Radio Suomi Jyväskylä

Tuliko kotiin koiranpentu? Maailman tottelevaisimman koiran omistaja opastaa alkuun

 • 11 min
 • tillsvidare

Tänäkin kesänä moneen kotiin on otettu pieni, pörröinen koiranpentu. Koiran hankinta ajoitetaan usein kesäloman ajalle, kun on aikaa olla yhdessä ja tutustua uuteen perheenjäseneen.

Koiranomistajia kouluttava Oili Huotari muistuttaa, että pennun koulutus yhteiskuntakelpoiseksi kaveriksi pitää aloittaa heti, kun se on kotiin haettu. Uuden omistajan on syytä varautua siihen, että varsinkin ensimmäisen vuoden aikana työtä riittää.

– Koiran kouluttaminen on hurjan pitkäjänteistä työtä, pitää olla tosi kärsivällinen. Kaikkein tärkeintä on motivointi ja johdonmukaisuus: jos jokin asia on koiralta kielletty, niin se on sitten aina kielletty, Huotari listaa.

Oili Huotari tunnetaan myös maailman tottelevaisimman koiran, Zipin, omistajana: Oili ja Zip voittivat tokon eli tottelevaisuuskokeen maailmanmestaruuden heinäkuun alussa Venäjällä. Huotari kertoo, että kilpakenttien mestarillakin on omat kotkotuksensa.

Toimittajana on Marika Paaso.

Sändningar

 • fr 29.7.2016 12.35 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Korpilahtelainen Marjaana Kokki on fanittanut Robbie Williamsia liki 20 vuotta. Tässä ajassa kaverit ovat jo tottuneet siihen, että poptähden kuulumiset tulevat esiin 37-vuotiaan naisen miltei jokaisessa lauseessa ja somepäivityksessä. Marjaana kehuu Williamsia artistiksi, joka välittää faneistaan. Hän sanoo Williamsia jopa ystäväkseen - niin läheisiä faneista on tullut idolinsa kanssa. Riika Raitio tapasi superfanin ennen Robbie Williamsin elokuista Tampereen-keikkaa.

 • Joutsan Puutteenkujalla on perinteisesti valmistettu sahtia. Ennen pannut porisivat melkein joka talossa, nyt taitajia on vähemmän. Kuurinan lorina ei kuitenkaan ole kokonaan hiljennyt, siitä pitävät huolen Esko Pekkala ja Arto Vainomäki ystävineen. Naapurusten yhteinen "yhdistys" Puuteenkujan Soiro ja Nenätippu kooontuu parin kuukauden välein pihasaunalle koko viikonlopun kestävään sahdin keittoon. Tuloksena on kultaista ja tahmeaa perinneolutta, kuin historiaa pullossa.

  Maistuiko sahti toimittaja Minna Matintuvalle? Pekkala ja Vainiomäki kävivät studiovieraina Yle Jyväskylässä ja toivat tuliaisia sahtisaunalta.

 • Viimeistään Jyväskylässä heinäkuun lopulla ajettu MM-ralli toi Puuppolassa sijaitsevan Tommi Mäkisen johtaman rallitallin koko maailman ralliyleisön tietoisuuteen. Parhaassa vaiheessa rallia tallin kaikki kolme kuljettajaa eli Jari-Matti Latvala, Esapekka Lappi ja Juho Hänninen olivat kisan johdossa.

  Latvalan pudotti rallin kärkisijoilta odottamaton vika auton datajärjestelmässä. Lopulta Esapekka Lappi vei rallin voiton ja Juho Hänninen kiri kolmanneksi. Toyotan kanssa yhteistyötä tekevä talli menestyi siis kotimaan osakilpailussa ilmiömäisen hyvin ja teki rallista myös taas sinivalkoisen juhlan. Timo Hytönen tapasi tallipäällikkö Tommi Mäkisen, jonka mukaan Jyväskylän menestys oli tiiviin ja kovan tiimityön tulosta. Laakereillaan tiimi ei pääse voitosta huolimatta lepäilemään, vaan valmistautuminen seuraavaan MM-rallin osakilpailuun Saksassa alkoi Mäkisen mukaan heti.

 • Vuoden 2017 MM-rallin tulokset koosteena.

 • Työnnä levypainokelkkaa, heiluta köysiä, punnerra, puske ja puserra! Kaksi opiskelijaa löivät liikunnalliset päänsä yhteen. Tuloksena syntyi idea pakettiautosta, joka vie treenisalin ulkoilmaan, puistoihin tai vaikka järven rantaan. Kesällä varhaisin aamutreeni on koonnut ison joukon innostuneita liikkujia. Mukana on sekä himotreenaajia, että liikunnasta arkeen voimaan hakevia tossunkuluttajia. Toimittaja Riina Mäentausta tarttui Radio Suomen Yle Jyväskylän suorassa lähetyksessä haasteeseen valmentaja Aleksi Tossavaisen valvovan silmän alla:

 • Mariana Zwarg Sexteto Universal yhdistelee musiikissaan brasilialaisia tyyylejä, maailmanmusiikkia ja jazzia. Yhtyeen riveissä kuullaan myös jyväskyläläislähtöisiä muusikoita Joona Toivasta ja Sami Kontolaa.

  Joona Toivanen on luonut kansainvälistä jazz-uraa jo parinkymmen vuoden ajan tukikohtanaan Ruotsin Göteborg. Sami on puolestaan soittanut muun muassa Rio de Janeirossa maailmankuulun sambakoulun rumpuryhmässä ja asuukin ison osan vuotta nykyään Brasiliassa.

  Toivasen ja Kontolan juuret ovat vahvasti Keski-Suomessa ja Jyväskylässä. He toteavat olevansa JazzBarin kasvatteja ja saapuneensa ilomielin paikan 25-vuotisjuhlavuotta kunnioittamaan keikan merkeissä. Heli Kaski tapasi Toivasen ja Kontolan ja ihan ensin puhuttiin siitä, miten musiikki otti heidät aikanaan otteeseensa. Haastattelun jälkeen Kontola ja Toivanen improvisoivat pienen "vuoropuhelun" pianolla ja rytmisoittimilla.

 • Ravintolayrittäjä Harri Koivistosta tuntui jo kauan sitten, että Petäjävedentiellä naulatehtaan kupeessa oleva tienvarsipaikka voisi olla joskus hänen oma grillinsä. Kun pitkäaikainen haave tänä keväänä toteutui ja kaupat syntyivät, mies halusi nostaa hiukan rimaa: ei valmiita hampurilaissämpylöitä ja eikä mikrossa lämmitettyjä pihvejä. Sana paikan antimista on sittemmin kiirinyt puskissa ja somessa niin, että apurit Riikka Hautamäki ja Tuukka Kankainen saavat painaa kuumia päiviä parilan edessä. Riika Raitio kävi grillillä tallentamassa tarinat ja tirinät.

 • Leena Hakkarainen on ajanut työkseen isoja autoja jo kolmisenkymmentä vuotta. Takana on ainakin kaksi miljoonaa tiekilometriä. Hakkarainen opiskeli aikanaan insinööriksi, mutta sisähommat eivät lopulta napanneet, vaan tien päälle piti päästä. Naisen juuret ovat Jämsässä, lapsuuttaan hän vietti Hankasalmella ja nykyinen koti on Kannonkoskella. Ammattikuljettajalle pohjoisen Keski-Suomen pikkukunta on sopivasti keskellä Suomea: Kemiin ja Helsinkiin on Kannonkoskelta suunnilleen sama matka.

  Leena Hakkarainen on viihtynyt hyvin varsin miesvaltaisella alalla. Viime aikojen autoilla tehdyt terrori-iskut ovat kuitenkin saaneet pohtimaan entistä enemmän turvallisuuskysymyksiä. Hurjia tilanteita näkee Hakkaraisen mukaan rekan ratista tosin ihan tavallisillakin reissuilla, esimerkiksi kevyen liikenteen ja isojen autojen kohtaamis- ja ohitushetkissä. Kuten moni pyöräilijä, myös Hakkarainen toivoo, että asfaltoidut pientareet voisivat olla leveämmät. Riika Raitio tapasi ammattikuljettajan tämän kotikulmilla ja haastattelussa puhuttiin niin äijäilystä kuin kapeista pientareistakin.

 • Kesäisessä Suomessa saa ajoittain nauttia hyvästä musiikista, ihan kadulla. Vaikka katusoitto on ennen kaikkea hyvää fiilistä, taidokkaimmat soittajat voivat tehdä sillä myös hyvää tiliä. Katusoitossa kisataan myös maailmanmestaruudesta. Jo kolmatta kertaa järjestettävät MM-kisat Petäjävedellä kisataan tänä vuonna kotimaisten kokoonpanojen voimin. Kaksi aiempaa mestaruutta napannut Veli-Matti Laitinen tavoittelee kolmatta mestaruutta Minus Four Orchestran kanssa. Salla Syvänen tapasi Veli-Matti Laitisen ja MM-kisojen järjestelyistä vastaavan Jukka Mäkelän ja keskusteli herrojen kanssa muun muassa siitä, millä eväillä mestaruus saavutetaan.

 • Laukaan Multamäessä on pitkät perinteet leiritoiminnasta. Tänä kesänä järjestetään kaikkiaan 32 leiriä niin lapsille, nuorille kuin vanhemmillekin. Oman leirinsä ovat saaneet myös keppihevosharrastajat.

  Suomessa keppihevoset villitsevät nyt niin, että keppariharrastuksen suurta suosiota on ihmetelty ulkomaita myöten. Salla Syvänen kävi 6. heinäkuuta täyteen buukatulla kepparileirillä. Haastattelussa olivat vapaa-aikaohjaaja Jenni Pekonen, leirin johtaja Jenna Mäkelä sekä leiriläiset Liina, Tessa, Sanni, Fanny, Sofia ja Annika.

 • Jämsäläinen, 11-vuotias Leevi Lehtonen on jo melkoinen tubettajatähti. Hän on tehnyt videoita YouTubeen taiteilijanimellään Leval jo kaksi vuotta. Leevin videoita on katsottu yhteensä 3,5 miljoonaa kertaa. Suosituimmille videoille on kertynyt yli 200 000 katselukertaa.

  Leevi tubettaa muun muassa lyhytelokuvia ja haastevideoita eli vastaa seuraajiensa ehdottamiin haasteisiin, menee vaikkapa meikattuna kauppaan. Leevi kertoo, että kiinnostus tubettamiseen lähti toisten tubettajien videoiden katselusta. Kuvaaminen ja editoiminen on tullut tutuksi tekemisen myötä ja nykyään uusia videoita syntyy viikoittain.

  Leevi on kutsuttu tänä vuonna elokuussa järjestettävään alan harrastajien ja fanien Tubecon-tapahtumaan satojen ehdokkaiden joukosta. Titta Puurunen tapasi Leevin ja pääsi tekemään nuoren tubettajan kanssa videonkin.

 • Kaikki paitsi purjehdus on turhaa, sanovat toiset. No, ainakin elämäntapaa lähentelevä harrastus se voi olla – sen sai tuntea toimittaja Annika Rantanen viikonvaihteessa Äänekosken ja Viitasaaren välillä kisatussa Keitele-regatassa. Yön yli kestävä purjehduskilpa järjestettiin tänä vuonna jo 40. kerran. Haastattelussa ovat jyväskyläläisten kilpailijoiden Henry Walliuksen, Erkki Vesamaan ja Erkki Kemiläisen venekunta sekä Ala-Keiteleen pursiseuran entinen ja nykyinen kommodori, Arvo Suomalainen ja Markus Lehmonen.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Vuoden 2017 Ralliradion hupikooste

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

Lyssna också