Vikasietotila

Kun otin selfietä puoli tuntia

 • 36 min
 • tillsvidare

Valokuvaus meni ihan mullin mallin, mutta syynä eivät ole megapikselit vaan kännykät. Tässä kuvaamista käsittelevässä jaksossa Olli kertoo Insta-häsistään, Kari hermostuu selfieprosessista ja Panu keksii ainulaatuisen vertauksen Snapchatista ja kotialbumeista. Vieraana on Helsingin Sanomain valokuvaaja Mika Ranta, jonka on välillä ihan vaan pakko rakentaa ethernet-kaapeliin kytketty kamera. Vinkit seikkailevat kuvan ja ei-kuvan välisessä harmaassa maastossa.

Sändningar

 • må 11.4.2016 6.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Esineiden internet on jo täällä, mutta hyödyllisten keksintöjen sisään se on tuottanut toinen toistaan älyttömämpiä vekottimia.

  Mistä kumpuaa innostus lisätä kodinkoneisiin prosessori ja nettiyhteys? Jatkuuko se ikuisesti vai onko kyseessä vain väliaikainen huuma?

  Ja kuinka paljon hyötyä älyvaaka on kerryttänyt podcastaajan vyötärölle?

  Jaksossa mainitut linkit ja nippu käytännönläheisiä vinkkejä löytyy Ylen Digitaidot-sivulta.

 • Vikasietotilan suuri palautejakso perkaa kuulijoilta tullutta kritiikkiä, ehdotuksia ja ideoita. Keskusteluosiossa väreilee erityinen jännite, sillä osio lähettiin nettiin suorana lähetyksenä – mutta teille tarjoamme leikatut, parhaat palat. Haastateltavana on Anna Ronkainen, joka rakentaa työkseen juristien töitä helpottavia tekoälyjä.

 • Blogitekstien, kuvien ja videon julkaisu verkossa on niin helppoa, että kuka tahansa voi olla mediatalo. Vikasietotila miettii, missä kaikessa blogit ja vlogit voittavat perinteiset tiedotusvälineet. Jaksossa haastatellaan Blogirinki Median toimitusjohtajaa Laura Hakasta, joka kertoo, kuinka somevaikuttaminen muuttuu kassavirraksi.

 • Jos lähisukulainen kuolee, siitä pitää kertoa asianomaisille puhelimessa tai ehkä tekstiviestillä. Sen sijaan seurustelusuhteen voi ihan hyvin päättää FB-chatissa. Vikasietotila pohtii, mikä viestin on sopivin herkkien aiheiden kertomiseen ja miten tilanne on aikain saatossa muuttunut. Haastateltavana on Tinder-käyttäjä Tuula Kolehmainen, jonka kertoo kuinka swaipata oikein.

 • Verkossa meitä kaikkia tarkkaillaan, valvotaan ja vakoillaan. Vikasietotila sukeltaa verkkourkkimisen merkitykseen tavalliselle kansalaiselle. Riittääkö suojautumiseen foliohattu vai tarvitsemmeko Faradayn häkin? Haastatteluosiossa vieraana Ahmia.fi-hakukoneen kehittäjä, salaisen Tor-verkon asiantuntija Juha Nurmi.

 • Sellaista asiaa ei olekaan, jota joku Piilaakson valopää ei olisi keksinyt tietokoneella tai älypuhelimella mitata.

  Vikasietotilan suuressa analytiikkajaksossa mitataan ihan kaikki: uni ja seksi, juominen ja juokseminen.

  Haastateltavana on DNA:n osastopäällikkö Leevi Kokko, joka kertoo webanalytiikan vahvuuksista ja rajoituksista.

 • Ovatpa tiedostosi hujan hajan tai tiukasti nipussa ja järjestyksessä, löytyy sinulle Vikasietotilasta ymmärtäjä. Tämänkertaisessa ohjelmassa käydään läpi tiedostonhallintastrategiat ja hermot palavat, kun jollakulla toisella on erilainen. Haastateltavana tohtori Bertta Sokura, joka kumoaa myyttiä diginatiiveista. Loppuosuudessa vinkkejä ja linkkejä sekä hiilostuminen ruuveihin.

 • Video valtasi jo internetin, joten seuraava askel on kaikkialle tunkeutuvan suoran lähetyksen ylivalta. Vikasietotila perkaa viileän analyyttisesti livevideon aikakauden syitä ja seurauksia. Keskustelu kattaa kaiken kauppareissuista maksulliseen tirkistelyyn. Haastatteluosiossa kamera pyöräytetään uuteen asentoon ja puhutaan reaaliaikaisen 3d-peligrafiikan viehätyksestä Topi Kauppisen kanssa.

 • Vikasietotila sukeltaa käyttäjä- ja asiakastietojen uhkiin ja mahdollisuuksiin. Mitä pelottavaa Ollille selvisi, kun hän pyysi Googlen käyttäjätiedot itsestään? Miksi ihmeessä Kari haluaa, että kauppaketjut tietävät hänen ostoksistaan kaiken? Ja miksi Panu vetää foliohatun entistä syvemmälle päähänsä? Haastattelussa OP Ryhmän Kristian Luoma kertoo, etteivät kiinnostavimmat lohkoketjujen sovellusalueet olekaan pankkialalla, vaan kaikkialla muualla. Loppuosuudessa puhutaan muun muassa pikaviestimien kiusallisista status-ilmoituksista.

 • Kun ostaa puhelimeen sovelluksen tai Kindleen e-kirjan, mitä siinä itse asiassa tulee hankkineeksi? Onko edes järkevää puhua omistamisesta, kun puhutaan kourallisesta bittejä vai onko asiakkaalla lähinnä maaorjan oikeudet? Haastatteluosiossa poplista-asiantuntija Markus Hilden kertoo, miksi musiikin suosion mittaaminen on Spotify-aikakaudella jotain ihan muuta kuin perinteisesti.

 • Vikasietotila perkaa Facebookin asemaa internetissä. Miksi sosiaalisen median jättiläinen tuntuu Panusta epäilyttävältä ja voiko asialle tehdä yhtään mitään? Haastattelussa tohtori Suvi Uski kertoo, miksi feisbuukkaaminen tuntuu välillä niin kamalan raskaalta. Lopuksi vinkataan mm. näppärästä mobiilinauhurista.

 • Vuorovaikutus verkossa herättää meissä tunteita siinä missä keskustelu nokakkain verkon ulkopuolella. Miksi nettikeskustelu on niin hankalaa ja miksi keskustelu verkossa kärjistyy niin helposti huudoksi? Asiantuntijavieraana haastatellaan tutkija Katri Saarikiveä, joka on perehtynyt digitaaliseen empatiaan. Jakson lopussa Olli kertoo, minkälaisia tunteita hänessä herättävät verkkosivujen chumbox-osiot.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också