Vega Lördag

Lördagar, Yle Vega - Yle Arenan 30 dagar

Om hem och hus med familj, fritid, hobbyer och hälsa alla lördagförmiddagar kl 9-13 med Kike Bertell.

Avsnitt

 • Kike Bertell pratar med yogainstruktören Alexander Lemberg om stresshantering.

 • Libristen och kappseglingsdomaren Marianne Thun-Ericsson har vigt 50 år av sitt liv åt segling.

 • Anne Ingman är yrkesguide och ordnar guidade tidsresor i Raseborg. Hon klär ut sig till historiska personligheter som haft en stark anknytning till Ekenäs med omnejd. Vad är hemligheten med så kallade dramaguidningar och hur skiljer de sig från vanliga rundturer?

 • Artisten och musikern Jannike Sandström lever ett ganska hektiskt och oregelbundet liv, ofta är hon på resande fot. Hon vill hitta ett sätt att kunna lugna ner sig och varva ner trots att tempot i livet är högt och projekten många. I en veckas tid testar hon på att göra mindfullnessträning enligt ett program som hennes coach mindfullnessinstruktören och läraren Kim Wikström har utarbetat åt henne. Vad krävs för att man ska hitta ett inre lugn och hur funkar det när tidtabellen redan är späckad? I Efter Nio radio utmanar Sonja och Mårten sina gäster till att utmana sig själva.

 • Strömsös nya kock Anders Samuelsson diskuterar tv-livet med programvärd Jonas Sundström. Sundström är också nyfiken på att veta mera om Anders, så han ringer i smyg till hans kollega i Sverige.

 • Programvärden Kike Bertell träffar komikern Alfred Backa som friskt skämtar om finlandssvenskhet, både i nya boken Överlevnadshandbok för finlandssvenskar och som manusförfattare till tv-frågesporten Vem, vad, när?

 • Programledaren Kike Bertell intervjuar författaren Juha Itkonen som är aktuell med romanen Ihmettä kaikki, som baserar sig på självupplevda erfarenheter om att mista ett barn under graviditeten.

 • Städtalkot startade i Estland för tio år sedan och har lyckats mobilisera miljoner människor i 150 länder. Nu är också Finland med för första gången. Det här tack vare mångsysslaren Simo Koskinen. Han berättar varför han slutade steka hamburgarbiffar för skidturister och istället började kämpa för en renare miljö.

 • Idag firas den internationella städdagen. Då uppmärksammas miljön och det ordnas städkampanjer runt om i landet. Skådespelaren Jarmo Mäkinen lät sig inspireras av temat och utmanade sig med att plogga under en dryg veckas tid, det vill säga han provade motionsformen där man förenar joggning med att samtidigt samla skräp. Flera påsar fulla med plast och papper lyckades han samla ihop under sina löprundor. I studion sitter också Anna von Zweygbergk från föreningen Håll Skärgården ren. I Efter Nio radio utmanar Sonja och Mårten sina gäster till att utmana sig själva.

 • Vad är ordkonkonst och på vilket sätt stimulerar det språkinlärningen? Följ med Maja Ottelin som är ledande ordkonstledare vid Sydkustens ordkonstskola och hennes elever till hemligheternas portal.

 • Att omskola sig och byta yrke blir allt vanligare idag och för många är det också ett måste om man vill hänga kvar i arbetslivet. Annika Björk från Borgå är en mångsysslare med flera branschbyten bakom sig. Hon har arbetat bland annat som trädgårdsmästare, yogainstruktör, jordbrukare, modell, byaombud och guide. Nu studerar hon till florist. Hur ser hon på arbetslivets krav och livslångt lärande?

 • När proffsboxaren Eva Wahlström vill ha motvikt till hårda träningar och tävlingar tar hon till penseln och målar färgsprakande akvareller. Nu är Eva redo för sin första egna konstutställning som öppnade igår i Helsingfors. Kike Bertell besöker utställningen strax efter tio och samtalar om boxning och konst med den regerande världsmästaren. Kike Bertell ringer även upp Lasse von Hertzen som är på väg för att medverka i Höstvisan i Pellinge.

Klipp

 • Gåkampen närmar sig sitt slut. Har Yle Vegas soffpotatisar Karisn, Mirja och Synnöve fått bättre kondition?

 • Michelle Gustafsson i Karis som tog time-out med studierna.I stället satsar hon det här året på att resa runt i världen och bekanta sig med sådant som ligger nära hjärtat. Som till exempel naturskydd. I slutet av augusti blev det en resa till Afrika och Botswana

 • Tiinas soffpotatisar presenteras, första länken, Gåkampen2016 kör igång. Lite coachning av Ian Granström, före detta soffpotatis numera aktiv motionär och idrottare.

 • Nu är det dags för soffpotatisarna Karin Svahnström, Synnöve Lindholm, Mirja Koponen och hennes man Arto att testa konditionen under ledning av idrottsinstruktör Heikki Kiili.

 • Soffpotatisarna Karin Svahnström och Synnöve Lindholm begrundar resultaten på sina konditionstest. En ny PT presenteras.

 • "Välkomna på föräldramöte allihopa! Vi samlas först i matsalen och sedan i de enskilda klassrummen." Den nya läroplanen uppmanar till större föräldradelaktighet i skolan, ändå är det alltid lika obekvämt när klassföräldrarna skall väljas. Följ med på terminens första föräldramöte i Kårböle lågstadium och träffa både föräldrar och lärare.

  Antti är en pappa som på grund av sitt jobb inte hinner göra mycket mer än läxor med sina barn. Läraren Klaus Grönqvist säger att lite tvång ibland är nödvändigt för att få med föräldrarna och rektorn Mia Förars Pöytäniemi säger att skolan måste bli bättre på att hitta de former som fungerar för både föräldrar och lärare.
  Red. Heidi Grandell-Sonck

Lyssna också