Aristoteleen kantapää

ti 1.3.2016

 • 1 min
 • tillsvidare

Suomalaiset ovat olleet viime aikoina melko sekaisin, kun on käynyt ilmi, että maailman tapahtumat kuten Syyrian pakolaiskriisi, Ukrainan sota ja ilmaston lämpeneminen vaikuttavatkin myös meihin. Tämä on ollut järkytys sivullisuuteen tottuneelle kansallemme.

Etenkin turvapaikanhakijatilanne on aiheuttanut hämmennystä myös kielen tasolla. Keitä me olemme? Keitä he ovat? Voimmeko me kaikki olla meitä? Aristoteleen kantapään Facebook-ryhmän jäsen Helena saapuu apuun seuraavan vinkin myötä:

”Niistä suomalaisista, joiden vanhemmatkin ovat syntyneet Suomessa voisi käyttää vanhaa sanaa maakalainen. Maakalainen tarkoittaa maassa syntynyttä, alkuperäisväestöön kuuluvaa. Sitä sanaa suomalaiset avustustyöntekijät käyttivät esimerkiksi Afrikan alkuperäisheimoista. Sana kantasuomalainen nimittäin johtaa harhaan. Ei kantasuomalaisia ole enää, eikä ole ollut enää pariin tuhanteen vuoteen. Kantasuomalaiset olivat kantasuomea puhunutta muinaista väestöä, joka asusti Suomenlahden molemmin puolin ajanlaskun alun aikoihin. Kantasuomi oli heidän puhumansa kieli, itämerensuomalaisten kielten oletettu kantamuoto.”

Kiitos Helenalle tarpeellisesta täsmennyksestä! Sanokaamme siis yhteen ääneen: Kantasuomalaisia emme enää ole, muukalaisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis maakalaisia!

Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Kumpula.

Sändningar

 • ti 1.3.2016 11.38 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Naisasia ja ihmisten tasa-arvo ovat asioita, jotka usein yhdistetään Minna Canthiin - onhan Minna Canthin päivä myös tasa-arvon päivä. Mutta Canth oli myös merkittävä suomalaisen kirjallisuuden uudistaja, ja ilman nais-etuliitettä, mikä valitettavan usein sivuutetaan. Miksi naisasia on Canthista puhuttaessa niin korostunut? Siitä ja muustakin kertoo tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija Minna Maijala. Aristoteleen kantapään ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.
  Kuva: Museovirasto

  ------------

  Voi tätä juhlapäivien tulvaa. Erilaisten satavuotismuisteloiden lisäksi muistutettakoon, että tasan 140 vuotta sitten ilmestyi näytelmä nimeltään Murtovarkaus. Se oli lähtölaukaus Minna Canthin kymmenen näytelmän tuotannolle, joka elää maamme teattereissa yhä voimakkaasti.

  Suomalaisen teatterin tietopankki ILONA:n mukaan Canthin näytelmiä on esitetty näiden yli sadan vuoden aikana yli kolmesataa kertaa, kun Aleksis Kiven näytelmistä tehtyjen esitysten lukumäärä pyörii reilussa 500:ssa ja Mika Waltarin alle 300:ssa. Näytelmät olivat 1800-luvun matalan lukutaidon Suomessa otollisempi tapa saada yleisöä kuin romaanit, mutta julkaistiin 53-vuotiaaksi eläneeltä Canthilta myös yhdeksän kokoelmaa kertomuksia ja novelleja.

  Minna Canth muistetaan muun muassa ensimmäisenä suomalaisena naiskirjailijana, ensimmäisenä naispuolisena sanomalehtikirjoittajana ja ensimmäisenä suomalaisena naisena, joka sai liputuspäivän. Kyseinen liputuspäivä maaliskuussa on myös tasa-arvon päivä.

  Vaikuttaakin siltä, että Minna Canthin sukupuoli on saanut pääosan suuressa osassa häntä koskevaa kirjoittelussa. Kun tämän vuoden Minnan päivästä alkaa Canthin syntymän 175-vuotisjuhlavuosi, niin yhä Tellervo Krogerus joutuu toteamaan häntä käsittelevässä tekstissä Suomalaisen Kirjallisuuden seuran Kansallisbiografiassa, että ”Canth leimautui naiskirjailijaksi ja samalla poikkeusilmiöksi, jota ei täysin suhteutettu varsinaiseen kirjallisuuteen” ja että ”Minna Canthin kaunokirjallista tuotantoa on toistaiseksi tutkittu vain vähän”.

  Canth kuoli parikymmentä vuotta ennen Suomen itsenäistymistä ja sisällissotaa. Oliko hänen aikanaan jo ajatuksia itsenäisestä Suomesta? Näkikö kaupunkielämän nurjistakin puolista kirjoittanut Canth jo sisällissotaan johtaneet jakolinjat? Miksi naisasia on Canthista puhuttaessa korostunut? Tietokirjailija Minna Maijala kertoo.

  Pasi Heikura
  aristoteles@yle.fi

 • Kotka Rankki itä kolme miinus viisi selkeää viisitoista. Merisää paikannimineen ja säätietoineen on sekä lukijalle että kuulijalle meditatiivinen kokemus. Sääasemien nimet kertovat rannikkoalueiden historiasta ja kanssakäymisestä naapurimaiden välillä. Kotuksen nimistön erityisasiantuntija Sirkka Paikkala kertoo mitä nimistä tiedetään.

  Koska paikannimiä on niin paljon, haastattelu kuullaan kahdessa osassa. Ensimmäisessä osassa kuljetaan Haapasaaresta Kumlingeen ja huhtikuun neljäntenä kuultavassa jälkimmäisessä osassa Nyhamnista Ajokseen. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

  Kuva: Jussarö Yle, Hans-Erik Nyman

  ----------------

  Radio Suomen Merisää on vanha ohjelma. Se on itse asiassa vanhempi kuin Yleisradio: säätiedotusta merenkulkijoille alettiin lähettää maaliskuun 15. päivänä vuonna 1926 rannikkoradioasema Hanko-radiossa, kun taas Yleisradion ensimmäinen ohjelma lähetettiin syyskuussa puoli vuotta myöhemmin.

  Merisää luetaan viisi kertaa päivässä vuoden jokaisena päivänä. Koko kolmenkymmenenkahdeksan rannikolla ja saaristossa sijaitsevan säähavaintoaseman mittaamat lämpötila, tuulen suunta ja nopeus, sanallinen säätyyppi ja näkyvyys kuullaan kolme kertaa päivän aikana. Niinpä tuo paikannimien luettelo on syöpynyt vuosikymmenten varrella miljoonien radiota kuuntelevien maakrapujenkin mieliin.

  Yle Radio Suomen vastaavan tuottajan Minna Hannulan mukaan tiedotuksen maine kuulijoiden keskuudessa on vahva. Takavuosien Yle Kulmilla -kiertueilla Merisää-karaokeen oli säännönmukaisesti jonoa. Hannula kertoo, että myös kanavan juontajat suhtautuvat tiedotuksen lukemiseen kunnioittavasti. Etenkin klo 12.45 sääpaketin lukeminen käy fyysisestä urheilusuorituksesta, jonka jälkeen ”melkein menee t-paita vaihtoon”.

  Oma taiteenlajinsa on se, miten lausua säätietojen luettelo niin, että se ei kuulosta luettelolta, sanoo Hannula. – Lausumisen läsnäolon merkityksestä kertoo se, kun aikoinaan tiedotusta koetettiin hiukan lyhentää jääkiekkokierroksen vuoksi. Juontaja luki litanian kolmisenkymmentä sekuntia nopeammin, mutta hyvin pian päädyttiin siihen, että tiedotuksesta ei sillä tavalla saa mitään selvää ja vanhaan, pidempään tyyliin palattiin.

  Merisäästä on vuosien varrella tullut pelkkää säätiedotusta suurempi asia. Mutta mitä ovat nuo myyttiset paikat, joiden nimet meille ovat tuttuja, mutta joissa kukaan ei ole käynyt? Kotuksen nimistön erityisasiantuntija Sirkka Paikkala otti selvää ja kertoo niistä meille seuraavassa. Koska paikannimiä on niin paljon, kuulemme haastattelun kahdessa osassa. Tänään matkaamme Haapasaaresta Kumlingeen ja toinen osa Nyhamnista Ajokseen on vuorossa huhtikuun alussa. Olkaa hyvä!

  Pasi Heikura
  aristoteles@yle.fi

 • Itsenäisyyteen pyrkivän Katalonian isänmaallisuuden tärkeä kulmakivi on oma kieli. Mistä kieli on peräisin? Miten se säilyi espanjan yhdistymisen jälkeen? Helsingin yliopiston iberoromaanisten kielten emeritusprofessori Timo Riiho tietää. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.
  Kuva: All Over Press

  --------------

  Näin kevättalvella jalkapallosarjat ovat Euroopassa kiihkeimmillään. Eri maiden omien liigojen lisäksi pelataan maanosan kansallisten sarjojen parhaimmiston kesken Mestarien liigaa, jota seurataan innolla myös täällä Pohjolassa.

  Mestarien liigan viidesti voittanut, yksi kuuluisimmista eurooppalaisista jalkapallojoukkueista on katalonialainen ja espanjalainen FC Barcelona. Joukkue on niin maineikas, että monesta suomalaisesta urheiluliikkeestä on vaikeampi löytää paikallisen jalkapalloseuran fanituotteita kuin Barcelonan sinipunaisia paitoja, housuja, vesipulloja tai avaimenperiä.

  FC Barcelonan toiminta on kansainvälistä liiketoimintaa, sillä on toimistot sekä Hong Kongissa että New Yorkissa, ja pelaajat Lionel Messi etunenässä ovat miljonäärejä, mutta niinpä joukkueen perustajakin oli sveitsiläinen liikemies Hans Gamper. Vuonna 1899 hän julkaisi barcelonalaisessa urheilulehdessä ilmoituksen, jonka mukaan hän aikoo perustaa kaupunkiin jalkapallojoukkueen. Gamper oli pelannut itse Zürichissä ja hän varmaan näki, että joukkueen perustamiselle oli kysyntää, koska tuon aikaisessa Barcelonassa ei pelattu jalkapalloa ollenkaan.

  Laji kuitenkin kotiutui Barcelonaan nopeasti ja syvällisesti. Sisällissodan jälkeen 1930-luvun lopulla Francon aikana Katalonian itsehallintoa karsittiin ja katalaanien isänmaalliset tunteet kanavoituivat FC Barcelonan toimintaan. Joukkueen motto més que un club, enemmän kuin seura, istuu joukkueelle niin hyvin, että yhäkin joukkueen kannattajat huutavat kotiotteluissa itsenäisyyttä vaativaa iskulausetta, kun peliä on pelattu 17 minuuttia 14 sekuntia. Vuonna 1714 nimittäin Katalonian joukot joutuivat antautumaan niin sanotussa Espanjan perimyssodassa ja maakunta joutui kuningas Filip V:n hallintaan.

  Toinen Katalonian isänmaallisuuden kulmakivi on oma kieli, katalaani. Onko katalaani sukua enemmän espanjalle vai ranskalle? Eikö Espanjassa aikoinaan jo satoja vuosia sitten sovittu yhteisestä kielestä? Miten lausutaan katalaanissa usein esiintyvä t- ja x-kirjainten yhdistelmä? Helsingin yliopiston iberoromaanisten kielten emeritusprofessori Timo Riiho tietää.

  Pasi Heikura
  aristoteles@yle.fi

 • Viro juhlii tänä vuonna 100-vuotiasta itsenäisyyttään. Sen kunniaksi Aristoteleen kantapää syventyy viron kielen historiaan. Siitä on kertomassa Helsingin Yliopiston itämerensuomalaisten kielten professori Riho Grünthal. Hän tietää myös mitä Suomen lähisukulaiskielelle kuuluu tänään. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.
  Kuva Yle / Markku Värtö
  -----------
  Viro juhlii 100-vuotista itsenäisyyttä, joten paljon onnea Eesti rahvas! Rahvas saattaa kuulostaa hiukan halventavalta nimitykseltä seudun asukkaista, mutta Virossa sana rahvas on säilyttänyt itämerensuomalaisen merkityksen kansa.

  Kaisa Häkkisen Etymologisen sanakirjan mukaan rahvas merkitsee kansaa kaikissa lähisukukielissä, niin karjalassa, virossa, vatjassa kuin vepsässä. Sen lähtökohta on yhdistetty sanaan raavas, joka taas merkitsee ’täysikasvuinen, täysi-ikäinen, voimakas’.

  Kielitieteen mielestä kumpikin sana on lainaa kantagermaanista, jonka sana prawwaz tulee teonsanasta kasvaa, kukoistaa. Etymologinen sanakirja päättelee, että ”täysikasvuista ja voimakasta merkitsevä sana olisi siis saanut täysi-ikäisen ihmisen ja tällaisista ihmisistä koostuvan joukon merkityksen”. Hiukan samaan tapaan on käynyt suomen kielessä sanalle väki: se on tarkoittanut alun perin voimaa, mutta ajan myötä se on muuttunut merkitsemään ihmisjoukkoa.

  Tänään suuntaamme katseemme etelään ja muistelemme juhlan kunniaksi viron kielen historiaa Helsingin Yliopiston itämerensuomalaisten kielten professori Riho Grünthalin kanssa. Aluksi ajattelin, että keskustelisimme viron kielen menneisyydestä ja vaiheista nykyisyyteen korostaen kielen itsenäisyyttä, ilman viittauksia omaan kieleemme suomeen. Pian kuitenkin huomasin, että etenkin suomalaisen on helpompi suhteuttaa asioita, kun välillä käytetään suomen kielen vaiheita vertailukohtana, ja ovathan kielet läheistä sukua toisilleen.

  Joten: mitä sukua viro on suomelle? Mitä murteita virossa on? Onko viro uhanalainen kieli? Mikä on varhaisin merkki viron kielestä?

  Pasi Heikura
  aristoteles@yle.fi

 • Suomen kielessä on lumelle ainakin yhtä paljon ilmauksia kuin eskimoilla. Mutta millainen on kielellinen lumimaisema ja lumen taju Pyeongchangin talviolympialaisten maastohiihtomaajoukkueen voitelumestareiden keskuudessa? Pohditaanko siellä tykkyä, siidettä, natturaa ja rääpäkkää? Haastateltavana kilpahiihtovoitelija Jari Nieminen. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

 • Ei ole yhdentekevää millaisessa univormussa armeija marssii. Natsi-Saksan armeija marssi Hugo Bossin tehtaan valmistamissa asuissa. Suomessa sen sijaan Akseli Gallen-Kallelan mielikuvituksellinen ehdotus kadetin juhlapuvuksi jäi toteuttamatta. Vain puvun leijonanapit ovat hänen suunnittelemansa.
  Univormujen historiasta ja kehityksestä kertoo evp. kapteeni Juha E. Tetri.
  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

  Kuva: Yle Martti Juntunen

  ---------------

  Hyvää hätänumeropäivää! Sehän on helmikuun 11. päivänä, eli 11.2., koska hätänumero on 112. Suomessa tätä teemapäivää on vietetty jo 20 kertaa ja Euroopassakin tulee ensi vuonna kymmenes kerta täyteen.

  Se, että koko maanosassa on sama hätänumero, on nerokas keksintö, mutta eipä yhteinen hätänumero yhden valtakunnankaan sisällä kovin vanha keksintö ole. Suomessa otettiin palohälytyskeskukset käyttöön vasta 1950-luvulla, mutta niiden numero vaihteli pitäjästä toiseen. Keskusneitien aikaan tietenkin riitti, kun soitti keskukseen ja pyysi yhdistämään palokuntaan tai poliisille.

  Valtakunnallinen hätänumero 000 saatiin meille vuonna 1983 ja vain kymmenen vuotta myöhemmin numero vaihdettiin 112:ksi. Kyseinen numero oli standardoitu hätänumeroksi Euroopan Posti ja Telehallintojen konferenssissa jo 1972, mutta vasta Euroopan unionin neuvoston päätös vuonna 1991 toi sen käyttöön Euroopan mittakaavassa.

  Syyt numeron 112 valintaan olivat etupäässä mekaaniset. 111 olisi ollut liian helppo vahinkovalinta, siksi numerossa piti olla useampia lukuja. Kovin suuria lukujen ei saanut olla, koska etenkin Saksassa oli sen aikaisissa valintakiekkopuhelimissa laajalti käytössä numerolukot, joilla saattoi estää ei-toivottujen puhelujen soittaminen. Kun hätänumerossa on numeroita 1 ja 2, lukon saattoi asettaa numeron 3 kohdalle.

  Hätänumerosta saa paikalle tarvittaessa niin pelastajia, ensiapuväkeä kuin poliiseja, kaikki omissa univormuissaan. Taannoin lehdessä eräs päivystystyöntekijä valitti, että työssä on turvattomampaa kuin ennen, koska poliisin ja ambulanssikuljettajan univormu ei hänen mukaansa enää herätä sellaista kunnioitusta kuin aiemmin.

  Mietin, millaisia nuo univormut nykyään ovat. Nehän ovat erilaisia haalareita, enemmän helppohoitoisen työpuvun näköisiä kuin vallasta muistuttavia univormuja. Olisiko siis niin, että univormujen tilaajat ja suunnittelijat ovat ensimmäisenä lakanneet kunnioittamasta univormuja? Milloin tällainen kehitys on alkanut? Onko univormussa kyse kantajan työsuojelusta vai kunnioituksen herättämisestä? Mistä univormut ovat ylipäänsä saaneet alkunsa? Seuraavassa evp. kapteeni Juha E. Tetri opastaa meidät univormujen maailmaan.

  Pasi Heikura
  aristoteles@yle.fi

 • Puheet puhuttu ja presidentti valittu. Retoriikan tutkija ja kouluttaja Severi Hämärin mukaan hyvä puhuja voitti, mutta parhaiten sanansa asettivat Matti Vanhanen ja Nils Torvalds

  Kuva: Derrick Frilund / Yle

  Nyt kun uusi tasavallan presidentti on valittu, on hyvä hetki vilkaista, mitä kyseisessä hommassa pääsee tekemään. Tasavallan presidentin kanslialla on mainiot nettisivut, joista voi hakea presidentin työhön kuuluvia tapahtumia eri vuosilta.

  Sen mukaan Presidentti Niinistöllä on käynyt kuuden vuoden aikana valtio- tai työvierailulla 36 ulkomaiden presidenttiä, kuningasta, pääministeriä, herttuaa tai suurherttuaa. Presidentin valtaoikeuksiin kuuluu etupäässä ulkopolitiikan hoitamista, joten ei ihme, että ulkomaan matkoja ensimmäiseen kauteen on kuulunut 84 kappaletta. Sisäpoliittisia asioita ei sinänsä ole enää sisällytetty presidentin valtaoikeuksiin, mutta kotimaan matkojakin Niinistö on ehtinyt tehdä kuuden vuoden aikana 66 kertaa.

  Suomen tasavallan presidentin ensimmäinen ulkomaanmatka kohdistuu perinteisesti Ruotsiin ja sinne Niinistökin matkusti ensimmäisenä ulkomaankohteena vuonna 2012. Helsingistä länteen suuntautui myös hänen ensimmäinen virallinen kotimaan matkansa: Saloon ja Forssaan. Matkassa ei kuitenkaan ollut kyse ainakaan pelkästään Niinistön tervehdyksestä synnyinpaikkakunnalleen Salolle, koska kumpikin kaupunki oli 2010-luvun alussa ankaran rakennemuutoksen kourissa. Vaikka talouselämä ja aluepolitiikka eivät ole presidentin päällimmäisiä huolia, hänen rohkaisunsa vaikkapa uutta nousua etsiville kaupungeille ei varmaankaan ole turhaa.

  Tasavallan presidentti tunnetaan Suomessa etenkin uudenvuodenpuheestaan kansalaisille. Miten puhetaidon eli retoriikan tutkija ja kouluttaja arvioi tämän vuoden presidentinvaalien tulosta? Mikä vaalin ratkaisi? Liittyikö ratkaisu mitenkään retoriikkaan? Pitääkö presidentin ylipäänsä taitaa retoriikkaa? Kysytään retoriikan tutkijalta ja kouluttajalta Severi Hämäriltä.

  Pasi Heikura
  aristoteles@yle.fi

 • Afasialla tarkoitetaan kielellistä häiriötä, joka on seurausta aivojen vauriosta. Se on pelottava asia, koska jos ei pysty ilmaisemaan itseään kielellisesti, olennainen osa ihmisyyttä jää toteutumatta. Onneksi afasiaa tutkitaan ja aivojen toimintaa ymmärretään yhä paremmin, ja afasiaa sairastavat saavat apua. Aristoteleen kantapään vieraana on afasiaa tutkinut lokopedian professori emerita Anu Klippi. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

 • Zacharias Topeliuksen syntymästä tuli 14.1. kuluneeksi tasan 200 vuotta. Satusetä Topeliuksen satuja luetaan nykyään yhä harvemmalle lapselle niiden sisältämän uskonnollisen ja isänmaallisen paatoksen takia. Mutta niissä on paljon muutakin. Topelius-seuran puheenjohtaja ja kirjallisuuden professori emerita Leena Kirstinä kertoo Aristoteleen kantapään kuuntelijoille, miksi Topeliuksen elämäntyötä ja tuotantoa ei kannattaisi unohtaa tänäkään päivänä. Satusetä-nimitys ei hänen mukaansa myöskään tee oikeutta monipuoliselle ja edistykselliselle Zacharias Topeliukselle.
  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

  --------------

  Vaikka sukupuolten välinen tasa-arvo on Suomessa pitkällä, sen puolesta taistellaan yhä. Taival on kestänyt kauan, tänä vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun eräs ensimmäisistä tasa-arvon puolesta taistelleista merkkihenkilöistä syntyi.
  Zacharias Topelius oli harvoja miehiä, jotka aikanaan kannattivat tasa-arvoa ja tyttöjen oikeutta koulutukseen. Hän toimi pitkään Helsingin rouvasyhdistyksen sihteerinä, hänen saduissaan tytöt olivat usein aktiivisia toimijoita ja esimerkiksi hänen tulevaisuuteen sijoittuvassa novellissaan Mirabeau täti Topelius maalailee maailman, jossa sadan vuoden kuluttua naisia on lääkäreinä enemmän kuin miehiä.
  Topelius syntyi Uusikaarlepyyssä, kävi koulua Oulussa, jatkoi ylioppilaaksi Helsingissä J.L. Runebergin yksityisoppilaana ja alkoi opiskella yliopistossa. Maisteriksi tultuaan hän alkoi päätoimittajaksi Helsingfors Tidningariin, aikansa johtavaan lehteen, jonka raunioilta sittemmin nousi Hufvudstadsbladet.
  Lehtityöhön kuului mm. jatkokertomusten kirjoittaminen, ja näin syntyi Välskärin kertomukset, ensimmäinen suomalainen historiallinen romaani. Samaan aikaan syntyi myös runoteoksia ja satukirjoja. Lehtityön ohessa Topeliuksesta tuli Helsingin yliopiston historian professori ja myöhemmin koko yliopiston rehtori. Naisasian lisäksi Topelius edisti lasten asemaa, lintujen suojelua ja etenkin suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin asemaa. Ja aina kesäisin hän kalasti talveksi kalat kulloisessakin kesäpaikassaan.
  Ja sitten kaiken tämän yhteiskunnallisen toiminnan jälkeen Topelius tunnetaan liikanimellä Satusetä. Ja sitten toisaalta hänen kirjallisesta tuotannostaan nostetaan aina esille lähinnä Maamme-kirja ja harva muistaa edes viittä tämän Satusedän saduista.
  Miksi Topelius tuntuu unohtuneen? Miksi kaikki tuntevat Andersenin sadut, muttei Topeliuksen? Miksi näin toimelias mies ylipäänsä alkoi kirjoittaa satuja? Kirjallisuudentutkija, Topelius-seuran puheenjohtaja ja kirjallisuuden professori emerita Leena Kirstinä vastaa.
  Mahdollisimman suuren autenttisuuden tavoittamiseksi haastattelu on tehty Tampereella Lastenkirjainstituutin Topelius-huoneessa.
  Pasi Heikura
  aristoteles@yle.fi

 • Viime viikolla Aristoteleen kantapäässä keskusteltiin suomen kielen tulevaisuudesta. Kotimaisten kielten keskuksen eli Kotuksen erikoisasiantutijat Liisa Raevaara ja Ulla Tiililä pohtivat mikä uhkaa kieltämme, ja voisiko suomen kieli kadota sadassa vuodessa. Kaksiosaisen ohjelman toisessa jaksossa Tillilä ja Raevaara keskustelevat Pasi Heikuran kanssa esimerkiksi teknologian tai ihmisen mukavuudenhalun vaikutuksesta kielen kehitykseen.
  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

  kuva: Creative commons / Paul Shanks

  Viikko sitten pohdimme suomen kielen tulevaisuutta sadan vuoden aikajänteellä kahden kielentutkijan kanssa: viralliseen ja kirjoitettuun kieleen perehtyneen Kotuksen erityisasiantuntija Ulla Tiililän ja puhekielen maailmaan syventyneen Kotuksen erityisasiantuntija Liisa Raevaaran kanssa. Pohdimme kielen uhkakuvia ja päädyimme siihen, että kieli ei elä umpiossa vaan vuorovaikutuksessa muiden kielten kanssa, ja siihen, että kieltä eivät rappeuta ulkoiset tekijät vaan kielen käyttäjät – jos niin päättävät.
  Tänään jatkamme Ulla Tiililän ja Liisa Raevaaran kanssa tuumailua siitä, millainen suomen kieli on sadan vuoden kuluttua. Onko suomi muuttunut hashtag-kieleksi? Kirjoitetaanko yhdys sanoja enää vuosi sadan kuluttua yhteen? Onko suomen kielessä silloin enää possessiivisuffiksia? Mennäänpä ennustamaan!
  Pasi Heikura
  aristoteles@yle.fi

 • Aristoteleen kantapäässä pohditaan miten suomen kieltä puhutaan ja kirjoitetaan sadan vuoden päästä. Kotimaisten kielten keskuksen eli Kotuksen erikoisasiantutijat Liisa Raevaara ja Ulla Tiililä kertovat kaksiosaisen ohjelman ensimmäisessä jaksossa millaiset asiat vaikuttavat kielen kehitykseen, mikä uhkaa kieltämme ja voisiko suomen kieli kadota sadassa vuodessa.
  Haastattelun toinen osa esitetään viikon kuluttua. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

  Kuva: EPA Wu Hong

  --------------

  Kuten me kaikki suomalaiset hyvin tiedämme, entisen pää- ja ulkoministerimme Ahti Karjalaisen hauskaa viisautta lainaten: ”ennustaminen on vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen”. Mutta onko hieno mietelmä Karjalaisen keksimä?

  Asiasta on vaikea saada lopullista selvyyttä edes maailman nykyaikaisimman tiedonhankintamenetelmän, tietoverkkohakujen avulla. Tai siis se selviää nopeasti, että Ahti Karjalainen ei ole ajatuksen ensimmäinen käyttäjä: lähteestä riippuen sen on ensinnä oivaltanut joko vanha kiinalainen ajattelija, 1500-luvun ennustaja Nostradamus, 1885 syntynyt tanskalainen fyysikko ja atomimallin keksijä Nils Bohr, vuonna 1905 syntynyt tanskalainen runoilija Piet Hein tai vuonna 2015 90-vuotiaana kuollut amerikkalainen baseballtähti Yogi Berra.

  Nils Bohrin ja Piet Heinin kohdalla lähteissä muistetaan yleensä mainita, että ajatelma perustuisi tanskalaiseen perinneviisauteen. Ehkä kaikki nämä ovat oikeassa ja kyseessä on tyypillinen vanhan kansan viisaus, joka on tunnettu kaikkialla maailmassa.

  Mutta osaako kukaan ennustaa millaista suomen kieli on sadan vuoden kuluttua? Onko suomen kieltä sadan vuoden kuluttua? Onko suomen kielessä silloin enää possessiivisuffiksia? Keskustelin suomen kielen tulevaisuudesta kahden kielentutkijan kanssa: etenkin viralliseen ja kirjoitettuun kieleen perehtyneen Kotuksen erityisasiantuntija Ulla Tiililän ja varsinkin puhekielen maailmaan syventyneen Kotuksen erityisasiantuntija Liisa Raevaaran kanssa.

  Kysyttävää ja vastattavaa riitti niin paljon, että kuulemme haastattelun kahdessa osassa; tänään ja ensi viikolla. Ensin käymme kiinni siihen, voiko suomen kieli kadota ja onko sillä jotain uhkatekijöitä. Ensi viikolla käymme läpi kielen kehitystä tarkemmin muutamien tällä hetkellä ajassa liikkuvien ilmiöiden pohjalta.

  Pasi Heikura
  aristoteles@yle.fi

 • Kun Suomi itsenäistyi sata vuotta sitten, maamme ja maailma olivat varsin erilaisia kuin
  nyt. Suomen 3,1 miljoonasta asukkaasta puolet oli alle 25-vuotiaita, kun heitä nyt on reilu
  neljännes. Sata vuotta sitten naisten elinajanodote oli 49,2 vuotta ja miesten 43,1 vuotta,
  nyt vastaavat luvut ovat tytöillä 84,1 vuotta ja pojilla 78,4 vuotta. Noihin aikoihin vuosittain
  syntyi keskimäärin 88 450 lasta, kun nykyään lapsia syntyy hiukan reilut 55 000.

  Suurin osa suomalaisista – eli yli 84 sadasta – asui ja työskenteli maaseudulla.
  Kaupungistuminen ja teollisuuden kasvu oli kuitenkin jo alkanut, esimerkiksi Helsingin
  asukasluku oli vuosisadan vaihteesta kaksinkertaistunut ja sata vuotta sitten siellä asui
  noin 187 000 asukasta, eli jotakuinkin saman verran kuin Turussa nykyään.

  Radiota ja televisiota ei ollut. Puhelimia oli yksi viittäkymmentä asukasta kohti. Ulkomaille
  linjoja oli vasta Pietariin, Tukholman linja aukesi vuonna 1929. Lennätintoimistoja oli eri
  puolilla maata kaikkiaan 380. Sanomalehtiä Suomessa ilmestyi kaiken kaikkiaan 116,
  joista 85 oli jonkin puolueen lehtiä. Postikonttoreita oli sata vuotta sitten 2 456, kun niitä
  nyt on tuhat vähemmän. Lähes kaikki suomalaiset osasivat lukea jo sata vuotta sitten ja
  puolet osasi myös kirjoittaa. Ylioppilastutkinnon suoritti 1 165 koululaista, kun nykyään sen
  läpäisee noin 35 000 kokelasta vuosittain.

  Ensimmäinen maailmansota oli kestänyt kolme vuotta ja Euroopassa oli kuollut miljoonia
  ihmisiä. Amerikassa julkaistiin ensimmäinen jazzlevytys, Original Dixieland Jass Bandin
  kappale Lively Stable Blues. Jääkiekkoliiga NHL perustettiin Kanadassa. Charlie Chaplin
  julkaisi neljä elokuvaa.

  Ja vihdoin joulukuussa Suomen senaatti julkaisee tiedonannon, joka alkaa näin: ”Suomen
  Kansalle. Suomen Eduskunnan istunnossa tänä päivänä on Suomen Senaatti
  puheenjohtajansa kautta antanut Eduskunnan käsiteltäväksi m.m. ehdotuksen uudeksi
  hallitusmuodoksi Suomelle.”

  Miten suomen kieli on muuttunut sadassa vuodessa? Saako nykykielen puhuja selvää
  itsenäisyysjulistuksesta? Mitkä muutokset ovat lisänneet suomen yleiskielen suosiota?
  Kysytään suomen kielen professori emerita Kaisa Häkkiseltä.

  Pasi Heikura
  aristoteles@yle.fi

Klipp

 • Helsingin yliopiston iberoromaanisten kielten emeritusprofessori Timo Riiho kertoo Pasi Heikuralle miten poliittisesti hankala tilanne on katalaanin kielisillä alueilla.

 • Kirjallisuudentutkija, Topelius-seuran puheenjohtaja ja kirjallisuuden professori emerita Leena Kirstinä kertoo mitkä ovat hänen viisi suosikkiaan Zacharias Topeliuksen sadoista saduista.

 • Kielentutkija elokuvissa. Aristoteleen kantapään taustatoimittaja Jani Tanskanen ja kielentutkija Lea Nieminen keskustelevat Tatu ja Patu -elokuvan sekä -kirjojen kielestä.

  Kuva kirjasta Tatun ja Patun avaruusseikkailu: © Aino Havukainen ja Sami Toivonen / Otava.

 • Usein eri alojen erikoistermistö liukuu yleiskieleen. Monesti tästä seuraa sellaisia kysymyksiä kuin seuraava kuulijamme Jyrkisakarin meille lähettämä ihmettely:

  ”Me muusikot puhumme temposta ja urheiluselostajat temmosta. Olemmeko me väärässä, vai urheiluselostajat, vai taipuuko sana tempo käyttötarkoituksesta riippuen kahdella eri tavalla?”

  Tempo on tosiaan alun perin muusikoiden kieltä. Italiasta saatu lainasana tarkoittaa yleisesti aikaa ja musiikissa se viittaa sävellyksen nopeuteen, siihen montako nuottia tietyssä ajassa soitetaan. Ei ihme, että käsite sopii hyvin aikojen ja matkojen kanssa painivan urheilunkin filosofiaan.

  Jokainen ihminen kokee ajan eri tavalla, mutta aikaa koskevissa sanoissa ei kuitenkaan voi sallia erilaisia käytäntöjä. Musiikin ja urheilun tempot taipuvat siis samalla tavalla. Niinpä Aristoteleen kantapään nopeusfraasien aikaihminen määrää jokaisen temmon käyttäjän hankkimaan metronomin ja harjoittelemaan sen kanssa sanan tempo taivuttamista tempomerkinällä apassionato, intohimoisesti: tempo, tempon, tempoa, tempoon, tempot, tempojen, tempoja, tempoihin!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Kumpula.

 • Aristoteleen kantapään kuulokuvasarja käy läpi 70-vuotisjuhliaan viettävän Kielitoimiston puhelinneuvonnan vuosikymmeniä. Sarjassa koetaan pikakelauksella joukko vuosikymmenten aikana esiinnousseita oleellisia kielellisiä ihmetyksen aiheita.

  Yle on tehnyt sarjan yhteistyössä Kotimaisten kielten keskuksen kanssa, ja sitä lähetään Aristoteleen kantapää -ohjelmassa kerran kuukaudessa heinäkuuhun asti.

  Viimeinen jakso 'Vuosituhannen arvoitus!' sijoittuu 2000-luvulle.

 • Ihmiset seuraavat kielen ilmiöitä suurella mielenkiinnolla. Niin tekee myös kuulijamme Seppo, joka lähestyi meitä hiljattain seuraavalla viestillä: ”Kiitti, okei ja moi. Ei ole Suomen kieltä. Varsinkin moi, jota kuulee jopa yleisissä radio-ohjelmissa. Jos Aristoteleen kantapää olisi ystävällinen ja tutkisi mistä moinen tervehdys on pesiytynyt Suomen kieleen.”

  Kielitoimiston sanakirjasta tämä arkinen tervehdyssana löytyy, mutta vuonna 1961 ilmestyneessä Nykysuomen sanakirjassa sitä ei vielä ollut. Se on siis melko tuore tuttavuus. Se – ja muut vastaavat sanat kuten moikka – on ilmeisesti muovautuneet hiukan pidemmästä tervehdyssanasta morjens, ehkä jopa hiukan vanhaa yleismaailmallista hei-tervehdystä mukaillen. Morjens, moron ja muut vastaavat taas tulevat mitä ilmeisimmin ruotsin aamua merkitsevästä morgon-sanasta ja hyvää huomenta eli god morgon –tervehdyksestä.

  Vuonna 2002 Taru Kolehmainen kertoi tosin Kielikello-lehdessä, että hyvää ja kaunista merkitsevä sana moi on käytössä myös saksassa, hollannissa ja ruotsissa, joskus jopa tervehdyssanana.

  Onko naapurikielestä lainattu sana sitten suomea? Niin kuin vaikka reipas terve? Kaisa Häkkisen etymologisen sanakirjan mukaan sana terve on vanha iranilainen laina. Taitaa olla niin, että kielet lainaavat sanoja toisista kielistä ja mukauttavat niitä omaan suuhun sopiviksi. Ei terve ole irania, se on suomea, niin kuin sana moi.

  Joten Seppo: kyllä moi on suomea. Samoin tuhannet muut lainasanat. Joten moi ensi kertaan!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Kumpula.

 • Toiset muinaiset työkalut kestävät yhä käytössä, vaikka aina vaan kehittyneempiä aikoja uusine keksintöineen tulee ja menee. Puukko mainitaan jo Kalevalassa, mutta se on yhä jokapäiväisessä käytössä – niin kouriintuntuvassa kuin vertauskuvallisessa mielessä.

  Kuulijamme Pekka jäi maaliskuussa ihmettelemään seuraavaa MTV3:n formula-autoilusivujen otsikkoa:

  "Hamilton käänsi puukkoa Ferrarin selässä."

  Pekka pohtii: ”Onko Ferrari siis joutunut selkään puukotuksen uhriksi? Kuka oli se Brutus, joka petti kunniakkaan italialaistallin? Vai hakeeko otsikon kirjoittaja kenties sanontaa Hamilton käänsi puukkoa Ferrarin haavassa? Kyseinen kisahan ei mennyt Ferrari-tallilta lainkaan hyvin kun Räikkösen autokin syttyi tuleen.”

  Pekka on aivan oikeassa, vaikka Brutus onkin tulenarka esimerkki selkään puukottamisesta. Tässä Julius Caesarin tapauksessa kuvaannollista pettämisen ilmausta ei saa sekoittaa hänen salamurhansa toteuttamistapaan, jossa Brutus oli yksi kymmenistä, jotka haavoittivat hallitsijaa tikarilla edestäpäin. Ja vaikka puukko on supisuomalainen keksintö, ymmärrettävämpää on kääntää veistä haavassa silloin kun halutaan lyödä lyötyä tai hieroa suolaa haavoihin.

  Aristoteleen kantapään puukkofraasien ylijunkkari julistaakin MTV3:n formulakirjoittajan syylliseksi puukon väärinkäyttöön yleisellä paikalla ja tuomitsee hänet kesän ajaksi keskittymään selkään suukottamiseen!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Kumpula.

 • Joskus eri lähtökohdista saattaa päätyä samanlaiseen lopputulokseen. Jos nyt ajatellaan vaikka pilkottamista eli sitä, että jostain näkyy vähäisen. Ja sitten pilkkomista, paloittelua, lohkomista. Kummastakin saa johdoksen pilke, joka voi tarkoittaa sitä jotain, joka pilkottaa tai vilahtaa, ja toisaalta pilkkomisen tulosta.

  Niinpä kuulijanimimerkin Puilla lämmittävä Kurikasta meille lähettämä otsikko maaliskuisesta Maaseudun Tulevaisuudesta saa aikaan huikaisevia näköaloja. Otsikko kuului näin:

  "Lemillä tehdään polttopuuta pilkettä silmäkulmassa."

  Ilmiantajamme Puilla lämmittävä Kurikasta tuumaa: ”Jos pilke on fyysistä, käynti silmälääkärillä auttaa. Henkistä pilkettä silmäkulmaan tarvinnevat kaikki!”

  Näinhän se on. Siinäpä polttoainetta ajatuksille!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Kumpula.

 • Sanonnat ja idiomit helpottavat kielenkäyttöä. Niiden avulla voimme lähettää lukijoille ja kuulijoille tutun merkityksen tutussa paketissa eikä asiaa tarvitse joka kerta kirjoittaa alusta saakka. Joskus innostumme näistä elämää helpottavista ilmaisukeinoista kuitenkin liikaa. Niin kävi kirjoittajalle Aamulehdessä maaliskuussa, kun tarkoituksena oli selvittää lukijoille rahapelimonopolin ja EU:n säädösten suhteita.

  Kuulijamme Kain lähettämässä jutussa alku oli vielä ihan helppoa:

  "Euroopan unionin komissiolla on oma lehmä ojassa, sillä…"

  Kohta lukija pääsi kuitenkin laskemaan lisää karjaa:

  "Kotimaisilla peliyhteisöillä on oman toiminnan säilyttämisen lehmä ojassa."

  Pian kirjoituksessa nautoja alkoikin vilistä oikein toden teolla:

  "Ulkomaiset peliyhtiöt liputtavat lisenssijärjestelmän puolesta. Heidän lehmänsä keskustelun ojassa ei oikeastaan ole lehmä, vaan lypsäjä."

  Nyt lukija on pudonnut jo kärryiltä kuin lehmän häntä. Aristoteleen kantapään karjafraasien ylipaimenpoika tuomitsee omien lehmien ryöstöviljelyn ojissa ja määrää kirjoittajan osallistumaan pikimmiten lähimmälle käsinlypsykurssille ja märehtimään siellä saamansa oppia kotona pötsi täynnä ainakin satakertaa!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Kumpula.

 • Informaatiosota on yhä kiinteämpi osa nykyaikaista sodankäyntiä. Sitä voidaan käydä vaikka varsinaista sotaa ei käytäisikään ja sen tarkoituksena on paitsi levittää väärää tietoa, myös sekasorron aiheuttaminen.

  Ilmiantajamme Nimetön uskoo törmänneensä keskelle informaatiosotaa tammikuussa Aamulehteä lukiessaan. Lehdessä oli otsikko ’Kasarmeilla nyt kaikkien aikojen heikoimmat sotilaat’ ja sen alta löytyi seuraava lausunto:

  "Kaikkien aikojen huonoin testitulos 12 minuutin juoksutestissä valitettavasti edelleen vahvistaa nuorten miesten yhä heikentyvää kestävyyskuntoa."

  Nimetön on sekasorron vallassa: ”Miten huono testitulos vahvistaa varusmiesten kuntoa?” hän kysyy paniikin partaalla.

  Rauhoittukaa kansalaiset. Siinä esikunnan liikuntapäällikkö vain hämäsi vieraiden valtioiden tiedustelijoita, jotka vakoilevat puolustusvalmiuttamme lukemalla Aamulehteä. Jutun perusteella vakoojat välittivät päämajaansa ristiriitaista tietoa ja leimautuivat harrastelijoiksi, mikä on heille aivan oikein!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Kumpula.

 • Joskus monia eri asioita merkitsevä sana alkaa merkitä vain yhtä asiaa, jos oikein keskittyy ajattelemaan vain sitä yhtä merkitystä. Tässä ei ole mitään ongelmaa niin kauan kuin sanaa ei käytä vaikkapa lehtijutussa.

  Kuulijanimimerkki Pikku Pete ja Iso Pat lähetti meille esimerkin siitä, miten yllättävän moni on alkanut ajatella tutusta sanasta vain sitä yhtä merkitystä. Tämä Pikku Pete ja Iso Patin lähettämä pätkä ilmestyi viime lokakuussa Helsingin Sanomissa, mutta viimeksi ilmausta käytettiin kesäkuun puolivälissä mm. Ylen uutissivuilla. Helsingin Sanomien ote menee näin:

  "Poliisi etsi käsiasetta Kehä I:n varresta – paljastui lasten leikkipyssyksi."

  Närkästynyt Pikku Pete ja Iso Pat puhkuu sanan käsiase käytöstä näin: ”Toimittajat ovat yhä laajemmin infektoituneet karttamaan selkeää sanaa pistooli. Tässäkin uutisessa on yksinkertaisesti kysymys pistoolista. Ei muun tyyppisestä käsiaseesta.”

  Pikku Pete ja Iso Pat on oikeassa, käsiaseitahan ovat myös puukot, tikarit, miekat, keihäät ja pertuskat. Näiden kylmien käsiaseiden lisäksi on lyhyitä ja pitkiä käsiaseita. Lyhyitä ovat pistoolit, pitkiä kiväärit.

  Joskus oikeiden sanojen karttaminen menee niin pitkälle, että kirjoitetaan revolverityyppisestä käsiaseesta eikä yksinkertaisesti revolverista. Ja täällä lienee sekaannuksen alkukohtakin: halutaan välttää sekoittamasta revolveria ja pistoolia toisiinsa, ikään kuin ne olisivat eri asia. Revolveri on yksi pistooleiden alalaji ja pistooli on yksi käsiaseiden alalaji – näin singahtaa totuus kuin pyssyn suusta!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Kumpula.

 • Aristoteleen kantapään kuulokuvasarja käy läpi 70-vuotisjuhliaan viettävän Kielitoimiston puhelinneuvonnan vuosikymmeniä. Sarjassa koetaan pikakelauksella joukko vuosikymmenten aikana esiinnousseita oleellisia kielellisiä ihmetyksen aiheita.

  Yle on tehnyt sarjan yhteistyössä Kotimaisten kielten keskuksen kanssa, ja sitä lähetään Aristoteleen kantapää -ohjelmassa kerran kuukaudessa heinäkuuhun asti.

  Kuudes jakso 'Maanosa sekasorron vallassa!' sijoittuu 1990-luvulle.

Lyssna också