Maailmanpolitiikan arkipäivää

lö 6.2.2016

 • 24 min
 • tillsvidare

Ruotsi teki syksyllä täyskäännöksen maahanmuuttopolitiikassan ja sulki rajansa. Vanhan avointen ovien politiikan kannattajat järkyttyivät, mutta osa ruotsalaisista vaatii vieläkin tiukempaa linjaa. Mikä Ruotsissa ja ruotsalaisten asenteissa on muuttunut? Toimittaja Paula Tapiola. Kuva: Paula Tapiola/ YLE

Sändningar

 • lö 6.2.2016 12.10 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Venäjän ja lännen nykyistä vastakkainasettelua on nimitetty uudeksi kylmäksi sodaksi. Globaalista vaikutusvallasta kamppaillaan kovin keinoin Syyriassa. Sota Itä-Ukrainassa jatkuu. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma kysyy onko uudesta kylmästä sodasta puhuminen liioittelua. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva:
  Arshad Arbab / EPA

 • Suurin osa länsimaista viedyistä käytetyistä vaatteista myydään edelleen Afrikassa. Kierrätysvaatteet ovat kuitenkin olleet tuohoamassa kehitysmaiden omaan tekstiiliuotantoa. Tietoisuus kestävästä vaatteiden kulutuksesta ja materiaalien valmistuksesta saattavat kuitenkin muuttaa globaaleja vaatevirtoja. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy Keniassa ja Filippiineillä. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Liselott Lindström / Yle

 • Monet argentiinalaiset etsivät sotilasdiktatuurin jäljiltä kadonneita lapsiaan tai lapsenlapsiaan, jotkut taas vanhempiaan ja isovanhempiaan. Laura ja Amanda Hietala etsivät kuutta, 1970-luvulla kadonnutta lähiomaistaan. Naisten isoäiti oli Suomen kansalainen Hanna Hietala. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman on toimittanut Jaana Kanninen. Kuva: Pekka Tynell

 • Huumeisiin suhtautuminen on suuressa muutoksessa niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa. Esimerkiksi Uruguayssa on laillistettu koko kannabiksen käyttöketju. Toisaalta Yhdysvalloissa kärsitään ennennäkemättömästä, vahvoihin kipulääkkeisiin liittyvästä huumekriisistä. Maailmanpolitiikan arkipäivää pohtii suhtautumista huumeisiin sekä sitä, miten haittoja voitaisiin parhaiten vähentää. Juontaja on Sari Taussi .

 • Venäjä äänestää sunnuntaina presidentistä, ja Vladimir Putinin voittoa voi pitää varmana. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma pohtii, mitä näissä oloissa jää käteen muille ehdokkaille ja heidän kannattajilleen. Kuulemme myös juuri äänestysikään varttuneita nuoria venäläisiä, joiden koko elinajan maata on johtanut Vladimir Putin. Ohjelman ovat toimittaneet Iida Tikka ja Heikki Heiskanen.
  Kuva: Alexandr Zemlianichenko / EPA

 • Kiina rakentaa parhaillaan teitä, rautateitä ja satamia ympäri maailmaa. Mihin Kiinan massiivinen uusi silkkitiehanke pyrkii? Havitteleeko Kiina myös poliittista maailmanvaltaa, samaan aikaan kun Yhdysvallat kääntyy sisäänpäin? Ohjelman juontaa Sari Taussi.
  Kuva: Pete MacLaine / EPA

 • Euroopan unionin vastaisuus on vahvistumassa itäisessä Euroopassa. Ensimmäistä kertaa unionin puheenjohtajamaana olevassa Bulgariassa unionin kannatus on vankkaa. Osa bulgarialaisista on huolissaan maan tulevaisuudesta, kun koulutettua työvoimaa muuttaa sankoin joukoin ulkomaille. Maailmanpolitikan arkipäivää-ohjelma kävi Sofiassa
  Ohjelman toimittaa Erja Tuomaala.

  Kuva: Erja Tuomaala

 • Turvapaikanhakijoiden virta Suomeen on pienentynyt murto-osaan toissavuotisesta. Tulijoita kuitenkin riittää tulevaisuudessakin, siitä huolimatta että etenkin Pohjoismaiden turvapaikkalinja on kiristynyt. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelma käy Irakissa. Ohjelman juontaa Sari Taussi. Kuva: Ghadi Boustani / Yle

 • Suomessa valmistellaan parhaillaan Saamelaiskäräjien aloitteesta totuus- ja sovintokomissiota. Tavoitteena on sovintotyön käynnistyminen saamelaisten ja Suomen valtion välillä. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa avataan monille suomalaisille tuntematonta saamelaisten historiaa sekä pohditaan, miten alkuperäiskansan ja valtion välejä voi parantaa. Ohjelman toimittaa Sari Taussi.

  Kuva: Kukka Ranta

 • Etelä-Koreassa alkaneita talviolympialaisia sävyttää politiikka, koska kisoihin osallistuu myös Pohjois-Korea. Venäjä taas pitää sulkemistaan kisoista lännen salaliittona. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman aiheena on urheilun ja politiikan vaikea liitto. Juontajana Sari Taussi.

 • Suomalaisten lautasille on tulossa uusi eksoottinen ruoka: hyönteiset. Markkina on voimakkaassa kasvussa koko Euroopassa. Maailmanpolitiikan arkipäivää käy Filippiineillä, missä hyönteisten syönti on perinne. Lisäksi kysytään voivatko hyönteiset nousta merkittäväksi proteiinin lähteeksi Suomessakin. Ohjelman juontaa Sari Taussi:

  Kuva: Pasi Takkunen / Yle

 • Pieniä askelia Lähi-idän rauhan puolesta otetaan Jerusalemissa koulussa, jossa käy sekä palestiinalaisia että israelilaisia lapsia. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa pohditaan lisäksi mitä seurauksia on Yhdysvaltojen ja Israelin suhteen lähentymisellä. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Atef Safadi / EPA

Klipp

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Lyssna också