Vega Lördag

Lördagar, Yle Vega - Yle Arenan 30 dagar

Om hem och hus med familj, fritid, hobbyer och hälsa alla lördagförmiddagar kl 9-13 med Kike Bertell.

Avsnitt

 • Hösten 1967 var ovanligt kall i Helsingfors och drygt fyrtio hemlösa frös ihjäl. Hur påverkades den unga psykiatern Claes Andersson av deras död och hur kom det sig att han, tjugo år senare, av misstag, blev invald i riksdagen? Paula Salovaaras gäst är psykiatern och ministern Claes Andersson i serien Paula möter.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer tillsammans med Kike Bertell.

 • Kan man förena konst och politik? Konstnären Kaj Stenvall som är känd för sina ankmotiv sysslar numera med politisk konst. Inför toppmötet mellan Putin och Trump lanserar han ett nytt parodierande konstverk.
  Förutom Kaj Stenvall kommer en annan KAJ - nämligen humorgruppen att vara gäster på lördag. De ligger i hårdträning inför höstens musikal Gambämark som ska spelas i Vasa. Förväntningarna är höga - hur rädda är de för ett fiasko?
  Dessutom kommer vi att besöka musikfestivalen Skärifolk på Bergö och värma bastun. Tero Hannila har badat bastu varje dag i tio år. Det firar han med bastuorientering.

 • Vad har ett litet privatplan, styrt av Mathias Rust, att göra med minister Ole Norrback? Hur kändes det att sitta i landets regering då Sovjetunionen kollapsade? Paula Salovaara pratar med minister Ole Norrback om dessa frågor och mycket mera.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer tillsammans med Kike Bertell.

 • Hur funkar det att leva svenssonliv efter ett liv som toppidrottare? Efter 15 framgångsrika år på elitnivå lade skidorienteraren Staffan Tunis av med karriären 2015. Längs slingriga vägar i Komossa i Vörå kör lastbilar med inredningsprylar som Anna Häggblom säljer i sin webbshop. Den digitala världen medför nya möjligheter för den som vill bo på landet. Vi får också höra om olika sommarevenemang - allt från Langradin i Vörå till Ruisrock i Åbo.

 • Professor och historiker Laura Kolbe gästar serien Paula möter. Vilken betydelse hade högskolorna och professorerna då det självständiga Finlands föddes? Var Helsingfors en modern, europeisk huvudstad redan år 1918? Om detta och mycket mera pratar Laura Kolbe med Paula Salovaara.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer tillsammans med Kike Bertell.

 • Hur känns det att ro 60 kilometer i en gammal träbåt över Kvarken? Var värker det mest efteråt? Programledaren Kike Bertell ringer upp Axel Snygg som deltar i årets Postrodd mellan Holmön och Björköby. Pjäsen Gökboet från 1962 är ständigt aktuell med sin samhällskritik. I sommar spelas pjäsen på Sveaborg och Robin Svartström som spelar karaktären McMurphy är lördagsgäst. Vi diskuterar hur det var att vara homosexuell på 60-talet och träffar en residenskonstnär i Kristinestad.

Klipp

 • Gåkampen närmar sig sitt slut. Har Yle Vegas soffpotatisar Karisn, Mirja och Synnöve fått bättre kondition?

 • Michelle Gustafsson i Karis som tog time-out med studierna.I stället satsar hon det här året på att resa runt i världen och bekanta sig med sådant som ligger nära hjärtat. Som till exempel naturskydd. I slutet av augusti blev det en resa till Afrika och Botswana

 • Tiinas soffpotatisar presenteras, första länken, Gåkampen2016 kör igång. Lite coachning av Ian Granström, före detta soffpotatis numera aktiv motionär och idrottare.

 • Nu är det dags för soffpotatisarna Karin Svahnström, Synnöve Lindholm, Mirja Koponen och hennes man Arto att testa konditionen under ledning av idrottsinstruktör Heikki Kiili.

 • Soffpotatisarna Karin Svahnström och Synnöve Lindholm begrundar resultaten på sina konditionstest. En ny PT presenteras.

 • "Välkomna på föräldramöte allihopa! Vi samlas först i matsalen och sedan i de enskilda klassrummen." Den nya läroplanen uppmanar till större föräldradelaktighet i skolan, ändå är det alltid lika obekvämt när klassföräldrarna skall väljas. Följ med på terminens första föräldramöte i Kårböle lågstadium och träffa både föräldrar och lärare.

  Antti är en pappa som på grund av sitt jobb inte hinner göra mycket mer än läxor med sina barn. Läraren Klaus Grönqvist säger att lite tvång ibland är nödvändigt för att få med föräldrarna och rektorn Mia Förars Pöytäniemi säger att skolan måste bli bättre på att hitta de former som fungerar för både föräldrar och lärare.
  Red. Heidi Grandell-Sonck

Lyssna också