Politiikkaradio

ti 26.7.2016

 • 30 min
 • tillsvidare

Suhtautuminen Venäjään erottaa Suomea ja Viroa toisistaan, kiteyttävät Suomenlahden kiristyneestä turvallisuustilanteesta kirjan kirjoittaneet toimittajat Marjo Näkki ja Kaja Kunnas. Suomi ja Viro ovat EU-maita, ja läheisiä toisilleen, mutta kun ajallaan Venäjää, analyysi ja näkökulmat erkaantuvat toisistaan. Suomessa varotaan ärsyttämästä Venäjää ja epäillään helposti Baltian maiden kärjistävän vastakkainasettelua Venäjän kanssa. Vieraina ovat Suomenlahden suhdekirjan kirjoittajat Marjo Näkki ja Kaja Kunnas. Toimittajana on Tapio Pajunen. Uusinta 1.6.2016.

Sändningar

 • ti 26.7.2016 12.29 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Vaalikauden loppupuoli käynnistyy vaikeassa tilanteessa, kun hallituspuolue Perussuomalaiset hajosi kesällä kahtia. Mitä kaikkea Perussuomalaisten hajoamisesta seuraa? Ehtyykö hallituksen toimintakyky? Miten Uuden vaihtoehdon ja Perussuomalaisten kamppailu vaikuttaa politiikkaan?

  Eduskunnassa syksyä leimaa budjettikäsittely, sekä kaksi politiikan ikiliikkujaa sote ja kiky. Mihin suuntaan ja miten hallitus sotea vie? Aiheuttavatko kiky-kompensaatiot edelleen harmaita hiuksia?

  Presidentinvaalit lähestyvät: sähköistyykö, vai jopa kärjistyykö, ulkopolitiikan debatti? Kuinka suosion huipulla patsasteleva presidentti haastetaan?

  Vieraina ovat tutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta ja Yleisradion politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on vastaanottanut suunnitelman ohjusiskusta Yhdysvaltain hallitseman Guamin saaren lähistölle. Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston mukaan Kim aikoo seurata "amerikkalaisten typerää käyttäytymistä" vielä hieman kauemmin ennen päätöstä ohjusten laukaisemisesta.

  "Pohjois-Korean on parasta olla uhkailematta meitä enää. He saavat vastaansa tulta ja raivoa voimalla, jota maailma ei ole ennen nähnyt", sanoo puolestaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

  Kuinka vaarallinen on sanasota Trumpin ja Kimin välillä? Edesauttavatko harkitsemattomat heitot kriisin eskaloitumista?

  Mikä avuksi kun kaksi arvaamatonta johtajaa ottavat mittaa toisistaan?

  Vieraana ovat tutkija Teemu Naarajärvi Helsingin yliopistosta sekä ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Tänäänkin otsikoissa on näkynyt uutisointia siitä, mitä kikyssä eli kilpailukykysopimuksessa sovittiinkaan viime vuoden palkkaveroratkaisuista.

  Jos mitään ei tehdä, palkansaajien verotus kiristyy. Pitääkö hallituksen siis tulla vastaan palkkaveron alennuksella? Vai pitääkö liittokohtaisissa neuvotteluissa aikaan saada palkkoja korottava ratkaisu? Vai näiden yhdistelmä? Vai ei mikään näistä vaihtoehdoista?

  Talous on kasvussa, eletään suhdannevetoista nousukautta - millainen on palkkatie? Sari Sairaanhoitaja osa kaksi vai Suomen mallin hengessä Pertti Paperimiehen ankkuritie?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat pääekonomistit Reijo Heiskanen OP:stä ja Juhana Brotherus Hyposta. Puhelimessa ovat hallituksen talouspolitiikkaa arvioivan riippumattoman neuvoston pj., taloustieteen professori Roope Uusitalo Jyväskylän yliopistosta sekä Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

  Politiikkaradion jatkoilla tulee mukaan ison kuvan analyysi eli mitä maailmantaloudessa tapahtuu. Lisäksi syvennetään ensi vuoden talousnäkymää ensi vuoden osalta.

 • Sote-vääntö jatkuu tänäänkin. Klo 15 kuullaan hallitustrion linjauksia.

  Sotessa puhutaan yksityistämisestä. Mutta mitä tämä tarkoittaa? Ovatko poliitikot kartalla sen suhteen, mitä sote-palveluita kannattaa julkisen sektorin hoitaa ja mitä vastaavasti yksityisen sektorin?

  Mitä nobelisti Bengt Holmstömin puheesta eduskunnalle voi oppia?

  Julkisen talouden suunnitelma (JTS) oli eduskuntakeskustelussa tiistaina. Millaiseen suuntaan talouspolitiikkaa ja työllistämispolitiikkaa pitää ohjata?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Elina Lepomäki (kok.) ja Timo Harakka (sd.).

 • Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi tänään kylmää kyytiä hallituksen sote-esitykselle.

  Valiokunta katsoo lausunnossaan, että soten niin sanottu pakkoyhtiöittäminen on perustuslain vastainen. Yhteensä valiokunta löysi hallituksen lakiesityksestä 15 eri tasoista kohtaa, jotka eivät ole hyväksyttävissä perustuslain näkökulmasta.

  Mitä sotelle nyt tapahtuu? Luvassa on uusi lakiesitys. Milloin se valmistuu? Voidaanko maakuntavaalit järjestää tammikuussa 2018? Mitä tapahtuu soten valinnanvapaudelle? Ja niin edelleen.

  Valiokunnan lausunnosta ovat tuoreeltaan debatoimassa kansanedustajat perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.), Ben Zyskowicz (kok.) ja Ville Skinnari (sd.).

  Toimittaja Sakari Sirkkanen.

 • Suomen taloudessa on päällä hyvä svengi. Talousennustajat povaavat toinen toisensa jälkeen yhä parempia ja parempia talouden kasvulukuja.

  Mitä kasvu merkitsee? Mistä kasvu syntyy? Mitä kasvulla saadaan aikaan? Mihin kasvu riittää?

  10/90 -suhdeluku nousee esille. Onko tämä jakosuhde totuus siitä, mikä on harjoitetun talouspolitiikan osuus kasvusta ja mikä ns. ulkoisten tekijöiden?

  Suomen talous on ison kuvan analyysissä ja remontissa. Maailmantalouden ja euroalueen talousnäkymistä kotimaan talouden tuottavuuteen, työllisyysasteeseen, tulevien vuosien kasvunäkymiin ja talousennustamisen kautta vielä syksyn palkkakierroksiin ja työllistämistoimiin sekä korkoympäristön näkymiin. Viimeksi mainitut pöydällä ennen muuta Politiikkaradion jatkoilla.

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansantalousosaston osastopäällikkö Mikko Spolander valtiovarainministeriöstä, pääekonomisti Aki Kangasharju Nordeasta sekä ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

 • Sote-uudistus on kohtaamassa vakavia perustuslaillisia ongelmia. Erityisen ongelmalliseksi on osoittautumassa niin sanottu pakkoyhtiöittämismalli, joka ennakoarvioiden mukaan on ristiriidassa perustuslain kanssa. Hallituspuolue kokoomuksen taholta on kiistetty, että pakkoyhtiöittäminen olisi ollut puolueen ensisijainen tavoite sote-uudistuksessa. Keskustan taholta väitettä on kritisoitu.

  Kaatuuko sote-uudistus, jos yhtiömallia joudutaan korjaamaan? Kaatuuko hallitus, jos kokoomus pitää kiinni uhkauksestaan, ettei maakuntia tule ilman sotea, eikä sotea tule ilman valinnanvapautta?

  Mikä sote-uudistuksen peruspilareista putoaa pois, vai putoaako mikään?

  Keskustelemassa ovat Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sekä kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Hetki sitten laaja konsensus eurooppalaisissa tiedotusvälineissä tuomitsi EU:n perikatoon. Nyt sama konsensus rummuttaa EU:n tiivistyviä rakenteita: kiinteämpää rahaliittoa, syvempää yhteistä puolustusta, Ranskan ja Saksan voimakkaampaa yhteistyötä.

  Miksi EU-puheiden sävy vaihtui täysin ja hämmästyttävän nopeasti? Minne katosivat uhkat ja kriisit: pakolaiskriisi, talouskriisi, brexit, populismi?

  Tiivistävätkö EU-maat oikeasti yhteistyötä euroalueella, puolustuksessa, rajavalvonnassa? Pitääkö Suomessa varautua eurooppalaiseen valtiovarainministeriöön tai yhteisiin iskujoukkoihin?

  Vai ovatko puheet integraation syvenemisestä sanahelinää?

  Keskustelemassa ovat eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) sekä ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Euroalueelle pitäisi luoda valtioiden velkajärjestelymekanismi maksukyvyttömyystilanteiden varalle, näin sanoo Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Politiikkaradiossa.

  Vihriälän mukaan kyseinen mekanismi olisi tietynlainen Saksan linjan päätepiste. Se sulkisi pääsääntöisesti pois muiden jäsenmaiden avun. Ranskan linja on perinteisesti ollut toisenlainen. Vastineeksi Ranska voisi saada esimerkiksi EU:n valtiovarainministeriön.

  EMU-rahaliitto syvenee joka tapauksessa - jos päivän pulssin mukaan mennään. Ennakoinneissa Merkel ryhtyisi uudelleenvalintansa jälkeen syyskuussa yhdessä Ranskan Macronin kanssa EU-integraatiotalkoisiin. Mutta rastit eivät tosiaan ole helppoja ratkaista.

  Mitä on luvassa yhtäältä pankkien ja euromaiden kannalta? Pankkiunionin loppuunsaattaminen? Finanssipolitiikan integraatio? Ovatko eurobondit kohta täällä?

  Mitä rahaliiton kehityssuunnat tarkoittavat Suomen asemoinnin kannalta? Tästä Politiikkaradion jatkoilla. Jatkoilla puhutaan myös Suomen taloudesta. Valtiovarainministeriö nosti kasvuennustettaan 1,2 prosentista 2,4 prosenttiin, Nordea puolestaan 1,3 prosentista 3 prosenttiin. Millainen on analyysi?

  Vesa Vihriälä on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Viisi kuukautta ja muutama päivä päälle Trumpin hallintoa Yhdysvalloissa. Trump-saunassa 360 asteen analyysia Trumpin sisäpolitiikasta, hallinnon asemoinnista, ulkopolitiikasta ja talouspolitiikasta.

  Sakari Sirkkasen kanssa ovat saunomassa tutkijat Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta sekä Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Alkoholilaki nytkähti eteenpäin tiistaina. Suomen talous on nousussa, mutta olisiko alkoholilain voimaantulosta - sellaisenaan kun esitys nyt eduskunnassa on - seurauksena liian kova nousuhumala?

  Toisin kysyen: olisiko alkoholiprosentin myyntiliberalisointi nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin virhe vai ei?

  Sakari Sirkkasen kanssa laista ovat väittelemässä kansanedustajat Pekka Puska (kesk.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.).

 • Viime päivinä on nähty, kuinka kiista länsimaisuuden ideasta voi johtaa jopa hallituskriisiin – ainakin poliittisen retoriikan perusteella. Politiikkaradio Extran Poliklinikalla diagnoosin kohteena ovat länsimaiset arvot.

  Mistä siis puhumme kun puhumme länsimaisista arvoista? Kuinka on mahdollista, että kaksi aatteellisesti kovin erilaista politiikan toimijaa voi vedota samoihin länsimaisiin arvoihin? Kuinka varuillaan pitää olla kun poliitikko puhuu arvoista? Haastetaanko länsimaisia arvoja, ja jos, mitä tästä seuraa?

  Poliklinikalla Sakari Sirkkasen seurassa ovat politiikan tutkijat Hanna Wass ja Johanna Vuorelma sekä eurooppatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta.

  Puhelimessa ovat ministeri Jaakko Iloniemi ja tutkija Marja Vuorinen Helsingin yliopistosta.

  Politiikkaradio Extran Poliklinikalla edetään akuuttipäivytyksestä tapauskertomuksen kautta diagnoosiin päätyen hoitosuunnitelmaan ja mahdolliseen seurantaan.

Klipp

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Lyssna också