sö 24.1.2016
- 39 min
- utgått
I 70 år har det varit förbjudet att publicera Hitlers Mein Kampf i Tyskland, men sedan tidsgränsen för upphovsrätten förföll vid årsskiftet har man nu gett ut en kommenterad version där forskare har strävat efter att sätta boken i ett sammanhang samt leda Hitlers teser i motbevis.
I "Boktjuvarna" skriver den svenska journalisten Anders Rydell om hur nazisterna plundrade tusentals bibliotek och stal miljontals böcker i de ockuperade länderna, och hur SS-ledaren Heinrich Himmler och naziideologen Alfred Rosenberg tävlade om att lägga under sig Europas litterära arv.
Den 27 januari är det Minnesdagen för förintelsens offer, och i Bokmagasinet tar två författare oss på en resa tillbaka till sina personliga familjehistorier i skuggan av judeförföljelser och antisemitism. I boken "Esther kanske" återvänder ukrainsk-tyska Katja Petrowskaja till 1940-talets Kiev, medan polsk-svenska Emilia Degenius försöker skapa klarhet i den egna familjens öden i Polen från 1940-talet fram till de starka antisemitiska strömningarna på 1960- och 70-talet. Programvärdar: Marit Lindqvist och Anna Dönsberg. Gäst: Peter Lüttge.
Sändningar
- sö 24.1.2016 16.20 • Yle Vega
Avsnitt
-
Lasse Winkler om deckarboomen
längd ca 12 minuter, red. Marit Lindqvist
-
Läspodden: Minkar och förklädda flickor
Böckerna En bön för de stulna av Jennifer Clement, De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg, Minkriket av Karin Erlandsson och Peter Sandströms Transparente blanche ananlyseras och diskuteras av Kia Svaetichin, Ida Henriksson, Catariina Salo och Ida-Lina Nyholm.
Inga kommande avsnitt