Mikä maksaa?

Millaista on hyvä rahapolitiikka?

 • 52 min
 • tillsvidare

Nyt selviää rahapolitiikasta kaikki se, mitä aina olet halunnut tietää, mutta et koskaan rohjennut kysyä. Juho-Pekka Rantalan vieraina rahapolitiikan raskassarjalaiset, johtava neuvonantaja Jarmo Kontulainen Suomen Pankista ja samasta pankista hiljan eläköitynyt valtiotieteen tohtori Antti Suvanto.

Sändningar

 • to 25.8.2016 10.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Vuorineuvos Ilpo Kokkila on suomalaisen rakentamisen yksi suurista nimistä. Hänen yrityksensä SRV-yhtiöt täytti tänä vuonna 30 vuotta. Firman tämän hetken suurin urakka on reilun miljardin euron rakennustyömaa Helsingin Kalasatamassa. Miten ujosta maalaispojasta tuli kovan luokan rakentaja ja monimiljönääri?

 • Suomi kaupungistuu, Eurooppa kaupungistuu, koko maailma vähitellen kaupungistuu. Puhutaan kaupungistumisen megatrendistä. YK:n ennusteiden mukaan kaksi kolmasosaa maailman väestöstä tulee asumaan kaupungeissa vuoteen 2050 mennessä.

  Mitä tästä seuraa? Onko kehityksen suuntaa syytä muuttaa?

  Juho-Pekka Rantalan vieraana on muuttoliiketutkija Timo Aro. Ohjelmassa kuullaan myös Tampereen tuoreen pormestarin Lauri Lylyn näkemyksiä suomalaisesta kaupunkipolitiikasta.

 • Työmarkkinapolitiikassa henkilökemiat painavat paljon. Työnantajaleiriä yli neljäkymmentä vuotta palvellutta Lasse Laatusta on kutsuttu verkostoitumisen mestariksi.
  Mitkä ovat kolmikannan ansiot - entä sen tulevaisuus? Juho-Pekka Rantalan vieraana juuri muistelmansa julkaissut Lasse Laatunen.

 • Työmarkkkinasyksyn kierrokset kovenevat ja kulisseissa neuvotellaan jo ahkerasti. Tupoja ei enää tule, ja aina välillä julkisuudessakin haikaillaan sen perään, että Suomeen pitäisi synnyttää uusi työmarkkinamalli Ruotsin tapaan.
  Vaan mistäpä on tämä kuuluisa, jo 20-vuotias Ruotsin malli tehty – siitä otetaan selvää seuraavassa Mikä maksaa? –ohjelmassa.
  Vieraina ovat tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta sekä SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

 • Entäpä jos meillä olisi kansainvälisten jättiyritysten sijaan demokraattisia itsejohdettuja yrityksiä, joiden tuotannosta päättäisivät kuluttajat? Ja palkkaa maksettaisiin vain ja ainoastaan kunkin yksilön ahkeruuden ja yritteliäisyyden mukaan? Tällaisiin  tavoitteisiin pyrkii osallisuustalous.

  Voiko talouden perusrakenteita muuttaa? Onko perinteiselle markkinataloudelle vaihtoehtoja?
  Vieraina ovat Antti Jauhiainen ja Joona-Hermanni Mäkinen Suomen Parecon -yhdistyksestä.

  Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

 • Lemmikkieläinten ja niille tarkoitettujen erilaisten tarvikkeiden ympärillä pyörivä liiketoiminta on kasvanut huimasti koko 2000-luvun. Mihin kasvu perustuu ja missä ovat sen rajat?

  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Musti ja Mirri –kauppaketjun toimitusjohtaja Mika Sutinen ja mm. Hurtta-tuotteita valmistavan Best Friend Groupin toimitusjohtaja Caspar Berntzen. Ohjelmassa kuullaan myös Verkkokauppa.comin toimitusjohtajaa Samuli Seppälää, sillä viime viikolla Verkkokauppa.com ilmoitti pyrkivänsä lemmikkieläintarvikemarkkinoille mukaan.

 • Suomen valtio antaa suoraa yritystukea vuodessa noin 1,5 miljardia euroa. Verotukia annetaan vielä useita miljardeja enemmän. Yritystukia pidetään osittain tehottomina ja niinpä niitä haluttaisiin karsia.
  Millaisia yritustukemme ovat ja mihin ne kuluvat? Ja millaisia tukia meillä pitäisi jatkossa olla? Vieraana erikoistutkija Timo Rauhanen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Mitä kertoo talouskehityksemme suunnasta pikkuhousuindeksi? Hallitus viimeistelee parhaillaan ensi vuoden budjettia. Onko sitä paljon puhuttua jakovaraa vai ei? Suomen taloudessa menee nyt vihdoinkin paremmin kuin aikoihin. Mitkä ovat talouskasvun avaintekijät?
  Talouden ajankohtaiskeskusteluun osallistuvat ekonomisti Janne Huovari Pellervosta, erikoistutkija Pekka Sauramo Palkansaajista ja toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Etlasta. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Dystopiat eli kauhukuvitelmat tulevaisuuden yhteiskunnasta ovat tällä hetkellä hyvin suosittu aihe kirjallisuudessa ja elokuvissa.  Myös länsimaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta esitetään ahkerasti kauhuskenaarioita. 

  Millaisia uhkakuvia hyvinvoinnillamme on ja miten nykyajan markkinatalous pystyy uhkia ennakoimaan ja niihin varautumaan? Ovatko talouden dystopiat vain vilkasta mielikuvitusta vai ovatko ne vakavasti otettavia? Entä mitä voimme oppia historiasta? Auttaako menneen maailman imperiumien historia ymmärtämään omaa aikaamme?

  Vieraina ovat Jyväskylän yliopiston strategian ja taloushistorian professori Juha-Antti Lamberg ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta.

  Toimittajana Jorma Honkanen.

 • Suomalainen metsästys on muuttunut. Nykymetsästäjä on usein kaupunkilainen, joka metsästää loma-aikoinaan ja usein kaukana kotoaan. Metsästäjät tuovat jo merkittävästi tuloja niille paikkakunnille, joissa on hyviä metsästysmaita. Metsästykseen ja metsästysmatkailuun liittyviä palveluja on kuitenkin vielä vähän.

  Mihin suuntaan suomalainen metsästys on kehittymässä? Voisiko metsästys ja erästely tuoda maaseudulle lisää toimeentuloa ja työpaikkoja?

  Vieraina ovat erikoistutkija Jani Pellikka Luonnonvarakeskuksesta ja erityisasiantuntija Lauri Kontro. Toimittajana on Jorma Honkanen.

 • Internetin avulla yhä useammat koneet ja laitteet voivat olla keskenään yhteydessä. Teollinen internet muuttaa tuotantolaitoksia ja tehtaita. Fiksut kodinkoneet hoitavat pian asioita puolestamme. Millaisesta vallankumouksesta on kyse?

  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Soneran teknologiajohtaja Jari Collin ja tietokirjaiilija Ari Saarelainen.

 • Virallisesti sitä ei ole olemassakaan, mutta suurin osa työntekijöistä on sitä kokenut työuransa aikana.
  Kyse on pelolla johtamisesta. Miksi se yhä riivaa työelämää? Aiheesta on julkaistu kirja ja nyt kirjan perusteella pelolla johtamisesta on tehty myös näytelmä.
  Mitä pelolla johtaminen on ja miten siitä päästään eroon? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat toimitusjohtaja Maarika Maury Kissconsultingista ja Jyri Kansikas WGH:sta.

Lyssna också