Radioateljee

Aika tavata kuolleita

 • 58 min
 • utgått

Monissa kulttuureissa hautajaisiin liittyy omaisen sielun lähettäminen tuonpuoleiseen, jonne se on saatettava monin rituaalein. Pelkona on, että muutoin se saattaa jäädä maan päälle kummittelemaan. Meksikon Tarahumara-intiaanien hautajaispuhe päättyykin sanoihin: "Mene rauhassa sielu. Älä koskaan palaa meitä häiritsemään". Kun Tzotzil-intiaani kuolee, arkkuun laitetaan kulho, jossa on keitetty kananpää ja maissitortilla. Kanan uskotaan voivan parhaiten johdattaa sielu taivaaseen ja tortillat ovat palkaksi mustalle koiralle, joka kuljettaa sielun joen yli. Sielun matkaeväänä on kipollinen vettä ja tortilloita. Arkkuun laitetaan myös kolme rahapussia, joista kaksi kätketään ruumiin alle siltä varalta, että jo taivaassa olevat sielut yrittävät siepata rahat.

Panamaan kuuluvilla San Blasin saarilla asuvan Cuna-intiaanin hautaan laitetaan vainajan tärkeimmät tavarat, rahaa, ruokaa ja kahvia, jotta taivaaseen saavuttuaan hän voi järjestää juhlat sukulaisille ja ystäville. Matkaan laitetaan lahjoja myös niille läheisille, jotka ovat kuolleet aiemmin. Hautajaisten lopuksi suvun vanhin sytyttää ruukussa olevan kookosöljyn viestiksi taivaaseen, että omainen on tulossa. Valoa tarvitaan, etteivät pimeässä vaanivat pahat henget eivät saa ryöstetyksi matkalla olevan sielua.

Ohjelman käsikirjoitus: Eija Pulkkinen; ohjaus Hanna Huhtamäki; tekninen toteutus: Pekka Lappi; kertojat: Joonas Nordman ja Eero Saarinen; äänimaisemamusiikki: Hanna Huhtamäki ja Tapani Rinne; tuottaja Harri Huhtamäki.

Sändningar

 • fr 15.1.2016 22.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Kun Uuno Kailas allekirjoittaa valittujen runojensa esipuheen 31-vuotiaana, hän on keuhkotaudin merkitsemä mies. Tuberkuloosin riuduttama runoilija on muunnellut ja muuntanut runojaan. Itseensä nähden hän on himokriitikko. Uuno Kailas kuului Tulenkantajien kirjalliseen sisäpiiriin, joka oli hänelle seurusteluryhmä vihassa ja rakkaudessa. Uuno Kailas oli 1920-luvulla aloittaneista kirjailijoista ainut, jolla on sotakokemuksia. Aunuksen retkeltä jäi sotamuistoksi syvät mielenarvet.
  Kailas on kärsimyksen, syyllisyyden ja hajoavan mielen kuvaaja. Runoissa on vahva tunnelataus.
  Uuno Kailas keskustelee runoissa kuoleman kanssa ja väläyttää rakkauden tuskan. Hän etsii rakkautta naisten ja miesten sylistä. Kailas kirjoitta kymmenessä vuodessa viisi kokoelmaa ja viimeisen kokoelman viimeisessä runossa hän kirjoittaa:
  Kaipaan orjuuden maasta sinne,
  missä kahleeni riisutaan

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Anna-Liisa Haavikko. Kertojat: Minna Haapkylä ja Antti Reini. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 • Kansallissosialistisen Saksan ministerin Hjalmar Schachtin tytär, asianajaja Cordula Schacht, puolusti vuonna 2016 tekijänoikeuskorvauksien maksamista Joseph Goebbelsin perikunnalle katkelmista, joita Goebbelsin päiväkirjoista oli lainattu.

  Tekijän oikeus on Cordula Schachtin fiktiivinen mielensisäinen puolustuspuhe hänen valmistautuessaan oikeudenkäyntiin. Samalla monologi on myöhästynyt kirje hänen isälleen, Hitlerin lakeijalle, joka ei koskaan palannut kotiin, ja kenties myös Goebbelsille, jolla oli tekijänoikeus ainakin omiin lapsiinsa.

  Cordula Schacht voitti jutun, ja tekijänoikeuskorvaukset maksettiin. Tekijän oikeus kertoo pohjimmiltaan siitä, mitä tapahtuu kun syyllisestä tehdään uhri, ja hyvän ja pahan välinen ero sumenee.

  Käsikirjoitus: Ville-Juhani Sutinen. Ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertoja: Minna Haapkylä. Äänimaisemamusiikki: Tapani Rinne ja Harri Huhtamäki. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 • -featuressa lähdetään liikkeelle havainnosta, että jokin maailmassa on muuttunut. Julkisissa tiloissa kaikilla on kädessään älypuhelin tai tabletti. Ohjelmassa pohditaan ihmisten ja medialaitteiden tahmaantumista toisiinsa ja sitä, onko se saumatonta. Tutuksi tulevat aistimellisuuden, kyberavaruuden ja proteesijumalan käsitteet tutkija Hannu Eerikäisen äänellä. Lukiolainen Aatos Mickelsson ja kirjailija Tuula-Liina Varis kertovat varsinaissuomalaisia haarautuvia tarinoita, rakentavat aistielämäkertojaan, joissa yhteinen, sosiaalinen ja henkilökohtainen muisti sekoittuvat eloisasti, dynaamisesti, liikkeessä. Samalla kuulijoille rakentuu aistien ymmärrys paikasta ja ympäristöstä. Ohjelma on osa Euroopan tutkimusneuvoston hanketta Sensory Transformations.

  Käsikirjoitus, ohjaus ja äänitykset: Helmi Järviluoma. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Kertojat: Minna Haapkylä, Timo Välisaari sekä Tuula-Liina Varis, Hannu Eerikäinen ja Aatos Mickelsson Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 • - perinteinen ohjelma

  Joulu on siitä ihmeellinen juhla, että kaikki keskittyy lapsuuteen. Jouluna lapset viihtyvät ja aikuiset yleensä palaavat omaan lapsuuteensa - muistellen ja tarinoiden. Aikuisilla on myös hyvin usein käsitys, että heidän omassa lapsuudessaan joulu oli "vielä joulu". Silloin oli enemmän lunta, kaupallisuus ei rehottanut niin räikeästi, joululaulutkin olivat parempia. Joulu on lapsuuden kulta-aikaa.
  Radioateljee on tehnyt tältä pohjalta ohjelman, jossa ei taatusti kuulla mitään mikä poikkeaisi "oikeasta joulusta". Klassikon ovat toteuttaneet Harri Huhtamäki, Pekka Lappi ja Tom Wentzel.

Lyssna också