Politiikkaradio

on 6.1.2016

 • 30 min
 • tillsvidare

Naisten ajatukset politiikasta ovat liikkeessä. Ilmiö näkyy puolueiden kannatusmittauksissa, joissa naiset heiluttavat puolueiden kannatusta. SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen ja Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen eivät ihmettele ilmiötä. Juvosen mukaan naiset reagoivat voimakkaammin Sipilän hallituksen koviin päätöksiin. Mitä naiset ajattelevat politiikasta? Politiikkaradiossa vieraana ovat SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen ja Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen. Toimittajana on Tapio Pajunen. Uusinta. Ensiesitys 11.11.2015.

Sändningar

 • on 6.1.2016 12.30 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Miksi verotulojen turvaaminen on Suomelle mitä suurin ongelma? Miten valtioiden keskinäinen verokilpailu ja kansainvälisten megakonsernien houkuttelu veroporkkanoin saadaan kuriin?

  Entä miksi veropolitiikassa sorrutaan toistuvasti virheisiin, eikä virheitä korjata, vaikka tutkimustieto näyttäisi aivan muuta? Eivätkö poliittiset päättäjät ymmärrä veropolitiikan lainalaisuuksia?

  Politiikkaradio Extrassa on vieraana Verohallinnon väistyvä pääjohtaja Pekka Ruuhonen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä ovat politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Eduskuntapuolueet tilaavat riippumattomalta tutkimuslaitokselta puoluebarometrin kahdesti vuodessa. Barometrin tulokset eivät ole julkisia, mutta niistä saattaa tihkua tietoa mediaan. Politiikkaradiossa avataan nyt syksyn 2017 puoluebarometrin asetelmia.

  Miltä näyttää isoa kuva? Ja täsmällisemmin Keskustan, Kokoomuksen, Vihreiden, Perussuomalaisten ja Sinisten osalta?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat politiikantutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta, politiikantoimittaja Lauri Nurmi Lännen Mediasta sekä tutkimusjohtaja Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

 • Maanantaina EU:n yhteisen puolustuspolitiikan juna nytkähti eteenpäin. Rakenteellinen yhteistyö (PRY) mahdollistaa halukkaille jäsenmaille puolustuspolitiittista yhteistyötä useilla lohkoilla.

  Suomi tukee vahvasti hanketta. Taustalla on toki jo vain historialliset syyt. Mutta liittyykö puolustuspolitiikan syvenemiseen ongelma, joka voisi johtaa jonain päivänä tilanteeseen, jossa Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus olisi kysymysmerkki? Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyenin mukaan rakenteellinen yhteistyö on ensimmäinen askel kohti yhteistä armeijaa.

  Entä Naton ja EU:n puolustuspolitiikan syveneminen - millainen roolitus ja suhde?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja vihreiden presidentinvaaliehdokas Pekka Haavisto.

 • SDP ja Vasemmistoliitto kritisoivat voimakkaasti hallituksen tulonjakopolitiikkaa. Opposition vasemmistoryhmien mukaan hallituksen linja on epäreilu. Vasemmistoliitto rokottaisi eniten suurituloisimpia suomalaisia. Myös SDP ottaisi enemmän isotuloisilta ja antaisi lisää pienituloisille. RKP sen sijaan antaisi kaikille lisää, mutta suhteessa himpun verran enemmän pienituloisille.

  SDP, Vasemmistoliitto ja RKP kaikki yhdessä kritisoivat hallitusta myös budjetin alijäämän kasvattamisesta, vaikka taloudessa pyyhkii hyvin. Oppositioryhmien mukaan budjettivaje johtuu heikosti perustelluista veronkevennyksistä, joista aiheutuu valtion kassaan pysyvä vaje ja jota seuraava hallitus joutuu paikkaamaan.

  Vaihtoehtobudjeteista keskustelemassa ovat SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Minkälainen on vihreä, perussuomalainen tai kristillisdemokraattinen budjettivaihtoehto hallituksen politiikalle?

  Vihreiden vaihtoehtobudjetissa rakennetaan köyhyyspakettia ja rokotetaan yritystukia. Kristillisdemokraateilla huomio kiinnittyy lapsiperheiden ja eläkeläisten tuloihin. Perussuomalaiset kaavailevat suursäätiöiden verottamista ja kehitysyhteistyörahojen leikkaamista.

  Vaihtoehtobudjeteista keskustelemassa ovat Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sekä Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) runsas viikko sitten esiinnostamasta sotaharjoituksesta on käyty reipasta poliittista vääntöä. Mikä on analyysi?

  Sooloiliko puolustusministeri? Pitäisikö kyseisen kaltainen harjoitus kuitenkin järjestää, ja jos, miksi?
  Ja jos ei, miksi ei?

  Ulkoasiainvaliokunta teki vuosittaisen matkansa Yhdysvaltoihin viime viikolla. Washingtonissa valiokunta tapasi Yhdysvaltojen hallinnon, Maailmanpankin, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja ajatushautomoiden edustajia. New Yorkissa valiokunta vieraili YK:n päämajassa. Mikä on matkan saldo?

  Tämän maanantain EU:n ulkoministerikokouksessa unionin yhteinen puolustuspolitiikka syvenee.
  Kuinka ja millainen on näkymä?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) ja valiokunnan jäsen Erkki Tuomioja (sd.).

 • Kansallisvaltion kuolemaa on povattu lukuisia kertoja. Tällä kertaa kuitenkin nationalismi nostaa päätään. Ovatko tiedot kansallisvaltion kuolemasta vahvasti ennenaikaisia?

  Mistä siis on kysymys? Miten tähän on tultu? Millaisia seurauksia on nähtävissä?

  Politiikkaradio Extran Poliklinikalla ovat Sakari Sirkkasen studiovieraina politiikantutkijat Timo Miettinen, Antti Ronkainen ja Isak Vento Helsingin yliopistosta.

  Puhelimessa on tutkija Karin Creutz Helsingin yliopistosta.

  Poliklinikalla politiikan tutkijat puntaroivat ja arvioivat ajankohtaisia ja ajattomia politiikan ilmiöitä sekä keskusteluaiheita.

 • Iltalehden ja Aamulehden lähteiden mukaan Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen olisi matkannut Kesärannasta ulos auton matkatavaratilassa, eli niin sanotussa peräkontissa.

  Sinisten kansanedustaja Tiina Elovaara myöntää, että valtiosihteeri "vältti mediahuomiota" viimeiseen asti neuvotellessaan pääministeri Juha Sipilän kanssa perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisen alla.

  "Mitä tässä oikein on tapahtunut... jostain syystä valtiosihteeri katsoo tarpeelliseksi lähteä pääministerin virka-asunnolta pois takakontissa", ihmettelee tapausta SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

  Mistä on kyse?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Donald Trump ja Xi Jinping tapasivat Pekingissä. Kahden päivän tapaamisen pääsaldona julkistettiin maiden välinen 250 miljardin dollarin kauppasopimus.

  Kuinka merkittävästä diilistä on kysymys? Millainen on yleiskuva tapaamisen jälkeen - harmoninen vire välittyi, mutta kuinka todellista tämä on?

  Entä Pohjois-Korean tilanne? Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerssonin mukaan presidentit käyttivät merkittävästi aikaa tilanteesta keskustelemiseen. Mutta saatiinko aikaan muuta kuin kauniita tavoitteita?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat tutkija Henna-Riikka Pennanen Turun yliopistosta sekä neuvonantaja Jouko Rautava Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta.

 • Sote-uudistuksesta käydään kovaa poliittista- ja asiantuntijadebattia. Kysymys on siitä, romuttaako valinnanvapauden toteuttaminen uudistuksen alkuperäiset tavoitteet.

  Valtiontalouden tarkastusviraston raportin mukaan sote-uudistukselle asetettu 3 miljardin säästötavoite ei ole realistinen.

  Myös lääkäritaustaiset sote-asiantuntijat kritisoivat poikkeuksellisen kovasanaisesti uudistusta. Kritiikin mukaan "valinnanvapaus rikkoo integraatiotavoitteen mahdollisimman täydellisesti ja tuhoa täydennetään peruspalveluita koskevalla kapitaatiolla... potilaat joutuvat pahenevan pallottelun kohteeksi ja Suomen kansantalous kantaa suurimmat tappiot", kirjoitetaan aikakauskirja Duodecimissä.

  Uhkaako valinnanvapauden toteuttaminen uudistuksen hyviä tavoitteita? Onko sote poliittisen lehmänkaupan vanki?

  Vastaamassa on sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Valtiontalouden tarkastusviraston arvio hallituksen toimista on kriittinen: kohentunut talous on suhdanteiden, ei hallituksen ansiota. VTV:n mukaan hallituksen pitäisi harjoittaa kireämpää finanssipolitiikkaa, koska julkisen talouden alijäämä uhkaa kasvaa.

  Miksi alijäämä kasvaa, vaikka talouskasvu on vahvaa ja laaja-alaista? Entä miksi hallituksen sote-säästöt näyttävät epärealistisilta?

  Paratiisin paperit -tietovuodon mukaan Valtion kehitysrahasto Finnfund on sijoittanut kahdeksan miljoonaa euroa rahastoon, joka on rekisteröity Caymansaarille. Kyseinen saarivaltio on yksi maailman merkittävimmistä veroparatiiseista.

  Voiko valtion rahoittama kehitysyhteistyörahasto hyödyntää veroparatiiseja sijoitustoimissaan?

  Keskustelemassa ovat Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, SDP:n kansanedustaja Krista Kiuru ja keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Donald Trump ja Xi Jinping tapaavat ensi viikolla. Kaikenlaista on ehtynyt tapahtua maiden välillä viime vuosina. Millaisissa kuosissa kahden maailman suurvallan suhteet ovat nyt ja miltä näyttää tuleva?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Kiinaan perehtynyt, euroalueen ekonomisti Tuuli Koivu Nordeasta, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista sekä Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen johtaja Iikka Korhonen.

  Puhelimessa on Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto EJ Penttilä.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

Klipp

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Lyssna också