Pyöreä pöytä

Kansanedustajien ei pidä puuttua tiedonvälityksen sisältöön

 • 29 min
 • tillsvidare

Puheenjohtaja Ruben Stiller pyytää ensin mielipiteitä Suomen MM-jääkiekkomenestyksestä.
Anu Koivunen tunnustaa pelkäävänsä, että menestyksen myötä ollaan matkalla "ylettömään nationalistiseen huumaan, mikä on sietämätöntä". Sirkka Hämäläinen ei seuraa urheilua, mutta hänestä menestys sinänsä on aina Suomelle hyväksi. Kaarina Hazard kehuu, että joukkueen ote on miellyttävän kevyt, ja että se muistuttaa häntä takavuosien lumilautalijoista.

Elokuviin sukupuolikiintiöt?

Mediatutkija Anu Koivunen muistuttaa, että naiset ovat kovia kulttuurin kuluttajia ja sen takia häntä ihmetyttää väite, että naisten tekemät elokuvat eivät kiinnostaisi suomalaisia.
Hämäläinen ei katsoisi ohjaajan sukupuolta vaan sisältöä. Hazard kritisoi Elokuvasäätiön puheenjohtajaa kädettömyydestä.

Korkeakulttuurin kuluttamisesta tehty vaikeaa ja tylsää

Kansallisoopperan säätiön hallituksen puheenjohtajan tehtävät vastikään jättänyt Sirkka Hämäläinen on ihmeissään, kuinka vaikeaksi ja tylsäksi korkeakulttuurin kulttuurin kuluttaminen on tehty. Penkit ovat kovia, lippuja luullaan kalliiksi ja kriitikoiden kieli on vaikeaselkoista, hän luettelee. Poikkeuksen kritiikeissä tekee hänen mielestään Minna Lindgrenin kirjoitus Kauppalehdessä.

Syvää hulluutta ja tyhmyyttä!

Miksi Ylen pitäisi tehdä ajankohtaisohjelmia ollenkaan? Näin on Aamulehden mukaan sanonut nimeämätön Yleisradion tulevaisuutta pohtineen parlamentaarisen työryhmän jäsen.

Ajatus on Kaarina Hazardin mielestä syvää hulluutta ja tyhmyyttä.
- Pitäisikö kansanedustajille olla pääsykokeet? hän kysyy.

Anu Koivunen ei puuttuisi kansanedustajien valintaan, mutta toivoo, että ehdotus on vain heitto. Muussa tapauksessa ehdottaja ei ymmärrä demokratian luonnetta, hän sanoo. Poliitikot eivät voi hänen mukaansa määrittää tiedonvälityksen sisältöä.

Sirkka Hämäläinen varoittaa uskomasta kaikkia uutisia, mutta hänestä on ongelma, jos kansanedustaja luulee voivansa puuttua kaikkeen.

- Ylestä on aina suhmuroitu kulisseissa, muistuttaa Koivunen.

Twitterissä #pyöreäpöytä

Sändningar

 • on 18.5.2016 17.30 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Yksi näistä aiheista saa ritarit nauramaan hillittömästi: sukupuolittunut työsanasto, piispan synnit ja alkoholi.

  Keskustelijoina ovat Taru Tujunen, Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa ja naurua hillitsee Pauli Aalto-Setälä.

  Ylen uutistoiminnan uusi päätoimittaja Jouko Jokinen sattuu kävelemään ritareiden ohi juuri ennen suoraa lähetystä, joten hän saa tuoreeltaan neuvoja pestiinsä: ”Ei lisää urheilua.” ”Muista levätä, käytä vaikka TRE-metodia.” ”Tsemppiä.”

  Pyöreän pöydän ensimmäinen iso aihe pyörii (sattumalta!) Aamulehden - joka on Jokisen nykyinen työpaikka - nimialoitteen ympärillä. Viestintätoimiston toimitusjohtaja Taru Tujunen haluaa tietää, onko Aamulehti tehnyt vuoden suurimman tasa-arvoteon vai onko käynnissä massiivinen sanarovio, kuten toimittaja Sanna Ukkola väittää.
  - Että asia on perinne on kummallinen perustelu, sanoo Tujunen. - Kaikki muutos lähtee kielestä, hän tiivistää.

  Mikä on Helsingin tulevan piispan Teemu Laajasalon suurin synti?
  Muusikko Olavi Uusivirta on listannut asioita, joista Laajasaloa on valintansa jälkeen julkisuudessa syytetty. - Onko Laajasalo kirkon Stubb? vertaa puheenjohtaja,

  Muusikko Maija Vilkkumaa on takinkääntäjä, sillä hän vastustaa nykyistä vahvempien alkoholijuomien tuloa ruokakauppoihin. Ärsyyntynyt Vilkkumaa yritti keksiä esimerkkihenkilölleen nimeä - tuloksena oli (kai) "Pötty Pyttynen".

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Mika Pantzar ja Taru Tujunen.
  Suoraa puhetta johtaa syyskauden toisessa väittelyssä Ruben Stiller.

  Viestintätoimiston johtaja Taru Tujunen haluaa keskustella EU:n tulevaisuudesta. Hän kysyy, elääkö Euroopan Unioni uutta renessanssin aikaa vai onko se irrallaan kansalaisen arjesta.

  Vapaa toimittaja Kaarina Hazard synnyttää erimielisyyttä, kun hän puhututtaa ritareita päivähoidosta. Hänestä raha määrää liikaa. - Miksi halveksimme ammattilaisiamme ja tätä kruunun jalokiveä?

  Tulevat presidentinvaalit nousevat esiin kuten viime viikollakin. Kuluttajatutkimuksen professori Mika Pantzar haluaa kuulla mielipiteitä siitä, pitäisikö Suomessakin järjestää Yhdysvaltain tapaan presidenttiehdokkaiden tiedekeskustelu (Sciencedebate.org). Vaalien ensimmäinen kierros järjestetään 28.1.2018 ja mahdollinen toinen kierros 11.2.2018.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.
  Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller.

  Kesän jälkeinen jälleenkuuleminen alkaa Susijengin ja Lauri Markkasen ylistämisellä. Pekka Seppänen huomauttaa kylläkin, että Huuhkajien kahta perättäistä voittoa ei pidä unohtaa.

  Paperittomien määrän lisääntyminen kielteisten turvapaikkahakemusten myötä on toimittaja Ruben Stillerin aihe. - Mitä pitäisi tehdä?

  Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiurun "avoin kirje toimituksille" saa mediatutkija Anu Koivusen kysymään, onko Suomessa poikkeustila ja ehdottamaan demokratian maanpuolustuskurssia kansanedustajille.

  Kiihkeäksi äityvän keskustelun aikana käy ilmi, että sekä Seppänen että puheenjohtaja Aalto-Setälä joutaisivat Koivusen mielestä samalle kurssille Kiurun kanssa.

  Yrittäjä Pekka Seppänen, joka on Aalto-Setälän tavoin toiminut Pyöreän pöydän ritarina sen koko kymmenen vuoden toiminnan ajan, haluaa puhua presidenttiehdokkaista. Seppänen ennustaa perussuomalaisten ehdokkaalle Laura Huhtasaarelle suurta suosiota, jytkyä.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Historialliset poliittiset kiemurat saivat Pyöreän pöydän itsensä ja yleisön vaatimaan kesätauon keskeyttämistä. Erikoislähetys puikin pelkästään hallituskriisiä, joka tuli ja meni.

  Ylimääräisen lähetyksen keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Anu Koivunen.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Uskotteko (enää) Keskustan ja Kokoomuksen puheita arvopohjasta?
  Olisiko Sampo Terhon valinta varapuheenjohtajaksi (todella) estänyt Perussuomalaisten ja hallituksen hajoamisen?
  Onko pääministeri todellinen päähenkilö?
  Mikä on se tarina, joka jää Soinista elämään?
  Uskomaton hyvä veli -tarina!

  Paljastus: Kaarina Hazard oli myöhemmiin PS-puolueesta eronneiden ministerien ja heidän seurueensa kanssa samassa ravintolassa Jyväskylässä lauantaina 10.6., mutta ei ymmärtänyt näkemästään yhtään mitään.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Pekka Seppänen, Ruben Stiller ja Taru Tujunen. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Onko alkoholin vapauttaminen (koska yksilönvapaus ja työpaikat) sen aiheuttamien ruumiiden arvoinen? kysyy Ruben Stiller.

  1970-luvun muistava Pekka Seppänen pohtii, onko uutta kautta hakeva presidentti Sauli Niinistö Kekkonen vai populisti.

  Lopuksi Taru Tujunen haluaa etsiä merkitystä sanalle covfefe, jota presidentti Donald Trump tuli käyttäneeksi Twitterissä.

  Pyöreä pöytä palaa ääneen kesäohjelmiston jälkeen eli syyskuussa. Hyvää kesää!

  Twitterissä #pyöreäpöytä

  Palautetta saa antaa myös @InkeriK, inkeri.kuisma-tarpila@yle.fi, tuottaja

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Mika Pantzar ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Ruben Stiller.

  Kevään toiseksi viimeisen suoran lähetyksen aiheiksi keskustelijat nostavat käsitteiden, kuten rasismin, inflaation, Sixten Korkmanin esiin nostaman alisuoriutumisen sekä ilmastonmuutoksen.

  Suoran keskustelun aikana sanottiin mm.:

  - Vihapuheen tutkijoiden mukaan pahinta vihapuhetta kokevat perussuomalaiset, joita saa puhutella miten tahansa. Pitäisikö meidän ryhtyä puolustamaan heitä, kysyy Mika Pantzar.
  - Keskustelu ja huumori ovat vastaus kaikkeeen, sanoo Kaarina Hazard.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina Juha Itkonen, Taru Tujunen ja Olavi Uusivirta. Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Ruben Stiller.

  Puhetta jääkiekosta Suomen huonosta euroviisumenestyksestä, Ranskan vaaleista ja Trumpin "jekuista". Tässä muutama pointti keskustelusta.

  - Turpiin tulee koko ajan, kuvaa tuuraava puheenjohtaja jääkiekon MM-kisoja. Tyynelle Juhalle riittävät MM-kulta vuodelta 1995 ja HPK:n Suomen mestaruus vuodelta 2006. Myös Taru on rauhallisin mielin noloista tappioista huolimatta, mutta Olavi on suorastaan toiveikas (vaikka jää epäselväksi, mistä lajista hän puhuu) : Turhia matseja ei kannata voittaa.

  Taru pohtii, pitäisikö Euroopalle sanoa euroviisuista, että pitäkää tunkkinne. Olavin mielestä Suomen edustuskappaleesta puuttui camp-henki, ja Rubenin mukaan Blackbird-esitys kuulosti "Celin Dionilta depressiossa Titanicin kannella".

  Olavi kertoo muiden tavoin The Euroviisumuistonsa. Riki Sorsa esitti karsinnoissa v.1991 kappaleen Viimeinen tie, jonka sanoista nuori Olavi kuuli "luominutturan kauan mä oon". Hän kertoo, miten asian todellinen laita selvisi. Oikeasti Riki siis lauloi: luovinut turhan kauan mä oon.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista asioista Pauli Aalto-Setälän johdolla.
  Keskustelijoina ovat Maija Vilkkumaa, Kaarina Hazard ja Mika Pantzar.

  Maija Vilkkumaan somekupla on täyttynyt hallintarekisteristä. Häntä kiinnostaa, miksi monesti torpattu laki pulpahti taas pinnalle, ja mikä sai perussuomalaiset kääntymään sen kannalle. Maijaa myös kummastuttaa, mikä hyöty omistuksen salaamisesta on, ellei se ole veronkierto tai keplottelu.

  Mika Pantzar yhtyy kummasteluun.

  - Parasta populismin estämistä olisi olla mahdollisimman avoimia, mutta hallintarekisterin myötä herätetään ajatusta, että on olemassa Davos-ihmisiä, jotka tallettavat rahaa hämärätileille.

  Pantzar näkee asian roolipelinä.

  - On kiinnostavaa miettiä, miksi esimerkiksi Kilpailuvirasto kannattaa ja Finanssivalvonta vastustaa.

  Kaarina Hazard lataa pöytään täyslaidallisen.

  - Viimeisetkin perussuomalaisten uskottavuuden rippeet menivät tässä.

  Hasard näkee tilanteessa kuitenkin pilkahduksen positiivista.

  - Terveen poliittisen elämän merkki on eripura puolueen sisällä, ja sitä hallintarekisteri on nyt perussuomalaisiin tuonut, kun kansanedustaja Mika Raatikainen on ilmoittanut vastustavansa hallituksen esitystä.

  Kaarina Hazard tunnustaa olevansa hieman rakastunut arkkipiispa Kari Mäkiseen tämän otettua kirkolliskokouksen avajaispuheessaan kantaa turvapaikkakeskusteluun. Taustalla on Maahanmuuttoviraston johtajan Päivi Nergin paheksunta sitä kohtaan, että seurakunnat ovat alkaneet kielteisiä turvapaikkapäätöksiä kirkoissa.

  - Tervehdin ilolla poliittisesti aktiivista ja taistelevaa kirkkoa, toteaa Hazard.

  Mika Pantzar näkee tässäkin asiassa rooleja. Päivi Nergin rooli on vastata sisäisestä turvallisuudesta. Sen sijaan solidaarisuusliikkeen rooli on siirtynyt vasemmiston katoamisen myötä kirkon suuntaan.

  Maija Vilkkumaa jää pohtimaan, kertooko Päivi Nergin lausunto siitä, että hän tuntee syyllisyyttä Maahanmuuttoviraston tekemistä päätöksistä.

  Mika Pantzar kysyy, ovatko poliitikot yliherkistyneet sosiaalisen median nopeasykkeisyydelle. Itsenäisyyden juhlarahasta syntyi nopeasti somekohu, ja sen jälkeen muutamassa tunnissa valtiovarainministeri päätti vetää asetuksen pois. Olisiko syytä kuitenkin nukkua yön yli?

  Maija Vilkkumaa näkee että somekohuja on nykyään koko ajan. Kohun uhrille ne voivat olla traumatisoivia hyökyaaltoja. Yleensä kohut kuitenkin laskevat aika nopeasti.

  - Yleensä isoin kiihko perustuu osin väärin ymmärretyille, väärin tulkituille tai väärin siteeratuille seikoille.

  Pyöreää pöytää pohdituttaa, ovatko some-ekspertit oikeassa sanoessaan, että nopea reagointi on tärkeintä, jos joutuu somekohuun.

  Kaarina Hazard tunnistaa parven mukana menemisessä ja nopeasti kiihtymisessä myös pientä komiikkaa.

  - En ennen tätä tiennyt, että juhlarahat ovat meille näin sydämenasia, Hazard nauraa.

  Pauli Aalto-Setälä päätyy toivomaan, että jonain päivänä hallintarekisteri saisi oman juhlarahansa.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.
  Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Ruben Stiller.

  Tarkkanäköistä keskustelua sanan- ja lehdistönvapaudesta Suomessa, Suomi100- juhlarahan häiritsevistä kuvista ja Perussuomalaisen puolueen kulttuurilinjauksista.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Ssuoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Keskustelijoina ovat Taru Tujunen, Juha Itkonen ja Pekka Seppänen.

  Kirjailija Juha Itkonen on lukenut uusinta Pisa-uutista: suomalaisnuoret ovat selvityksen maista viidenneksi tyytyväisimpiä. Hän on kuitenkin perisuomalaisesti huolissaan, koska hän epäilee, että stressittömyys tarkoittaa huonoa koulumenestystä.
  Muut näkevät uutisen hyvänä uutisena, ja perustelevat kantansa niin hyvin, että lopulta Itkosen pää saadaan käännettyä.

  Yrittäjä Pekka Seppänen sanoo, että tulevan tiedustelulain perustelu "kansallisella turvallisuudella" tuo hänelle turvattoman olon. "Kansallista turvallisuutta" vaalitaan hänen mielestään "vähän ikävämmissä maissa".
  Muut yrittävät hälventää hänen pelkojaan, mutta Seppänen ei anna helpolla periksi vaan löytää uusia epäilyksen aiheita.

  Viestintätoimiston toimitusjohtaja Taru Tujunen ihmettelee Ranskan presidentinvaalien kampanjoinnissa esitettyjä vaalilupauksia. Vasemmiston Jean-Luc Mélenchon on näet ehdottanut, että yli 360 000 euroa vuodessa ansaitsevien veroaste nostettaisiin 100%:iin. Tujusesta ehdotus on älytön, sillä hänestä politiikka on vakava asia ja lupauksista pitää ottaa vastuu.
  Itkonen komppaa häntä, mutta Seppänen on aivan eri linjoilla.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Pekka Seppänen.

  Keskustelun aiheiksi he olivat valinneet kuntavaalien suuret tarinat, turvapaikanhakijoiden palautuslennot ja vaikea keskustelu kotimaisten uskonryhmien toimista.

  - Suomalaisen populismin joutsenlaulu. - Puolueiden kokoerot kutistuivat. - Feminismin nousu.
  - Käsissä on ihmisiä, joita on tosi vaikea palauttaa - ja meidän on tämä käsiteltävä.
  - Saako kristinuskon nimissä huseerata aivan vapaasti?

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista asioista Ruben Stillerin johdolla.
  Keskustelijoina ovat Taru Tujunen, Mika Pantzar ja Pekka Seppänen.

  Taru Tujunen vihaa kesäaikaan siirtymistä. Hän onkin pannut merkille, ettei ole ainoa, joka suunnattomasti ihmettelee, miksi kelloja pitää siirrellä. Hän on yksi monista, joka on käynyt allekirjoittamassa kansalaisaloitteen kesäajasta luopumisesta.

  Tujusen mielestä tarve kesäajalle on poistunut, koska ihmiset elävät nykyään muutenkin omissa, muusta maailmasta riippumattomissa aikatauluissaan.

  Pekka Seppäsen mielestä kesäaikaa suurempi ongelma on, että meillä on ajan mittaamiseen käytössä täysin mielivaltainen mittayksikkö, tunti, joka ei perustu mihinkään luonnonilmiöön.

  "Babylonialaisten muinaiseen keksintöön perustuu yhä kaikki meidän tekeminen, esimerkiksi tennistunti. Se kestää tunnin, vaikka jokin muu kesto voisi olla ihmiselle parempi."

  "Se on todennäköisesti kaikkein vaarallisinta", toteaa Seppänen.

  Mika Pantzarin mielestä kansakunnalle olisi turvallisempaa siirtyä esimerkiksi 50 minuutin tuntiin, koska sählyvuoroillakin pahimmat loukkaantumiset tapahtuvat aina tuntien loppupuolella.

  Seppänen innovoi kesäajasta luopumista teemaksi kuntavaaleihin.

  "Jossain kunnassa joku ryhmittymä voisi kiireesti ryhtyä ajamaan sitä, että siellä olisi vain yksi aika, ja se nousisi koko Euroopan mittaiseksi esimerkiksi."

  Mika Pantzar tuo pöytään terveisiä sosiologipäiviltä.

  "Mihin on hävinnyt tietoyhteiskunta, kun siitä ei enää missään puhuta?", hän kysyy.

  Myös Seppänen muistaa nostalgisesti hienot tietoyhteiskuntastrategiat, joilla visioitiin tulevaisuutta. Hän aprikoi, olisiko asia edelleen olemssa, mutta sana tietoyhteiskunta on korvattu digitalisaatiolla. On toitotettu, että esimerkiksi koululaisten pitäisi Suomessa tehdä digiloikka.

  "Se tarkoittaa, että kaikille tuodaan repullinen tietoteknisiä laitteita ja romppeita, jotka välittömästi vievät Suomen koulutlaiset harppauksittain kaikkien muiden koululaisten edelle tässä maailmassa."

  Tujunen muistuttaa, että tietoyhteiskunta on jo toteutunut.

  "Kuljemme kaikki jatkuvasti mobiililaitteet taskuissamme, lähetämme viestejä suoraan päättäjille ja lastemme opettajille, eikö tässä ole käynyt juuri niin, että tietoyhteiskunta on täällä?"

  "Pitäisikö tätä juhlia, tietoyhteiskunta on valmis, meillä on laajakaistat taskuissamme", ehdottaa Mika Pantzar.

  Pekka Seppästä askarruttaa, toteutuuko sukupuolten välinen tasa-arvo Suomessa. Autoalan toimitusjohtaja Mia Miettinen esitti Helsingin Sanomissa rohkeita ajatuksia menneenä viikonloppuna. Miettisen mielestä Suomi on tasa-arvoinen maa "siinä mittakaavassa kuin sen pitääkin olla".

  Taru Tujusta Miettisen ajatukset ovat vähän käyneet kiristelemään.

  "Erikoista että yksilökokemuksen kautta halutaan legitimoida, että nyt tasa-arvo on riittävän korkealla tasolla."

  Tujusen mielestä emme ole aivan valmiita tasa-arvoasioissa, jos ottaa huomioon esimerkiksi naisten miehiä alemmat ansiot tai sen, että parisuhdeväkivallassa uhri on useimmiten nainen.

  Mika Pantzar pitää Miettisen puheenvuoroa rohkeana.

  "Mies ei voisi näin sanoa."

  Pantzar muistuttaa esimerkiksi naisten ajankäytön paineista tai naisten asemasta työelämässä. Yliopistomaailmasta hän nostaa esiin erityisen sovinistisen kulttuurin. Siellä naisten on edelleen vaikeampi edetä, ja esimerkiksi lapsen saanti vaikuttaa moneen asiaan.

  "Toisaalta olen kyllä huomannut, että kun väitöskirjan tekijä saa lapsen, hän tulee takaisin parempana tutkijana. Lapsi tuo mukanaan suhteellisuudentajua"

Klipp

 • Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona 2.11.2016 - viikko ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja - uudesta tilanteesta, jossa Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Mukana keskustelussa ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana Pekka Seppänen.

  Asteikolla 1-5 Juha Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.
  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Kuva: EPA/CRISTOBAL HERRERA

 • Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa 19.10.2016 Yle Radio Suomen Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Keskustelussa ovat mukana Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

  Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Kuva: AP Graphics Bank

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Lyssna också