på tal gällande några heta frågor i offentligheten - mediciner till reapris och receptfria mediciner i matbutikerna. Apoteken öppnar också för vaccineringar i sina utrymmen.

  Problemen inom rättshjälpen för asylsökande ska utredas grundligt, lovade justitieminister Antti Häkkänen i somras. Sju månader senare har forskningsprojektet inte ännu inletts.

 • Hälsovårdsföretaget Pihlajalinna köper upp Doctagon för en summa på drygt 30 miljoner euro och företagen betonar att de kompletterar varandra. Samtidigt har Doctagons vd Stefan Wentjärvi aktivt förespråkat nya samarbetsformer för vård på svenska, det så kallade svenska vårdkonsortiet.

  Flera experter som tidigare har varit starkt kritiska till vårdreformen säger nu att det är bäst att genomföra den trots de brister som ännu finns. Bland dem Heikki Hiilamo.

  Byggandet av Olkiluotos tredje reaktor är tio år försenat, och kostnaderna har trefaldigats till 9 miljarder euro. Nu har Industrins Kraft och det franska bolaget Areva med dess samarbetspartner Siemens kommit överens om ersättningarna för fördröjningen.

  Ungdomarna i Makedonien gör sig klara för mera fake-news i trollfabrikerna.

 • - Planerna på en järnvägsbana genom Lappland till Ishavskusten blir allt konkretare. Enligt minister Anne Berner är sträckan Rovaniemi-Kirkenes det bästa valet för den här järnvägen
  - Nordkoreas och USA:s ledare ska träffas i maj. Vad beror den här helomvändningen i politiken på? Eller ÄR det en helomvändning?
  - Medborgarinitiativ har inte så stor möjlighet att bli godkända i riksdagen men de kan vara viktiga ändå, säger en expert på dem.
  - Den kraftiga nedgången i tidningsbranschen har bromsats upp en aning - satsningen på gedigen journalistik för under 45-åringar ger utdelning.
  - I Frankrike finns det numera två ytterhögerpartier, Nationella fronten och Patrioterna. Men om två år finns det kanske bara ett igen.

Lyssna också