Radio Suomi Kuopio

Marilyn-harrastaja Sirkku Aaltonen: ”Marilyn valitsi minut”

 • 7 min
 • tillsvidare

Kuopiolaisen Sirkku Aaltosen kotona ei voi erehtyä siitä, että hän harrastaa intohimoisesti Marilyn Monroe –aiheisten tavaroiden keräämistä sekä 50-luvun vaatetusta. Kotitalousopettajana työskennellyt Aaltonen on tutkinut gradussaan Marilynin suhdetta ruokaan. Mutta miksi juuri Marilyn eikä vaikkapa aikalainen Audrey Hepburn? Sonja Lammi kävi kysymässä, kuinka Marilyn tuli osaksi Aaltolan elämää.

Sändningar

 • ti 5.7.2016 10.50 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Talaskankaan luonnonsuojelualue on lähes luonnontilaisena säilynyt metsä- ja suoalue Pohjois-Savon ja Kainuun rajamailla. Talaskankaan suojelualue on noin 50 neliökilometriä kokoinen ja pinta-alasta puolet on suota, puolet metsää. Suuren yleisön tietoisuuteen Talaskangas nousi 1980-luvun lopussa, kun luontoaktivistit estivät alueen hakkuut.
  Juha Vauhkonen lähti rämpimään suolle vieremäläisen luontoyrittäjä Katja Ronkaisen kanssa.

 • Pohjois-Savon maakuntakirjastossa tehdään innokkaasti töitä alueen asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Kävimme kurkistamassa kirjaston arkeen kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinaisen kanssa. Varpu Mäntymäki tapasi myös lukukoira Sylvin emäntänsä, järjestelmä-ja verkkopäällikkö Liisa Rossin kanssa.

 • Hurriganes elää edelleen fanien mielissä. Tieto, että Remu Aaltonen jättää keikkalavat sai kuopiolaislähtöisen Harri Apellin muistelemaan, miten hän jo kymmenvuotiaana innostui yhtyeen musiikista. Toimittajina Marianne Mattila ja Varpu Mäntymäki.

 • Puijo-Laivonsaari -alueesta tekee kiinnostavan sen sijoittuminen aivan Kuopion keskustan tuntumaan. Puijo sijaitsee keskustan pohjoispuolella ja Laivonsaari Puijon edustalla Kallavedellä. Laivonsaaren etelä- ja keskiosissa on useita länteen viettäviä jyrkänteitä.
  Puijosta taas suuri osa on ollut luonnonsuojelualuetta jo vuodesta 1928 lähtien. Se oli Suomen ensimmäinen suojelualue, joka perustettiin yksityismaille.
  Toimittaja Juha Vauhkonen ja Kuopion kaupungin suunnittelija Kalle Ruokolainen ovat tutustumassa Laivonsaareen.

 • Lintharju kuuluu Pohjois-Savon edustavimpiin harjumuodostumiin, ja se on seudullisesti hyvin tärkeä pohjavesi- ja maa-ainesalue sekä Suonenjoen keskustaajaman lähivirkistysalue.
  Kirjosuo taas on karuhko keidassuo, jota reunustavat Lintharjun lisäksi matalat moreenikummut. Juha Vauhkonen lähti Lintharjun polkuja tallaamaan Suonenjoen yhtenäiskoulun biologian opettajan Ari Tossavaisen kanssa.

 • Syksyn dekkarikurssi innoitti aamujuontajat Maija Ilmoniemen ja Juhani Forsmanin ideoimaan jännitystarinan. Lapsuudessaan kiusattu Stefan Mårten eteläisestä Ruotsista meni 70-luvun loppupuolella Keiteleelle. Hän kosti Suomen serkulleen murhaamalla paikallisia siimalla kalastusreissuilla. Miten kirjailija-poliisi Marko Kilpi arvioi tämän tarinan taipumista dekkariksi?

 • Leikki on lasten työtä ja mikäpä sen mukavampaa, jos siitä vielä saa vähän taskurahaa. Kuopiossa Niiralan asuinalueella asukkaita on viihdyttänyt parina kesänä lasten oma kioski. Raikasta mehua ja keksejä olivat myymässä Marikki Hartikainen sekä Pauliina ja Tuomo Tanski, kun Varpu Mäntymäki pistäytyi juttusilla.

 • Toimittaja Katja Ståhl vietti kesän leppoisia hetkiä Keiteleen Hamulassa Wanhan koulun tallin tunnelmissa. Hevosharrastus on ollut lähellä sydäntä lapsesta saakka ja 30 vuoden ajan Katja on kirjoittanut hevosaiheista. Mitä Savossa on opittu ja mitkä monista Katjan tekemistä haastatteluista on jäänyt mieleen? Juhani Forsman haastattelee.

 • Kuopio Rockcockin festivaalipäällikön unelma toteutui tänä vuonna, kun ennätysyleisö n. 22 000 hlöä viihtyi ja rokkasi Väinölänniemellä tapahtuman tullessa 15 vuoden ikään. Tulivatko järjestelyt yöuniin? Juhani Forsman tapasi Allu Koskisen päivää ennen avajaisia:

 • Pääasia on, että ihmiset saisi liikkeelle, pohtii Leppävirran Urheilijoiden puheenjohtaja Jorma Rajakannas. Jorma järjestää seuran kanssa satoja tapahtumia vuodessa onkimisesta saappaanheittoon. Juhani Forsman haastattelee.

 • Laulaja Katri Helenasta nähdään tänä kesänä musiikkinäytelmä Kuopion Uudessa Kesäteatterissa. Katri Helena saapui paikalle näytelmän ensi-iltaan ja pohtii tässä muun muassa sitä, miltä tuntuu, kun itsestä tehdään näytelmiä.

 • Kuopiolainen Jussi Vainionperä kävi kolmen viikon moottoripyöräsafarilla Himalajan vuoristoissa. Huikeista näkymistä tuli paras matkamuisto ja jännitystä toivat vuoristojen vaaralliset tiet. Juhani Forsman ja Maija Ilmoniemi haastattelevat.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Lyssna också