Metsäradio.

Metsän omistajanvaihdos

 • 12 min
 • tillsvidare

Metsän omistajanvaihdos on monesti vaikea ja ehkä kipeäkin kysymys. Siksi sitä helposti lykätään ja jopa siitä puhumista vältetään. Tämän asian tuntee hyvin nummelalainen Pirjo Havia, joka on yli kolmen vuosikymmenen ajan ollut tekemisissä metsäsektorin monen eri toimialan kanssa, mutta keskittynyt varsinkin viime aikoina esityisesti sukupolvenvaihdosten hoitamiseen ja niiden konsultointiin.
Hän on kirjoittanut juuri ilmestyneen asiaa monipuolisesti selventävän teoksen -Sujuvasti seuraavalle- yhdessä Matti Kiviniemen kanssa. Teoksen on kustantanut Metsäkustannus.
Pirjo Havian mukaan asioihin on vain tartuttava ja pantava keskustelut rohkeasti alulle. Tässä auttavat asiantuntijat ja hyvä valmistautuminen sekä ennen kaikkea kaikin puolinen avoimuus.
Metsäradion reportteri Olli Ihamäki haastatteli Pirjo Haviaa. Kuva: Olli Ihamäki / Yle

Sändningar

 • on 4.5.2016 20.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Ilmastonmuutoksen myötä ja monien kasvien suuren leviämiskyvyn myötä suomalaisessa metsässä on nykyään mahdollista tavata enemmän meille saapuneita uusia puita ja pensaita, vieraslajeja ja koska luonnon prosessit jatkuvat, niitä tulee varmasti jatkossakin lisää. Millä tavalla ne vaikuttavat metsiimme ja onko niistä jo nyt seurauksena haittoja ja luonnon köyhtymistä? Toimittajamme Riku Cajander kävi intendentti, filosofian tohtori ja suomalaisen todellisen kasviguru Henry Vären kanssa retkeilemässä Helsingin Vuosaaren ulkoilumetsässä. Miten siellä, näkyykö jo tällä asutuksen lähimetsässä jo runsaammin merkkejä vieraista puuvartisista kasveista? Kuva: Riku Cajander

 • Puuta tarvitaan moniin tarkoituksiin ja hakkuita on monenlaisia. Hannu Hautala vei Juha Laaksosen eräälle hakkuulle kotimaisemiin Kuusamossa, josta metsä on kaadettu. Hautala pohti hakkuiden merkitystä ja paljasti myös millaisesta metsästä hänen kirjansa voisi syntyvän. Kuva: Juha Laaksonen / Yle

 • Jos jollekin maakunnalle on puu merkinnyt todella paljon, niin Pohjois-Karjalalle. Eipä olekaan ihme, että Pohjois-Karjalan museon Hilman 100-vuotisjuhlanäyttelyn teemaksi on valtittu puu ja metsä. Metsä ja puu ovat tuoneet alueelle teollisuutta ja vaurautta ja kasvattaneet Joensuun kyläpahasesta kukoistavan kaupungin. Puun merkitys näkyy myös museon kokoelmissa, joista löytyy monenmoista tarve- ja työkalua, jotka tavalla tai toisella liittyvät puuhun ja sen jalostamiseen. Museon juhlanäyttelyssä on esillä myös hämmentävä erikoisuus, Suomen vanhin moottorisaha, joka on yhtä vanha kuin Suomen tasavalta.
  Tämä satavuotias moottorisaha sai Metsäradion reportterin Olli Ihamäenkin liekkeihin. Kuva: Mia Ylhäinen

 • Posiolla asuva Taisto Tuomivaara on moninkertainen pöllinparkkuun mestari. Pikkupoikana hän seurasi isäänsä metsälle ja oppi silloin parkkaamaan pöllejä. Taivalkosken parkkuukisoihin Taisto Tuomivaara on teroittanut useamman kerran rautansa. Kisoissa on hauska tunnelma, sillä katsojat kannustavat ja jännittävät mukana. Nopeus ja huolellisuus ovat ratkaisevia tekijöitä, sillä tarkkuus on valttia. Toimittaja & kuva: Rita Trötschkes / Yle

 • Konjakki-niminen saari sijaitsee Jyväskylän kaupungin alueella Päijänteellä ja karttaa tähyilevät veneilijät miettivät varmasti kummallisen nimen alkuperää. Metsäradion toimittaja Asko Hauta-aho hyppäsi Kalevi Korhosen veneeseen ja samalla tähän pieneen saareen ja sen nimeen liittyvä tarina sai lisävalaistusta.
  Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

 • Viime lauantain äkkinäinen ja tuhoisa Kiiraksi nimetty myrsky oli hyvin odotettavissa ollut tapahtuma, mutta kukaan ei toki voinut tietää mihin myrsky purkaisi kiivaimman raivonsa. Lauantaina kävi niin, että erityisesti pääkaupunkiseutu sai kokea myrskyn voiman. Puuta meni nurin ennätyksellisen paljon. Seurauksena olivat pelastuslaitosten nopeat ja tehokkaat ensihädän pelastustoimet, mutta nyt ovat nousseet metsäalan osaajien voimat ja taidot ovat kovaan kurssiin - kuten arvata saattaa. Toki myös Metsäradio on seurannut alkuviikon ajan myrskytuhojen raivausta. Tässä päivän raporttia Helsingin keskuspuistosta, jonne Metsäradion reportteri Olli Ihamäki on mennyt mikrofoneineen. Kuva: Olli Ihamäki / Yle

 • Etelä-Karjalaan Rautjärvelle aivan itärajan pintaan on valmistumassa varsin erikoinen puupuisto. Seppo ja Pertti Terävä ovat noin hehtaarin kokoiselle alueelle istuttaneet 47 erilajista suomalaista puuta, Ihan kaikki sinne eivät pääse, sillä alue on rajavyöhykkeellä. Toimittajamme Petri Kivimäki hankki luvat ja lähti paikan päälle. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

 • Erkki Salosella on pitkä kokemus metsätöistä järeällä metsäkoneella. Aktiivisen työuran jälkeen metsäkone on vaihtunut pienempään työkoneeseen - traktorimönkijään ja sen lisälaitteisiin. Miten pienimuotoinen metsätyö soveltuu mönkijälle ja tuleeko metsissä yllätyksiä. Asko Hauta-aho kävi Erkki Salosen pihamaalla Nastolan Järvistenkylällä. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

 • Suomi on täynnään rehottavia ja ylikasvaneita puistoja ja pihoja. Yleisilme on hyvinkin hoitamaton ja hallitsematon ja tämä koskee niin kuntien kuin yksityistenkin maanomistajien tiluksia. Puiden annetaan kasvaa vuosikymmeniä kiinni rakennuksissa ja tukimuureissa vaikka hyvin tiedetään, että siitä on suurta haittaa ja rahanmenoa rakenteiden kärsiessä juurista, kosteudesta ja puteilevista neulasista, lehdistä sekä mahlasta. Me olemme tottuneet tähän, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa kulttuuriympäristöjen hoitoon panostetaan toisella tavalla ja jossa tavalliset kansalaisetkin hoitavat tonttejaan huomattavasti paremmin. Metsäradion reportteri Olli Ihamäki pyysi puuasiantuntija Juha Raision katsomaan surullisessa kunnossa olevaa rivitalon pihaa, jota hallitsevat jättimäiset rakennuksessa kiinni kasvavat kuuset.
  Kuva: Olli Ihamäki / Yle

Klipp

 • Metsäradion nykyinen tunnussävel on ollut käytössä vuodesta 2003 asti.

 • Beagle-uros "Ukko" lähti syyskuussa isäntänsä kanssa jänisjahtiin Tuupovaaran Öllölässä samaan tapaan kuin useasti aikaisemminkin. Jotain poikkeavaa kuitenkin tapahtui, koska Ukon metsästysreissu venähti viiden vuorokauden mittaiseksi. Koiran isäntä Onni Räty oli jo lähes varma, että koira ei palaa takaisin. Kaikki päättyi kuitenkin onnellisesti. Metsästyskoiran katoaminen syksyisin on hyvin tavallista. Metsäradiossa käsitellään tätä asiaa maanantaina 23.9.2013.

 • Oulangan kanjonissa avautuu retkeilijälle upea rotkomaisema. Opastetut polut kulkevat kanjonin yläpuolella ja sieltä avautuu näkymä Oulankajoen alkulähteille. Haastateltavana luontovalvoja Arto Hänninen, toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Imatralaisen puunveistäjän Martti Hietasen puuateljeen hyllyillä on runsaasti puu-ukkoja ja monia muita taideteoksia. Martti Hietanen on veistänyt puuteoksiaan jo vuosikymmenten ajan ja jopa presidentti Urho Kekkonen sai videolla esiteltävän teoksen maakuntamatkallaan. Veistoksia on jaettu myös tunnustuksina ja kilpailujen palkintoina, joten monen hyllyltä saattaa löytyä Martin tekemiä töitä.
  Kokeneen veistäjän tapasi Imatralla Asko Hauta-aho.

 • Metsäradion saunailta tuli suorana lähetyksenä Asikkalan Iso-Äiniöltä. Teppo Hurmeen savusaunan lämmityspuuhissa ovat myös Pekka Laaksonen Suomen saunaseurasta ja toimittaja Asko Hauta-aho. Radio Suomen studiossa studiossa on juontaja Päivi Nieminen.

 • Nastolalainen Erkki Salonen on keräillyt pahkoja jo vuosikymmenien ajan ja näitä upeita luomuksia löytyy häneltä melkoinen määrä. Viimeisin löytö on koivunpahkajuurakko, joka hyvin vaikuttava näky lähietäisyydeltä tarkasteltuna. Videolla Erkki Salonen kertoo uusimmasta luonnon taideteoksesta.

 • Nastolalainen Erkki Salonen löysi peräti 1000 kilon koivupahkan ja näihin luonnonoikkuihin ei usein törmää. Pahkan puhdistaminen ja esillepano vei runsaasti aikaa, mutta lopputulos on katsomisen arvoinen.

 • Metsäradiossa tavataan puunveistäjä Onni Räty, jonka työpajassa Nastolassa löytyy runsaasti puusta tehtyjä tauluja. Nykyään eläkkeellä oleva Räty on päivittäin harrastuksensa parissa ja tauluille syntyvät aiheet on otettu vuosikymmenien takaa metsureiden töistä ja myös eräkulttuurista. Sopivaa puuainesta Onni Räty sai mm. Kärkölästä, kun paikallisen kirkon vanhat penkit saivat väistyä uusien tieltä.

 • Savusaunan lämmitys on tarkkaa puuhaa, koska se vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä. Lämmitys kestää aina useita tunteja, koska lämmityksen jälkeen savu poistetaan saunasta perusteellisella tuuletuksella. Lämmityksen aikana savu tulee kiuaskivien läpi saunatilaan ja osa siitä pääsee ulos tuuletusluukuista ja raollaan olevasta ovesta. Savun tuoksu on upea saunan lähistöllä jo lämmitysvaiheessa ja saunan seinärakenteet ovat nokiset. Löyly lankeaa savusaunassa tasaisesti ja äkkinäistä kuumaa vaihetta ei tule. Savusauna säilyy saunomiskunnossa jopa seuraavaan aamuun asti. Videolla Lasse Vihonen lämmittää savusaunaa Niiniveden rannalla Rautalammin kunnassa.

 • Asikkalalainen Erkki Pekkarinen pitää puiden pilkkomista hyvänä ajanvietteenä ja tuloksena liiteriin syntyy erinomaista polttopuuta. Hän on muun muassa rakentanut sahaamista varten kehikon, jonka avulla puista saa samanmittaisia. Mikäli nivelet eivät taivu raskaaseen työhön niin aina voi etsiä erilaisia työskentelytapoja. Erkki Pekkarisen luona Asikkalan Vesivehmaalla vieraillaan myös Metsäradion lähetyksessä 28.3.2011. Toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Suomessa ei ole enää pitkään aikaan valmistettu tulitikkuja, mutta siitä liiketoiminnasta jäi jotakin hampaan koloon. Nimittäin piskuinen hammastikkutehdas Kesmex OY Vaajakoskelle, Jyväskylän lähelle.
  Muitapa hammastikun valmistajia Suomessa ei sitten olekaan. Matti Laitinen tapasi toimitusjohtaja Juha Nurmisen ja kyseli miten hammastikku syntyy.

 • Jos Suomi onkin kauan elänyt suurelta osin metsästä niin maamme metsäteollisuuden ja metsätalouden tulevaisuutta on maalailtu julkisuudessa viime aikoinakin synkin värein.
  Onko toivottomuuteen syytä? Mitä mieltä asiasta on puuntuottaja ja professori Matti Kärkkäinen. Toimittajana oli Maija Elonheimo.
  Kuva: Metsäkustannus / Laura Vesa

Lyssna också