Äänitarina

Seinät

 • 2 min
 • tillsvidare

Äänitarinat ovat Yleisradion järjestämään shortdox-kilpailuun osallistuneita teoksia. Kunniamaininnan saanut Iines Korhosen audioruno Seinät käsittelee ahdistuneen ihmisen mielenmaisemaa, kun tuntuu siltä, että jotain pahaa on saatava sisältään ulos. Kuulija voi itse tulkita, millä tavalla runon kertoja lopulta hallitsee ahdistustaan ja kasvavaa paniikkia.

Sändningar

 • lö 6.2.2016 10.54 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Tämä tarina kertoo parisuhteesta, jossa tulee raja vastaan. Toteutus: Maarit Mitrunen.

 • Persoonallisuuden sälekaihdin ei välttämättä kaikilla raotu apposen auki. Miten ymmärtää toista, jos edes itseään? Mihin minuus peilautuu? Toteutus: Antti Pyykkönen.

 • Tässä teoksessa liikutaan eri todellisuuksien, aikojen, ja kenties myös pärjäämisen rajoilla. Millaista on kun mennyt sekoittuu tähän päivään ja tämä päivä menneisyyteen, eikä oikein enää muista mitä sieltä omasta ikkunasta pitäisi näkyä.

 • Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet irakilaiset ja afgaanit järjestävät mielenosoituksen Helsingissä koventunutta turvapaikkapolitiikkaa vastaan. Muutaman päivän jälkeen poliisi ei ole tyytyväinen heidän leirinsä sijaintiin, ja heidät siirretään seuraavaan paikkaan.

 • Teos käsittelee rajan teemaa keskeneräisten valmiiden ajatusten kautta, pakotettujen ja vapaiden ajatusten kautta, yksityisten julkisten ajatusten kautta, ajallisesti toisistaan irtoavien ja toisiinsa osuvien muistiinmerkintöjen kautta. Teos lähestyy dokumentaarisuutta kaiken hyväksyvänä lähtökohtana, ajattelun kääntöpuolena, kohtaamisen tasona ja hyödyttöminä lausuntoina. Toteutus: Zeit unter Entstehung (Esa Kurkimaa ja Pasi Tirva).

 • Hellsinki 2017 on äänikollaasi ahdistuksesta - kokemuksesta, jonka ajatellaan syntyvän rajattomuudesta, ja joka keskeisellä tavalla määrittää olemista nykyaikaisessa yhteiskunnassa. Se on myös äänikuvaelma hyvän elämän ja onnen rajoista vallitsevan yhteiskuntajärjestyksen piirissä.
  Toteutus: Lasse Poser.

 • Teoksen nimi viittaa tutkimusmatkailija Thor Heyerdahl:n kuuluisaan lauseeseen: "Borders? I have never seen one. But I heard they exist, in the minds of some people.” Niin monissa meissä on rajoja, jotka estävät meitä toimimasta oikein ihmisiä, eläinkuntaa, maata ja merta kohtaan. Nämä rajat ovat lähes aina oman mielemme rakentamia. Audioteos on äänitetty Perussa, Limassa syksyllä 2015.

 • Teoksessa liikutaan unen ja valveen rajamaastossa, kaataen todellisuuden ja haavemaailman raja-aitoja. Eivätkö toiveemme ja unelmamme määritä meidät ihmisinä? Pohdinnassa on myös äitiys ja se miksi äitiys määrittää tai rajoittaa naisen elämää? Teos tirkistelee yksinäisen ihmisen haavemaailman sisälle. Missä kulkee julkisen ja intiimin raja? Toteutus: Helena Sorvali.

 • Vuonna 1926 syntyneelle Anja Hellin Luukkoselle myönnettiin 2016 Valkoisen Ruusun kunniamerkki. Jatkosodan aikaan Luukkonen kuljetti kylänsä lehmiä turvaan sodan jaloista. Yli 200 kilometrin matka taitettiin suurelta osin jalan. Toteutus: Milla Granlund.

 • Lilly on noin 86-vuotias pirteä mummo, joka joutui lapsena keskitysleirille ja selvisi hengissä ainoana suvustaan. Toteutus: Iiris Arjanne.

 • ‘Valta’ on pohdintoja henkilökohtaisesta tilasta ja sen kokemisesta. Teoksen avainsanana on kasvu: kummatkin tarinat alkavat pienestä lähtökohdasta mutta saavuttavat lopussa suuret mittasuhteet. Teoksen pohjana on haastattelut, joissa tekijä on kysynyt ystäviltään heidän näkemyksistään rajoista, varsinkin abstrakteista rajoista. Toteutus: Juho Luukkainen.

 • Tämänviikkoinen teos kertoo siitä miten kaksi läheistä ihmistä yritettiin erottaa rakentamalla väliin syvä ja leveä raja. Rajalla oli pääarkkitehti ja rakentamisessa paljon apulaisia. Mutta veriside on rajaa vahvempi ja vei isän ja pojan jälleen yhteen. Raja on poissa ja aurinko palannut lämmittämään sydämiä. Toteutus: Hans Eriksson.

Klipp

 • Vinnaren av finländska Shortdoxtävlingen. Koprt audiodokumentär av Nina Eriksén:
  "Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?"

Lyssna också