Dokumenterat

Erotikern på Bergmansgatan

 • 45 min
 • tillsvidare

Lars Eric "Lasche" Krogius (1889-1965) sista önskan var att hans livsverk, romanen Penthesilea, skulle föras till Söderströms förlag för postum publikation. Så skedde aldrig. Romanens två tjocka band är till bredden fyllda med erotik av det magstarka slaget. Viktor Granös radiodokumentär tecknar bilden av en udda aristokrat som tidigt avbröt en ingenjörskarriär för att på heltid hänge sig åt livsnjutning och romanförfattande. Släktingarna Baba Ekholm och Lasse Macdonald-Thomé berättar minnen av "farbror Lasche". Brev- och romanutdrag tolkas av Sixten Lundberg. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen

Sändningar

 • sö 7.8.2016 19.22 • Yle Vega

Avsnitt

 • Den israeliske författaren Amos Oz dog den 28 december i Tel Aviv. Han var en av världens mest omtyckta författare och hörde år efter år till förhandsfavoriterna när Nobelpriset skulle delas ut.
  År 2002 gav han ut sin kanske kändaste bok, självbiografin En berättelse om kärlek och mörker. Genom en pojkes ögon skildras föräldrarnas trauman då de på 30-talet var tvungna att flytta från Europa till den euforiska känslan då Israel år 1948 utropades till en judisk stat. En eufori som snabbt byttes till ett krig i Mellanöstern som fortfarande pågår. Barbro Holmberg träffade Amos Oz i hans hem i Arad i Negevöknen år 2006.

 • Varför är det så svårt att förutsäga framtiden? Vilka ödesfrågor måste vi bemästra i jakten på en lycklig eller ens uthärdlig framtid? Och har vi verkligen verktyg att välja rätt framtid? Författaren Hannele Mikaela Taivassalo, politikern Stefan Wallin, framtidsforskaren Karim Jebari och spådamen Serafia Andersson förutspår hur Finlands framtid kommer att se ut om tio år. Redaktör: Petter Lindberg.
  Bilden från boken "Så funkar det!", som gavs ut av Bonnier Carlsen bokförlag 2012

 • Den 18 november 2015 kliver syriska Joud Azar av färjan och börjar ett nytt liv på Åland.Jag kommer alltid att känna mig utländsk. Jag är inte finsk, jag är inte åländsk, jag är inte svensk. Jag är inte syrisk heller, förstår du?
  1998 sitter estniska Janne Kütimaa på de röda klipporna vid St. Annas kyrka på Kökar och känner plötsligt att det är okej med tystnad. Hur länge ska man längta… varför kan man inte ta steget, frågar hon som många gånger varit på väg att släppa den fasta punkten i Tallinn men aldrig riktigt vågat.
  2007 sitter ålänningen Bo Söderlund i en målarateljé i Bohuslän och saknar sina vänner. Först började jag på dagis tvärsöver backen, sen blev det lekis och förskola uppe på backen, sen lågstadiet på andra sidan backen och högstadiet brevid... Så jag växte ju upp i en väldigt liten värld på något vis.
  Alla har de känt samma sak : hemlängtan.
  Redaktör: Nina Eriksén.
  Producent: Staffan von Martens
  Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen

 • Egentligen skulle artisten Monica Aspelund aldrig befinna sig ombord på Finnair-flyget AY-405. Efter en konsert i Lappland ville hon hem till kvällen, men dessvärre var flyget från Rovaniemi fullbokat. Föga anade hon att det inrikesplan som hon klev ombord på i Uleåborg skulle kapas av affärsmannen Aarno Lamminparras. Vad hände under de pinande 11 timmarna då hon hölls som gisslan? Hur hanterade hon skräcken och ovissheten och vad tänker hon om händelsen 40 år senare? Redaktör: Petter Lindberg.

 • Finns det längre något kvar av sjömansromantiken och äventyrligheten? Och hur ser vardagen ut på ett modernt lastfartyg som trafikerar mellan Hangö och Rostock? Petter Lindberg mönstrade på M/S Finnmerchant för att ta reda hur Östersjöns moderna sjömän har det ombord. I programmet medverkar bland andra kaptenen Janne Lindell, båtsmannen Micke Pettersson och styrmannen Bernard Arcamo.

 • När författaren Fredrik Ekelund är kring de sextio slår blixten ner i honom utanför ett skyltfönster med en skyltdocka som står i en väldigt vacker position. Fredrik drabbas av den skrämmande insikten att han är transvestit. Hur skall han kunna berätta detta för sin sambo – och barnen? Var och hur kan han leva ut som transvestit?
  Mi Wegelius har träffat Marisol, alias Fredrik Ekelund

 • Varför vill vi besöka kända personers hem? Malin Kivelä har besökt många kända konstnärers hem sedan de dött och hemmen gjorts om till museer. Virginia Woolfs Monk’s House i Sussex i England, Tove Janssons stuga på Klovharun, Karen Blixens Rungstedlund två gånger. Och August Strindbergs gruvliga vita torn på Drottninggatan. Det är något hon söker. Vad?
  I programmet Stjärnornas tandborstar fortsätter hon sina efterforskningar. Tar besöken i Astrid Lindgrens hem på Dalagatan 46 och i Jean Sibelius Ainola henne närmare svaret?

 • Det finns ingenting som att vara ung och allvarligt sjuk, och dessutom se frisk ut. Pernilla Bergman lever med en objuden gäst - en lungsjukdom som inte passar ihop med någon tydlig diagnos. Ändå har sjukdomen vänt upp och ner på livet och varje gång Pernilla försöker trotsa den ger den sig till känna som blodhosta eller lunginflammation. Pernilla har tvingats ge avkall på det mesta som betytt något. Men på papper saknar hon diagnos och betraktas som arbetsduglig.
  Redaktör: Fanny Malmberg, ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

 • Unga flickor som blir gravida göms undan på institutioner. Nunnor tar spädbarn från deras mammor och adopterar bort dem. Andra spädbarn dör under oklara omständigheter och begravs om natten i en omärkt grav. En tragedi av stora mått har avslöjats på den katolska kyrkans hem för mödrar och barn på Irland. Henrietta Clayhills har träffat Peter Mulryan och Winifred O'Neill som har upplevt nunnornas grymhet på nära håll.

 • Den 14 oktober år 1930 går president Kaarlo Juho Ståhlberg på sin vanliga morgonpromenad tillsammans med sin fru Ester på Brändö i Helsingfors. På vägen möter de en mörkgrön Chevrolet, och två män som stiger ur bilen. Männen lyfter in presidenten i bilen, varmed fru Ester sätter sig i baksätet och meddelar att hon tänker åka med. Nu börjar en 700 kilometer lång bilresa genom Finland under pistolhot.
  Dokumentären berättar om händelserna år 1930, året då Finland var nära en statskupp och diktatur. Under sommaren, mellan maj och oktober, utförde högerradikala aktivister över 250 kidnappningar, skjutsningen av presidentparet var den sista.
  Redaktör: Mikaela Weurlander. Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens

 • Natten mellan den 25 och den 26 oktober år 1968 förliser fartyget m/s Irma någonstans på norra Ålands hav. Ombord finns 11 unga människor. Speciellt en familj drabbas hårt. Det är familjen Grönqvist som mister 8 familjemedlemmar i olyckan och som fortfarande hoppas hitta fartyget. Redaktör: Frida Frankenhaeuser Ljuddesigner: Johan Hellman. Producent: Staffan von Martens.
  På bilden Hans och Gun Grönqvist

 • Uppsalabon, författaren Lars Sund, evig österbottning i sina berättelser. I Dokumenterat rör sig Lars Sund och Mi Wegelius i Sunds hemstad Uppsala sedan fyrtio år tillbaka och i hans fiktiva, faktiska Jakobstad, uppväxtstad som präglat honom för livet.

Klipp

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också