Pia med flera podcast

Använd händerna!

 • 56 min
 • tillsvidare

Före industrialismen, för bara ungefär 200 år sedan, skapades alla våra kläder, redskap och möbler för hand. I dag finns allt att köpa, ofta för en billig penning. Varför skall vi då sätta tid och energi på att handarbeta eller slöjda. Kanske för att vi mår bra av det? Pia Abrahamsson diskuterar handarbetets betydelse med lektor Barbro Sjöberg från Åbo Akademi, garnmorskan och knappmakaren Maria Blomberg och Lee Esselström, känd från teveprogrammet Strömsö. Ljudtekniker Peter Salonen finns också med på bilden.

Sändningar

 • on 8.6.2016 15.40 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Kan du prata?
  "Tala i vredesmod och du kommer att hålla det bästa tal du någonsin har ångrat." sade Winston Churchill. Filosofen Aristoteles beskrev ämnet retorik som konsten att vad det än gäller finna det som är bäst ägnat att övertyga. Men oberoende definition är det i dag utomordentligt betydelsefullt att kunna kommunicera på rätt sätt, så gott som alla yrken förutsätter att man också muntligt kan framföra sin sak. Många skulle gärna se retorik som ett skolämne också här i Finland. Pia Abrahamsson diskuterar talekonsten med universitetslektorn Carita Rosenberg-Wolff och politikerveteranen Ralf Friberg. Peter Fahllund har grävt ner sig i retorikens historia och också träffat Kim Sandvad West som har en dansk akademisk examen i retorik.

 • Vad är det som gör att vi tycker om att titta på filmer? Varför glömmer vi oss själva och dras med i andras liv och skeenden. Och är magin ännu densamma som på projektorns och biografernas tid? Pia Abrahamsson diskuterar med filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad och skådespelaren Pekka Strang.

 • Före industrialismen, för bara ungefär 200 år sedan, skapades alla våra kläder, redskap och möbler för hand. I dag finns allt att köpa, ofta för en billig penning. Varför skall vi då sätta tid och energi på att handarbeta eller slöjda. Kanske för att vi mår bra av det? Pia Abrahamsson diskuterar handarbetets betydelse med lektor Barbro Sjöberg från Åbo Akademi, garnmorskan och knappmakaren Maria Blomberg och Lee Esselström, känd från teveprogrammet Strömsö. Ljudtekniker Peter Salonen finns också med på bilden.

 • Ett djupt behov hos människan är tillgörighet och gemenskap. Men hur tar dagens samhälle detta i beaktande? Individualismen frodas och medborgarna uppfattas allt mera som konsumenter och kunder. Vad kan man göra och håller en ny trend av samhällsengagemang på att födas? Pia Abrahamsson diskuterar med sociologerna Thomas Rosenberg och Ylva Rancken- Lutz

 • I Sverige blev det stort rabalder när miljöpartisten och muslimen Yasri Khan vägrade skaka hand med en kvinna. Små vågor av den diskussionen har också nått Finland. Hur viktigt är handslaget i vår västerländska kultur? Varför väcker detta så mycket känslor? Pia Abrahamsson diskuterar med chefredaktören Janne Wass, Nytte Ekman från Nada Hope och politikern Emina Arnautovic.

 • Vad är det som gör att en del människor blir så förtjusta i djur redan som barn? Och sen samlar runt sig katter, hundar, hästar, får och andra djur. Är det ett behov att vårda eller är det en närhet som bara djur kan ge? Pia Abrahamsson diskuterar med fårfarmaren Beatrice Johansson och Ulrika Biström som är hundskolare och uppfödare. I programmet hörs också medieprofilen Bettina Sågbom som är känd för sitt engagemang för djurens rättigheter.

 • En personlig känsla av lycka är livets mening, anser många i dag. Men vad är lycka egentligen och är den detsamma för alla? Och kan alla bli lyckliga? Pia Abrahamsson diskuterar med filosofen och forskaren Nora Hämäläinen och Jan Rundt som håller kurser i meditation. I programmet hörs också terapeuten, barnpsykiatern och filosofen Antti S. Mattila och redaktören Anne Hietanen som inte alls är så tagen av det här med att man borde vara lycklig

 • Många av oss känner att det är på stugan som vi är vårt sannaste jag. Där kan vi förverkliga oss själva och vila i naturens hägn. Men för andra är stugan också ett arbetsläger. Och hur går det om flera generationer skall rymmas under samma tak? Pia Abrahamsson diskuterar med journalisten och författaren Pia Ingström som skrivit om sommarstugelivet i sin bok "Känslor äger rum", och Mårten "mellan melodierna" Holm som berättar om sitt paradis på Buskören.

 • Pia med flera bjuder på ett smakprov av podden Livlinan; Hur bygger vi våra roller på sociala medier? Och avviker de från de roller vi bygger, eller tilldelas, i vår övriga tillvaro? Och kan man vara helt fri från sina roller? Johanni Larjanko, Pia Abrahamsson, Dan Idman och Kerstin Romberg diskuterar roll och kontroll.

 • Är du lycklig i din kropp? Då du ser dig i spegeln ser du då ditt sanna jag? ? Eller är kroppen en obestämd massa som din hjärna motvilligt släpar med sig? Kanske din kropp är ett ständigt renoveringsprojekt? - Kroppen är vårt hem under hela vårt jordeliv - varför är det då ofta svårt att riktigt tycka om den? Pia Abrahamsson diskuterar med Matilda Hemnell som har haft anorexi och nu gläds över att kroppen berättar så mycket; och dansaren och skådespelaren Fred Negendanck som tycker att vi i bland analyserar för mycket. I programmet hörs också Clara Wickström som har arbetat med kroppsinriktad psykoterapi och massören och sångpedagogen Marina Salonen.

 • Hur är det att vara mikroföretagare i dag? Man måste kunna marknadsföra sig för att ha jobb och få mat på bordet och hålla skattemyndigheterna nöjda. Ibland går det bättre och ibland sämre, osäkerheten får man leva med, säger Sophie och Daniel Kawecki som båda har sagt upp sig från fasta anställningar för att grunda var sitt företag. Passar företagandet för alla? Pia Abrahamsson diskuterar med företagarna Jeanette Bäckström och Timo Rajakaltio.

 • Svåra känslor; "Låt inte solen gå ner över er vrede!" så läser vi i Bibeln. Men ilska, vrede och till och med hat känner vi alla ibland. Hur ska man hantera de här svåra känslorna? Individuellt och kollektivt. Är de bara av ondo eller kan de ha ett syfte? Pia Abrahamsson diskuterar med Lars Granskog som arbetar med att lära människor konstruktiv kommunikation och Sunniva Drake som lär flickor självförsvar. I programmet hörs också Jari Koponen som håller kurser i att bearbeta sin ilska.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också