Urheiluilta

Jääkiekkokierros

 • 3 t 27 min
 • utgått

Jääkiekkokierros. Puolivälierien kolmannet ottelut. Toimittaja Teemu Tammilehto

Sändningar

 • ti 22.3.2016 18.03 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Iltaa isännöivät Jyväskylän studiossa Jussi Lindroos ja Riku Salminen. Reportterina Sanna Pirkkalainen. Asiantuntijavieraina Riku Tahko, Neste Rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen, ralliautoilijat Esapekka Lappi, Teemu Suninen ja Eemil Lindholm (Tulevaisuuden Tähti 2017), kartturit Janne Ferm, Mikko Markkula ja Tomi Tuominen, Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen ja varatoimitusjohtaja Mia Miettinen Tommi Mäkinen Racing Oy:stä.

  Voit osallistua Ralli-iltaan kommenteilla ja kysymyksillä joko soittamalla ohjelman aikana kello 18-20 numeroon 014-4444 993 tai sähköpostilla os. mm-ralli@yle.fi.

 • Suora lähetys Joensuu-Jukolan aattotunnelmissa Enon kisakeskuksesta.

  16500 suunnistajaa kahdestakymmenestä maasta etsii lauantaina Enon metsistä yhteensä 150 rastia. Millaisessa maastossa kilpaillaan? Miten 30 000 ihmisen saapuminen vaikuttaa 6 500 enolaisten elämään? Luetaanko Jukolan viesti sanoman kilpailun jälkeen suomeksi vai meneekö voitto ulkomaille?

  Pertti Tapolan, Tiina Lundbergin ja Seppo Väli-Klemelän johdolla käydään läpi Jukolan viestin ennakkotunnelmat.

 • Kuuman maajoukkuekesän Suomen kannalta merkittävin turnaus, MM-karsintojen 2. kierros pelataan tällä viikolla Tshekissä. Keskiviikosta sunnuntaihin vastassa Pohjois-Irlanti, Kypros, Ruotsi, Espanja ja Tshekki. Ennakkotunnelmat tässä lähetyksessä. Toimittajana Mikko Hannula.

 • E-urheilusta on kasvanut maailmanlaajuinen ilmiö. Pelaamisessa liikkuvat massiiviset rahat ja myös monet pelaajat ansaitsevat sillä elantonsa. Minkälaista urheilua e-urheilu oikein on?

  Elektronisesta urheilusta on kasvanut hetkessä maailmanlaajuinen ilmiö. Turnauksissa liikkuvat massiiviset rahat ja myös monet pelaajat ansaitsevat pelaamalla elantonsa. Mitä sitten e-urheilu oikein on? Tästä puhutaan Puheen Urheiluillassa.

  Studioon vieraaksi saapuvat Ylen e-urheilun lähetyksistä tuttu selostajaääni Teemu ”wabbit” Hiilinen, koripalloilussa ja pelisuunnittelun parissa uraa tehnyt Kimmo Muurinen, elektronisen urheilun ensimmäisenä kouluna Suomessa valinnaisaineisiin lisänneen ammattikoulu Prakticumin liikuntakoordinaattori Björn Nylund sekä SEUL:n tuore puheenjohtaja Joonas Kapiainen.

  Iltaa isännöivät Joni Piirainen ja Jussi Putkonen.

 • Mitä olisikaan urheilu ilman oikeutta? Tuomareiden rooli urheiluhistoriassa on pitkä ja monimuotoinen. Tuomarit antavat urheilussa päätöksenteoillaan kasvot oikeudelle ja säännöille. Samalla he määrittävät toiminnallaan merkittävästi tapahtumien kulkua.

  Joni Piiraisen vieraiksi saapuvat jääkiekkoerotuomari Jenni Heikkinen, Palloliiton tuore erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä sekä Kansainvälisen luisteluliiton (ISU) kansainvälisten tuomareiden kouluttaja Mika Saarelainen.

 • Suomen Olympiakomitea valitsi 5. toukokuuta uudeksi toimitusjohtajakseen Suunnistusliiton entisen toimitusjohtajan ja nykyisen Kansainvälisen suunnistusliiton (IOF) varapuheenjohtajan Mikko Salosen. Hän aloittaa uudessa tehtävässään elokuun puolivälissä.

  Urheilujärjestö Valon ja Olympiakomitean toiminnot yhdistyivät 1.1.2017 ja uuden roolinsa mukaisesti Olympiakomitea vastaa jatkossa huippu-urheilun kehittämisestä sekä suomalaisten liikuttamisesta. Toimintaa ohjaa liikunnan ja urheilun yhteinen menestyssuunnitelma. Mitä se pitää sisällään ja millaisin askelmerkein urheilumme kattojärjestöä jatkossa johdetaan?

  Yle Puheen Urheiluillan vieraina ovat juuri nimitetty toimitusjohtaja Mikko Salonen sekä marraskuussa Olympiakomitean puheenjohtajaksi valittu Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio. Lähetykseen osallistuvat myös Olympiakomitean urheilijavaliokunnan varapuheenjohtaja, kumparelaskun olympiahopeamitalisti Mikko Ronkainen, Etelä-Savon Liikunnan aluejohtaja Heino Lipsanen sekä Yle Urheilun toimituspäällikkö Joose Palonen.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle

 • Ammunta on perinteinen suomalainen menestyslaji, jonka kansallista olympiahistoriaa voidaan kirjoittaa vuodesta 1908 alkaen. Olympiamitaleja ampujat ovat saavuttaneet vuodesta 1956 alkaen yhteensä 21 (4+7+10) – vaan millaisin askelmerkein ampumaurheilun menestys varmistetaan myös jatkossa?

  Yle Puheen urheilustudiossa ampumaurheilusta ovat keskustelemassa, liittoa koko kuluvan vuosituhannen johtanut ja syksyllä eläkkeelle siirtyvä, toiminnanjohtaja Risto Aarrekivi sekä valmennuksen johtaja Per-Ole Lindell.

  Puhelimitse lähetykseen osallistujat ampujat Christian Friman, Ritva Karri, Tommi Takanen ja Mopsi Veromaa ja heidän lisäkseen mietteensä kertovat liiton puheenjohtaja Vesa Nissinen sekä olympiakomitean huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaava Kimmo Yli-Jaskari.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Yleisurheilun kansainvälinen ratakausi on jo hyvässä vauhdissa ja kotimaassakin täysi touhu on päällä jo muutaman viikon kuluttua. Millainen kausi on suomalaisittain edessä, kuinka toiveikkaina voimme odotella Lontoossa järjestettäviä MM-kisoja, entä millainen on kotimainen kilpailukalenteri?

  Miten hyvin on käynnistynyt toiminta uusissa kaupunkivalmennuskeskuksissa ja onko nuorten yleisurheilijoiden esiinmarssi jatkumassa?

  Myös ennätykset puhuttavat – miten jatkossa saa nimensä ennätyslistoille ja pyyhitäänkö kenties vanhoja tuloksia pois?

  Yleisurheilusta riittää puhuttavaa, niinpä Yle Puheen urheiluillan vieraaksi saapuu Urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä. Puhelimitse lähetykseen ottavat osaa muun muassa Hannu Hämäläinen, Mirko Jalava, Antti Kirkkola, Maarit Kurki, Viivi Lehikoinen, Simo Lipsanen, Heidi Nokelainen ja Pasi Oksanen.

  Yleisurheiluiltaa isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Urheilusta on monilta osin tullut yhä vahvemmin kaupallista toimintaa, jossa tuloksia enemmän puhutaan rahasta. Perinteisesti urheilun perustan ovat luoneet vapaaehtoistoimijat ja seurat, joiden kansallisesta edunvalvonnasta ja kilpailutoiminnasta ovat vastanneet lajiliitot.

  Yhdellä lajilla on ollut yksi kansainvälinen lajiliitto, jossa ylintä valtaa ovat käyttäneet kansalliset lajiliitot lajin sääntöjen edellyttämällä tavalla.

  Onko tämä murtumassa kun vuosien myötä on tultu tilanteeseen, jossa yhä vahvemmin lajien asioista - taloudellisten mahdollisuuksiensa ansiosta – päätösvaltaa käytävät Kansainvälinen olympiakomitea, ammattilaisliigat, mediaoperaattorit sekä monikansalliset yritykset?

  Kuka siis urheilun omistaa ja millaiseksi urheilumaailma voi muuttua tulevien vuosikymmenten aikana, entä kenen tehtäväksi jää huolehtia jatkossa ihmisten fyysisestä aktiivisuudesta?

  Yle Puheen Urheiluillassa aiheesta ovat keskustelemassa Arvoliiton toimitusjohtaja Kimmo J. Lipponen sekä Valtiokonttorin pääjohtaja ja mm. SLU:n entinen puheenjohtaja Timo Laitinen.

  Puhelimitse lähetykseen osallistuvat mm. Kati Lehtonen, Roger Talermo, Henrik Laine ja Mikko Simon.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Studiovieraana on Urheilutoimittajain Liiton puheenjohtaja, pitkänlinjan journalisti ja tietokirjailija Kalle Virtapohja.

  Illan aiheita ovat muun muassa jalkapallo, jääkiekko, golf, tulevat talviolympiakisat sekä koripallo ja keskusteluun osallistuvat Veikkausliigan puheenjohtaja Matti Apunen, kisayksikön johtaja Leena Paavolainen, Vierumäki golfin toimitusjohtaja Jan Ruoho, AKK:n pitkäaikainen puheenjohtaja Kari O. Sohlberg sekä koripalloliiton emeritus-toiminnanjohtaja Pekka Litmanen

  Studioisäntinä ovat Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Suunnistusvuosi 2017 on hyvässä vauhdissa. Tiomila-viikonvaihde on takana ja mm. Jukolan viesti edessä, samoin arvokisat ja maailmancupin kilpailut, Huippuliiga, erilaiset rastiviikot sekä kaikki se mitä kaikille kuntoilijoille ja harrastajille on tarjolla.

  Urheiluillan studiovieraana on suunnistuksen päävalmentaja Petteri Kähäri ja puhelimitse lähetykseen osallistuvat huippusuunnistajista Miia Niittynen sekä Olli Ojanaho. Lisäksi tulevia kilpailutapahtumia ovat kommentoimassa Mika Ilomäki, Ville Luoma, Arja Makkonen, Ilkka Nurminen ja Jukka Westerlund.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Urheilu on vasta viime aikoina hyväksytty ammatiksi – uraksi, jota saa tavoitella.

  Huipulle pääseminen vaatii intohimoa, sitoutumista määrätietoisuutta ja kurinalaisuutta, jotka kaikki ovat hyviä ominaisuuksia missä tahansa työtehtävässä. Hyvä pohja siis myös toiseen työuraan.

  Käsitys harjoittelusta on viime vuosina muuttunut ja nykyisin ymmärretään, että kyse on ihmisen valmentamisesta; yksilön kyvystä kaivaa itsestään paras irti valmentajan avulla. Yhtä lailla joukkuelajien valmennus on yhä enemmän yksilövalmennusta ja samalla yksilölajeissa valmentautuminen tapahtuu parhaiten tiimeissä, joiden toiminnasta päävalmentaja vastaa.

  Onnistuminen vaatii tiimiltä selkeää työnjakoa, huolellisuutta pientenkin yksityiskohtien osalta sekä harjoittelun laadun jatkuvaa parantumista ympäristössä, jossa uhkien sijaan nähdään mahdollisuuksia, ja jossa tiimin jäsenten välillä vallitsee täydellinen luottamus.

  Modernin ammattiurheilun kokonaisuutta on Yle Puheen urheiluillassa avaamassa mm. kovia golfammattilaisia Minea Blomqvistia, Mikko Ilosta ja Henrik Stensonia valmentanut Timo Rauhala.

  Puhelimitse lähetykseen osallistuvat mm. koripallovalmentaja Henrik Dettmann, jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen sekä manageri Harri Halme.

  Yle Puheen Urheiluiltaa isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle. (Ensilähetys 26.4.2017)

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Helsingissä pelataan torstaista alkaen jääkiekon Euro Hockey Tourin turnaus, joten sen alla on oivallinen aika puhua valmennuksesta - myös jääkiekon valmennuksesta.

  ”Valmentajan tehtävä on auttaa urheilijaa tuntemaan itsensä, tunnistamaan omat voimavaransa ja käyttämään niitä niin urheilussa kuin elämässä yleensäkin”, sanoo Suomen ammattivalmentajien puheenjohtaja Erkka Westerlund.

  Mitä valmennus oikeastaan on? Millaista on valmentaa Suomen maajoukkuetta ja kuinka paljon kaikki on muuttunut viimeisten 25 vuoden aikana? Voiko maajoukkuevalmentaja vielä opettaa ammattipelaaja - onko se edes tarkoitus? Millaisella harjoittelulla jääkiekossa päästään huipulle ja mitä erityisesti ei pitäisi tehdä?

  Yle Puheen Urheiluillassa jääkiekkoa ja sen valmennusta pohtivat nykyinen Leijona-joukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki, jonka Riku Salminen tapasi Tampereella – siellä mistä kaikki hänen osaltaan alkoi sekä Erkka Westerlund, joka vuosien varrella on kehittänyt valmennusta monessa eri roolissa.

  Yle Puheen studiossa iltaa ovat juontamassa Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

 • Yle Urheilun Sami Laine ja asiantuntija Kimmo Kuhta vetivät perjantaiaamuna yhteen jääkiekon World Cupin tapahtumat. Toimittajina Alina Kulo ja Juuso Pekkinen.

 • Yle Urheilun toimittajat Arimo Laakkonen ja Otto Rönkä perkaavat molempien EM-finalistien matkan loppuotteluun ja mahdollisuudet voittaa Euroopan mestaruus.

 • Yle Puheen finaalikiertue rantautui jälleen Tampereelle, missä vuorossa oli perinteikäs vierailu Jääkiekkomuseossa. Mukana oli myös Olli Palola, jonka kanssa käsiteltiin maalintekoa, Tapparallekin tuttua ongelmaa finaalisarjassa HIFK:ta vastaan. Palola ja Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta ottivat myös pienimuotoisen kilpailun siitä, kummalta puolelta maalinteko olikaan helpompaa.

 • Buffalon tehopuolustaja Rasmus Ristolainen on kiitollinen Suomen rakentajille.

 • Miltä jääkiekko näyttää vedonlyöjän silmin? Mitä vedonlyönnissä tulee ottaa huomioon, kun pelataan jääkiekkoa? Vedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa tarjosi Yle Puheen Jääkiekkokierroksen vieraana oman ABC:nsä jääkiekkovedonlyöntiin

Lyssna också