Television tiiliskivet

to 28.1.2016

 • 39 min
 • utgått

Vallan linnake. Miten Birgitte Nyborgin käy, miten Tanskan käy? Vieraana professori Anu Koivunen, toimittajana J.P. Pulkkinen.

Sändningar

 • to 28.1.2016 17.20 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Miten televisiosarja kohtaan tragedian? Näyttelijä Frances McDormand on sanonut pohtineensa elokuvien naispäähenkilöitä ja tulleensa johtopäätökseen, että 90 minuutin aikahaarukka ei ole riittävä, jotta sillä voisi kertoa kunnon naistarinan. Siksi televisio pitkine sarjoineen on muodostunut niin upeaksi välineeksi naisten tarinankerronnalle, naisnäyttelijöille, ohjaajille ja kirjoittajille. Lausunto koskee Olive Kitteridge -sarjaa, jonka pohjana on Pulitzer-palkittu Elizabeth Stroutin romaani. McDormand osti kirjan oikeudet ja näytteli pääosan, käsikirjoituksen kirjoitti Jane Anderson, ohjaajana toimi Lisa Cholodenko.
  Keskustelemassa elokuvatieteen professori, mediatutkija Anu Koivunen ja J.P. Pulkkinen

 • Synkkä saaga Amerikan Etelästä. Nic Pizzolato on vuonna 1975 New Orleansissa syntynyt kirjailija ja käsikirjoittaja. Pizzolaton palkittu esikoisromaani Galveston on käännetty lähes 20 kielelle. Romaani ilmestyi vuonna 2010, seuraavana vuonna Pizzolato kirjoitti kaksi jaksoa tanskalaissarja Rikoksen jenkkiversioon Jälkiä jättämättä, sitä seuraavana vuonna eli 2012 hän kirjoitti tämän kotiosavaltioonsa sijoittuvan sarjan True Detective, joka alkoi pyöriä HBO:lla 2014. Toinen kausi tuli ensi-iltaan 2015.

  Television tiiliskivissä keskustelemassa True Detectivestä on käsikirjoittaja ja näytelmäkirjailija Mika Ripatti ja J.P. Pulkkinen.

 • Pablo Escobar johti Medellinin kartellia, joka on yksi suurimmista kolumbialaisista rikollisjärjestöistä. Escobar itse oli aikanaan maailman rikkaimpia miehiä ja kokaiinikaupan ja reittien perustamisen myötä Medellinin kartelli oli “huumekaupan General Motors” niin kuin sanonta kuului. Se oli Kolumbiassa valtio valtiossa. Narcos-sarjan lähtökohta on se hetki, jolloin Yhdysvaltain huumevirasto kiinnostuu Kolumbian kautta tulevasta kokaiinista. Narcos dramatisoi taitavasti, värikkäästi ja runsaasti Escobarin tien salakuljettajasta upporikkaan huumekartellin pomoksi. Samalla Narcos, joka on suureksi osaksi espanjankielinen sarja, on osoitus sarjojen globaalista yleisöstä, ja siitä miten Netflix hakee katsojia englanninkielisen maailman ulkopuolelta. Keskustelemassa elokuvakäsikirjoittaja ja -tuottaja Aleksi Bardy ja J.P. Pulkkinen.

 • Tämä Rikos ei vanhene. Skandinavisten rikossarjojen maailmanmenestyksen peruskivi on Sören Sveistrupin luoma Forbrydelsen eli Rikos, joka alkoi pyöriä vuonna 2007. Pian retkahtivat brittiläisetkin tv-katsojat kööpenhaminalaispoliisi Sarah Lundiin (Sophie Gråböl), joka painelee pitkin märkää ja pimeää kaupunkia selvittäen Nanna Birk Larsenin murhaa - tyynempänä, päättäväisempänä ja riippumattomampana kuin miespuoliset kollegansa. Vuonna 2011 alkoi Rikoksen amerikkalaisversio Jälkiä jättämättä (The Killing), joka sijoittuu länsirannikon Seattleen. Sarah Lund on hellittämättömästi Nannan murhaan keskittyvä poliisi, joka perheensä ja uransa riskeeraten kuljettaa katsojia kuulustelujen, keskustelujen ja selvitysten heliittämättömässä vyöryssä. Vieraina Radio Helsingin Näköradion toimittajat Anton Vanha-Majamaa ja Joonas Kuisma. Toimittajana J.P. Pulkkinen.

 • Sherlock Holmes ja tohtori Watson ovat yksi elokuva- ja televisiohistorian suosituimmista parivaljakoista. Mitä tapahtui kun Steven Moffat ja Mark Gatiss päättivät luoda uuden version poikavuosiensa sankareiden Sherlock Holmesin ja tohtori Watsonin seikkailuista? Jotain uutta oli keksittävä. Näyttelijäkaksikko Benedict Cumberbatch-Martin Freeman oli lähtökohta ja lopputuloksena oli leikkisä, itsetietoinen ja innoittunut versio konsultoivasta yksityisetsivästä ja hänen tuiki tärkeästä aisaparistaan. Vieraana elokuvakriitikko Anna Möttölä, toimittajana J.P. Pulkkinen

 • George R.R. Martin aloitti kirjailijanuransa 70-luvulla, toimi 80-luvulla tv-käsikirjoittajana ja palasi 90-luvulla takaisin romaanien kimppuun. Vuonna ‘96 ilmestyi Tulen ja jään laulu -sarjan ensimmäinen nide, Valtaistuinpeli eli alkukieliseltä nimeltään Game of Thrones. Kirjasarjan tv-versio starttasi vuonna 2011 ja sen kuudes kausi alkaa huhtikuussa 2016. Keskaikainen tausta, fantasiahenkisiä seikkailuja, tappelevia kuninkaita, kääpiöitä ja lohikäärmeitä. Yhdistelmä on kuin Nibelungein laulu, Sormusten herra ja Sopranos pantuna yhteen pakettiin. Keskustelemassa J.P. Pulkkisen kanssa toimittaja Jussi Ahlroth.

 • Roskasakki eli Trailer Park Boys on vuonna 2001 alkanut sarja, jossa on köyhyyttä, rikoksia ja huumeita. Näistä aineksista sarjan luoja Mark Clattenburg on tehnyt henkilöihinsä lämminhenkisesti suhtautuvan komedian. Roskasakkia tehtiin vuosina 2001-2007. Vuonna 2014 Netflix alkoi tuottaa sarjaa ilman Clattenburgia. J.P. Pulkkisen kanssa on keskustelemassa käsikirjoittaja ja dramaturgi Esko Salervo.

 • Silta (Bro/Broen, 2011-) toi televisiosarjojen Pantheoniin ainakin yhden kuolemattoman hahmon, malmöläisen rikospoliisin Saga Norénin. Sofia Helinin esittämä Saga on sosiaalisilta kyvyiltään olematon, ammattillisesti huipputaitava ja peräänantamaton. Draaman henkilöhahmona hän on upea hahmotus ulkopuolisuudesta. Ruotsalaisen Hans Rosenfeldtin ja käsikirjoittajatiimin luoma Silta on ollut suuri menestys muuallakin kuin tekomaissaan, mm. Britanniassa se saavutti miljoonayleisön. Television tiiliskivissä vieraana on käsikirjoittaja ja dramaturgi Tove Idström. Toimittajana on J.P. Pulkkinen

 • Isänmaan puolesta (Homeland) on vuonna 2011 alkanut amerikkalaissarja. Siinä vastakkain ovat tiedustelupalvelu ja terroristit, mutta samalla se on eräänlainen rakkaustarina terrorisminvastaisen sodan vainoharhan aikakaudelta. Sarjaa on tehty jo viisi kautta, mutta tiiliskivien keskustelussa puhutaan kahdesta ensimmäisestä, joiden ytimessä on CIA-agentti Carrie Mathisonin (Claire Danes) ja sotavankeudesta palanneen sotilaan Nicholas Brodyn (Damian Lewis) monipolvinen ja kierteinen suhde, paranoidi rakkaustarina niin kuin sanoi vieraana ollut kirjailija ja käsikirjoittaja Katja Kallio. Toimittajana J.P. Pulkkinen

 • Brideshead Revisited eli Mennyt maailma, alaotsikoltaan Kapteeni Charles Ryderin hengelliset ja maalliset muistelmat, on Evelyn Waughin kenties tunnetuin teos. Se ilmestyi vuonna 1945, jolloin vuosina 1903-1966 elänyt Waugh oli jo brittikirjallisuuden merkkihahmo.

  Tv-sarja Mennyt maailma valmistui vuonna 1981, sen käsikirjoitus on kulkenut John Mortimerin nimissä. Mortimer kirjoitti kuitenkin omaelämäkerrassaan, ettei hänen tekstiään käytetty ja ansio langennee lähinnä sarjan primus motorille, tuottaja Derek Grangerille. Näyttelijöistä keskeiset roolit tekevät Jeremy Irons Charles Ryderina, Anthony Andrews Sebastianina ja Diana Quick Juliana. Claire Bloom, John Gielgud ja Laurence Olivier esittävät vanhempaa sukupolvea.

  Haastateltavana elokuvaohjaaja Pia Andell. Toimittajana J.P. Pulkkinen

 • TV-sarja Treme kertoo, mitä tapahtui populaarimusiikin kehtona pidetyssä New Orleansissa vuoden 2005 Katrina-myrskyn jälkeen. Keskeisessä roolissa ovat New Orleansin perinnön ja luovuuden ydintä kannattelevat ja eteenpäin vievät muusikot. J.P. Pulkkisen vieraina ovat muusikko Ufo Mustonen ja Radio Suomen bluesministeri Esa Kuloniemi.

 • Solsidan on komediasarja hyvinvointiyhteiskunnasta, jossa vallitsee konsensus. Ruotsalainen kansankoti ei määritelmällisesti ole luokkayhteiskunta, mutta kun Saltsjöbadenin kerma määrittelee hyvää elämää, selviää ettei siihen monilla ole pääsyä. Anna ja Alex, Fredde ja Mickan osaavat tehdä pienistä ongelmista suuria, ja jos ongelmia ei synny, paikalle marssitetaan Ove Sundberg. J.P. Pulkkisen vieraana on kirjailija Miika Nousiainen.

Inga kommande avsnitt

Klipp

Lyssna också