Dokumenterat

Erotikern på Bergmansgatan

 • 45 min
 • tillsvidare

Lars Eric "Lasche" Krogius (1889-1965) sista önskan var att hans livsverk, romanen Penthesilea, skulle föras till Söderströms förlag för postum publikation. Så skedde aldrig. Romanens två tjocka band är till bredden fyllda med erotik av det magstarka slaget. Viktor Granös radiodokumentär tecknar bilden av en udda aristokrat som tidigt avbröt en ingenjörskarriär för att på heltid hänge sig åt livsnjutning och romanförfattande. Släktingarna Baba Ekholm och Lasse Macdonald-Thomé berättar minnen av "farbror Lasche". Brev- och romanutdrag tolkas av Sixten Lundberg. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen

Sändningar

 • sö 7.8.2016 19.22 • Yle Vega

Avsnitt

 • John F. Kennedy, Che Guevara och Martin Luther King eller Indira Gandhi och Olof Palme. Listan över politiska mord är lång och skakande, men vilka motiv och gärningsmän döljer sig bakom dessa dåd som genererar nyhetsrubriker och pressuppbåd? Vad är det som utmärker ett politiskt mord idag? Och har de politiska morden alls förändrat världen?
  I programmet Det politiska mordets anatomi medverkar journalisten Luke Harding, historikern Mats Fridlund, kriminologen Leif G.W. Persson och författaren Risto Niku. Redaktör: Petter Lindberg

 • Kvinnostödcentret Marta Sentrs i Lettland grundades för 17 år sedan av en hårt arbetande idealist. Iluta Lace var då 24 år och fast besluten att bygga upp ett nytt och jämställt Lettland. Det nya lettiska samhället saknade många viktiga stödtjänster för kvinnor och Martha Sentrs började jobba för de kvinnor som behövde hjälpen mest. Men inte utan motstånd från etablissemanget.
  Redaktör: Ingrid Svanfeldt.

 • Vad gör en mor och en dotter tillsammans när modern blir dödligt sjuk? Hur ser en dotter efter moderns död på vad mamma betyder för henne? Journalisten Christine Saarukka och författaren Maria Turtschaninoff går genom sitt mycket nära liv tillsammans. Redaktör: Mi Wegelius. För ljudarbetet står Jyrki Häyrinen.

 • Om skeppets s/s Park Victorys undergång och de hjältemodiga och generösa räddningsinsatser som Utöborna stod för den dramatiska julnatten för 70 år sen. I bönehuset på Utö står fortfarande en silverljustake med de 10 omkomna sjömännens namn ingraverade.
  Med uppläsning medverkar Mimma Olsoni-Broman och Stefan Brunow. För ljuddesignen står Roger Ojala. Redaktör är Susanna Sjöstedt.

 • Mellan åren 2001 och 2012 dog 3073 människor på grund av terrordåd i USA, de flesta i World Trade Center-attacken. Under samma period dödades 11766 amerikanska kvinnor av sina pojkvänner eller makar. MeToo-kampanjen har gett övergreppen och trakasserierna synlighet, men tänk om kvinnorna själva tog till våldsmetoder och bestämde sig för att hämnas på männen? I programmet medverkar författarna Maria Sveland och Steinar Bragi. Redaktör: Petter Lindberg.

 • Under sex år bodde skulptören, perforformancekonstnären och sverigefinnnen Meri Linna endast några månader på samma ställe. Hon liftade runt, bodde i tält och hittade på olika uppgifter åt sig själv, -som att lifta med en kaktus. Då hon började jobba med konst insåg hon att hon hade gjort ett sex år långt performance. Nu packar Meri sina saker för en flytt till sin mormors hemstad Karleby, där nya utmaningar väntar. Redaktör: Anna-Sofia Nylund.

 • Vad ska jag bli när jag blir stor? Vilket yrke skulle passa mig? Hösten 1983 ordnades en kurs för arbetslösa ungdomar i Jakobstad. Nu har Ann-Sophie Sandström sökt upp några av de före detta arbetslösa ungdomarna - som alla är över femtio idag - och tagit reda på vad som hände sedan…
  Stående från vänster: Solveig Haga-Pitkäkangas, Yvonne Forsman, Ann-Sophie Sandström, Sittande: Roger Sundstedt och Anna Maarit Grankulla

 • Redaktör: Petter Lindberg.

 • Dokumenterat handlar om Vårt ständiga bygge. Allting lever, ingenting är bestående. Huset blir aldrig färdigt. Brevet vi skriver är aldrig det samma. På scenen i Svenska teaterns pjäs Landet står ett hus. Där hittar vi också ett brev, som varit förseglat i 100 år. Samtidigt som brevet skrevs byggs tegelmagasinen i centrum av Helsingfors. Nu finns bara en liten vägg kvar och den får knappast stå kvar. Men Medborgartorget skjuder av liv och förändring är den gemensamma nämnaren för människan, livet och Finland. I programmet deltar Anders Borgström, Maria Lundström, Christoffer Mellgren och Tapani Ritamäki. Redaktör: Lotta Wigelius-Wulff.

 • Redaktören Marko Hietikko följer Nordiska Motståndsrörelsens resa från en liten grupp fanatiker till en central del av Nordens största nynazistiska organisation. Förutom myndigheter och motståndare hörs även nazisterna själva. Och 89-åringen som är Nordiska Motståndsrörelsens länk till Tredje riket, 30- och 40-talens Hitlertyskland.

 • Vad gör en mor och en dotter tillsammans när modern blir dödligt sjuk? Hur ser en dotter efter moderns död på vad mamma betyder för henne? Journalisten Christine Saarukka och författaren Maria Turtschaninoff går genom sitt mycket nära liv tillsammans. De lyssnar på bandupptagningar från Marias barndom, de talar om sina drömmar och sin tro. Och de kommer också in på sitt enda verkliga bråk då de nästan fysiskt rök ihop. Redaktör: Mi Wegelius. För ljudarbetet står Jyrki Häyrinen.

 • Hon är en av våra absolut mest uppskattade översättare, Janina Orlov. Mångfaldigt prisbelönad och känd inte minst för sina översättningar av Sofi Oksanens romaner. Hur känns det att arbeta med något där man lyckas bäst då ingen märker ens jobb? Tomas Jansson har träffat Janina Orlov.

Klipp

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också