Politiikkaradio

ti 15.3.2016

 • 29 min
 • tillsvidare

EU:ssa työstetään parhaillaan euro-alueen uudistuksia. Ensin tulevat vastaan EMU:n lyhyen aikavälin uudistukset, kuten yhteisen talletussuojarahaston perustaminen. Muiden euromaiden ohella Suomen on otettava kantaa euro-alueen uudistuksiin. Viimeksi suuri valiokunta otti pidättyvän linjan koskien talletussuojajärjestelmää.

Suuren valiokunnan 2. varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen valittelee Suomen ottamaa varauksellista kantaa, jonka mukaan komission esitys talletussuojasta ei antaisi pohjaa edetä. Uudistusten jarruttamisen sijaan Suomen pitäisi Tuppuraisen mukaan vaikuttaa vahvasti Ecofin -neuvostossa ja euroryhmässä.

”Valtioneuvostonkin analyysi on, että Suomen kaltaiselle maalle, jonka pankkisektori on voimakkaasti keskittynyt, tämä yhteinen talletusvakuutusjärjestelmä saattaisi olla edullinen. Jos tätä pidetään edullisena, niin miksi jarruttaa näin voimakkaasti.”

”Tästä järjestelmästä olisi Suomelle pitkällä aikavälillä etuja”, toteaa Tuppurainen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan Suomen pitäisi kategorisesti vastustaa esitystä yhteisestä talletussuojasta.

”Tässä jos missä kannattaa olla täysi jarrutus päällä. Siellä on 5 500 miljardia vastattavana eurooppalaisten tallettajien talletuksia. Jos joku suuri pankki, esimerkiksi vaikka Deutsche Bank, joka on ollut jonkun verran otsikoissa, kaatuisi, niin ei todellakaan riittäisi ne rahat, mitkä tähän yhteiseen talletussuojaan on kaavailtu, eli noin 55 miljardia.”

”Minusta koko järjestelmä vaikuttaa epärealistiselta”, sanoo Essayah Politiikkaradiossa.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki sanoo suhtautuvansa ylipäätään skeptisesti euro-alueen hyötyihin Suomelle, mutta korostaa, että Suomen ensisijaiset ongelmat ovat samat euro-alueesta riippumatta.

”Ensisijaisesti se asia mihin me voidaan vaikuttaa, on ikävä kyllä tämä meidän oma taloutemme ja omat työmarkkinamme. Ne on korjaamisen tarpeessa riippumatta siitä, ollaanko yhteisvaluutassa vai ei”, sanoo Lepomäki.

Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Sändningar

 • ti 15.3.2016 12.19 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Brexit-neuvottelujen on määrä jatkua elokuun lopulla. Neuvottelujen alla brittihallitus näyttää peruuttavan aiemmista kovan brexitin tavoitteistaan. Tuoreet suunnitelmat paljastavat Theresa Mayn hallituksen kaavailevan väliaikaista tulliliittoa, tai muuta vastaavaa järjestelyä EU:n ja britannian välille. Lisäksi Mayn hallitus haluaisi säilyttää vapaan liikkuvuuden Irlannin vastaisella rajalla myös EU-eron jälkeen.

  Pehmeneekö kova brexit Norjan kaltaiseksi EU-erityissuhteeksi? Harjoittaako EU-komissio rankaisupolitiikkaa neuvotellessaan brittien kanssa eron ehdoista?

  Keskustelemassa ovat EU-erityistoimittaja Susanna Turunen Ylestä sekä Helsingin yliopiston tutkija Timo Miettinen Eurooppa-tutkimuksen verkostosta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Turun iskun takia Suomen poliittinen johto vaatii uusia tiedustelulakeja voimaan niin pian kuin mahdollista. Poliittinen paine on oppositioryhmien niskassa, koska nopeutettu menettely eduskunnassa vaatii taakseen 5 / 6 enemmistön, eli vähintään 166 kansanedustajaa.

  Onko oppositio paineen alla taipumassa sekä tiedustelulakien uusimiselle, että nopeutetulle menettelylle? Onko nopeutetulle käsittelylle todella tarve? Tuleeko kiirehtimisestä todellista ajansäästöä?

  Olisiko Turun teko pystytty estämään, jos uusi lainsäädäntö olisi ollut käytössä?

  Vieraina ovat SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö ja Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Perjantaina kuultiin, että Trumpin strateginen neuvonantaja Steve Bannon sai lähtöpassit valkoisesta talosta.

  Mistä on kysymys? Mitä tästä seuraa? Bannon kommentoi taistelevansa presidentin puolesta - kasvaako Breitbartista median voimatoimija? Ketkä ns. savustivat Bannonin ulos?

  Trump-saunassa teemoina ovat myös Yhdysvaltojen talousnäkymät, Pohjois-Korea, Venäjä, Muellerin tutkinnat sekä presidentti Sauli Niinistön kutsu valkoiseen taloon.

  Sakari Sirkkasen vieraina ovat tutkija Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista sekä Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Poliisi esitti tänään puolenpäivän aikoihin viittä miestä vangittavaksi Turun epäillystä terrori-iskusta.

  Millaisena karmea isku näyttäytyy terrorismin isossa kuvassa? Millaisiin toimenpiteisiin Suomessa tulisi ryhtyä? Kuinka säilyttää yhteiskuntarauha?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriön poliisiosastolta sekä jihadismi-tutkija, kapteeni evp. Atte Kaleva. Puhelimessa on vanhempi tutkija Otso Iho brittiläisestä Jane`s tutkimuslaitoksesta.

  Politiikkaradion jatkoilla puhutaan vielä yhteiskunnan polarisaation välttämisestä ja toimenpiteistä terrori-iskujen estämiseksi jatkossa.

 • Maailmanpolitiikan ja maailmantalouden sekä Suomen kotoisan maiseman syvänteistä ja yläilmoista haetaan vastauksia fundamentaalisiin kysymyksiin.

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat emeritusprofessori Sixten Korkman, maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta sekä Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen.

  Puhelimessa on filosofi Maija-Riitta Ollila.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Politiikan pyörä pyörähtää pyörimään kesän jäljiltä. Puolueet kesäkokoustavat, hallitus nokittelee budjetin yksityiskohdista, Perussuomalaiset ja Sininen tulevaisuus jatkavat nokkapokkaa.

  Kesän jäljiltä puolueiden kannatus näyttää järisevän. Ylen mittauksessa Vihreät nousivat jo toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Onko demokratia liikkeessä, vai ovatko vastaajat vain kesäterässä?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen palaavat kesätauolta puimaan politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

  Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Budjettiriihi lähestyy. Vaali- ja budjettikeskusteluiden klassikko eli haitallisten yritystukien leikkaamiskeskustelu on jälleen täällä.

  Miltä tilanne konkreettisesti näyttää? Entä teoreettisesti? Mistä puhumme kun puhumme yritystuista? Miten paljon vai vähän tiedämmekään yritystuista, mukaanlukien iso kuva ja vaikuttavuus? Mitä pitäisi tehdä?

  Sakari Sirkkasen toisena studiovieraana on neuvotteleva virkamies Anne Rothovius TEM:stä. Työ- ja elinkeinoministeriöstä julkaistiin toukokuussa poliitikkojen tilaama virkamiesselvitys yritystuista. Selvityksen mukaan vain noin kymmenesosa Suomen yritystuissa on innovatiivisuutta tuottavia. Millainen kohtalo selvityksellä on?

  Etlan tutkimusjohtaja, Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Mika Maliranta on pitkään puhunut yritystukijärjestelmän uudistamisen puolesta. Luova tuho, rakennemuutos, ilmastonmuutos, tehottomat ja tehokkaat tuet - mitä on Malirannan ratkaisuehdotus? Viimeksi mainittu kuullaan Politiikkaradion jatkoilla.

  Puhelimessa on Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström. Kuinka yritystukileikkauskeskustelu nähdään metsäteollisuuden etujärjestön tulokulmasta?

 • Vaalikauden loppupuoli käynnistyy vaikeassa tilanteessa, kun hallituspuolue Perussuomalaiset hajosi kesällä kahtia. Mitä kaikkea Perussuomalaisten hajoamisesta seuraa? Ehtyykö hallituksen toimintakyky? Miten Uuden vaihtoehdon ja Perussuomalaisten kamppailu vaikuttaa politiikkaan?

  Eduskunnassa syksyä leimaa budjettikäsittely, sekä kaksi politiikan ikiliikkujaa sote ja kiky. Mihin suuntaan ja miten hallitus sotea vie? Aiheuttavatko kiky-kompensaatiot edelleen harmaita hiuksia?

  Presidentinvaalit lähestyvät: sähköistyykö, vai jopa kärjistyykö, ulkopolitiikan debatti? Kuinka suosion huipulla patsasteleva presidentti haastetaan?

  Vieraina ovat tutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta ja Yleisradion politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on vastaanottanut suunnitelman ohjusiskusta Yhdysvaltain hallitseman Guamin saaren lähistölle. Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston mukaan Kim aikoo seurata "amerikkalaisten typerää käyttäytymistä" vielä hieman kauemmin ennen päätöstä ohjusten laukaisemisesta.

  "Pohjois-Korean on parasta olla uhkailematta meitä enää. He saavat vastaansa tulta ja raivoa voimalla, jota maailma ei ole ennen nähnyt", sanoo puolestaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

  Kuinka vaarallinen on sanasota Trumpin ja Kimin välillä? Edesauttavatko harkitsemattomat heitot kriisin eskaloitumista?

  Mikä avuksi kun kaksi arvaamatonta johtajaa ottavat mittaa toisistaan?

  Vieraana ovat tutkija Teemu Naarajärvi Helsingin yliopistosta sekä ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Tänäänkin otsikoissa on näkynyt uutisointia siitä, mitä kikyssä eli kilpailukykysopimuksessa sovittiinkaan viime vuoden palkkaveroratkaisuista.

  Jos mitään ei tehdä, palkansaajien verotus kiristyy. Pitääkö hallituksen siis tulla vastaan palkkaveron alennuksella? Vai pitääkö liittokohtaisissa neuvotteluissa aikaan saada palkkoja korottava ratkaisu? Vai näiden yhdistelmä? Vai ei mikään näistä vaihtoehdoista?

  Talous on kasvussa, eletään suhdannevetoista nousukautta - millainen on palkkatie? Sari Sairaanhoitaja osa kaksi vai Suomen mallin hengessä Pertti Paperimiehen ankkuritie?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat pääekonomistit Reijo Heiskanen OP:stä ja Juhana Brotherus Hyposta. Puhelimessa ovat hallituksen talouspolitiikkaa arvioivan riippumattoman neuvoston pj., taloustieteen professori Roope Uusitalo Jyväskylän yliopistosta sekä Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

  Politiikkaradion jatkoilla tulee mukaan ison kuvan analyysi eli mitä maailmantaloudessa tapahtuu. Lisäksi syvennetään ensi vuoden talousnäkymää ensi vuoden osalta.

 • Sote-vääntö jatkuu tänäänkin. Klo 15 kuullaan hallitustrion linjauksia.

  Sotessa puhutaan yksityistämisestä. Mutta mitä tämä tarkoittaa? Ovatko poliitikot kartalla sen suhteen, mitä sote-palveluita kannattaa julkisen sektorin hoitaa ja mitä vastaavasti yksityisen sektorin?

  Mitä nobelisti Bengt Holmstömin puheesta eduskunnalle voi oppia?

  Julkisen talouden suunnitelma (JTS) oli eduskuntakeskustelussa tiistaina. Millaiseen suuntaan talouspolitiikkaa ja työllistämispolitiikkaa pitää ohjata?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Elina Lepomäki (kok.) ja Timo Harakka (sd.).

 • Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi tänään kylmää kyytiä hallituksen sote-esitykselle.

  Valiokunta katsoo lausunnossaan, että soten niin sanottu pakkoyhtiöittäminen on perustuslain vastainen. Yhteensä valiokunta löysi hallituksen lakiesityksestä 15 eri tasoista kohtaa, jotka eivät ole hyväksyttävissä perustuslain näkökulmasta.

  Mitä sotelle nyt tapahtuu? Luvassa on uusi lakiesitys. Milloin se valmistuu? Voidaanko maakuntavaalit järjestää tammikuussa 2018? Mitä tapahtuu soten valinnanvapaudelle? Ja niin edelleen.

  Valiokunnan lausunnosta ovat tuoreeltaan debatoimassa kansanedustajat perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.), Ben Zyskowicz (kok.) ja Ville Skinnari (sd.).

  Toimittaja Sakari Sirkkanen.

Klipp

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Lyssna också