Politiikkaradio

to 11.8.2016

 • 29 min
 • tillsvidare

Kyberuhat ja tulevaisuuden sodan kuva. Sakari Sirkkasen haastateltavana on kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell Aalto-yliopistosta.

Sändningar

 • to 11.8.2016 12.29 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Perjantaina kuultiin, että Trumpin strateginen neuvonantaja Steve Bannon sai lähtöpassit valkoisesta talosta.

  Mistä on kysymys? Mitä tästä seuraa? Bannon kommentoi taistelevansa presidentin puolesta - kasvaako Breitbartista median voimatoimija? Ketkä ns. savustivat Bannonin ulos?

  Trump-saunassa teemoina ovat myös Yhdysvaltojen talousnäkymät, Pohjois-Korea, Venäjä, Muellerin tutkinnat sekä presidentti Sauli Niinistön kutsu valkoiseen taloon.

  Sakari Sirkkasen vieraina ovat tutkija Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista sekä Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Poliisi esitti tänään puolenpäivän aikoihin viittä miestä vangittavaksi Turun epäillystä terrori-iskusta.

  Millaisena karmea isku näyttäytyy terrorismin isossa kuvassa? Millaisiin toimenpiteisiin Suomessa tulisi ryhtyä? Kuinka säilyttää yhteiskuntarauha?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriön poliisiosastolta sekä jihadismi-tutkija, kapteeni evp. Atte Kaleva. Puhelimessa on vanhempi tutkija Otso Iho brittiläisestä Jane`s tutkimuslaitoksesta.

  Politiikkaradion jatkoilla puhutaan vielä yhteiskunnan polarisaation välttämisestä ja toimenpiteistä terrori-iskujen estämiseksi jatkossa.

 • Maailmanpolitiikan ja maailmantalouden sekä Suomen kotoisan maiseman syvänteistä ja yläilmoista haetaan vastauksia fundamentaalisiin kysymyksiin.

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat emeritusprofessori Sixten Korkman, maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta sekä Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen.

  Puhelimessa on filosofi Maija-Riitta Ollila.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Politiikan pyörä pyörähtää pyörimään kesän jäljiltä. Puolueet kesäkokoustavat, hallitus nokittelee budjetin yksityiskohdista, Perussuomalaiset ja Sininen tulevaisuus jatkavat nokkapokkaa.

  Kesän jäljiltä puolueiden kannatus näyttää järisevän. Ylen mittauksessa Vihreät nousivat jo toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Onko demokratia liikkeessä, vai ovatko vastaajat vain kesäterässä?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen palaavat kesätauolta puimaan politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

  Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Budjettiriihi lähestyy. Vaali- ja budjettikeskusteluiden klassikko eli haitallisten yritystukien leikkaamiskeskustelu on jälleen täällä.

  Miltä tilanne konkreettisesti näyttää? Entä teoreettisesti? Mistä puhumme kun puhumme yritystuista? Miten paljon vai vähän tiedämmekään yritystuista, mukaanlukien iso kuva ja vaikuttavuus? Mitä pitäisi tehdä?

  Sakari Sirkkasen toisena studiovieraana on neuvotteleva virkamies Anne Rothovius TEM:stä. Työ- ja elinkeinoministeriöstä julkaistiin toukokuussa poliitikkojen tilaama virkamiesselvitys yritystuista. Selvityksen mukaan vain noin kymmenesosa Suomen yritystuissa on innovatiivisuutta tuottavia. Millainen kohtalo selvityksellä on?

  Etlan tutkimusjohtaja, Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Mika Maliranta on pitkään puhunut yritystukijärjestelmän uudistamisen puolesta. Luova tuho, rakennemuutos, ilmastonmuutos, tehottomat ja tehokkaat tuet - mitä on Malirannan ratkaisuehdotus? Viimeksi mainittu kuullaan Politiikkaradion jatkoilla.

  Puhelimessa on Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström. Kuinka yritystukileikkauskeskustelu nähdään metsäteollisuuden etujärjestön tulokulmasta?

 • Vaalikauden loppupuoli käynnistyy vaikeassa tilanteessa, kun hallituspuolue Perussuomalaiset hajosi kesällä kahtia. Mitä kaikkea Perussuomalaisten hajoamisesta seuraa? Ehtyykö hallituksen toimintakyky? Miten Uuden vaihtoehdon ja Perussuomalaisten kamppailu vaikuttaa politiikkaan?

  Eduskunnassa syksyä leimaa budjettikäsittely, sekä kaksi politiikan ikiliikkujaa sote ja kiky. Mihin suuntaan ja miten hallitus sotea vie? Aiheuttavatko kiky-kompensaatiot edelleen harmaita hiuksia?

  Presidentinvaalit lähestyvät: sähköistyykö, vai jopa kärjistyykö, ulkopolitiikan debatti? Kuinka suosion huipulla patsasteleva presidentti haastetaan?

  Vieraina ovat tutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta ja Yleisradion politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on vastaanottanut suunnitelman ohjusiskusta Yhdysvaltain hallitseman Guamin saaren lähistölle. Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston mukaan Kim aikoo seurata "amerikkalaisten typerää käyttäytymistä" vielä hieman kauemmin ennen päätöstä ohjusten laukaisemisesta.

  "Pohjois-Korean on parasta olla uhkailematta meitä enää. He saavat vastaansa tulta ja raivoa voimalla, jota maailma ei ole ennen nähnyt", sanoo puolestaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

  Kuinka vaarallinen on sanasota Trumpin ja Kimin välillä? Edesauttavatko harkitsemattomat heitot kriisin eskaloitumista?

  Mikä avuksi kun kaksi arvaamatonta johtajaa ottavat mittaa toisistaan?

  Vieraana ovat tutkija Teemu Naarajärvi Helsingin yliopistosta sekä ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Tänäänkin otsikoissa on näkynyt uutisointia siitä, mitä kikyssä eli kilpailukykysopimuksessa sovittiinkaan viime vuoden palkkaveroratkaisuista.

  Jos mitään ei tehdä, palkansaajien verotus kiristyy. Pitääkö hallituksen siis tulla vastaan palkkaveron alennuksella? Vai pitääkö liittokohtaisissa neuvotteluissa aikaan saada palkkoja korottava ratkaisu? Vai näiden yhdistelmä? Vai ei mikään näistä vaihtoehdoista?

  Talous on kasvussa, eletään suhdannevetoista nousukautta - millainen on palkkatie? Sari Sairaanhoitaja osa kaksi vai Suomen mallin hengessä Pertti Paperimiehen ankkuritie?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat pääekonomistit Reijo Heiskanen OP:stä ja Juhana Brotherus Hyposta. Puhelimessa ovat hallituksen talouspolitiikkaa arvioivan riippumattoman neuvoston pj., taloustieteen professori Roope Uusitalo Jyväskylän yliopistosta sekä Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

  Politiikkaradion jatkoilla tulee mukaan ison kuvan analyysi eli mitä maailmantaloudessa tapahtuu. Lisäksi syvennetään ensi vuoden talousnäkymää ensi vuoden osalta.

 • Sote-vääntö jatkuu tänäänkin. Klo 15 kuullaan hallitustrion linjauksia.

  Sotessa puhutaan yksityistämisestä. Mutta mitä tämä tarkoittaa? Ovatko poliitikot kartalla sen suhteen, mitä sote-palveluita kannattaa julkisen sektorin hoitaa ja mitä vastaavasti yksityisen sektorin?

  Mitä nobelisti Bengt Holmstömin puheesta eduskunnalle voi oppia?

  Julkisen talouden suunnitelma (JTS) oli eduskuntakeskustelussa tiistaina. Millaiseen suuntaan talouspolitiikkaa ja työllistämispolitiikkaa pitää ohjata?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Elina Lepomäki (kok.) ja Timo Harakka (sd.).

 • Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi tänään kylmää kyytiä hallituksen sote-esitykselle.

  Valiokunta katsoo lausunnossaan, että soten niin sanottu pakkoyhtiöittäminen on perustuslain vastainen. Yhteensä valiokunta löysi hallituksen lakiesityksestä 15 eri tasoista kohtaa, jotka eivät ole hyväksyttävissä perustuslain näkökulmasta.

  Mitä sotelle nyt tapahtuu? Luvassa on uusi lakiesitys. Milloin se valmistuu? Voidaanko maakuntavaalit järjestää tammikuussa 2018? Mitä tapahtuu soten valinnanvapaudelle? Ja niin edelleen.

  Valiokunnan lausunnosta ovat tuoreeltaan debatoimassa kansanedustajat perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.), Ben Zyskowicz (kok.) ja Ville Skinnari (sd.).

  Toimittaja Sakari Sirkkanen.

 • Suomen taloudessa on päällä hyvä svengi. Talousennustajat povaavat toinen toisensa jälkeen yhä parempia ja parempia talouden kasvulukuja.

  Mitä kasvu merkitsee? Mistä kasvu syntyy? Mitä kasvulla saadaan aikaan? Mihin kasvu riittää?

  10/90 -suhdeluku nousee esille. Onko tämä jakosuhde totuus siitä, mikä on harjoitetun talouspolitiikan osuus kasvusta ja mikä ns. ulkoisten tekijöiden?

  Suomen talous on ison kuvan analyysissä ja remontissa. Maailmantalouden ja euroalueen talousnäkymistä kotimaan talouden tuottavuuteen, työllisyysasteeseen, tulevien vuosien kasvunäkymiin ja talousennustamisen kautta vielä syksyn palkkakierroksiin ja työllistämistoimiin sekä korkoympäristön näkymiin. Viimeksi mainitut pöydällä ennen muuta Politiikkaradion jatkoilla.

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansantalousosaston osastopäällikkö Mikko Spolander valtiovarainministeriöstä, pääekonomisti Aki Kangasharju Nordeasta sekä ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

 • Sote-uudistus on kohtaamassa vakavia perustuslaillisia ongelmia. Erityisen ongelmalliseksi on osoittautumassa niin sanottu pakkoyhtiöittämismalli, joka ennakoarvioiden mukaan on ristiriidassa perustuslain kanssa. Hallituspuolue kokoomuksen taholta on kiistetty, että pakkoyhtiöittäminen olisi ollut puolueen ensisijainen tavoite sote-uudistuksessa. Keskustan taholta väitettä on kritisoitu.

  Kaatuuko sote-uudistus, jos yhtiömallia joudutaan korjaamaan? Kaatuuko hallitus, jos kokoomus pitää kiinni uhkauksestaan, ettei maakuntia tule ilman sotea, eikä sotea tule ilman valinnanvapautta?

  Mikä sote-uudistuksen peruspilareista putoaa pois, vai putoaako mikään?

  Keskustelemassa ovat Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sekä kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

Klipp

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Lyssna också