YleX Etusivu

to 7.7.2016

 • 2 t 0 min
 • utgått

Uusimmat puoluegallupit julkaistiin ja Etusivun omat politiikan asiantuntijat Eve ja Reetta laittavat tulokset halki, poikki ja pinoon. Rikostapauksen julkisuus lievensi tuomiota tunnetussa pyöräilysurmassa. Miksi jutun julkisuus voi vaikuttaa rangaistukseen? Entä onko se oikein? Haastiksessa rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen. Lisäksi kuullaan uusintana Even vierailu katoliselle avioliittokurssille. Etusivun Jussi jakaa omat kesätyökokemuksensa. Lähetyksen toimittavat Eve Väyrynen ja Reetta Rönkä.

Sändningar

 • to 7.7.2016 10.59 • YleX

Avsnitt

 • Mukavaa maanantaita! Turun puukotukset puhuttavat tänään Etusivuakin. Mitä poliitikkojen pitäisi tehdä, jotta tällaisia tapahtumia estettäisiin parhaiten? Haastiksessa terrorismin tutkija Leena Malkki. On meillä muitakin aiheita, kuten valta. Valta nimittäin tuhoaa aivot, sanoo tiede! Entä pitäiskö sairaanhoitajien saada myöntää reseptejä? Studiossa Jussi ja Hanna.

 • YleX:n Etusivu on Suomen ainoa nuorille suunnattu asiaohjelma valtakunnallisella radiokanavalla. Ohjelma pureutuu kriittisesti päivän merkittävimpiin uutisiin ja puheenaiheisiin. Etusivu selvittää, kyseenalaistaa ja viihdyttää.

  Soita (09) 1482822, ylex.fi, ylex.etusivu@yle.fi

 • Torstaita tiskiin! Miksi palkasta ja omasta rahankäytöstä puhuminen on niin vaikeaa? Sitä pohditaan tänään Etusivussa. Koristähti LeBron James selittää USA:n Charlottevillen tapahtumia sanomalla että Trump teki vihasta taas muodikasta. Onko Jamesin sanoissa sun mielestä perää? Lisäksi puhetta mm. ateistien moraalista. Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Hyvää keskiviikkoa! Millaista on kasvaa alkoholistiperheessä? Vieraana klo 12 jälkeen aiheesta Kosteusvaurioita -kirjan kirjoittanut Ani Kellomäki. Jenkeissä on ollut huono leffakesä eivätkä leffojen jatko-osat vedä kuin ennen. Vieläkö sua kiinnostaa leffasarjat? Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Tiistai on päivistä paras eiks je? Tänään puhetta veturikuskien lakosta ja suomalaisten kriisimoodista. Ihan hyvin tässä on selvitty vai mitä? Rokotteiden kattavuus alkaa olla heikko ja ns. laumasuojan raja alittuu jo monella paikkakunnalla. Mitä pitäis tehdä? Riittääkö hyvä ohjeistus neuvoloissa? Keskustelussa myös rikkaan elämä ja marjat! Studiossa Hanna ja Jussi.

 • Aurinkoista maanantaita! Jäitkö sinä myrskyn kouriin lauantaina? Hannaa ihmetyttää, miksi jengi jaksaa puhua aiheesta edelleen. Pari puuta kaatui, big deal?! Suomella on budjetissa tänä vuonna yllätysmiljardi rahaa - mihin sinä käyttäisit massit? Lisäksi Jussia kiinnostaa Ruotsissa suunnitteilla olevat festarit, jonne pääsee sisään vain naiset! Hyvä vai huono idis?

 • Aurinkoista perjantaita! Luvassa juhlalähetys, sillä tänään on Henkan vika päivä Etusivussa! On meillä muutakin ajankohtaista puheena: Hanna kävi Worldconissa ja selvitti, voiko scifi kertoa meille tulevaisuuden muodista. Entä mitä sä olisit valmis tekemään ollaksesi huipputyöntekijä?

 • Upeaa torstaita! VR saa kilpailijoita raiteille, ja Etusivu on valmis perustamaan oman junayhtiön! Kuka lähtee kyytiin? Mitä sun unelmien junassa olis? Me järjestämme! Taru Älypuhelinten Herrasta - one smartphone to rule them all! Mitä laiteriippuvuus tekee meille? Lisäksi puhetta yleisurheilun MM-kisojen joustavista säännöistä ja Jeesuksen uudelleensyntymisestä. Maailmassa elää tällä hetkellä ainakin viisi itseään Jeesukseksi kutsuvaa ihmistä - mistä tuntee aidon vapahtajan? Studiossa Henkka ja Hanna.

 • Keskiviikkoterve! Tänään tarjolla oikeita uutisia eli Henkka ja Hanna Etusivun studiossa! Mutta luottaisitko sinä Trumpin Real News -uutislähetykseen? Lisäksi puhetta netistä tilattavista juoppokuskeista sekä reivaamisesta reenimuotona. Entä millaisia mielikuvia ja ennakkoluulojakin nimiin liittyy?

 • Ihanaa tiistaita! Huomenna Helsingissä starttaa maailman suurin fantasiatapahtuma Worldcon, jonka päätärppinä ovat GoT-kirjailija George R.R. Martin sekä sarjan tv-käsikirjoittajat! Mitä muuta tapahtumassa on kuin GoT:ia? Vieraana klo 12 jälkeen järjestäjät Marianna Leikomaa ja Jukka Halme. GoT:in lisäksi puhetta uusista koulujutuista sekä lappeenrantalaisten epäinnottomuudesta festareihin! Studiossa Hanna ja Henkka.

 • Hyvää alkavaa viikkoa! Ruotsin entinen valtiovarainministeri sekoili kännissä ja erosi työstään. Etusivu pohtii, onko viina edes viisasten juomaa. Kummastusta herättää myös perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari, joka haluaa puolustusvoimien ylipäälliköksi, mutta ei usko, että Suomea voitaisiin puolustaa. Studiossa Henkka ja Hanna.

 • No vihdoinkin Perjantai! Futistähti Neymar myytiin tällä viikolla ennätyksellisestä summasta ranskalaiselle PSG-seuralle. Kaupan maksaa qatarilainen firma ja taustalla on kovaa politiikkaa pehmeässä paketissa. Miten epävakaa työelämä vaikuttaa nuorten mielenterveyteen? Sitä selvitellään kello 12 jälkeen. Hanna ja Henkka pohtivat, myös kuka ostaa Tuntematon sotilas -vessaharjan.

Klipp

 • Toimittaja ja käsikirjoittaja, Ani Kellomäki julkaisi hetki sitten Kosteusvaurioita -nimisen kirjan, jossa hän kertoo omista kokemuksistaan alkoholistiperheessä. Samassa teoksessa avataan myös useiden muiden perheiden tarinoita. Kellomäki kävi kertomassa kokemuksistaan Ylex Etusivussa.

 • Miltä vanhemman juominen näyttää lapsen silmin? YleX Etusivun vieraaksi saapui Kosteusvaurioita-kirjan kirjoittanut Ani Kellomäki. Kirjassa hän avaa omia ja 40 saman kokeneen ihmisen tuntemuksia ja kokemuksia alkoholistiperheen lapsena.

 • Viranomaistiedotteet toimivat jälleen kerran. Junalakosta huolimatta suomalaiset selvisivät töihin ja kaikki pyörii kuin ei mitään lakkoa olisikaan. YleX Etusivussakin juhlittiin kansalaistemme toimeliaisuutta.

 • Valtion arvellaan saavan noin miljardi euroa enemmän verotuloja kuin viime vuonna. IL:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan selvä enemmistö suomalaisista maksaisi jakovaralla pois valtionvelkaa, jota on noin 100 miljardia jäljellä. YleX Etusivu pohti onko tässä mitään järkeä. Pitäisikö sillä kuitenkin vaikuttaa suoraan hyvinvointiin

 • YleX Etusivun vieraiksi saapuivat Worldconin ohjelmavastaaja Marianna Leikomaa ja Finnconin puheenjohtaja Jukka Halme. Viiden vuoden puristuksen jälkeen scifi- ja fantasiakirjallisuustapaaminen järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa 9. - 13. elokuuta. Suurelle yleisölle tapahtuman tunnetuin vieras on Game Of Thrones -kirjailija George R. R. Martin. Onko Game of Thrones -kirjasarjan luojan vierailu pelkästään postitiivinen asia?

 • Ruotsin entinen valtionvarainministeri aiheutti hämmenystä kosteissa juhlissa Tukholman saaristossa. Ruotsalaismediat kertovat hänen esitelleen sukupuolielimiään ja huoritelleen naisia. Borg on pyytänyt käytöstään anteeksi ja hän on irtisanoutunut muun muassa tehtävästään investointiyhtiö Kinnevikin hallituksessa. Mitä voi laittaa kännin piikkiin, sitä pohdittiin YleX Etusivussa.

  Kuva: Borg ilmoittaa eroavansa valtiovarainministerin virasta syyskuussa 2014. JONAS EKSTROMER/EPA

 • Pitäisikö palkintoja jakaa ennemmin vaikka genren kuin sukupuolen mukaan? Tähän on siirrytty muun muassa MVA-, Grammy- ja Grammis-gaaloissa. Pitäisikö näin tehdä myös Suomessa? Tätä pohdittiin YleX Etusivussa.

 • YleX Etusivun Hanna ei haluttunut käyttää aikaansa kotitöihin ja palkkasi siivoojan kotiinsa. Hanna olisi hyvin pystynyt siivoamisen itsekin hoitamaan ja osittain siksi koki huonoa omaatuntoa asiasta. Tämä sai Hannan ja Henkan pohtimaan sitä, pitääkö kaikki tehdä itse vai olisiko hyvä keskittyä vain siihen mitä osaa parhaiten ja jättää ne epämukavat hommat muiden hoidettaviksi.

 • Miesten jalkapallon A-maajoukkueella ei mene tällä hetkellä kauhean vahvasti. Kuudesta MM-karsintaottelusta viisi on päättynyt tappioon, yksi tasapeliin. Huuhkajien edesottamukset saivat YleX Etusivun pohtimaan sitä, pitäisikö Palloliitto kokonaan alasajaa ja keskittyä jalkapallon sijaan vaikka krikettiin?

  Kuva: Artem Besedin ratkaisee 1-2 voiton Ukrainalle FIFA World Cup 2018 -karsinnoissa. Mika Kanerva/Lehtikuva

 • Verkkojulkaisu Long Play paljasti, että poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä käydään avoimen rasistista keskustelua. Ryhmässä on kommentoitu muun muassa turvapaikanhakijan hirttäytymisyritystä Helsingin Rautatieasemalla toteamalla, että "edes tota ne ei osaa" ja "kelvottomalta yritykseltä näytti". YleX Etusivu otti yhteyttä poliisitarkastaja Måns Enqvistiin ja kysyi, miten rasistisiin kommentteihin aioitaan puuttua.

 • YleX Etusivun Hanna ja Jussi saivat vieraakseen Lauri Reuterin, joka on ollut kehittämässä soluista ruokaa kasvattavaa bioreaktoria. Lauri on valittu NASAn nuorten visionäärien kesäkurssille.

 • Depressiopäiväkirjat-podcastsarjassa omista kokemuksistaan kertova toimittaja Anni Saastamoinen vierailu YleX Etusivussa.

Lyssna också