Maailmanpolitiikan arkipäivää

lö 24.9.2016

 • 24 min
 • tillsvidare

Unkari valmistautuu kansanäänestykseen siitä, voiko EU määrätä maan ottamaan vastaan pakolaisia. Ranskassa presidenttiehdokas Marine Le Pen lupaa järjestää kansanäänestyksen EU-erosta Britannian tyyliin.Onko vuosikymmeniä jatkuneen EU-rakennusprojektin jälkeen nyt koittanut purkamisen aika? Johanna Numminen juontaa. Kuva: EPA/Olivier Hoslet

Sändningar

 • lö 24.9.2016 12.11 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Suomessa valmistellaan parhaillaan Saamelaiskäräjien aloitteesta totuus- ja sovintokomissiota. Tavoitteena on sovintotyön käynnistyminen saamelaisten ja Suomen valtion välillä. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa avataan monille suomalaisille tuntematonta saamelaisten historiaa sekä pohditaan, miten alkuperäiskansan ja valtion välejä voi parantaa. Ohjelman toimittaa Sari Taussi.

  Kuva: Kukka Ranta

 • Etelä-Koreassa alkaneita talviolympialaisia sävyttää politiikka, koska kisoihin osallistuu myös Pohjois-Korea. Venäjä taas pitää sulkemistaan kisoista lännen salaliittona. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman aiheena on urheilun ja politiikan vaikea liitto. Juontajana Sari Taussi.

 • Suomalaisten lautasille on tulossa uusi eksoottinen ruoka: hyönteiset. Markkina on voimakkaassa kasvussa koko Euroopassa. Maailmanpolitiikan arkipäivää käy Filippiineillä, missä hyönteisten syönti on perinne. Lisäksi kysytään voivatko hyönteiset nousta merkittäväksi proteiinin lähteeksi Suomessakin. Ohjelman juontaa Sari Taussi:

  Kuva: Pasi Takkunen / Yle

 • Pieniä askelia Lähi-idän rauhan puolesta otetaan Jerusalemissa koulussa, jossa käy sekä palestiinalaisia että israelilaisia lapsia. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa pohditaan lisäksi mitä seurauksia on Yhdysvaltojen ja Israelin suhteen lähentymisellä. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Atef Safadi / EPA

 • Tasan vuosi sitten Yhdysvalloissa vannoin virkavalansa yllätysvoittaja Donald Trump. Presidentin kova kielenkäyttö on kohdistunut etenkin maahanmuuttajiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa
  pohditaan mitä vaikutusta Trumpin rasistisiksi koetuilla lausunnoilla on ollut. Ohjelman on koonnut Sari Taussi.

  Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

 • Maapallon väkiluvun ennustetaan kasvavan yli kahdella miljardilla nykyisestä vuoteen 2050 mennessä. Väestönkasvu on kiivasta etenkin osissa Afrikkaa. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelma pohtii väestönkasvun aiheuttamia paineita. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva:
  Ama Sarpong

 • Vuoden 2017 suuria uutisia oli terroristijärjestö Isisin valtiohaaveiden romuttaminen. Isis menetti myös kalifaattinsa pääkaupungin Raqqan, Pohjois-Syyriassa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa tavataan Isisin hirmuvallan alla eläneitä ihmisiä ja kysytään, miten Euroopan pitäisi nyt torjua terrorismin uhkaa. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Antti Kuronen / Yle

 • Donald Trump hallitsi päättyvän vuoden uutismaisemaa, kun maailma totutteli Yhdysvaltain uuteen ja arvaamattomaan presidenttiin. Euroopassa jännitettiin oikeistopopulistien vaalimenestystä Trumpin ja Britannian Brexit-äänestyksen jälkimainingeissa. Lähi-idässä ääriliike Isis menetti julistamansa kalifaatin, mutta alueen suurvaltakilpa kiihtyi. Maailmanpolitiikan arkipäivää tarkastelee kuluneen vuoden kehityskulkuja. Ohjelman on koonnut Heikki Heiskanen.

  Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

 • Länsiafrikkalainen Sierra Leone kuuluu maailman köyhimpiin maihin. Se muistuttaa kehitystasoltaan monin tavoin Suomea - sata vuotta sitten. Maalla on kuitenkin paljon luonnonrikkauksia, joilla oloja voitaisiin kohentaa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy tällä kertaa Sierra Leonessa. Toimittaja on Erja Tuomaala. Äänitarkkailijana on toiminut Marko Vierikko.

 • Kehitysyhteistyötä tekevät järjestöt ovat kokeneet tämän hallituksen aikana reippaat tukien leikkaukset, niin että monia kehityshankkeita on jouduttu lopettamaan kokonaan. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy Sierra Leonessa ja jatkaa keskustelua kehityspolitiikan suunnista. Ohjelman juontaa Jaana Kanninen

  kuvaaja
  Antti Haanpää / Yle

 • Kasvuyritystapahtuma Slush on saanut viime vuosina Suomen kehitysyhteistyövaroja. Kehitysyhteistyötä on muutenkin suunnattu yhä enemmän kehitysmaiden yksityiselle sektorille Juha Sipilän hallituksen aikana. Kuka voittaa, kuka häviää, kysyy Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma. Ohjelman juontaa Jaana Kanninen.

  Kuva: Tiina Jutila / Yle

 • Kolumbia yrittää nousta jaloilleen yli puoli vuosisataa kestäneen sisällissodan jälkeen. Vaikka rauha on solmittu, jäljelläolevat haasteet ovat valtavat. Menneisyyden rikokset pitäisi selvittää ja sovittaa, jotta maa voisi jatkaa taivaltaan kohti rauhanomaista tulevaisuutta. Maailmanpolitiikan arkipäivää Kolumbiassa. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.
  Kuva: Mauricio Dueñas Castañeda / Epa

Klipp

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Lyssna också