Arkisto

Ensimmäinen juna Turun-Salon välillä. Opettaja Aulanko muistelee matkaa

 • 6 min
 • tillsvidare

Sändningar

 • må 4.4.2016 20.17 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Anni Helena Rämön koostama Emännännurkkaus: Vanhan koulun kultaiset muistot -ohjelma on omistettu suomalaisen koulun historialle, aikana jolloin elettiin koulumaailman murrosta. Suomessa siirryttiin peruskoulujärjestelmään viimeistään vuonna 1977. Tässä vuonna 1976 valmistuneessa arkisto-ohjelmassa kurkistetaan kolmen koulun historiaan osin pitkällekin taaksepäin. Jutussa kysytään entisiltä oppilailta, millaista koulujen arki on ollut eri vuosikymmeninä, millaista oli valmistua ylioppilaaksi 1910-luvulla ja millaisia ajatuksia muodista opettajilla on ollut koululaisten pukeutumiseen liittyen.

 • Millaisia muistoja Alli Paasikivellä oli elämästä presidentin rinnalla ja Presidentinlinnan emäntänä? Ja mitkä asiat olivat vuosien varrella Alli Paasikivelle itselleen erityisen tärkeitä ja sydäntä lähellä? Saara Palmgrenin toimittama ohjelma ”Emäntänä Linnassa” on vuodelta 1959.

 • Suomessa naisten kansallispukujen historia on poikkeuksellisen rikas ja värikäs. Millaista historiaa ja kansanperinnettä pukuihin liittyy - ja millaista on koristeellisten pukujen kieli?
  Arkisto-ohjelmassa "Kansallispukujen vaiheita" haastateltavina ovat opettaja Hilda Kuronen, rouva Kyllikki Vikström ja maisteri Sylvi Kauhanen. Toimittajana on Asta Heickell, ja ohjelma on vuodelta 1964.

 • Arkisto-ohjelmassa kuullaan ensimmäisen eduskunnan jäsenen, Juhani Leppälän haastattelu. 87-vuotias kunnallisneuvos Leppälä muistelee tässä vuonna 1967 tehdyssä ohjelmassa dramaattista aikaa vuonna 1907 ja ensimmäisen eduskunnan syntymistä ja alkuaikojen käänteitä. Toimittajana on Niilo Ihamäki.

 • Arkisto-ohjelmassa katsotaan tuhasia vuosia taaksepäin. Yrjö Kaukiainen kertoo Porvoon arkeologisista kaivauksista ja haastattelee maisteri Anna-Liisa Hirviluomaa. Edelliskesän kaivauksissa vanhat rauniot Pikku Linnanmäellä osoittautuivat hautapaikaksi. Löydöt olivat sensaatiomaisia, Kaukiainen ja Hirviluoma toteavat jo tässä vaiheessa, kun kalmistosta on kaivettu noin puolet. Ohjelma on vuodelta 1967.

 • Arkisto-ohjelmassa mennään Koillis-Lappiin ja Korvatunturin kupeeseen. Toimittaja Urpo Karjalainen haastatteli vuonna 1962 entisiä metsätyömiehiä Aukusti lilokkaa, Jarl Sundqvistia, Matti Knuutia, Juho Holkkoa ja Hugo Sandbergia. Millaista työ Suomen vanhimmalla konesavotalla oli ja miten arki kämpillä sujui?

 • Yksi kadonneista ammateistamme on karvarin ammatti. Millaista työtä se oli? Karvarimestari Frans Laitamäki aloitti työt jo nuorena poikana, selviää tässä ohjelmassa, joka on äänitetty vuonna 1966. Karvarimestari Laitamäkeä haastatteli Josua Pajula.

 • Entisajan talonpojan elämässä oli tärkeää "päästä uutiseen", kertoo tässä arkisto-ohjelmassa akateemikko Kustaa Vilkuna. Mitä niinsanottu "uutisleipä" on merkinnyt suomen kielessä? Vilkuna pohtii leipä-sanan syntyä ja kuvailee leipä-sanan merkityksiä eri vuodenaikoina ja myös eri kielissä. Entä millainen onkaan ollut joululeipä? Uutisleipää-ohjelma on vuodelta 1967.

 • 72-vuotias Alina Soininen muistelee elävästi lapsuuttaan ja matkantekoa kirkkoon Heinävedelle, jonne oli kotoa peräti 30 kilometriä matkaa. Kirkkoretkelle lähdettiin jo lauantaiaamuna eväiden kanssa. Millaisia tunnelmia retkiin liittyi lasten näkökulmasta? Toimittaja Niilo Ihamäki tapasi Alina Soinisen vuonna 1961.

 • Mitkä ajankohtaiset aiheet puhuttivat vuonna 1969 opettajia ja kouluradion ja koulutelevision toimíttajia? Ja millaiset olivat opettajien koulutuspäivät? Arkisto-ohjelmassa kuullaan seikkaperäisesti ajatuksia koulun ja Yleisradion välisestä yhteistyöstä ja pohditaan massamedian ja opetuksen suhdetta. Toimittajana on Matti Hietala.

 • Kreikkalainen matemaatikko Eukleides laati teoksensa "Elementa", suomennettuna "Alkeet", noin vuonna 300 eaa. Teoksen tarkoituksena oli koota kreikkalaisen geometrian saavutukset yksiin kansiin. Miten teos löysi tiensä yliopistoihin ja miten tutkimusta ymmärrettiin myöhempinä vuosisatoina? Arkisto-ohjelmassa Eukleideen teoksesta kertoo apulaisprofessori Olli Lokki. Ohjelma on vuodelta 1958.

 • Miten perinteiden leimaama kulttuuri elää tai muuttuu ajassa? Kansantavoilla on myös seremoniallinen luonne, todetaan arkisto-ohjelmassa. Millaisia käsityksiä tapojen muuttumisesta on ollut? Esko Aaltonen poimi esimerkkejä ja tarkasteli talonpoikaista elämänmuotoa, juhlatapoja ja perinteitä. Miltä tapojen muuttuminen tuntuu ja näyttää tieteen ja tutkimuksen näkökulmasta? Ohjelma on vuodelta 1963.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också