Mikä maksaa?

Onko työmarkkinoilla luvassa rähinää vai sopua?

 • 53 min
 • tillsvidare

Työmarkkinoilla alkaa viides yritys välttää hallituksen pakkolait, joita ajetaan kilpailukykymme parantamiseksi. Mitä onnistuminen nyt vaatii? Entä millainen työmarkkinamalli nyky-Suomessa olisi tarpeen? Asian äärellä työmarkkinakokemusta enemmän kuin lääkäri määrää: EK:n ex-johtaja Lasse Laatunen, SAK:n ex-puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja ex-valtakunnansovittelija Juhani Salonius.

Sändningar

 • to 28.1.2016 10.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Ensi tiedot kertovat, että joka toiselta työttömältä leikataan työttömyysturvaa, koska he eivät alkuvuodesta ole olleet oikealla tavalla aktiivisia. Toimiiko malli vai onko se pelkkä leikkuri? Aktiivimallin äärellä asiantuntija Jaana Korppi Uudenmaan te-toimistosta ja toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski Työttömien keskusjärjestöstä. Ohjelmassa kuullaan myös työministeri Jari Lindströmin haastattelu.

 • Heinäkuun alussa voimaan astuva liikennepalvelulaki mullistaa suomalaisen taksijärjestelmän. Mikä kaikki muuttuu ja mitä siitä seuraa? Vieraina Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen ja alan suurtekijän Kovanen-yhtiöiden toimitusjohtaja Topi Simola. Kuulemme myös Uberin maajohtajan Joel Järvisen näkemyksiä.

 • Feministinen taloustiede kyseenalaistaa perinteisen taloustieteen metodeja ja arvopohjaa.
  Taloustieteen pitäsi olla nykyistä monialaisempaa, jotta talouden kaikki osatekijät tulisivat näkyviksi.

  Esimerkiksi palkaton koti- tai hoivatyö ei näy missään talouden mittareissa, vaikka sillä on hyvin suuri merkitys kansantaloudelle. Näkymätön palkaton työ vääristää kuvaa julkisen sektorin kustannuksista. Vaikka palkaton työ olennainen osa yhteiskuntaa, se ei näy esimerkiksi bruttokansantuotteessa.
  Bruttokansantuote on ohjaa kuitenkin merkittävästi talouden kehitystä ja päätöksentekoa.

  Feministisen taloustieteijät kritisoivat myös sitä, että nykytalous tuottaa hoivavajetta. Julkisen talouden menot nähdään pelkästään ongelmallisina kustannuksina. Tämä ajattelu johtaa niin suuriin hoivapalvelujen leikkauksiin, että hoivan taso kärsii ja vajetta pitää paikata vapaaehtoistyöllä ja omaishoidolla. Kustannuksiksi pitäisi laskea myös inhimilliset kustannukset. koska nekin vaikuttavat kansantalouteen.

  .Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat tutkijatohtorit Anna Elomäki ja Hanna Ylöstalo.

 • Maailmalla uhotaan kauppasodasta. Miksi taloudellinen nationalismi nostaa päätään, vaikka vapaakaupan piti vaurastuttaa meidät kaikki? Uusien tullien määrääminen on aina helpompaa kuin niiden purkaminen. Mitä protektionismin historiasta on opittavaa? Vieraina kauppadiplomatian asiantuntija Tuomas Tapio ulkoministeriöstä ja tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta.

 • Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra valittiin hiljattain maailman johtavaksi julkisen sektorin kiertotaloustoimijaksi The Circulars Awards -kilpailussa Maailman talousfoorumin yhteydessä Davosissa, Sveitsissä. Mitä se kiertotalous on ja miten se tulee muuttamaan meidän kaikkien elämäämme? Mikä maksaa? –ohjelman vieraina projektijohtaja Kari Herlevi ja johtava asiantuntija Nani Pajunen Sitrasta.

 • Suomalaisista lapsista valtaosa saa viikko- ja kuukausirahaa keskimäärin 5 euroa viikossa. Miten opettaa lapsille rahankäyttöä tässä maksukorttien ja pikavippien maailmassa? Vieraana on varalllisuusvalmentaja Nina Nordlund.

 • Johtamisessa ei riitä hyvä yritys, on myös onnistuttava. Mutta silti valtaosa johtajista epäonnistuu, eikä se ole ongelma, väittää professori Alf Rehn uudessa kirjassaan. Professorin aivoituksista ottaa selvää Juho-Pekka Rantala.

 • Dystopiat eli kauhukuvitelmat tulevaisuuden yhteiskunnasta ovat tällä hetkellä hyvin suosittu aihe kirjallisuudessa ja elokuvissa. Myös länsimaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta esitetään ahkerasti kauhuskenaarioita.

  Millaisia uhkakuvia hyvinvoinnillamme on ja miten nykyajan markkinatalous pystyy uhkia ennakoimaan ja niihin varautumaan? Ovatko talouden dystopiat vain vilkasta mielikuvitusta vai ovatko ne vakavasti otettavia? Entä mitä voimme oppia historiasta? Auttaako menneen maailman imperiumien historia ymmärtämään omaa aikaamme?

  Vieraina ovat Jyväskylän yliopiston strategian ja taloushistorian professori Juha-Antti Lamberg ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta .
  Kuva: Unsplash

 • Millaista liiketoimintaa kirjankustantaminen Suomessa nykyään on. Onko se kylmää ja laskelmoivaa bisnestä vai kulttuuriarvojen ylläpitämistä – vai vähän molempia? Vieraina kaksi alan konkaria: toimitusjohtaja Anna Baijars Gummeruksesta ja toimitusjohtaja, kustantaja Touko Siltala Kustannusosakeyhtiö Siltalasta.

 • Tällä viikolla USA:sta alkanut pörssikurssien lasku on huolestuttanut osakesäästäjiä. Pitkän nousukauden jälkeen osakemarkkinoiden näkymät ovat jälleen sumeat.
  Jonkin verran pelkoa saattaa hälventää se, että hyvän tulosvuoden jälkeen sijoittajille on luvassa runsaita osinkoja.
  Kuinka piensijoittajan kannattaa toimia tässä tilanteessa? Miten osakemarkkinoiden tulevaa kehitystä pitäisi nyt analysoida? Onko nyt aika etsiä osakkeiden ja rahastojen rinnalle muita vaihtoehtoja?
  Juha Virtasen vieraina ovat Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen ja sijoitusbloggari Martin Paasi Nordnetistä.

 • Entäpä jos meillä olisi kansainvälisten jättiyritysten sijaan demokraattisia itsejohdettuja yrityksiä, joiden tuotannosta päättäisivät kuluttajat? Ja palkkaa maksettaisiin vain ja ainoastaan kunkin yksilön ahkeruuden ja yritteliäisyyden mukaan? Tällaisiin tavoitteisiin pyrkii osallisuustalous.

  Voiko talouden perusrakenteita muuttaa? Onko perinteiselle markkinataloudelle vaihtoehtoja?

  Vieraina ovat Antti Jauhiainen ja Joona-Hermanni Mäkinen Suomen Parecon -yhdistyksestä.
  Ohjelma on uusinta syyskuulta.

 • Finanssipolitiikamme on liian löysää, eikä hallitus pääse tavoitteisiinsa. Näin tiivistyy talouspolitiikan arviointineuvoston näkemys vuodesta 2017 ja harjoitetusta talouspolitiikasta. Vieraina ovat neuvoston puheenjohtaja, professori Roope Uusitalo ja neuvoston jäsen, professori Kaisa Kotakorpi. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Lyssna också