Kvanthopp

Populärvetenskap för nyfikna människor

 • 56 min
 • utgått

Andas du rätt? Det vill säga genom näsan. Kvanthopp berättar mer om fördelarna med detta: sömnen blir bättre och du hålls friskare. Hör också om varför kontorslandskap gör arbetstagare sjuka och om hur det är att äga en elbil. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

Sändningar

 • to 21.7.2016 11.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Året går mot sitt slut men det gör universum också. I Kvanthopp talar vi med den världsberömda astrofysikern och författaren, professor Lawrence M. Krauss som berättar om hur allting kommer att ta slut. Och slutet kan komma fortare än någon anar. Men den goda nyheten är att ingen kommer att märka det för slutet kommer med ljusets hastighet. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Möt Kip Thorne som i år belönades med Nobelpriset i fysik för sitt bidrag till upptäckten av gravitationsvågorna. Han är också en kändis inom filmvärlden där hans kunskaper i fysik har använts till att göra science fiction-filmer mer trovärdiga, nu senast filmen Interstellar. Det här har också lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och maskhål. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Så länge det har funnits människor på jorden har det också förekommit religioner. I veckans Kvanthopp besöker vi en ny utställning på British Museum, "Living With Gods", som behandlar människans urgamla förhållande till sina gudar. Redaktör: Marcus Rosenlund.
  E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Zombierna, dessa levande döda, vandrande lik som vill döda dig och äta din hjärna, har en längre tid varit Hollywoods favoritmonster. Men vad symboliserar zombierna egentligen, är de ohälsosamma metaforer till exempel för flyktingar och invandrare? Herman Geijer, svensk författare och föreläsare, berättar allt du inte visste att du ville veta om zombier (och hur du överlever en attack från dem). Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Vi ser tillbaka på en klimatförändring som inträffade för 55 miljoner år sedan. En av de allra varmaste perioderna i jordens historia, då det simmade krokodiler uppe vid nordpolen och pytonormar klängde i träden i det som i dag är Tyskland. Vi undrar också att vad är ätbara robotar bra till?
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund

 • Hör en arkivpärla med den gamle upptäcktsresanden och etnografen Thor Heyerdahl. Hör också om ett försök med att skicka hjärtstartare med drönare till folk som har fått hjärtstopp. Dessutom: 5G-nätet kommer + Eldringen i Stilla havet.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Allt fler prominenta fysiker och tänkare går ut och stöder tanken på att vårt universum inte är verkligt utan att vi bor i en datorsimulering. Har det här blivit något av en ateistisk "religion"?
  Övrigt i Kvanthopp: ett besök vid muskellaboratoriet i Tartu där man utvecklar syntetiska muskler. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Tjugo år efter att den startade från jorden, och efter tretton år ute vid Saturnus, blev det i fredags dags att ta farväl av Cassini-Huygens-rymdsonden. "Solysystemets mästerfotograf". Men Cassini har inte bara tagit slående bilder av den ringprydda planeten, dess vetenskapliga bidrag är också solitt.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Varför är vi så förtjusa i att föreställa oss olika domedagsscenarion och sätta datum för domedagen, bara för att bli förlägna då den inte kommer? Visste du att folk med en apokalyptisk livssyn är intelligentare än folk i gemen? Och vilka följder skulle ett kärnvapenkrig mellan Nordkorea och USA ha? Hör också om varför Finland behöver fler robotar i samhället.
  Redaktör: Marcus Rosenlund.

 • Slut på hemligheterna! Kvantdatorn hotar göra alla våra nuvarande krypteringsmetoder värdelösa. Men hur nära är vi en fungerande kvantdator? Hör också om 3D-skrivare och om vad tid är på riktigt. Fysikerna är inte riktigt ense om tidens innersta väsen.
  Redaktör: Marcus Rosenlund.

 • Vi uppmärksammar Voyagersonderna och deras betydelse för rymdforskningen och som budbärare till stjärnorna. Vi gör också ett besök i porslinsstaden Meissen i Tyskland tillsammans med Albert Ehrnrooth. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Hur får man en asteroid uppkallad efter sig? Alltså en av de där enorma stenbumlingarna i rymden. Vi talar med en som har sin egen asteroid. Vi gör också en utflykt till parallella världar, som vissa forskare på allvar menar att existerar.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

Klipp

 • I Finland finns det tusentals master, kanske tiotusen, ingen vet exakt. Alltså master för gsm/3G-trafikens basstationer, kameramaster, radarmaster, strålkastarmaster m.fl.
  Besök ett företag som planerar, bygger och installerar master. Produktchef Timo Friman visar runt.
  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Anne Halttunen.

 • Följ med på en tur upp i Yles sändningstorn i Böle! Vilken funktion har tornet idag och hurdan teknik finns här? Kari Risberg, direktör för radio och tv på Digita berättar.

  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Asta Pystynen.

 • Bekanta dig med några av de robotar som forskningsgruppen GIM sysslar med vid Aaltouniversitetet i Otnäs! Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Sini Järnström, klippare Markku Pulkkinen.

Lyssna också