Musiikkistudio

Ilmo Rannan merkkipäivä

 • 58 min
 • utgått

Pianotaiteilija Ilmo Ranta kertoo haastattelun alkumetreillä pitävänsä pyöreiden vuosien juhlittavia syntymäpäiviä rasittavina. Loppiaisena hän täyttää 60 vuotta, mikä antoi hienon tilaisuuden käydä läpi taiteilijan Yleisradiolle tekemiä satoja merkittäviä äänityksiä ja poimia niistä näytteitä.

Soolo- ja kamarimusiikkiuran ja pedagogin työn lisäksi Ilmo Rannan ominta aluetta on lied. Laulajataräidin pojalle liedien säestäminen oli tuttua jo kouluikäisenä, ja kotona saattoi äidin harjoittelua kuunnellessa tutustua sellaiseenkin liedpianismin peruskallioon kuin Pentti Koskimieheen. Ilmo Ranta on ollut suomalaisten huippulaulajien pianistina - usein kaikkein nuorimpana - aina 1970-luvun lopulta asti.

Musiikkistudiossa kuullaan esimerkkejä hänen työstään Tero Hannulan, Jorma Hynnisen, Petteri Salomaan, Topi Lehtipuun ja Lilli Paasikiven kanssa. Soolonumerona on Esa-Pekka Salosen Rannalle omistama Yta II pianolle, jonka kantaesitys oli ensikonsertissa vuonna 1985. Kamarimusiikissa Rannan rakkain kokoonpano on jo keskikouluaikana syntynyt Trio Tapiola yhdessä viulisti Jaakko Ilveksen ja sellisti Risto Poutasen kanssa; hovisäveltäjäksi vakiintui itseoikeutetusti silloinen koulukaveri säveltäjä Harri Wessman.

Merkkipäivänään 6.1. Ilmo Ranta on Lappeenrannan laulukilpailun tuomaristossa juhlimassa finaali-iltana myös kisan voittajia. Ennen vuonna 1989 alkanutta tuomaripestiään hän toimi kilpailun pianistina vuodesta 1981, jolloin naisten sarjan voitti Karita Mattila. Yle Radio 1:ssä Ilmo Rantaa voi seuraavaksi kuulla Musiikkistudion suorassa lähetyksessä yhdessä baritoni Jaakko Kortekankaan kanssa 21.1. klo 13-15.

Musiikkistudio onnittelee syntymäpäiväsankaria! Toimittaja Anu Jaantila.

Kuva: Sandra Saulo / Yle
Aleksandr Glazunov. Elegia sellolle ja pianolle op. 17 (Risto Poutanen, sello, ja Ilmo Ranta, piano). Harri Wessman: Preludi ja sicilienne viululle sellolle ja pianolle (Trio Tapiola: Jaakko Ilves, viulu, Risto Poutanen, sello, ja Ilmo Ranta, piano). Esa-Pekka Salonen: Yta II pianolle
(Ilmo Ranta, piano). Viisi suomalaista kansanlaulua, sov. Ralf Gothoni: Kullan ylistys, Hilu hilu, Soittajapaimen, Läksin minä kesäyönä, ja Tule, tule kultani (Jorma Hynninen, baritoni, ja Ilmo Ranta, piano). Yrjö Kilpinen, san. Christian Morgenstern: Geheime Verabredung (Salainen sopimus) (Tero Hannula, baritoni, ja Ilmo Ranta, piano). Johannes Brahms: Wie bist du, meine Königin kokoelmasta Lieder und Gesänge op. 32 (Petteri Salomaa, baritoni, ja Ilmo Ranta, piano). Selim Palmgren, san. K.A. Tavaststjerna: Långsamt som kvällskyn (Topi Lehtipuu, tenori, ja Ilmo Ranta, piano). Heino Kaski, sanat Kanteletar: Mitä itket pieni lintu (Lilli Paasikivi, mezzosopraano, ja Ilmo Ranta, piano).

Sändningar

 • to 7.1.2016 13.59 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Lotta Emanuelsson esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita.

 • Inari Tilli esittelee Musiikkistudiossa Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa suomalaisilta nykysäveltäjiltä. Viime aikoina Yleisradio on tallentanut mm. Mikko Heiniön, Sebastian Fagerlundin, Tapani Länsiön ja Matthew Whittallin musiikkia. Mukana Musiikkistudiossa myös Yle kulttuuri ja viihteen valitsema vuoden levy 2017.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset ja esiintyjät:

  Mikko Heiniö: Jag vill gå mellan rågen (Key Ensemble/Teemu Honkanen)

  Sebastian Fagerlund: Drifts (Radion sinfoniaorkesteri/Hannu Lintu)

  Tapani Länsiö: Neljä helmeä (Essi Luttinen, mezzosopraano, ja Ville Urponen, urut)

  Matthew Whittall: Northlands (Tommi Hyytinen, käyrätorvi, Ilari Angervo, alttoviulu, ja Radion sinfoniaorkesteri/Nils Schweckendiek)

 • Bologna Grassa - lihava Bologna. Radion sinfoniaorkesterin sellistin Miika Uuksulaisen suunnittelema Italia-henkinen kamarimusiikkikonsertti. Toimittajana Anu Jaantila.

  Hannu Vasara, barokkiviulu, Kaisa Kallinen, barokkiviulu, Miika Uuksulainen, barokkisello, Petteri Pitko, cembalo, ja Eero Palviainen, teorbi ja barokkikitara.

  Giuseppe Torelli: Triosonaatti F-duuri op. 1 nro 10
  I Grave II Allegro III Adagio IV Vivace ma non presto

  Giovanni Maria Bononcini: Triosonaatti A-duuri op. 6 nro 5 "Sonata Quinta dell' Ottavo Tuono un Tuono più alto"
  I Largo e affetuoso II Adagio III Allegro

  Giuseppe Jacchini: Sonaatti C-duuri op. 3 nro 10 (sello ja teorbi)
  I Grave. Presto e spiritoso II Adagio III Aria francese, Allegro IV Minuet

  Marco Uccellini: Sonate over Canzoni op. 5 - Sonaatti nro 5 c-molli (viulu ja cembalo)

  Giovanni Battista Vitali: Partite e Capricci op. 7
  Nro 5 Capriccio secondo - Nro 3 Ciaccona

  Maurizio Cazzati: Capricci a uno e due Violini e Basso continuo op. 50
  I Capriccio detto il Guastavilani II Balletto detto il Fiubba III Corrente Italiana detto la Paleotta IV Giga detta l'Azzolina

  Giovanni Battista Bassani: Triosonaatti a-molli op. 5 nro 1
  I Allegro II Adagio. Piano III Allegro IV Largo-Prestissimo

  Arcangelo Corelli: Triosonaatti D-duuri op. 4 nro 4
  I Preludio. Grave II Corrente. Allegro III Adagio IV Giga. Allegro

  .

 • Inari Tilli esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset ja esiintyjät:

  Johann Kuhnau: Tristis est anima mea (Radion kamarikuoro/Otto Kargl sekä Markku Luolajan-Mikkola, barokkisello, Markus Malmgren, urut)

  Juan Jurado: Seven words (Candomino/Esko Kallio sekä Inkeri Eirola, Kristiina Hirvonen, Susanna Syrjäläinen ja Anna Liukkonen, sello)

  Taneli Kuusisto: Triptychon (Pekka Ainali, urut)

  Erkki Tuppurainen (sov.): Pääsiäisajan messusävelmäsarja (Cetus Noster)

  J.S. Bach: Bleib bei uns, denn es will Abend werden (Tuuli Lindeberg, sopraano, Mika Suihkonen ja Maija Lampela, viola da gamba, Eero Palviainen, arkkiluuttu sekä Johannes Vesterinen, positiiviurut)

 • 22.3. tulee kuluneeksi sata vuotta säveltäjä Tauno Pylkkäsen syntymästä. Pylkkänen syntyi sisällissodan aikana punaiseen perheeseen ja jäi jo varhain orvoksi. Muutaman elokuvaroolinkin tehnyt näyttelijä Hilma Rantanen ja hänen puolisonsa, konttoripäällikkö Väinö Pylkkänen ottivat kuitenkin pienen punaorvon kasvattipojakseen. Orpopojasta tuli sittemmin sukupolvensa merkittävin oopperasäveltäjä ja Kansallisoopperan taiteellinen johtaja.

  Tauno Pylkkänen: Kaiku (Helena Juntunen, sopraano ja Ilmo Ranta, piano); jousikvartetto (Emma Vähälä ja Anna-Leena Haikola, viulu, Olli Kilpiö, alttoviulu ja Mikko Ivars, sello); Surutarten laulu; Ison ko’issa korkiassa; Vanha tupa; Pyyntö; Valitus; Iltaruskossa; Kehtolaulu (Tiina Penttinen, mezzosopraano ja Ilmo Ranta, piano); Kaivotiellä (Helena Juntunen, sopraano ja Ilmo Ranta, piano). - Lotta Emanuelsson esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita.
  Ohjelma on uusinta vuodelta 2011.

Lyssna också