Fokus på

1990-talets musikaliska trender

  • 56 min
  • utgått

När det på sistone i olika sammanhang har talats om 1990-talets återkomst minns man i rockkretsar i synnerhet Nirvana och grungen. Men också britpopen var ett samtalsämne och där stod slaget mellan Oasis och Blur. The Verve, Pulp och Radiohead är några andra namn som började göra sig gällande. Inom hiphopen utkämpades den beryktade fejden mellan öst- och västkustrivalerna Notorious B.I.G. och 2Pac, vilket kom att få så tragiska följder. Samtidigt som A Tribe Called Quest, De La Soul och andra medvetna rap-akter ville föra fram ett fredligare budskap. Medan den brittiska rytmmusikscenen dominerades av den så kallade trip-hopen. Redaktör: Ralle Sandell.

Sändningar

  • to 23.6.2016 18.03 • Yle Vega

Avsnitt

  • På bio kan musiken manipulera dina känslor. Det känns sorgligt då violinerna spelar långa toner men när bleckblåsarna tutar på för fullt fylls du av kraft och energi. I ditt eget liv står du själv för soundtracket. Händelserna i livet ackompanjeras ofta av musik och du kan ofta komma ihåg en känsla eller en händelse flera år senare då du hör en låt som du förknippar med den. Fokus på låtar om skilsmässa handlar om den musik som hör ihop med en av livets mera dramatiska och känslofyllda episoder. Redaktör:Michael Cronström.

  • Musik är en konstform där människors kreativitet kan växa och förändra. På vilket sätt drar samhället nytta av kreativitet? Vad är kreativitet och på vilket sätt har artister som David Bowie, Anohni och Patti Smith brutit normer med sin stil och musik? Fanny Thalén startar vid Hansastudios i Berlin och söker sig framåt och bakåt i musikens historia.

  • Thomas G:son flimrar ofta förbi i "green-room" på Melodifestivalen och hårsvallet och vargskrattet känner de flesta igen. År 2012 vann hans låt Euphoria hela Eurovision Song Contest och i år har han också skrivit en låt åt Saara Aalto. Men trots starka kopplingar till modern schlager så finns Thomas G:sons rötter i heavymusiken. Redaktör: Kjell Ekholm.

  • Ben Granfelt har gjort ett namn om sig via grupper som Gringos Locos och Leningrad Cowboys och under en period turnerade han med det engelska bandet Wishbone Ash. Han har sagt att för honom är det enbart rock'n'roll och gitarren som gäller, inget sex and drugs. Kjell Ekholm frågar honom om man kan leva ett rockliv så oskyldigt.

Lyssna också