Jäädytetyt pelinumerot

Marko Palo #13, HPK

 • 10 min
 • tillsvidare

Marko Palo on kevään 1995 jääkiekon Maailmanmestareita. Samalta keväältä saavutuksena on myös Ruotsin mestaruus sekä edelliskeväältä kaksi muuta arvokisamitalia, MM hopea sekä olympiapronssi. Suomen mestaruus jäi häneltä saavuttamatta, mutta hopea ja neljä pronssia HPK:n kanssa löytyvät palkintokaapista. Marko Palo tunnetaan kiekkopiireissä lempinimellä ”Kyy”. Annetaan miehen valaista lempinimen syntyhistoriaa.

Toimittajana Ari Lahti.

Sändningar

 • fr 15.1.2016 8.25 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Marko Palo on kevään 1995 jääkiekon Maailmanmestareita. Samalta keväältä saavutuksena on myös Ruotsin mestaruus sekä edelliskeväältä kaksi muuta arvokisamitalia, MM hopea sekä olympiapronssi. Suomen mestaruus jäi häneltä saavuttamatta, mutta hopea ja neljä pronssia HPK:n kanssa löytyvät palkintokaapista. Marko Palo tunnetaan kiekkopiireissä lempinimellä ”Kyy”. Annetaan miehen valaista lempinimen syntyhistoriaa.

  Toimittajana Ari Lahti.

 • Pasi Kuivalainen #1, Kalpa. Toimittajana Kari Salmela.

 • Lalli Partinen #3, Saipa. Toimittajana Juhani Lahti.

 • Jäädytetyt pelinumerot, Jari Torkki #13, Lukko

 • Isä Aarno, Juha sekä Juhan poika Juuso muodostavat ensimmäisen trion, joista kaikki ovat pelanneet korkeimmalla kansallisella tasolla jääkiekkoa. Ihan joka suvusta tulevaisuudessakaan ei löydy jääkiekkoilijoita kolmannesta sukupolvesta.

  Juha Hietanen aloitti hyökkääjänä, mutta teki varsinaisen kiekkouransa puolustajana. Tätä perinnettä vaalii edelleen hänen poikansa Juuso, joka tällä hetkellä kiekkoilee Venäjällä.

  - Nuoremmalla iällä lajivalikoimassa oli alkuun mukana myös jalkapallo, mutta jääkiekko oli lopulta luonnollinen lajivalinta, toteaa Juha Hietanen.

  Toimittajana Ari Lahti.

 • Hannu Savolaisen vivahderikas pelaajaura ajoittuu HPK:n divarivuosiin. Ensin pelaajana, sittemmin valmentajana ja nyt markkinointipäällikkönä toimiva Savolainen, on ansaitusti Mister HPK.

  Savolainen tunnustaa, ettei ole koskaan yrittänytkään päästä pois jääkiekon parista.

  Toimittajana Ari Lahti.

 • Heikki Riihiranta pelasi uransa aikana pääsarjatasolla Suomessa vain HIFK:ssa. Aikakausi HIFK:ssa toi SM-kultaa, yhden hopean ja kolme pronssia. Punapaidat ovatkin aina merkanneet Riihirannalle paljon.

  - Kyllähän HIFK:n kotihalli on minulle kuin toinen koti. Sinne on aina yhtä mukavaa mennä. HIFK:sta on jäänyt kaikin puolin todella hyviä muistoja.

  Heikki Riihiranta ja Veli-Pekka Ketola olivat ensimmäiset suomalaispelaajat Pohjois-Amerikan ammattilaissarjassa, WHA:ssa.

  Toimittajana Sammy Väisänen.

 • Nykyisin ulosottomiehenä työskentelevä Pertti Rastela aloitti JYPin edustusjoukkueessa kaudella 1972-73, jolloin JYP pelasi vielä Suomen sarjassa. Ura päättyi JYPin liigajoukkueen kapteenina lähes 20 vuotta myöhemmin.

  Edelleen hän seuraa kohtalaisen aktiivisesti jääkiekkoa.

  - Nyt sitä tulee seurattua ihan pelinä, enkä mieti mitään taktisia asioita. Nopeammaksihan se on muuttunut koko ajan. Saa nähdä, milloin nopeudessa tulee seinä vastaan, ei sitä pysty loputtomiin kehittämään. Perusasiat toki ovat ihan samat edelleen.

  Toimittajana Jussi Lindroos.

 • Petri Skrikon taival Karhulasta Lappeenrannan kautta aina NHL jäille on eteläkarjalaiselle kiekkokasvatille ollut todella hienoja kokemuksia tuonut elämys.

  Petrin taival kiekkoilijaksi alkoi jo 3-vuotiaana, kun hänen isänsä oli vienyt pienokaisen kentän reunalle seuraamaan kiekkotapahtumaa.

  – Tarina kertoo että isä oli laittanut minut istumaan lumitörmälle ja sieltä olin katsonut ihan hulluna niitä pelejä. Tästähän seurasi se, että jo seuraavana päivänä oli pakko ostaa luistimet ja siitä se alkoi, hän muistelee.

  Toimittajana Juhani Lahti.

 • Juhani "Juuso" Wahlsten oli 1960-luvulla TPS:n ensimmäisiä todellisia pelaajatähtiä. Turkulainen kiekkolegenda teki uraa niin hyökkääjänä kuin valmentajanakin. Jääkiekkoilun parissa tehdyn työn lisäksi Wahlsten toi ringeten Suomeen vuonna 1979.

  Toimittajana on Kimmo Muttilainen.

 • Hyökkääjälegenda Risto Jalon tehot SM-liigassa olivat omaa luokkaansa. Kaverit kutsuivat miestä Hannu Hanheksi.

  Jalo pelasi pääosan urastaan Tampereen Ilveksessä. Uransa Jalo aloitti kuitenkin KooVeessä, jossa hän pelasi yhden kauden.

  Tampereella on useampi kiekkofani, jonka mielestä Risto Jalo oli ainoa oikea mies Ilveksen toimitusjohtajana. Hyökkääjätähden perään on huhuiltu Ilveksen kriiseissä sittemminkin mutta takaisin miestä ei ole vielä saatu houkuteltua.

  Toimittajana Sari Sirkkiä-Jarva.

 • Matti ”Mölli” Keinonen valloitti pelaajana taituruudellaan ja omintakeisella pelityylillään. Suomea Keinonen edusti kaikkiaan yhdeksän kertaa MM-kisoissa ja kahdesti olympialaisissa.

  Keinosen pelipaita on yksi seitsemästä Rauman Äijänsuon jäähallin katossa roikkuvasta paidasta. Maajoukkueessa Keinonen kantoi poikkeuksetta kymppipaitaa, mutta Lukossa hän oli numero seitsemän. Keinonen muistaa hyvin sen päivän, kun hänen paitansa jäädytettiin.

  - Jos yhdellä sanolla sanoo, niin se oli mahtavaa. Ehdottomasti mahtavaa, Keinonen toteaa.

  Toimittajana Kimmo Muttilainen.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också