Kuuluttajan vieras

Radiodraaman tuottaja Matti Kajander

 • 8 min
 • tillsvidare

Radiodraama Suomessa on vain muutamaa päivää itse Yleisradiota nuorempi. Yle 90 -juhlan kunniaksi 14.9. kuullaan Yle Radio 1:ssä suorana lähetyksenä 'näköispainos' ensimmäisestä Ylen lähettämästä kuunnelmasta. Mm. tästä juteltiin kuuluttaja Juha Salomaan ja radiodraaman tuottaja Matti Kajanderin kesken Kuuluttajan vieras -ohjelmassa.

Sändningar

 • on 31.8.2016 10.50 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Uusi vuosi tuo uutta tullessaan. Marja Vehkanen tapasi radiopäällikkö Marja Keskitalon, joka kertoo, miksi hän on päätynyt työskentelemään juuri radion parissa ja valottaa alkuun, miltä Ylen radiokanavien ensi vuosi näyttää.

 • Onko kirjan tulevaisuus sähköinen? Sitäkin ehdittiin miettiä kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen kanssa, jolla eläkepäivät jo häämöttävät, mutta vielä on verkossa tekemistä ennen kuin on aika avata antiikin kirjat. Seppo poikkesi itsenäisyyspäivän aamuna kuuluttaja Timo Teräsvuoren luona Radio 1:n suorassa lähetyksessä.

 • Jo 40 vuotta pyörineestä TV1:n Ulkolinjasta tuttu toimittaja Marko Lönnqvist on kiertänyt maailmaa yli 20 vuoden ajan. Hän on tullut tutuksi myös Venäjän kirjeenvaihtajana. Marko oli juuri lähdössä reportaasimatkalle Libanoniin, mutta ennätti kiireiltään käymään myös kuuluttamossa Jari Aulan pakeilla. Millaista unelma-ammatissa toimiminen on ollut ja mitä konkreettista on jäänyt toimittajakonkarin mieleen?

 • Jonni Roos, yksi Kulttuuricocktailin toimittajista, on kuuluttaja Tuija Kurvisen vieraana. Jonni on tuonut kuuluttamoon mukanaan kaksi puupalaa. Se, mitä niistä syntyy, selviää Rakenna soitin -sarjassa.

  Kulttuuricocktail poreilee netissä Yle Areenassa, radiossa Yle Puhe -kanavalla ja tv:ssä Yle Teemalla.

 • Mediateknikko Jyrki Häyrinen on kuulokuvien ammattilainen, ja pitää monenlaisesta musiikista. Mutta mikä on paras äänimaisema? Jyrki Häyrinen kertoo kuuluttaja Maaria Holman vieraana.

 • Seikkailunhaluinen toimittaja voi löytää itsensä milloin mistäkin, kuten kahden viikon Ripulireissulta. Tieteeseen erikoistunut toimittaja Jussi Nygren kävi Radio 1:n kuuluttamossa Marja Vehkasen vieraana. Juttutuokion aluksi valkenee, mistä Ripulireissussa oli kyse. Nygrenin videopäiväkirjaksi kokoama Ripulireissu on katsottavissa Yle Areenassa. https://areena.yle.fi/1-4248339

 • Yle Puheen aamulähetysten toimittaja ja juontaja Jere Pehkonen pitää tärkeänä radiopuhujan äänen väritystä ja selkeää rytmiä. Radiotyö vaatii enemmän kuin hän opiskeluaikanaan kuvitteli ja juontajan ammatti on myös vaativaa. Tärkeää on kuitenkin olla oma itsensä. Jere ennätti juontamiskiireiltään käväisemään myös naapurikanavan retrostudiossa Yle Radio 1:ssä kuuluttaja Jari Aulan juttusilla.

  Tästä linkistä pääset Jeren mainitsemaan aamulähetykseen:
  https://areena.yle.fi/1-2150576

 • Toimittaja Paula Jokimies pitää suorista haastatteluista ja kertoo, miten luoda hyvä ja toimiva haastattelutilanne. Kuuluttaja Tuija Kurvisen vieras ei tullut kuuluttamoon kaukaa.

 • Kirjallisuustoimittaja Jani Tanskanen paljastaa romaanin, josta on viimeksi innostunut ja kertoo monipuolisesta työstään, johon kuuluu myös keskusteluikkunan isännöinti Lukupiirin suorien lähetysten aikana. Juttutuokion aluksi Heikki Puskala kysyi, kuinka kauan Jani Tanskanen on työskennellyt Päivän mietelauseiden parissa.

  Kuva: Ida-Annika Niva

 • Monenmoista on tapahtunut musiikkitoimittaja Helena Hannikaisen pitkän uran varrella. Hän on saanut tavata lukuisia maailmanluokan tähtiä ja olla musiikin aitiopaikalla. Musiikkielämä on tullut tutuksi monella eri tapaa. Kuuluttaja Jari Aula tapasi juuri eläkkeelle jääneen tutun radiotoimittajan.

 • Porot, lohi ja lakka ovat Lapissa uutisjuttujen vakioaiheita. Yle Rovaniemen uutistoimittaja Tapani Leisti kiertää ympäri Lappia. Työ on monipuolista; hän kuuntelee haastateltavia, kirjoittaa verkkoon sekä puhuu radiossa ja tv:ssä. Leisti on tehnyt kolmen vuosikymmenen ajan töitä Yleisradiossa ja ollut monessa mukana. Ohjelman lopussa selviää, kuinka Lapin kesä tarjosi heinäkuisena lomapäivänä mehukkaan juttuaiheen. Aluksi, Tapani Leisti kertoo, millaista on toimittajan työ pitkien välimatkojen pohjoisessa.

 • Tiedeykkösen toimittajalla Teija Peltoniemellä on työssään kolme ystävää: tallennin, aika ja haastateltavat. Teija Peltoniemen kanssa toimittajan työstä keskustelee kuuluttaja Tuija Kurvinen.

  Tiedeohjelmia voi kuunnella Yle Areenassa:
  - Tiedeykkönen: https://areena.yle.fi/1-1403833
  - Tiedeykkönen Extra: https://areena.yle.fi/1-4039204

Lyssna också