Brysselin kone

on 24.8.2016

 • 44 min
 • tillsvidare

EU:ssa on edessä mahdollinen Brexit, pakolaistilanteen hoitamisen pelisääntöjä ollaan suunnittelemassa ja hyvin monelta suunnalta kuulee toteamuksen, että EU:n on muututtava.
Mutta miten tähän tilanteeseen on jouduttu ja minkälaisia vaihtoehtoja EU:n tulevaisuuden kehitykselle voi olla edessä?
Haastateltavana suurlähettiläs Antti Kuosmanen.
Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo.

Sändningar

 • on 24.8.2016 10.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Brysselin koneessa puhutaan siitä, mihin muihin EU-maihin kannattaa suomalaisena hakeutua töihin. Kuinka niitä avoimia työpaikkoja voi löytää ja mitä asioita kannattaa selvittää ennen matkaa?
  Missä maissa selviää englannin kielellä, ja missä on syytä osata ruotsia ja jos ei juurikaan osaa muuta kieltä kuin suomea, niin minkälaisia paikkoja silloin on tarjolla. Ja mitä kaikkea apua työnhaussa EU-alueelle voi pyytää Te toimistosta. Haastateltavina EURES-asiantuntija Taru Asikainen Pohjois-Karjalan TE-toimistosta ja erityisasiantuntija Laura Perheentupa Työ- ja elinkeinoministeriöstä ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Nyt kun komissio odottaa, että EU:ssa keskusteltaisiin laajasti EU:n tulevaisuudesta, niin minkälaista kantaa aiheesta edustaa EK? Ja kuinka paljon painoa eri toimijoiden kannoilla asiassa on? Onko kehitykselle olemassakaan muita vaihtoehtoja kuin kahden raiteen EU?
  Aiheesta haastateltavana on Elinkeinoelämän keskusliiton EU-asioiden ja kauppapolitiikan johtaja Taneli Lahti ja toimittajana on Maija Elonheimo.
  .

 • Suuri valiokunta on meidän EU-valiokuntamme, jossa suurin osa EU – asioista käsitellään.
  Suuressa valiokunnassa myös evästetään suurin osa EU:n neuvoston kokouksiin menevistä ministereistä, ja sinne he myös palaavat kertomaan, miten Suomen kannat ovat mennet läpi.
  Tällä hetkellä isoja asioita ovat esimerkiksi talousasiat, pakolaisasiat ja se miten Brexit etenee. Haastateltavana on Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Miten Rooman sopimukseen ja EU:n kehitykseen vaikutti sen alkuaikoina kauppapoliittiset paineet ja miten suurvaltapolitiikka. Entä mitkä tahot lisääntyvää integraatiota eniten halusivat ja mitkä eivät.

  Haastateltavana poliittisen historian dosentti Tapani Paavonen ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Komissio julkisti toimenpidepakettinsa sosiaalisen Euroopan vahvistamiseksi viime huhtikuussa. Siksi EU:ssa keskustellaan parhaillaan etenkin lähetettyjen työntekijöiden, nollatuntisopimuslaisten ja itsensätyöllistäjien asemasta, irtisanomissuojasta ja työntekijöiden perhevapaista. Samaan aikaan Ranskassa keskustelu työntekijöiden asemasta on kiihtynyt. Miten työntekijöiden tilanne EU:ssa kehittyy. Ja minkälaisia paineita EU:n ulkopuoliset maat luovat työntekijöiden asemalle EU:ssa. Haastateltavana on FinUnionsin johtaja Aleksi Kuusisto ja toimittajana Maija Elonheimo

 • Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus aloitti toimintansa syyskuun alussa Helsingissä. Tällä hetkellä keskuksen osallistujamaita on 12. Osallistujamaiksi voivat liittyä EU:n tai Naton jäsenet. Hybridiuhkia maalle voivat aiheuttaa sekä ei-valtiolliset toimijat että vieraat valtiot. Lisäksi hybridiuhat voivat olla myös maan sisäisiä, kuten esimerkiksi huono huoltovarmuus. Yhden suurimmista hybridiuhkista EU:n alueella aiheuttaa parhaillaan Isis. Hybridiuhkista keskustelee tutkimusjohtaja Hanna Smith Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta. Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo.

 • Romania on suuri EU-rahojen nettosaaja ja Romanian talous on kasvanut voimakkaasti sen EU-jäsenyyden aikana. EU hyväksyi Romanian jäsenmaakseen kymmenen vuotta sitten , mutta on ollut huolissaan esimerkiksi Romanian oikeuslaitoksen tilasta ja Romanian korruptiotilanteesta ja siitä, miten Romaniassa kohdellaan paikallisia romaneja. Romaniasta ja sen suhteesta EU:hun keskustelee vanhempi tutkija Katalin Miklóssy. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • EU:ssa liikenteen säätely on isossa murroksessa päästöjen vähennystavoitteiden ja digitalisaation vuoksi. Samaan aikaan EU haluaa liikenteeltä toimivia sisämarkkinoita.
  Miten EU käytännössä säätelee raideliikenteen kilpailutusta ja lentoliikenteen päästöjen vähentämistä. Ja minkälaista keskustelua käydään EU:n alueella tiemaksuista ja siitä miten säädellään EU:ssa jäsenmaiden rajojen yli kulkevaa tavarakuljetusta maanteillä. Haastateltavana on EU-koordinaattorina toimiva hallitussihteeri Veera Kojo liikenne- ja viestintäministeriöstä ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Nyt Saksan liittopäivävaalien alla Angela Merkelin kristillisdemokraattit(CDU) ovat menestyneet gallupeissa hyvin. Mutta mitkä puolueet todennäköisemmin muodostavat tulevan hallituksen Saksan tulevien vaalien jälkeen ja mikä merkitys sillä tulee olemaan EU:n politiikkaan. Ja mikä merkitys EU:n tulevaisuuteen on Saksan ja Ranskan keskinäisillä suhteilla.. Haastateltavana on poliittisen historian yliopistonlehtori Kimmo Elo Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Brexit on osaltaan aiheuttanut keskustelun siitä millaista maatalouspolitiikkaa EU:ssa pitäisi harjoittaa. Kun EU:n budjetti supistuu ja monia uusia tarpeita budjetin käyttöön on syntynyt, niin siirrytäänkö taas siihen systeemiin, että maat maksavat itse suuren osan maatalouden tukemiseen tarvittavasta rahasta ja EU:n osuus maksuista pienenee? Haastateltavana on MTK:n Brysselin toimiston johtaja Juha Ruippo ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Komission aloittama keskustelu EU:n tulevaisuudesta on meneillään. Mutta keiden kannattaa siihen keskusteluun osallistua ja minkälainen tulevaisuuden vaihtoehto on nyt eniten myötätuulessa. Entä miten EU:n tulevaisuuden politiikkaan vaikuttavat nyt juuri esim. Brexitin aiheuttama budjetin supistuminen. Haastateltavana Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin strategiakeskuksen viestintäneuvonantaja Aura Salla. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Kehitys EU:n itäisissä jäsenmaissa on kulkenut eri suuntiin sen jälkeen kun ne liittyivät EU:hun. Miten kehitys on eriytynyt ja miten itäisten jäsenmaiden kehitykseen suhtautuu Viro, joka on EU:n puheenjohtajamaa viime heinäkuussa alkaneen puolen vuoden kauden ajan. Aiheesta keskustelee vanhempi tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana on Maija Elonheimo.Toimittajana Maija Elonheimo.

Klipp

 • Suomalaisen ruuan puolestapuhuja Jaakko Nuutila puhuu mm. ruokaturvasta. Toimittajana on Maija Elonheimo.

Lyssna också