Pörssipäivä

Miten välttää yleisimmät sijoitusmokat?

 • 39 min
 • tillsvidare

Toukokuun Pörssipäivä kysyy, miten välttää piensijoittajien tyypillisimmät virheet. Onko viisasta suosia tuttuja sijoituskohteita? Kannattaako aktiivinen osakekauppa?

Rahoituksen professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta on koonnut tavallisimmat sijoitusmokat kymmenen kohdan listaksi. Hänen mukaansa suurin virhe on jättää sijoittamatta. Kaustia kehottaa hajauttamaan laajasti, mutta kustannustehokkaasti eri omaisuuslajeihin.

Talousasiantuntija Martin Paasi Nordnetilta korostaa pitkäjänteisyyden merkitystä: tehokas säästäminen on usein tylsää. Paasi luottaa, että osakemarkkinat tarjoavat edelleen parhaat tuotot. Hän nostaa esille kuluiltaan edulliset ETF-rahastot.

Osakestrategi Antti Saari OP:sta kommentoi ohjelman alussa Nokian, Raision ja Aktia Pankin tammi-maaliskuun tuloksia sekä kevään markkinatunnelmia.

Toimittajana Mikko Jylhä.

Sändningar

 • ti 10.5.2016 15.30 • Yle Arenan

Avsnitt

 • ESG, CSR, poissulkulistat, vihreät velkakirjat, impact investing... Keskustelemassa osakesalkunhoitaja Nina Ebeling LähiTapiolasta, vastuullisen sijoittamisen senior-analyytikko Tiina Landau Ilmariselta ja vastuullisen sijoittamisen johtaja Mika Leskinen OP:sta.

  Vastuullisuusasiat huomioimalla tuetaan sijoituskohteen tuottoa tai vähintäänkin vähennetään volatiliteettia, sanoo Mika Leskinen. Missään nimessä tarkoitus ei ole uhrata taloudellisia tuottoja, Leskinen vakuuttaa.

  Nina Ebelingin mukaan paras tuottopotentiaali löytyy parantajista: yhtiöistä jotka muuttavat toimitapojaan entistä vastuullisemmaksi, ja muovaavat strategiaansa kohti puhtaita trendejä.

  Suurille sijoittajille omistajavaikuttaminen on hyvä keino edistää vastuullisuusasioita. Tiina Landau kertoo, että Ilmarinen vaikuttaa esimerkiksi tapaamalla yritysjohtoa, osallistumalla yhtiökokouksiin ja osakkeenomistajien nimitystoimikuntien työskentelyyn sekä tekemällä kansainvälistä yhteistyötä.

  Ohjelman alussa Ebeling kommentoi lyhyesti SSAB:n ja Outokummun näkymiä sekä rakennusalan tilannetta Ruotsissa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Vieraina Naisten Oman Pörssiklubin perustaja Marja-Leena Haapanen, livetwiittaaja Tomi Lahti ja Osakesäästäjien Keskusliiton Tomi Salo.

  Marja-Leena Haapanen ei pyri ajoittamaan ostojaan ja myyntejään ennakoimalla markkinakäännettä. Osakkeiden lisäksi Haapasen salkusta löytyy vertaislainoja, mutta asuntosijoittamisesta hän ei ole innostunut. Haapanen käy mielellään esimerkiksi yhtiökokouksissa, ja rohkaisee muitakin naisia mukaan.

  Tomi Lahti on twiitannut yhtiötapahtumista systemaattisesti nelisen vuotta zijoittaja-nimimerkillä. Pitkäaikaisten omistusten lisäksi Lahti ottaa aktiivista näkemystä, mutta ei tee kuitenkaan päiväkauppaa. Tällä hetkellä hän kertoo olevansa osakemarkkinoilla 80 prosentin painolla.

  Tomi Salolla on osakkeiden lisäksi kokemusta asunto- ja metsäsijoittamisesta. Salon laskujen mukaan vuokra-asunnot tuottavat vuodessa 3-4 prosenttia ja osakkeet 7-8 prosenttia. Hänen mielestään sekä osakkeisiin että asuntoihin liittyy riskejä, mutta ne ovat hallittavissa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Osakemarkkinoilla on takana pitkä, lähes yhdeksän vuoden nousujakso. Hyvät tuotot ovat virittäneet ilmoille runsaan osakeinnostuksen. Millaisia riskejä markkinatilanteeseen liittyy? Keskustelemassa toimitusjohtaja Antti Lahtinen Osakesäästäjien Keskusliitosta, strategi Kirsi Martin varainhoitotalo eQ:sta ja päästrategi Lippo Suominen Nordeasta.

  Alkavan vuoden keskeisimmät riskit ovat inflaatio ja Kiinan talouskehitys, sanoo Lippo Suominen. Hän uskoo, että teknologiasektori tarjoaa jatkossakin parhaat tuotot. Suomisen mielestä vielä ei ole syytä murehtia osakemarkkinoiden ylikuumentumista.

  Säätelemättöminä kryptovaluutat voivat aiheuttaa merkittävän ongelman rahoitusmarkkinoille, arvioi Kirsi Martin. Hänen mukaansa pörssiosakkeet ovat edelleen hyvä kohde likvidissä salkussa. Kiinteistömarkkinoilla pitää olla erittäin huolellinen, korostaa instituutiosijoittajien kanssa työskentelevä Martin.

  Viimeisen parin vuoden aikana markkinat ovat olleet huonoja ennustamaan poliittisia riskejä, sanoo Antti Lahtinen. Hänen mielestään pitkäjänteisen sijoittajan ei ole syytä muuttaa strategiaansa ennakoimalla markkinakäännettä. Valopilkuksi Lahtinen nostaa Suomen ripeän talouskasvun.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Pörssipäivä jatkaa Suomi 100 -tunnelmissa. Vieraina salkunhoitaja Ernst Grönblom Helsinki Capital Partnersilta, toimitusjohtaja Henrik Husman Helsingin pörssistä ja pääanalyytikko Sauli Vilén Inderesiltä.

  Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana Helsingin pörssi on tarjonnut maailman toiseksi parhaan tuoton, sanoo Henrik Husman. Edelle kiilaa vain Tukholma. Hyvistä tuotoista innostuneita Husman kehottaa kuitenkin malttiin: ajallinen hajauttaminen on yksi keino välttää pettymykset.

  Sauli Vilén uskoo kotikentän analyytikolle tarjoamaan informaatioetuun. Sen sijaan kokemattomalle kotimarkkinoilta saatu tieto voi olla haitallista, jos sitä ei osaa arvioida oikein. Vilénin mielestä Nokian matkapuhelinliiketoiminnan loppuvaiheet ovat erinomainen esimerkki informaatioharhasta.

  Ernst Grönblomin Focus-rahasto on sijoittanut globaalisti, painottaen teknologia-alaa. Rahastosta ei löydy yhdenkään Helsingissä listatun yhtiön osakkeita. Grönblom nostaa yhdeksi Euroopan ongelmaksi sen, että meiltä puuttuvat Alibaban, Facebookin ja eBayn kaltaiset, globaalit digitaaliset alustat.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Pörssipäivä Suomi 100 -tunnelmissa. Vieraina pitkäaikainen sijoittaja ja sijoituskirjailija Kim Lindström sekä lakiasiainjohtaja Jaakko Raulo Helsingin pörssistä.

  Kim Lindström tuli markkinoille 1968, kun Helsingin pörssi oli heräämässä uuteen kurssinousuun pitkän hiljaiselon jälkeen. Lindström arvioi, että puolen vuosisadan aikana hän on ollut tekemässä kymmeniä tuhansia osakekauppoja.

  Jaakko Raulo aloitti Helsingin pörssin palveluksessa 1987, kun meklarit vielä antoivat osto- ja myyntitarjouksia Helsingin Fabianinkadulla. Raulo oli yksi silloisten pörssi-istuntojen eli julkihuutojen puheenjohtajista.

  Lisäksi rahoituksen professori Mika Vaihekoski Turun yliopistosta kertoo, millaista osakekauppa oli Suomen itsenäisyyden alkuaikoina. Helsingin pörssi aloitti toimintansa 1912, ja avauspäivänä listalla oli 23 yhtiötä. Miltä näyttävät itsenäisyyden ajan tuotot?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Heinä-syyskuun tuloksia perkaamassa pääanalyytikko Kim Gorschelnik FIMiltä, salkunhoitaja Mika Heikkilä Taalerilta ja osakestrategi Antti Saari OP:lta.

  Puheenaiheina muun muassa Nokian aiheuttama tulospettymys, Finnair, Fortumin tavoittelema Uniper-kauppa, pankkisektorin digitalisaatio ja osakeanalyysi Helsingissä. Osaketutkimusta tehdään myös kohdeyhtiöiden toimeksiannosta. Onko luotettavuus vaarassa, kun maksajana on analyysin kohde?

  Lähetyksen lopussa tarkasteltavana First North -listalta löytyvä Cleantech Invest. FIM julkaisi lokakuussa yhtiöstä uuden raportin. Mika Heikkilä kertoo, miksi Loudspringiksi nimensä vaihtava yhtiö ei ole valikoitunut hänen luotsaamaansa Mikro Markka -rahastoon.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Mitä yhteistä on vedonlyönnillä ja osakesijoittamisella? Toimiiko tekninen analyysi? Pitävätkö puheet sijoittajan kotikenttäedusta paikkansa? Markkinoista ja niiden biittaamisesta keskustelemassa professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta ja vedonlyöntisijoittaja, ESBC:n Jorma Vuoksenmaa.

  Ovelalle parhaat paikat tehdä rahaa on siellä, missä pääomia ja kilpailua on vähän, sanoo Markku Kaustia. Hän vahvistaa käsityksen, jonka mukaan piensijoittaja voi saada etua etsimällä vähän vaihdettuja ja seurattuja pienyhtiöitä.

  Jorma Vuoksenmaa hyödyntää osakemarkkinoilla teknistä analyysia. Hänen mielestään ihmiset usein yliarvioivat saamansa informaation arvon sekä kykynsä käsitellä sitä. Tämä voi kääntää kuvitellun kotikenttäedun sijoittajaa vastaan.

  Osakesijoittaminen ei ole nollasummapeliä: ilman taitoakin voi pärjätä. Mikä merkitys on hyvällä onnella?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Ekonomisti Mika Hyttisen uuden Suosioharha - Sijoittaminen on taitolaji -kirjan teemoista tekijän lisäksi keskustelemassa salkunhoitaja Ernst Grönblom Helsinki Capital Partnersilta ja rahoitusmarkkinoihin erikoistunut taloustoimittaja Helena Ranta-aho.

  Hyttinen arvostelee pankkien tarjoamia, aktiivisia rahastoja. Lisäksi hän kyseenalaistaa indeksisijoittamisen puolesta liputtavien väitteet, joiden mukaan osakemarkkinoiden keskiarvon voittaminen on hyvin vaikeaa. Hyttisen mielestä markkinat on mahdollista voittaa, kunhan kovalla työllä hankittu osaaminen saa tehdä työnsä rauhassa.

  Grönblom luotsaa HCP:n rahastoa, joka sijoittaa globaalisti muun muassa teknologiayrityksiin. Hän uskoo, että markkinat ovat erittäin tehokkaat, mutta eivät täydellisen tehokkaat. Omaksi esikuvakseen Grönblom nimeää amerikkalaisen Bill Millerin.

  Pitkän linjan taloustoimittaja Helena Ranta-aho nostaa keskiöön itsetuntemuksen. Ranta-ahon mielestä sijoittajan on keskeistä miettiä, mitä hän haluaa sijoituksillaan saavuttaa - ja mistä hän on valmis luopumaan.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Markkinakuulumisista keskustelemassa Jarkko Aho, Henri Elo ja Merja Mähkä. Puheenaiheina muun muassa Stockmannin vaikeudet, Kotipizza ja Fortumin tavoittelema Uniper-kauppa sekä viimeaikainen osakeinnostus ja sijoittaminen harrastuksena.

  Jarkko Aho on kirjoittanut sijoitusaiheista kymmenkunta vuotta, ja verkossa hänet tunnetaan Random Walkerina. Henri Elo työskenteli vuosia taloustoimittajana, ja bloggaa Kauppalehdessä. Joukon tuorein sijoituskirjoittaja on Merja Mähkä, jonka uusi blogi Onnellinen omistaja aloitti syyskuussa Helsingin Sanomien verkkosivuilla.

  Kolmikon lisäksi salkunhoitaja Mika Heikkilä Taalerilta kommentoi peliyhtiö Rovion ja Terveystalon pörssilistautumisia. Millaisia odotuksia yhtiöihin liittyy?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Onko hajauttaminen sijoittajan ainoa ilmainen lounas? Pitääkö paikkansa vanha viisaus, jonka mukaan voitot kannattaa ottaa hitaasti ja tappiot nopeasti? Pärjääkö pessimisti osakemarkkinoilla? Pörssipäivän vieraina ammattisijoittaja Ilkka Parviainen sekä pokeriammattilainen, sijoittaja ja Sijoitustiedon pääkolumnisti Aki Pyysing.

  Ilkka Parviainen on arvosijoittaja, joka luottaa osta ja pidä -strategiaan. Pankkimaailmassa työskennellyt Parviainen korostaa kärsivällisyyden merkitystä. Hän luonnehtii omaa sijoitustyyliään kilpikonnamaiseksi. Parviainen on ollut osakemarkkinoilla tiiviisti mukana yli viisitoista vuotta, mutta myynyt osakkeita vain kolmesti.

  Aki Pyysing tunnetaan pokeriammattilaisena, mutta hänellä on vuosikymmenten kokemus aktiivisesta sijoittamisesta. Pyysing ei ole epäröinyt käyttää velkavipua - ensimmäisen sijoituslainansa hän otti vuonna 1987. Aiemmin hänellä saattoi olla salkussa kerrallaan vain yhtä tai kahta eri osaketta, mutta nykyisin Pyysing on hajauttanut omistuksiaan kymmeniin yhtiöihin.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Keskustelemassa toimitusjohtaja Sari Lounasmeri Pörssisäätiöstä, tutkija ja vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo Ompeluseuran Talousguruista sekä Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

  Maria Ohisalo perusti naisverkosto Ompeluseuran yhteyteen Talousgurut -ryhmän, jotta naisilla olisi matalan kynnyksen paikka keskustella taloudesta. Ryhmä toimii Facebookissa, mutta järjestää myös tapahtumia. Syyskuun teemana on vastuullinen sijoittaminen.

  Suvi Tuppurainen muistuttaa, että vastuullinen sijoittaminen voi tarkoittaa monia eri asioita. Yleisesti ottaen säästäminen ja sijoittaminen on vastuullista jo itsessään, hän sanoo. Tuppurainen kertoo Nordnetin julkaisemista tilastoista, joista saa käsityksen piensijoittajien liikkeistä.

  Sijoittamisesta puhutaan tällä hetkellä paljon, ja monet ovat löytäneet alhaisten kustannusten indeksirahastot. Sari Lounasmeren mukaan indeksisijoittamista ei kannata nyt aloittaa pikavoittojen toivossa. Onko vaarana, että osakkeista innostuneet tulevat markkinoille syklin huipulla?

  Lisäksi haastateltavana on Nuorten Osakesäästäjien Jamilla Heiskanen. Osakesäästäjien Keskusliiton yhteyteen perustettu verkosto on tarkoitettu alle 30-vuotiaille.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Keskustelemassa pörssikolumnisti Karo Hämäläinen, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju ja sijoitusbloggaaja Random Walker eli Jarkko Aho. Kolmikon tuore kirja "Laatuguru - Näin valitset voittajaosakkeet" keskittyy nimensä mukaisesti laatusijoittamisen filosofiaan.

  Jarkko Aho nostaa laatuyhtiöiden tunnusmerkeiksi hyvän johdon, kilpailuedun, vahvan taseen ja vakaan tuloksen. Hän painottaa, että kasvu ei ole itseisarvo: keskeisellä sijalla on korkea pääoman tuotto.

  Karo Hämäläisen tausta on arvosijoittamisessa. Kirjan tekemisen jälkeen hän on kiinnittänyt entistä enemmän huomiota yhtiön asemaan markkinoilla. Se ei Hämäläisen mielestä selviä yksittäisten tunnuslukujen avulla, vaan tarvitaan laadullista analyysia.

  Jukka Oksaharjun mukaan laatusijoittaja etsii ensiluokkaista yhtiötä, joka menestyy markkinoilla kasvattaen jatkuvasti omaa liiketoimintaansa - ja osinkoaan. Laatusijoittaminen asettuu monella mittarilla arvo- ja kasvusijoittamisen väliin, Oksaharju muotoilee.

  Lisäksi puheenaiheena Helsingin pörssin Q2-tuloskausi.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

Lyssna också