Politiikkaradio

fr 1.7.2016

 • 38 min
 • tillsvidare

Italian pankkikriisistä on puhuttu pitkään. Brexit-jälkeisellä viikolla Italian suurimman pankin Unicreditin ongelmat ovat kuitenkin nousseet otsikoihin. Uhkaako Euroopan Unionia niinkin raju skenaario kuin Italian euroero maan pankkikriisin eskaloitumisen kautta? Vai kuinka, miten ja milloin tilanne voidaan ratkaista? Millainen vaikutus Brexitillä on Lontoo Cityyn ja onko Brexit ylipäätään satavarma? Millaisia vaikutuksia Brexillä on euromaihin, talouspolitiikkaan, eurojärjestelmään ja Euroopan Keskuspankkiin? Entä Suomeen? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Sändningar

 • fr 1.7.2016 12.30 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Presidentin valta on paitsi valtaoikeuksia myös puhevaltaa. Mitä suositumpi presidentti, sitä vahvempi mandaatti käyttää puhevaltaa. Juuri valitun presidentti Niinistön kova vaalitulos antaa hänelle vahvan mandaatin ja erityisen suuren puhevallan.

  Mestaroiko Niinistö suosionsa turvin valtaoikeuksiensa ulkopuolella?
  Kuinka laajalle Niinistö sanomisen valtaansa venyttää?

  Käyttikö Niinistö valtiopäivien avajaispuheessaan puhevaltaansa täysimääräisesti?

  Entä torppasiko #metoo -kampanja Ilkka Kanervan (kok.) tien puhemieheksi? Mistä kertoo
  Hannes Mannisen (kesk.) avoin kirje Paavo Väyryselle (kapu./kesk.)?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Saksaan saatiin vihdoin eilen muodostettua uusi hallitus. Merkelin liittokansleriuran kolmas ns. suuri koalitio tulee tosin vielä siunata demarien jäsennäänestyksessä.

  Miltä Saksan uuden hallituksen linjat näyttävät tuoreeltaan? Millainen on vaikutus Suomen EU-linjaan?

  Puola on ollut isoilla otsikoissa kuluvalla viikolla. Syy on tällä kertaa holokaustilaki. EU-komissio on jo aiemmin laukaissut Lissabonin sopimuksen 7. artiklan, joka mahdollistaa jäsenmaan rankaisemisen äänioikeuden poistamisella tai EU-tukirahojen leikkaamisella. Perusteina ovat olleet muun muassa lehdistövapauden rajoittaminen ja oikeisjärjestelmän politisoiminen. Miltä tilanne näyttää?

  Eilen Euroopan parlamentti äänesti parlamenttipaikkojen uudelleenjaosta brexitin jälkeen. Tänään äänestetään kesäajasta. Vuoden 2019 eurovaalien kärkiehdokasasettelu puhututtaa myös.

  Euroopparadiossa eurooppapolitiikan ajankohtaisista keskustelevat europarlamentaarikot Heidi Hautala (vihr.), Henna Virkkunen (kok.) sekä Nils Torvalds (r.).

  Sakari Sirkkanen toimittaa.

 • Vuoden 2018 valtiopäivät on avattu. Keväällä eduskunnan käsittelyssä on poliittisesti vaikeita hankkeita: tiedustelulait tulevat eduskuntaan, samoin sote-uudistus vaikean valinnanvapauden kera. Myös aktiivimallin purkamista ehdottava kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle.

  Valtiopäivien avajaisanoissaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö kehotti kansanedustajia olemaan julistautumatta "puolin ja toisin ehdottoman totuuden haltijaksi" ja välttämään "agitaatiota".

  Selvitäänkö eduskunnan kevätkaudesta ilman kovaa poliittista retoriikkaa?

  Keskustelemassa ovat Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ja keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Brexit-prosessin vaikeus, poliittisen ongelmat ja taloushuolet ovat lisänneet Iso-Britanniassa vaateita perua Britannian EU-ero. Esimerkiksi entinen pääministeri Tony Blair on pitänyt esillä vaatimusta uudesta brexit-kansanäänestyksestä. Myös osa uusista mielipidekyselyistä osoittaa, että aiempaa suurempi osa briteistä pitää EU-eron puolesta äänestämistä vääränä ratkaisuna.

  Mistä puheet brexitin perumisesta oikein nousevat? Voiko brexit todella peruuntua?

  Ja jos brexit peruttaisiin, niin millä tavalla: uudessa kansanäänestyksessä, kaatamalla Britannian ja EU:n välinen erosopimus, vai neuvottelemalla uusi EU-jäsenyys eroprosessin jälkeen?

  Keskustelemassa on Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Saksan hallitusneuvotteluiden päätepiste piti olla eilen sunnuntaina. Yksimielisyyttä ei kuitenkaan löytynyt, ei vieläkään. Historiallisen ennätyspitkät neuvottelut siis jatkuvat tällä viikolla.

  Onko Saksan vahvuus Euroopan moottorina heikkenemässä - onko maan vahvuus siis edelleen sen vahvuus vai vaikuttaako poliittisen kentän sirpaloituminen missä määrin heikentävästi Saksaan?

  Entä miltä näyttää Saksa-Ranska -akselin tulevaisuus? Ranskan presidentti Emmanuel Macron kuin myös Saksan demarijohtaja Martin Schultz ovat visioineet pitkälle meneviä, ennen muuta euroalueen integraatioaskeita. Kuinka todennäköisiä nämä ovat eurooppapolitiikan lähitulevaisuudessa?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat professori Niilo Kauppi Jyväskylän ja Strasbourgin yliopistoista ja tutkija, projektijohtaja Timo Miettinen Helsingin yliopistosta.

 • #Äänityöttömälle -mielenilmaus ja aktiivimalli.

  Debatoimassa ovat kansanedustajat Katri Kulmuni (kesk.) ja Anna Kontula (vas.).

  Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

 • Donald Trump piti ensimmäisen puheensa kansakunnalle tiistaina. Twiitti-presidentti ei ollut framilla vaan sovitteleva ja presidentiaalinen hahmo.

  Kuinka puhe sujui - mikä faktaa, mikä fiktiota? Entä varsinaiset suuret linjat puheessa?

  Ulkopoliittiselta instituutilta saatiin eilen kattava analyysi Trumpin ensimmäisen presidenttivuodesta. Millaisia ilmiöitä ja politiikan linjoja löytyy? Entä kauppapolitiikka joka on ollut jälleen otsikoissa muun muassa Davosin talousfoorumin yhteydessä?

  Robert Muellerin Venäjä-tutkinnat kuumentavat tunteita. Missä mennään? Millaisia ulottuvuuksia tutkinnoista tällä hetkellä löytyy?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat tutkijat Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista sekä Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

 • Kansallinen puolustus ja turvallisuus, läntinen integraatio, Venäjä-suhteet sekä kansainvälinen järjestelmä - tässä ovat tasavallan presidentti Sauli Niinistön ulkopoliittisen ajattelun niin sanotut neljä pilaria.

  Venäjä, EU, Yhdysvallat, Kiina. Miltä tulevaisuus näyttää pilarien näkökulmista?

  Yksi kehitys näyttäisi olevan Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden kiristyminen. Tästä kertoo osaltaan eilen julkaistu uusi pakotelista. Teemasta puhutaan Politiikkaradion jatkoilla.

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat entinen Moskovan ja Berliinin suurlähettiläs René Nyberg sekä tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista.

 • Eilen ja tänään on jatkunut keskustelu presidentinvaalien vaikutuksesta puolueuskollisuuteen ja puoluesamaistumiseen. Onko kysymys erityistapauksesta vai murroksesta vai jotain näiden väliltä?

  Miltä vaalitulos näyttää kokonaisuudessaan näin vaalienjälkeisenä? Millainen vaikutus käydyillä vaaleilla on tuleviin maakuntavaaleihin ja eduskuntavaaleihin?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen sekä Suomen Kuvalehden politiikan toimittaja ja Kanava-lehden vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen.

 • Sauli Niinistö valittiin historiallisesti toiselle kaudelleen ensimmäisellä presidentinvaalikierroksella.

  Kuinka presidentinvaalit menivät? Millaisia yllätyksiä ja ilmiöitä? Millainen on näkymä?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat politiikan tutkija Hanna Wass Helsingin yliopistosta, politiikan moniottelija, tietokirjailija Jussi Lähde sekä politiikan kielen tutkija Vesa Heikkinen.

  Puhelimessa on ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

  Mukana lähetyksessä on myös Puheen Aamun juontaja Juhani Kenttämaa.

 • Presidentinvaalipuheet on pidetty ja kampanjasanat lausuttu - ehdokastenteistä viimeisimpänä Ylen suuri presidentinvaalikeskustelu.

  On aika vetää yhteen mikä sana, lausahdus tai lause kuvaa parhaiten kutakin kahdeksasta presidenttiehdokkaasta?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Presidenttiehdokas Sauli Niinistön mukaan Suomi on pyrkinyt selvittämään saako Suomi EU:sta kahdenvälistä sotilaallista apua.

  ”Niin kuin sanoin, sitä me juuri selvitämme. Ainakin sitä oliiviöljyä on luvassa, mutta sotilaallista apua, se on juuri nyt aivan keskeisessä asemassa minusta, kun Suomi keskustelee turvallisuusyhteisöstä ja tiedän että pääministeri Sipilä on sen ottanut esille muun muassa Macronin kanssa”, kertoi Niinistö Politiikkaradion presidentinvaalitentissä.”

  Niinistön mukaan Lissabonin sopimuksen turvatakuuartikla 42.7. on ”komeasti kirjoitettu”, mutta avainkysymys on, miten EU-maat artiklaa tulkitsevat. Niinistön mukaan ”Suomen kannattaa nyt jumputtaa tätä kysymystä”.

  ”Tätä mä olen yrittänyt selvittää. Aika monta vuottakin. Ottamalla valtiopäämiesten kanssa puheeksi, että miten te sen ymmärrätte. Ja ihan selviä vastauksia aika harvoin saa”, sanoo Niinistö.

  ”Kirjoitettu se on vahvasti, onko se myöskin sisäistetty samalla tavalla? Mä olen juristi ja mielelläni toimisin sopimuksen tekstin mukaan”, sanoo Niinistö.

  Niinistö vielä täsmentää, että Lissabonin sopimuksen turvatakuuartikla ei tee EU:sta sotilasliittoa.

  ”Toistan sen mitä sanoin, se ei ole EU:ta velvoittava, mutta jäsenmaita velvoittava, se on jäsenmaiden välistä. Silloin ei tietysti puhuta mistään sotilasliitosta”, sanoo Niinistö.

  Tentaattoreina ovat Politiikkaradion toimittajat Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

Klipp

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Lyssna också