Konsertteja

Musiikin teemailta: Einar Englund 100 vuotta

 • 2 t 35 min
 • utgått

Säveltäjä Einar Englund syntyi Gotlannissa 17.6.1916. Suomalaisen isän ja ruotsalaisen äidin neljä poikaa olivat kaikki taiteellisesti lahjakkaita, mutta musiikki oli vain Einarin "oma juttu". Nuotteja hän ei tuntenut, mutta perheen musta lammas viihtyi pianon ääressä tuntikaupalla improvisoimassa. Improvisoiden hän pääsi Konservatorioonkin (nykyisin Sibelius-Akatemia), kun sen rehtori Erkki Melartin oivalsi heti, millaisesta poikkeuksellisesta kyvystä oli kysymys.

Sota keskeytti Einar Englundin opinnot ja jätti lähtemättömät jäljet myös hänen tuotantoonsa. Englundin mukaan kaikki hänen seitsemän sinfoniaansa ovat kaikki sotasinfonioita. Ensimmäisellä sinfoniallaan (Sotasinfonia vuodelta 1946) suomalaisen musiikkielämän raikastanut säveltäjä tunsi myöhemmin tulleensa avantgardesukupolven jyräämäksi ja vaikeni pitkäksi ajaksi. Vuodesta 1956 aina 1970-luvun alkuun kestänyt aika tunnetaan "hiljaisena kautena", mutta tosiasiassa sellaista ei ollut. Tuona ajanjaksona Englund sävelsi valtavan määrän kuunnelma-, näytelmä- ja elokuvamusiikkia, laati sovituksia, kirjoitti lukemattomiin radio-ohjelmiin mm. revyylaulelmia, soitti ajanvietemusiikkia sekä lisäksi opetti Sibelius-Akatemiassa ja kirjoitti arvosteluja Hufvudstadsbladetiin.

Tehtyään paluun konserttilavoille kolmannella sinfoniallaan 1971, Englund sävelsi ahkerasti suurimuotoisia teoksia: sinfonioita, konserttoja, mm. pianokonserton nro 2, sekä joukon hienoa kamarimusiikkia. Viimeiseksi teokseksi jäi klarinettikonsertto vuodelta 1991.

Einar Englundin musiikista ja hänestä ihmisenä teemaillan kuluessa studiossa keskustelevat säveltäjät Kalevi Aho ja Christian Holmqvist. Ääneen pääsevät myös pianisti Eero Heinonen, tytär, taiteilija Irina Milan, pojantytär, viulisti Meri Englund, säveltäjät Harri Vuori ja Sauli Zinovjev sekä musiikkitoimittaja Caterina Stenius. Lisäksi kuullaan otteita Caterina Steniuksen, Anna-Liisa Koskimiehen, Heikki Valstan ja Harri Wessmanin toimittamista ohjelmista. Ohjelman toimittavat Kaisa Joustie ja Outi Paananen. (Uusinta)

Sändningar

 • fr 17.6.2016 19.04 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Kapellimestari Hannu Lintu
  Solisti Gerald Finley, baritoni

  Uuno Klami:
  Sarja baletista Pyörteitä

  Kaija Saariaho:
  True Fire (ensi kertaa Suomessa)

  Igor Stravinsky:
  Petrushka (vuoden 1947 versio)

  - Suoran konsertin Musiikkitalosta toimittaa Janne Koskinen, joka haastattelee väliajalla säveltäjä Kaija Saariahoa.

  Väliajalla haastateltavana myös kapellimestari Hannu Lintu.
  Haastattelijana Lotta Emanuelsson.

  Teokset esittelee Jukka Nykänen.

 • Kapellimestarin Hannu Lintu

  Lisa Batiashvili, viulu

  Erkki Melartin: Traumgesicht

  Anders Hillborg: Viulukonsertto nro 2

  Antti Auvinen: Turbo aria (kantaesitys, Ylen tilaus)

  Aleksandr Skrjabin: Ekstaasin runoelma

  - Suoran lähetyksen Musiikitalosta toimittaa Janne Koskinen, joka puhuttaa säveltäjä Antti Auvista.
  Väliajalla haastateltavina ovat myös säveltäjä Anders Hillborg ja Hannu Lintu.
  Toimittajana Lotta Emanuelsson

  Teokset esittelee Jukka Nykänen.

 • KaMu-kuorot, joht. Pekka Nebelung. Juontajana Inari Tilli. - Jean Sibelius: Kansakoululaisten marssi. P.J. Hannikainen: Lehti puusta variseepi. Jukka Kankainen: Nuin nukuttavat tuulet viljaa. Pekka Kostiainen: Jaakobin pojat. Pekka Nebelung (sov.): Ainoa olen talon tyttö. Matti Hyökki (sov.): On suuri sun rantas autius. Joonas Kokkonen: Joululauluja lapsille. Zoltán Kodaly: Enkelit ja paimenet. Pekka Nebelung (sov.): Heinillä härkien kaukalon. Martti Hela: Hiljainen joululaulu. Pekka Nebelung (sov.): Maa on niin kaunis. Jukka Kuoppamäki: Sininen ja valkoinen. Pekka Nebelung (sov.): Karjalan kunnailla; Laulusoppa Etelä-Pohjanmaalta. Pekka Nebelung: Lauluja Suomelle. Kalervo Hämäläinen: Veteraanin iltahuuto. Jean Sibelius: Finlandia-hymni. - Suora lähetys Kaarinan kirkosta.

 • Pietarsaaren Rusk-festivaali tuo musiikin valoa keskelle vuoden pimeintä aikaa. Viidettä kertaa
  järjestettävän festivaalin päätöskonsertissa kuullaan kamarimusiikin klassikoita sekä Sebastian Fagerlundin Okteton Suomen ensiesitys.

  Béla Bartók: Jousikvartetto nro 1
  Daniel Rowland, viulu, Hugo Ticciati, viulu, Gareth Lubbe, alttoviulu, Julian Arp, sello

  Sebastian Fagerlund: Oktetto “Autumn Equinox” klarinetille, fagotille, käyrätorvelle ja jousikvintetille
  Suomen ensiesitys
  Christoffer Sundqvist, klarinetti, Bram van Sambeek, fagotti, Hervé Joulain, käyrätorvi, Liza Ferschtman ja Hugo Ticciati, viulu, Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu, Tomas Nuñez-Garcés, sello, Niek de Groot, kontrabasso

  Piotr Iljtjs Tsaikovski: Jousisekstetto “Souvenir de Florence”
  Liza Ferschtman ja Daniel Rowland, viulu, Gareth Lubbe ja Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu, Julian Arp ja Tomas Nuñez-Garcés, sello, Niek de Groot, kontrabasso

 • Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän konsertti

  Kapellimestari Hannu Lintu,

  Solistit Niina Keitel, mezzosopraano, ja Tuomas Pursio, baritoni.

  Polyteknikkojen Kuoro (harjoittanut Saara Aittakumpu).
  Viron Kansallinen mieskuoro Eesti Rahvusmeeskoor (harjoittanut Mikk Üleoja).

  Lotta Wennäkoski:
  Uniin asti, kantaesitys (Ylen ja Polyteknikkojen Kuoron tilaus).

  Magnus Lindberg:
  Tempus fugit, kantaesitys (Ylen tilaus)

  Jean Sibelius:
  Kullervo op. 7

  Jean Sibelius: Finlandia

  - Väliajalla haastateltavina säveltäjät Lotta Wennäkoski ja Magnus Lindberg sekä kapellimestari Hannu Lintu ja kuorokapellimestari Saara Aittakumpu. Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • 100-vuotiasta Suomea konsertillaan kunnioittavat Laulu-Miehet sekä Ylioppilaskunnan Soittajat, johtajinaan Matti Hyökki ja Tomas Djupsjöbacka. Konsertin solistina laulaa baritoni Jaakko Kortekangas. Musiikkitalossa 3.12. äänitetyn konsertin juontaa emeritusprofessori Matti Hyökki ja toimittaa Inari Tilli.

  Konsertin ohjelma:

  Jean Sibelius: Finlandia-hymni; Veljeni vierailla mailla; Humoreski; Ne pitkän matkan kulkijat. Toivo Kuula: Kullervon laulu; Kevät; Tuli tuttu vanha tuttu. Eino Linnala: Drakeld; Kuoleman tanssi. Leevi Madetoja: De profundis. Erik Fordell: Natt. Erkki Melartin: Ota se kaunis kannel. Mikko Heiniö: Amen. Leevi Madetoja: Aslak Smaukka. Jean Sibelius: Koskenlaskijan morsiamet; Jääkärien marssi; Finlandia.

 • joht. Susanna Mälkki
  Krista Kosonen ja Hannu-Pekka Björkman, lausunta.
  Johanna Freundlich, ohjaaja

  Jean Sibelius: Autrefois op. 96b.
  Juhani Siljo: Vastavirtaan.
  Ernest Pingoud: Profeetta op. 21.
  Saima Harmaja: Jäätyvä järvi.
  Väinö Raitio: Fantasia estatica.
  Yrjö Jylhä: Kolme sanaa.
  Aarre Merikanto: Intrada.
  Lauri Viita: Luominen.
  Uuno Klami: Alkusoitto näytelmästä Kuningas Lear op. 33.
  Helvi Juvonen: Kalliopohja.
  Aarre Merikanto: Olympiafanfaari.
  Helvi Hämäläinen: Ylitse.
  Aulis Sallinen: Variations for orchestra op. 8, 14 Juventas-variaatiota.
  Arto Melleri: En ole yhtä mieltä.
  Paavo Haavikko: Katso, eräs mies tutkittiin...
  Joonas Kokkonen: Il paesaggio.
  Catharina Gripenberg: Exerciser i ödslig nejd (Harjoituksia hylätyllä seudulla).
  Jouni Kaipainen: Millenium Fanfare op. 60.
  Risto Ahti: Kansakunnan synty.
  Esa-Pekka Salonen: Helix.
  Veera Antsalo: Prisma.

  Suoran lähetyksen Helsingin musiikkitalosta toimittaa Riikka Holopainen.

  Kuva: Simon Fowler.

 • Kuva: Suomen Saksan-suurlähetystö / Peter Adamik

  Ralf Gothóni, piano ja kapellimestari, Tuuli Takala, sopraano, Arttu Kataja, baritoni, Mark Gothóni, Eero Lagerstam, Pauliina Quandt-Marttila, Laura Rajanen ja Elina Vähälä, viulu, Kirsikka De Leval Jezierski ja Anna Kreetta Gribajcevic, alttoviulu, Sennu Laine ja Taneli Turunen, sello, Esko Laine, Janne Saksala ja Otto Tolonen, kontrabasso, Kalle Kalima, sähkökitara ja Tatu Rönkkö, lyömäsoittimet. - Jean Sibeliuksen, Sebastian Fagerlundin, Kaija Saariahon, Yrjö Kilpisen, Kalle Kaliman, Hiski Salomaan ja Einojuhani Rautavaaran musiikkia. - Berliinin Filharmonian kamarimusiikkisalissa 27.11. äänitetyn konsertin toimittaa Janne Koskinen.

 • Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste

  Antoine Tamestit, alttoviulu

  Jörg Widmann:
  Alttoviulukonsertto (ensi kertaa Suomessa)

  Anton Bruckner:
  Sinfonia nro 3 d-molli (1876-77, 2. versio)

  Teokset esittelee Jukka Nykänen.Toimittajana Janne Koskinen

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson,
  jonka haastateltavina väliajalla ovat alttoviulisti Antoine Tamestitt ja kapellimestari Jukka-Pekka Saraste.

  Saksalainen Jörg Widmann (s.1973) on sekä säveltäjä että ensiluokkainen klarinetisti ja aktiivinen kapellimestari. Widmann vieraili RSO:n solistina keväällä 2008, jolloin hän soitti Mozartin klarinettikonserton. Kuluvana vuonna müncheniläissyntyinen taiteilija aloitti Irlantilaisen kamariorkesterin ylikapellimestarina ja sävellyksen professorina Berliinissä Barenboim-Said
  -akatemiassa, joka vihittiin käyttöön viime vuonna.

  Alttoviulukonserttoonsa Widmann on valinnut epätavallisen kokoonpanon, josta puuttuvat kokonaan oboe sekä kakkosviulut. Lisäksi orkesteri on sijoitettu lavalle tavanomaisesta poikkeavalla tavalla, mikä luo teokseen myös uudenlaisen tilaulottuvuuden. Solistilla on omassa osuudessaan mukana ripaus teatterinomaista ilmaisua. Hän soittaa esityksen aikana useammassa paikassa eri puolilla orkesteria ja päätyy normaaliin solistiasemaansa vasta teoksen lopulla. Matkan varrella solisti reagoi orkesterin eleisiin sekä musiikin että mimiikan keinoin.

  Huikeasta tekniikasta, rikkaasta viulusoinnista sekä monipuolisesta ohjelmistosta tunnettu Antoine Tamestit teki kansinvälisen läpimurtonsa voitettuaan arvostetut ARD- ja William Primrose -kilpailut. Tamestitin soitin on Habisreutinger-säätiöltä lainattu vuoden 1672 Stradivarius, ensimmäinen Stradivarin rakentama alttoviulu.

 • BBC:n konserttiorkesteri

  Kapellimestarina Johannes Wildner

  Solistit:
  Esther Yoo, viulu
  Eivind Holtsmark Ringstad, alttoviulu
  Pavel Kolesnikov, piano

  Dobrinka Tabakova: Orpheus' Comet (kantaesitys)

  Benjamin Britten: A Time There Was,
  sarja orkesterille englantilaisista kansansävelmistä

  W.A. Mozart: Sinfonia Concertante Es-duuri

  Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 5 Es-duuri "Keisarikonsertto"

  - Suoran lähetyksen Lontoon sinfoniaorkesterin St. Luke's -opetuskeskuksesta toimittaa Outi Paananen. Väliajalla EBU:n musiikkiryhmän puheenjohtaja Miikka Maunula kertoo, kuinka runsaat 3000 konserttia vuosittain tarjoava "maailman suurin konserttisali" toimii.

  Internet yhdistää nykyisin lähes jokaisen maailman kolkan. Toisin oli vuonna 1967, jolloin kansainvälinen musiikkivaihto Euroopan yleisradioliitossa EBU:ssa käynnistyi. BBC toimi avajaiskonsertin isäntänä ja Suomi oli yksi niistä neljästätoista maasta, jossa konsertti lähetettiin suorana.

  BBC tarjosi 27.11.1967 parastaan South Bank -kulttuurikeskuksen vastavalmistuneessa Queen Elizabeth Hallissa. Benjamin Britten johti Englantilaista kamariorkesteria, solisteina tenori Peter Pears ja Amadeus-kvartetin jäsenet viulisti Norbert Brainin ja altisti Peter Schidloff. Konsertin päätti Amadeus-kvartetin esitys Haydnin Keisarikvartetosta.

  EBU:n musiikkivaihdon ensimmäinen kansainvälinen kausi käsitti kuusi konserttia. Nykyisin Euroradio tarjoaa kauden aikana runsaat 3000 tapahtumaa; konsertteja, oopperaa ja kilpailuja. Klassisen musiikin lisäksi kymmenet miljoonat kuulijat pääsevät nauttimaan jazzista, etnomusiikista ja popmusiikista. Tänä päivänä vaihto ulottuu myös Euroopan rajojen ulkopuolelle, Pohjois-Amerikkaan, Kaukoitään ja Australiaan.

  50-vuotisjuhlakonserttiin BBC on valinnut solisteiksi nuoria, kansainvälisen uransa alussa olevia taiteilijoita omasta New Generation Artists -ohjelmastaan. Suomalaisille heistä tutuin on yhdysvaltalais-korealainen Esther Yoo, joka saavutti kolmannen palkinnon Sibelius-viulukilpailussa vuonna 2010. Konsertin lähettää 44 maata

 • Kapellimestari Vello Pähn

  Estonia-teatterin orkesteri ja kuoro
  Viron kansallisbaletti

  Solisteina
  Heli Veskus, sopraano
  Helen Lokuta, mezzosopraano
  Rauno Elp, baritoni
  Priit Volmer, basso
  Suvi Väyrynen, sopraano
  Jyrki Anttila, tenori
  Waltteri Torikka, baritoni
  Jaakko Ryhänen, basso
  Hatšatur Badaljan, tenori

  - Kuuluttajina Riikka Holopainen ja Mart Mikk (Musiikkitalo, Helsinki)

  Fredrik Pacius: "Maamme" / "Mu isamaa"
  Estonian kuoro

  "Miekkojen lyöminen" Eugen Kappin baletista Kalevipoika
  Viron kansallisbaletti

  Olavin aaria Evald Aavin oopperasta Viikingit
  Rauno Elp

  Sotilaiden kuoro Evald Aavin oopperasta Viikingit
  Estonian kuoro

  Oskar Merikanto: Merellä
  Jaakko Ryhänen

  "Noitien tanssi" Eduard Tubinin baletista Kratti
  Viron kansallisbaletti

  Ratsutilallisen monologi Aulis Sallisen oopperasta Ratsumies
  Waltteri Torikka

  Maijan ja Antin duetto Leevi Madetojan oopperasta Pohjalaisia
  Heli Veskus ja Jyrki Anttila

  Ernan aaria Tõnu Kõrvitsin oopperasta Perhonen
  Helen Lokuta

  Jean Sibelius: Valse triste
  Marita Weinrank ja Viron kansallisbalettin miestanssijat

  Kapakkakohtaus Gustav Ernesaksin oopperasta Myrskyjen ranta
  Jyrki Anttila ja Priit Volmer sekä Estonian mieskuoro

  Wertherin aaria Jules Massenetin oopperasta Werther
  Hatšatur Badaljan

  Marien aaria Gaetano Donizettin oopperasta Rykmentin tytär
  Suvi Väyrynen ja Estonian mieskuoro

  Arvo Pärt: "Pari intervallo" Toomas Edurin baletista Hiljaiset monologit
  Alena Shkatula ja Kealan McLaughlin sekä Eda Peäske, harppu

  Toreadorin aaria Georges Bizetin oopperasta Carmen
  Waltteri Torikka ja Estonian kuoro

  Adrianan aaria Francesco Cilean oopperasta Adriana Lecouvreur
  Heli Veskus

  Dalandin aaria Richard Wagnerin oopperasta Lentävä hollantilainen
  Jaakko Ryhänen

  Hannan ja Danilon duetto Franz Lehárin operetista Iloinen leski
  Suvi Väyrynen ja Hatšatur Badaljan

  Adagio Pjotr Tšaikovskin baletista Joutsenlampi
  Alena Shkatula, Kealan McLaughlin sekä Viron kansallisbaletin tanssijoita

  Zerlinan ja Don Giovannin duetto W. A. Mozartin oopperasta Don Giovanni
  Suvi Väyrynen, Heli Veskus, Helen Lokuta, Rauno Elp, Waltteri Torikka, Priit Volmer ja Jaakko Ryhänen

  Sekstetto Jacques Offenbachin oopperasta Hoffmannin kertomukset
  Suvi Väyrynen, Helen Lokuta, Hatšatur Badaljan, Jan Oja, Rauno Elp, Waltteri Torikka, Priit Volmer, ja Estonian kuoro

  - Väliajalla tarkastelussa Estonia-teatterin nykypäivä
  Haastateltavina ovat pääjohtaja Aivar Mäe, ylikapellimestari Vello Pähn ja sopraano Heli Veskus.
  Toimittajana Outi Paananen.

 • Oratorion orkesteri sekä Kuopion nuorisokuoro, joht. Rauno Tikkanen. - Heikki Sarmanto: Johannes Kastaja -oratorio. - Konsertti on äänitetty Lahden Ristinkirkossa 11.11.

Klipp

 • Hollolan Pyhäniemen kartanon taidekesä avautui kutsuvieraille pe 29.6.2012 salonkimusiikin, samppanjan ja mansikoiden kera. Klassisen puolen taiteellinen johtaja, oopperalaulaja - Suomen kansalliusoopperan tuleva johtaja - Lilli Paasikivi kertoi herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle mm. kansainvälisistä esikuvista Pyhäniemi-konserttien taustalla. Video Tiina-Maija Lehtonen.

Lyssna också