Sunnuntaivieras

Naisten kansainvälisen lakimiesjärjestön varapresidentti: "Nainen joutuu tekemään enemmän töitä kuin mies"

 • 23 min
 • tillsvidare

Äitienpäivänä haastattelussa on kuopiolainen Liisa Kiianlinna.

Sekä ennen eläköitymistään juristin töissä että vielä nykyisinkin vapaa-ajallaan järjestötoiminnassa mukana olevaa Kiianlinnaa on aina kiinnostanut ihmisoikeudet, etenkin naisten asema. Naisten oikeuksien puolestapuhujana tie on vienyt ympäri maailmaa. Miten värikkään naisen aikatauluun on mahtunut myös perhe-elämä? Kaisu Nevasalmi haastattelee.

Sändningar

 • sö 8.5.2016 15.03 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Joensuulainen Päivi Turtiainen-Laakkonen tunnustaa ajatelleensa pitkään, että kohtalo on hänelle jotenkin suotuisa. Mutta sitten alkoi muutosten ja luopumisten aika. Menestyksekkään tanssiryhmän perustaja on tunnettu paitsi omasta yrittäjäurastaan, myös liikemies Jyrki Laakkosen vaimona. Autotalo Laakkosen omistajiin kuulunut Jyrki Laakkonen menehtyi syöpään elokuussa 2016. Sunnuntaivieras-ohjelman toimittaa Sarah Laukkanen.

 • Kari "Tykylevits" Tykkyläinen on videotaiteilija ja kuvanveistäjä, joka on noussut suosioon erityisesti humoristisilla nettivideoillaan. Miehen videoissa kuvataan paljon naisia, jotka ovat pukeutuneet eroottiisiin vaatteisiin. Tänä vuonna Tykkyläinen sai tunnustusta työlleen, kun hänelle myönnettiin valtion ylimääräinen taiteilijaeläke. Taiteilijan kotikonnuilla Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvellä vieraili toimittajamme Kirsi Karppinen.

 • Oletko koskaan miettinyt, millaista olisi työskennellä hautaustoimistossa ja työskennellä surevien ihmisten kanssa päivästä toiseen? Millaista luonnetta se vaatii?
  24-vuotias Sofia Prami on työskennellyt hautaustoimistossa viitisen vuotta, ja ehtinyt perustaa oman yrityksen. Nuori nainen on kasvanut empaattisuutta vaativaan ammattiin. Toimittajana Meeri Niinistö.

 • Mies hassuine hattuineen Sotkamosta aiheuttaa hämmennystä elokuva-alalla. Osa pitää maamme ensimmäisen supersankarielokuva Rendelin käsikirjoittaja Miika J. Norvantoa jopa leuhkana. Hänen tavoite on kuitenkin saada hyvä kiertämään. Toimittajana Sanna Kähkönen.

 • Lastenpsykiatri Matti Kaivosoja kannustaa arvostamaan arkea ja haaveilemaan siitä. Toimittajana Sari Vähäsarja.

 • Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa on puhtaan energian ja kiertotalouden kannattaja ja harrastuksenaan tekee kotona luomuruokaa. Suomen nuorimmaksi rehtoriksi vuonna 2016 valittu Juha-Matti Saksa uskoo, että maailman ruokaongelmaa voidaan lievittää, kun aurinkosähkön, veden ja hiilidioksidin avulla pystytään pian valmistamaan proteiinia eli ruokaa. Samalla opitaan tekemään keinotekoisesti hiilineutraalia raakaöljyä.

 • Äänentoistossa loikka suomi-rockin alkuajoista on ollut huima, kun on siirrytty pelkistä kitara- ja lauluvahvistimista isoihin pa-laitteisiin ja led-screeineihin.

  Akun Tehtaan kehityspäällikkö Reijo Hammar on käynyt koko tien. Vastavalmistunut insinööri hyppäsi opiskelukaverinsa Moog Konttisen Virtanen-yhtyeen miksaajaksi. Ja se tie vei. Jatko-opinnot jäivät vaikka insinöörin paperit tulikin hankituksi.

  - Olen siis puoliksi insinööri ja puoliksi ihminen, nauraa kihertää Hammar Akun Tehtaan aulassa. Se on yhtä koruton kuin kehitysjohtajan virka-asu – huppari, lenkkarit ja farkut. Ja tietysti poninhäntä. Mies on juuri täyttänyt 62 vuotta.

  Toimittajana Mauri Tikkamäki.

 • Nightwishistä ja Tarotista tuttu basisti-laulaja Marco Hietala tunnetaan suomalaisen hevimusiikin uranuurtajana. Musiikki on ollut osa Pohjois-Savossa Tervossa lapsuutensa eläneen Hietalan elämää jo pienestä lapsesta lähtien. Suomalaisen hevimusiikin ensiaskeleita kuopiolaismuusikko oli luomassa jo 1980-luvulla, jolloin Tarot syntyi. Tarotin lisäksi tärkeäksi yhtyeeksi Hietalalle on muodostunut maailmanlaajuista menestystä niittänyt Nightwish, johon basisti-laulaja liittyi 2000-luvun alussa. Marco Hietala avaa elämäänsä ja kertoo muun muassa alkoholismista ja kolme kertaa uusiutuneesta masennuksestaan. Toimittajana Anna Ronkainen.

 • Vanhat elokuvat vilisevät Suomen kadotettuja kulttuurimaisemia. Suomalaisen elokuvan perinnetutkija Juha Seitajärvi vie meidät matkalle yhteen niistä. Mankalan koskilla Iitissä tehtiin useita klassikkoelokuvia kuten Koskenlaskijan morsian, Laulu tulipunaisesta kukasta ja Rosvo Roope. Koskilla filmiryhmät seikkailivat, rakastuivat, suorittivat hurjia stuntteja, ja kuvasivat elokuvia, jotka taltioivat maisemaa sen entisessä loistossaan. Matkalla selviää myös, mitä vanhoista elokuvista ei tiedetä. Jutussa oleva teatterineuvos Matti Raninin haastattelu on tehty vuonna 2012. Toimittajana Ville Pisto.

 • Hämeenlinnalainen Sami Huhtala on penkkipunnerruksen moninkertainen maailmanmestari, joka sukkuloi sujuvasti kuntosalin ja erilaisten tv- tuotantojen välillä. Sami tekee töitä nöyryydellä mutta ei pyytele anteeksi tekemisiään. Ja sekös suomalaisia ärsyttää.

 • Tornion Aineen taidemuseo paukuttaa rohkeasti rajoja. Aivan Ruotsin ja Suomen rajalla sijaitseva museo on tunnettu mitä erilaisimmista tempauksista, kuten sinkkusuunnistuksesta tai taidelähtöisistä horoskoopeista. Taidemuseota johtaa Katriina Pietilä-Juntura, joka rakastaa lakanoiden mankeloimista ja puhuu ylpeästi meänmurretta. Toimittaja Minna Aula tapaa sunnuntaivieras Katriina Pietilä-Junturan, jonka mukaan taidemuseo ei kuulu vain koulutetuille keski-ikäisille.

 • Hiljattain eläkkeelle jäänyt Helsingin kaupunginteatterin tekninen johtaja Keijo Koli tuntee Eläintarhanlahden monumentaalisen rakennuksen kuin omat taskunsa. Liki 30 vuoden ura kaupunginteatterissa opetti paitsi ihmistuntemusta, myös kyvyn puhua tai vähintään ymmärtää ”taiteilijaa”. Miten pesunkestävä insinööri pärjää taiteilijoiden kansoittamassa talossa? Toimittaja Sannika Michelsson tapaa Sunnuntaivieras Keijo Kolin missäpä muualla, kuin Helsingin kaupunginteatterin juuri peruskorjatuissa tiloissa.

Lyssna också