Dokumenterat

Svart lucia

 • 48 min
 • utgått

Svart lucia är berättelsen om Astrid Cederlöf, den adopterade flickan som 14 år gammal blev trakasserad och mobbad – för att hon var lucia i tv. För första gången berättar hon om hur det var att bli kallad för ”negerlucia” och ”kolsvart” på nätet. Redaktör Måns Mosesson SR

Sändningar

 • sö 31.7.2016 9.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Lucas Cranach den äldre (1472 – 1553) bidrog med sina målningar och träsnitt till spridningen av Martin Luthers reformatoriska budskap och utformningen av reformationens ikonografi. Han hade dessutom mer eller mindre monopol på att avbilda Luther. Men Cranach är idag kanske mer känd för sitt nakenmåleri. Konstnärer som Duchamp, Picasso och Warhol har använt hans kvinnoporträtt som förlagor. Redaktör är Albert Ehrnrooth.
  Bilden: Lucas Cranach den äldre, Cupid complaining to Venus, ca. 1525 © The National Gallery, London

 • På 80-talet var Richard Clayderman underhållningspianisten framom andra med världsturnéer och miljontals sålda skivor. Men vem var han? Vart tog han vägen och vem är det som lyssnar på hans musik idag? Petter Lindberg åkte till Paris för att träffa den världsberömda pianisten. I programmet medverkar också sångaren Lotta Jääskelä, musikprofessorn John Richardson och managern Olivier Touissant.

 • Fyra år efter romanen, förvandlas Kaptenen och fröken Milja Matilda Wiik till kött och blod. Tomas Jansson följer arbetet allt från dramaturgen Michael Barans tidiga tankar i april 2015 till regissören Mikaela Hasáns sena repetitioner i augusti 2017. Hur förvandlas en roman till teater, och hur ser man på hur världen omkring har förändrats under samma tidsperiod? Då Hägring 38 gavs ut kändes en av nyckelscenerna där den judiska sprinterns klara seger förvandlas till en fjärde plats som något hårresande, men idag är Fake News och Falska sanningar plötsligt vardag. I programmet medverkar också författaren Kjell Westö.

 • Månadens dokumentär: Äggmannen

  Hösten 2011 gör finska tullen en husrannsakan hos en 27-årig man i Österbotten. De hittar flera tusen tomma fågelägg, döda djur i frysen och uppstoppade fåglar. Det här blir starten på vad man i Finland har kallat det största naturskyddsbrottet i finsk historia.
  Det hela börjar i Storbritannien i februari år 2009. Brittiska polisens riksomfattande projekt för att få fast så kallade ”egg dealers”, oftast män som är närmast besatta av att plocka, samla och katalogisera fågelägg, får upp ögonen för tre äggsamlare, varav en är en godsherre i Skottland. Därifrån leder spåren sedan vidare till övriga länder i Europa.
  Genom ett tips från Interpol London verkar ett av spåren också leda till Närpes.
  En rad mystiska företeelser uppdagas med kodade sms, förfalskade etiketter och enorma fågeläggsamlingar.
  Månadens dokumentär Äggmannen är en historia om samlarvurm och besatthet.

  Redaktör: Elin von Wright, ljud : Jyrki Häyrinen

 • Den döda materien är inte död - här en insikt hos huvudpersonen i det som skulle komma att bli Torgny Lindgrens sista roman. För något år sedan fick Mi Wegelius ett samtal med Torgny Lindgren om hans syn på konsten, livet och döden. Nu har det blivit till ett Dokumenterat. I programmet "Jag skäms men jag måste" berättar Lindgren bland annat om sina skamkänslor över att han "bara" skrivit istället för att följa tidigare jordbrukargenerationer i spåren. I detta rätt allvarliga samtal glimrar hans underfundiga humor hela vägen.

 • Samtidigt som det första skolåret utan skrivstil är till ända fylls spalterna av oroade frågor om vilka följderna kan tänkas bli om vi slutar skriva för hand. Vad innebär det för våra hjärnor, för gapet mellan generationerna, för vår identitet? Silja Sahlgren-Fodstad har träffat fyra personer som närmar sig frågan om handskriftens betydelse ur olika perspektiv.

 • Lars Eric "Lasche" Krogius (1889-1965) sista önskan var att hans livsverk, romanen Penthesilea, skulle föras till Söderströms förlag för postum publikation. Så skedde aldrig. Romanens två tjocka band är till bredden fyllda med erotik av det magstarka slaget. Viktor Granös radiodokumentär tecknar bilden av en udda aristokrat som tidigt avbröt en ingenjörskarriär för att på heltid hänge sig åt livsnjutning och romanförfattande. Släktingarna Baba Ekholm och Lasse Macdonald-Thomé berättar minnen av "farbror Lasche". Brev- och romanutdrag tolkas av Sixten Lundberg. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen

 • Den mångfalt Finlandianominerade författaren Sirpa Kähkönen vill visa hur vi intuitivt tar ställning till frågor bara på basen av tankegångar vi ärvt. Själv har hon hela sitt liv kämpat med känslan att höra till förlorarna, så som hennes morfar gjorde efter inbördeskriget. Till följd av sina politiska åsikter och erfarenheter i Sovjetunionen burades han in i Dragsvik i Ekenäs fångläger.

 • "Hur ska jag kunna hugga händerna av mitt eget barn?" Den gruvliga frågan ställs i en av bröderna Grimms sagor. I andra grymma berättelser kan det handla om att bli levande begraven eller kokad i brunsås.
  Men hurdana var Jacob och Wilhelm Grimm själva, dessa bröder som när den ene gifte sig förutsatte att den andre skulle bo under samma tak? Den frågan söker Mi Wegelius svar på tillsammans med Andréa Räder, som har skrivit den första svenska biografin om bröderna.
  Bild: Detalj ur Anna Höglunds bokomslag. Tvilling förlag

 • Pehr Stenberg skrev sitt livs självbiografi på närmare femtusen sidor medan han gjorde sitt livs klassresa. I Dokumenterat berättar Fredrik Elgh, till vardags professor i virologi och överläkare i ämnet, om Pehr Stenbergs äventyr. Elgh är en av förgrundsgestalterna i den arbetsgrupp som nu har gett ut Stenbergs självbiografi från uppväxten i Umeå till ungdomsåren i Åbo med omnejd och till svartsjukedramat med andra frun när han återvänt till Umeå efter närapå tio år i Åbo.
  Redaktör är Mi Wegelius.

 • Carl-Rudolf Gardberg är borgarson och gymnasist, Allan Wallenius är bibliotekarie, poet och socialist. De radikaliseras i var sitt läger i Åbo 1917. De två unga männen liknar varandra, båda svärmar för litteratur och kvinnor. Ändå väljer de olika vägar i ett samhälle där hatet släpps lös och där båda parter svartmålar varandra.
  Redaktör: Annvi Gardberg och ljud: Jyrki Häyrinen

  Röster: Lars M. Huldén som Carl-Rudolf Gardberg och Zacharias Hägerstrand som Allan Wallenius.
  Övriga röster: Jonas Blomqvist, Linus Lång, Corinna Streng och Anci Varoma och elever vid Gymnasiet Lärkan i Helsingfors. Sångare: Koiton laulu, Lars M. Huldén, Viktor Granö, Jonas Blomqvist, Heidi Finnilä, Johan Gullmets, Patrik Schauman, Mårten Wallendahl och Annvi Gardberg.

 • Carl-Rudolf Gardberg är borgarson och gymnasist, Allan Wallenius är bibliotekarie, poet och socialist. De möts på Åbo stadsbibliotek sommaren 1917. Samtidigt blir livsmedelsbristen i Finland akut och allt flera arbetare blir arbetslösa, politikerna bekämpar varandra i stället för att lösa problemen. De två unga männen är på väg med stormsteg mot inbördeskrig, och när kriget bryter ut är Carl-Rudolf vit och Allan röd.
  Redaktör: Annvi Gardberg och ljud: Jyrki Häyrinen

  Röster: Lars M. Huldén som Carl-Rudolf Gardberg och Zacharias Hägerstrand som Allan Wallenius.
  Övriga röster: Jonas Blomqvist, Linus Lång, Corinna Streng och Anci Varoma och elever vid Gymnasiet Lärkan i Helsingfors. Sångare: Koiton laulu, Lars M. Huldén, Viktor Granö, Jonas Blomqvist, Heidi Finnilä, Johan Gullmets, Patrik Schauman, Mårten Wallendahl och Annvi Gardberg.

Klipp

 • Vad är det som gör att en människa som befinner sig på botten vill ta sig upp igen? Pixnekliniken är den enda anstalten för missbrukarvård på svenska i Finland.

  Susanna Gröndahl och Alex Granqvist har varit klienter på Pixnekliniken medan Maria Hagberg har deltagit i barnläger och anhörigträffar. De berättar om hur livet såg ut före Pixnekliniken, vilken betydelse behandlingen haft för dem, och hur vardagen känns idag.

 • Två unga män radikaliseras och blir fiender i inbördeskriget 1918. En radiodokumentär i två delar.

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också