YleX Etusivu

to 26.5.2016

 • 2 t 0 min
 • utgått

Microsoftin massiiviset irtisanomiset sekä Talvivaaran alasajo kadottavat Suomesta yli 2000 työpaikkaa. Masennusmyytit rikotaan THL:n erikoistutkijan voimin. Julkisuuteen vuotaneen imagotutkimuksen mukaan Kokoomus on Suomen ylimielisin puolue. Tamperelaisten matkalippuja tarkastavat jatkossa helsinkiläiset? Lähetyksen toimittivat Reetta Rönkä ja Henry Tikkanen.

Sändningar

 • to 26.5.2016 10.59 • YleX

Avsnitt

 • Ylen vaaligalleriassa presidenttiehdokkaat tekevät tänä vuonna Tubesta tutun viiden sekunnin haasteen. Kiinnostaako pressaehdokkaat näin esiteltynä enemmän? Teknologiagurut eivät itse käytä somea. Pitäiskö meidän nyt oikeesti huolestua? Entä onko julkkisten masennustilitykset mielenterveydestä puhumisen kannalta hyvä vai huono juttu? Studiossa Hanna ja Jussi.

 • Kivaa keskiviikkoa! Kesätyöpaikkoja haetaan jo nyt - onko tässä enää mitään järkeä? Kuka nykytilanteesta hyötyy? Lucia-päivän juhlat aiheuttavat Hannassa katkeria muistoja. Onko Lucia-päivä vain jouluperinteisiin verhottu missikisa, jossa toisille tulee paha mieli? Lisäksi puhetta Star Warsien oikeasta katselujärjestyksestä! Entä miten lapsiperhearki brändättäisiin paremmin ja houkuttelevammaksi? Tätä pohtivat tänään studiossa Jussi ja Hanna.

 • Tubettaja osallistuu pressanvaalikampanjointiin - uhka vai mahdollisuus? Roni Back matkustaa tuoreella videolla Sauli Niinistön vaalijunassa. Tuoreimmassa Docstop-podcastissa puhetta varusmiehistä, jotka joutuvat intissä onnettomuuteen. Miten heitä autetaan? Miten varusmies voi päästä yli inttikaverinsa kuolemasta? Haastiksessa Raaseporin junaturman jälkeen varusmiehiä auttanut sotilaspastori Henri Kivijärvi. Lisäksi puolustamme valittamista! Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Mustaa maanantaita vaan kaikki! Miksi markkinat tuputtaa meille valkoista joulua kun suuressa osassa Suomea lunta ei luultavasti ole? Kuka markkinoisi lumettomaan jouluun sopivia koristeita? Tällaisia pohditaan tänään Etusivussa! Miks varusmiehet reenaa oikeilla ammuksilla vaikka se kasvattaa onnettomuusriskiä? Tätäkin selvitetään lähetyksessä! Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Tänään Etusivussa syksyn parhaita haastiksia! Mitä pitää ottaa huomioon jos hankkii itselleen koiran? Vieraana Kaikenkarvainen kansa -kirjan kirjoittajia. Mitä Suomelle tapahtuu kun ilmasto muuttuu? Hyvän sään aikana -tietokirjan kirjoittajat tietävät. Tubettaja Mansikka puolestaan kertoo, miksi halusi kirjoittaa runokirjan. Lisäksi puhetta suomalaisen konemusaskenen tilasta.

 • Vuoden suosituin tv-tapahtuma oli eilen - mitä mieltä oot Linnan juhlien pukukannanotoista? Alma kantoi Leijona-korua ja kansanedustaja Susanna Koski oli pukeutunut turkiskoruihin. Lukupiiri laitetaan pakettiin runokirjojen Post-alfa ja Itke minulle taivas -osalta, messissä YleX Aamun runopoika Köpi! Lisäksi Jussi kertoo päiväkirjakokeilunsa edistymisestä. Entä onko hyvä idea pistää Venäjä boikottiin olympialaisissa? Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Etusivussa tänään Slush-lähetysten parhaita paloja! Haastiksessa mm. koodari Linda Liukas ja ex-formulakuski Mika Häkkinen.

 • Jes nyt se vihdoin koittaa, #Suomi100!! Miten juhlat tulevat sujumaan? Sen tietävät vain Etusivun tarot-kortit! Lisäksi puhetta niistä nuorista, joilla menee Suomessa kaiken heikoimmin. Miten heitä jeesattaisiin parhaiten? Vieraana Vamos-järjestön Vesa Sarmia. Entä mitä mieltä oot päätöksestä kuvata House of Cardsin vika kausi ilman ahdistelukohussa ryvettynyttä Kevin Spaceya? Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Miten tavis voi oppia paineensietokyvystä formulakuskilta? Etusivu selvitti Slushissa parhaat valmistautumistavat tentteihin tai työpowerpointtiin itse Mika Häkkiseltä! Entä miksi Suomessa #metoo-reagointi on ollut muita maita verkkaisempaa? Tätä pohtii muusikko ja nykyään myös dokkaristi Paula Vesala. Lisäksi puhetta kaupan kassojen saamasta törkypalautteesta! Studiossa Hanna ja Jussi.

 • YleX Etusivun SLUSH-PÖHINÄ se vaan jatkuu! Jättimäisestä teknologia- ja startup-tapahtumasta laservalojen keskeltä raportoi tänään Etusivun Hanna. Onko meillä kaikilla kohta oma satelliitti avaruudessa? Entä muutummeko kohta kyborgeiksi, kun teknologian avulla ihmisruumista voi parannella yhä enemmän? Entä viekö tekoäly taiteilijoidenkin työt? Kaikki tämä ja paljon muuta selviää Slushissa! YleX:n studiossa pöhinää kokevat Viljami ja Jussi.

 • Terveisiä tulevaisuudesta! Helsingin Messukeskukseen on kokoontunut 20 000 nörttiä, raharikasta ja kreaajaa pöhinöimään kasvuyritystapahtuma Slushin merkeissä. Studiossa on tänään Hanna ja Viljami, Jussi puolestaan sijaitsee Slushissa. Etusivun Slush-spesiaalissa kuullaan, mitä mieltä lastenkirjailija Linda Liukas on tulevaisuuden koulusta. Millaisia taitoja meille pitäis opettaa, jotta olisimme hyviä ammateissa, joiden olemassaolosta emme tiedä vielä mitään? Entä voiko tekoälystä tulla ihmistä ovelampi? Tekoälytutkija Mathias Berglund kertoo.

 • Hellurei ja päivää että pätkähti! Prinssi William on Suomessa ja siksi YleX Etusivun keskiviikko sisältää kuninkaallisen etiketin pohdintaa. Runousteemainen lukupiiri saa tänään jatkoa, kun YleX Aamun Köpin kanssa puidaan Paperi T:n runokirjaa post-alfa. Lisäksi puhumme #metoo-kamppiksen ulottumisesta suomalaisiin kouluihin. Studiossa Jussi ja Hanna.

Klipp

 • Koetaanko politiikka edelleen aiheeksi, joka pitää nyt ja tulevaisuudessakin jättää pitkän uran tehneiden konkaritoimittajien hoidettavaksi? Yle julkaisi perinteisen vaaligalleriansa, joka on tällä kertaa Ylen nuorisokanava Kioskin käsialaa. YleX Etusivussa keskusteltiin siitä, aiheutuuko Yle Uutisten julkaisemasta, Vaaligallerian nuorisokulmaa selittävästä artikkelista enemmän haittaa kuin hyötyä.

 • Työpaikat aikaistavat kesätyöhakujaan vuosi vuodelta, mutta tietävätkö nuoret jo marraskuussa, mitä haluavat seuraavana kesänä tehdä? YleX Etusivun Hanna ja Jussi auttoivat työpaikkoja ja päteviä kesätyöntekijöitä löytämään toisensa.

 • Jos intissä tapahtuu vakava onnettomuus, kärsijöitä ovat yleensä varusmiehet – eli parikymppiset nuoret. Millaista kriisiapua tarjotaan nuorille miehille, joiden inttikaveri kuolee?

  Henri Kivijärvi on sotilaspastori, joka auttoi varusmiehiä muun muassa Raaseporin junaturman jälkeen. Miten sotilaspastori voi lohduttaa onnettomuudesta selviytyneitä? Millaista henkistä apua armeija tarjoaa?

  Kaksoislataus-dokkarissa traagisen onnettomuuden kokeneet päähenkilöt ihmettelevät, miksi varusmiesten täytyy intissä harjoitella oikeilla ammuksilla. Voisiko varusmiehet kouluttaa paukkupatruunoilla ja näin minimoida riskit? Varusmiesliiton puheenjohtaja Juuso Kurttila kertoo, miksi oikeilla ammuksilla harjoittelu on tärkeää.

  YleX Etusivun dokkarikerho katsoo viikottain Docstop-elokuvan ja jatkaa keskustelua siitä, mihin dokumentti jäi.

 • Noin tuhat esittävien taiteiden ammattilaista vetoaa seksuaalisen häirinnän lopettamiseksi Suomessa.

  - Keräsimme yli 900 nimeä ja saamme olla yhdessä joukossa. Kenenkään ei tarvitse tulla erikseen esille, Paula Vesala sanoo.

  Miksi Suomessa reagoitiin hitaammin #metoo-kamppikseen kuin maailmalla? Entä mitä Vesala ajattelee siitä, että #metoo-kamppis henkilöityi aluksi juuri häneen Tuntematon sotilas -leffan tiimoilta?

  Toimittajana YleX Etusivun Hanna Hantula.

 • Naisten kokemuksista pitäisi tehdä enemmän elokuvia, sanoo Perheen tähden -dokumentin ohjannut Paula Vesala. Dokumentti henkilöityy alaikäisenä Suomeen tulleeseen Rodaan, joka ei ole saanut tavata Somaliassa asuvaa perhettään yli 10 vuoteen. Hänen tarinansa oli Vesalan mielestä tärkeä kertoa, jotta Suomen tiukan perheenyhdistämispolitiikan seurauksilla olisi kasvot.

  Perheen tähden on muusikkona tunnetun Paula Vesalan esikoisdokkari. Millainen dokkaristi Vesala on? Onko joitain aiheita helpompi käsitellä elokuvan kuin musiikin keinoin? Lisäksi podcastissa käsitellään kulttuurialan seksuaalista häirintää vastustavaa kannanottoa, joka sai lähes tuhat allekirjoitusta. Vesala on yksi allekirjoittaneista. Miten kannanotto oikein syntyi ja miksi sellainen tarvittiin?

  YleX Etusivun dokkarikerho katsoo viikottain Docstop-elokuvan ja jatkaa keskustelua siitä, mihin dokumentti jäi. Toimittajana Hanna Hantula.

 • Kaikki mun elämä ei liity Tubeen ja osaan tehdä muutakin, toteaa runokirjan julkaisemisen motiiveista Maiju Voutilainen eli tubettaja Mansikka. Itke minulle taivas -teos on myös YleX Etusivun lukupiirikirja. Ketkä ovat Mansikan esikuvia runoskenessä? Entä millainen prosessi teoksen kirjoittaminen oli? Runokirjan lisäksi Hanna ja Jussi juttelivat Mansikan kanssa Ylen uudesta dokkarista nimeltä Tubetähdet, jonka yksi päähenkilöistä Mansikka on.

 • Miksi jonkun tekemä meikkivideo saa satojatuhansia katseluita YouTubessa ja toisen ei? Onko kukaan selvittänyt luotettavasti menestyneen tubevideon kaavan?

  YleX:n Jussi Latvalan vieraana Docstop-podcastissa on kaksi tubegurua. Sini Laitinen eli Papananaama sanoo aitouden välittyvän hyvistä videoista. Viestintätoimiston Ellun Kanojen someguru ja Twitter-addikti Kira Hagströmin mielestä samaistuttavuus on tärkeää. Mutta riittävätkö nämä ominaisuudet supersuosioon?

  YleX Etusivun dokkarikerho katsoo viikottain Docstop-elokuvan ja jatkaa keskustelua siitä, mihin dokumentti jäi.

 • Tulevaisuus hanskassa -podcastin tekijä Jari Hanska vieraili YleX Etusivussa. He keskustelivat Siljan ja Hannan kanssa tulevaisuudesta, johon ilmastonmuutos vaikuttaa. Samalla mietittiin eri keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

 • Roni Back Show on Suomi-Tuben katsotuin uutisshow ja sitä tekee yksi mies - Roni Back. Miksi Roni Back ryhtyi tubettamaan myös uutisaiheista? Entä miksi hän ei halua kutsua itseään journalistiksi? YleX Etusivun Siljan ja Hannan vieraana tubettaja Roni Back.

 • Niklas Meltio seurasi Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden elämää kahden vuoden ajan. Ajasta syntyi raadollisesti nimetty dokumenttielokuva Kun unelmat kuolevat. Mitä dokkarin päähenkilöille ja heidän unelmilleen kuuluu nyt?

  Yksi dokkarin päähenkilöistä, 19-vuotias Ahmed, syyllistyy törkeään kuolemantuottamukseen. Otanmäen tappo puhuttaa koko Suomea syksyllä 2016. Mikä johti nuoren miehen synkkään tekoon ja olisiko rikos voitu estää?

  Minä olen elänyt tämän elokuvassa nähdyn kaksi vuotta ja tunnistan nämä asiat, ajatteli sisäministeriön Päivi Nerg katsottuaan leffan. Dokkarissa kaikki ovat turhautuneita nykyiseen turvapaikkaprosessiin. Miksi ihmisten aktivoiminen on niin vaikeaa? Entä miksi lopullisen turvapaikkapäätöksen saamisessa voi kestää lähes kaksi vuotta?

  YleX:n dokkarikerhossa Hanna Hantulan vieraana Kun unelmat kuolevat -elokuvan ohjaaja Niklas Meltio sekä virallisen Suomen edustajana sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Lisäksi haastiksessa Nora Ojala vapaaehtoisjärjestö Refuhomesta.

  YleX Etusivun dokkarikerho katsoo viikottain Docstop-elokuvan ja jatkaa keskustelua siitä, mihin dokumentti jäi.

 • Miten kertoa historiasta tyttöjen ja naisten näkökulmasta? Ylen Olivia_17 mobiilipelissä tarkastellaan Suomen itsenäistymistä kahden nuoren naisen kautta. Olivia on 17-vuotias porvarityttö ja piika Iita hänen paras kaverinsa. Olisivatko mimmit voineet oikeasti vuonna 1917 olla kavereita? Entä miksi sarjassa on haluttu sekoittaa nykyaikaa ja historiaa tekemällä Oliviasta tubettaja? YleX Etusivun Jussin ja Siljan haastattelussa Seitsemäntoista-sarjan käsikirjoittaja Emma Taulo. Lisäksi YleX:n Hanna haastattelee näyttelijä Elli Melasniemeä, joka kertoo Iita-hahmosta.

 • Kone-Suomi on katsaus suomalaisen konemusan historiaan. Miten ug-kulttuurista on tullut parissakymmenessä vuodessa valtavirtaa? Millainen on vaihtoehtoisemman konemusan ja EDM-jengin suhde? Entä miksi bailaamista verrataan Kone-Suomi kirjassa uskonnolliseen kokemukseen? YleX Etusivun Jussi Latvalan vieraana Kone-Suomi -kirjan kirjoittaja Kalle Kinnunen sekä YleX:n perjantai-iltojen konemusaspesialisti Dj Orion.

Lyssna också