Juhannus Radio Suomessa

Herkutellaan yhdessä

  • 37 min
  • utgått

Grillin äärellä ovat Pauli Aalto-Setälä, Kaarina Hazard, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa. Perinteinen juhannusohjelma kokoaa ruokapöydän ympärille tällä kertaa suositun Pyöreän pöydän keskustelijoita. Toimittajana Olga Ketonen. Menun suunnittelivat ja toteuttivat Justus Laitinen ja Petri Rinne.

Alkuruoka: "Kesäpesä"
3 avokadoa
6 viiriäisenmunaa
Vehnäorasta
Herneenversoja
Muita yrtteja/versoja maun mukaan
Oliivöljyä
Sitruunamehua
Mustapippuria
Suolaa
Koristeluun syötäviä kukkia
Puolita avokadot, grillaa niiden "liha"puolelle grilliraidat. Käännä avokadot ja grillaa kuoripuolelta, kunnes avokado on lämmin. Aseta varovasti avokadon siemenen kuoppaan viiriäisenmuna ja mausta suolalla ja pippurilla. Grillaile rauhassa, kunnes muna on kypsä.
Pesä avokadomunille tehdään yrteistä ja versoista, jotka pyöräytetään kevyessä öljyssä ja ripauksessa sitruunamehua sekä mausteita. Muotoile pesä ja asettele valmis avokado-muna keskelle. Koristele kukilla.

Pääruoka: Nieriää sitruunamelissavaahdolla ja kasviksilla

6 palaa nieriää, noin 150g/henkilö
Suolaa
Mustapippuria
Ripottele nieriän päälle suolaa hyvissä ajoin ennen paistamista. Näin nieriä on helpompi paistaa ja maku menee syvemmälle.

Kasvislisuke: Porkkanoita Fenkolia Kesäsipulia Broccoliinia Rakuunaa Suolaa Mustapippuria Hunajaa
Porkkanat, fenkolin ja kesäsipulit voi paistaa suoraan grillissäkin, mutta suosittelemme tälläisten kasvisten kypsentämistä foliossa, jonka sisällä on vielä leivinpaperia. Tällä tavalla kasvikset voi paistaa joko yhdessä paketissa tai tehdä jokaiselle oman. Mausta kasvikset suolalla ja pippurilla, minkä lisäksi valele porkkanoita hunajalla. Lisää pakettiin rakuunaa tai muita yrttejä, kuten timjamia tai rosmariinia.

Sitruunamelissavaahto:
4 dl vaahtoutuvaa kauramaitoa
2 rkl soijalesitiiniä
Limemehua
Raastettua limen kuorta
Sitruunamelissaa (tai mitä yrttiä sitten haluaakaan käyttää. Esimerkiksi nokkonen toimii hyvin)
1 salottisipuli
(Porkkanoiden tai kesäsipulin varsia, purjoa tms.voi käyttää lisänä)
Leikkaa salottisipuli. Kuullota sipulia kevyesti kasarissa. Lisää kauramaito sekä mahdolliset jykevämmät maun ja värin voimistajat, kuten porkkanan tai kesäsipulin varret. Lämmitä vielä 5 minuuttia.  Lisää limen mehu, lesitiini ja haluamasi yrtti, tässä tapauksessa sitruunamelissa. Vaahdon voi tehdä ilman soijalesitiiniäkin eli jos olet sille allerginen, niin jätä se rauhassa pois. Lesitiini on ohjeessa siksi, että se tekee vaahdosta kuohkeamman ja kestävämmän. Lämmitä 10 minuuttia ja aja seosta sauvasekoittimella, kunnes maut ja väri ovat irronneet ja siivilöi. Jäljelle jäänyt neste vaahdotetaan sauvasekoittimella juuri ennen tarjoilua. Koristele raastetulla limen kuorella.

Jälkiruoka:
Ananas
Mansikoita
Balsamicoa
Mustapippuria
Vesikrassia
Minttua
Leikkaa ananaksen hedelmälihasta helposti grillattavia, eli noin sentin paksuisia ja 5x5 cm leveitä, paloja. Grillaa ananakseen reippaan raidat. Leikkaa mansikat haluamallasi tavalla. Pyörittele mansikat balsamicossa ja mustapippurissa. Annostele ananaspalat pohjalle, mansikat päälle ja koristele yrteillä.

1. HECTOR - Nostalgia
2. JOHNNY - Kesäyö (Kesäillan valssi)
3. THE PARAGONS - Island in the sun
4. KARMA - Kesäpäivä
5. CHAD & JEREMY - A summer song
6. JARI SILLANPÄÄ - Ihmisiä kesäyössä
7. LAILA KINNUNEN - Tanssilaulu
8. THE KINKS - Sunny afternoon

Sändningar

  • fr 24.6.2016 15.03 • Yle Radio Suomi Turku

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Lyssna också