Musiikkistudio

Ilmo Rannan merkkipäivä

 • 58 min
 • utgått

Pianotaiteilija Ilmo Ranta kertoo haastattelun alkumetreillä pitävänsä pyöreiden vuosien juhlittavia syntymäpäiviä rasittavina. Loppiaisena hän täyttää 60 vuotta, mikä antoi hienon tilaisuuden käydä läpi taiteilijan Yleisradiolle tekemiä satoja merkittäviä äänityksiä ja poimia niistä näytteitä.

Soolo- ja kamarimusiikkiuran ja pedagogin työn lisäksi Ilmo Rannan ominta aluetta on lied. Laulajataräidin pojalle liedien säestäminen oli tuttua jo kouluikäisenä, ja kotona saattoi äidin harjoittelua kuunnellessa tutustua sellaiseenkin liedpianismin peruskallioon kuin Pentti Koskimieheen. Ilmo Ranta on ollut suomalaisten huippulaulajien pianistina - usein kaikkein nuorimpana - aina 1970-luvun lopulta asti.

Musiikkistudiossa kuullaan esimerkkejä hänen työstään Tero Hannulan, Jorma Hynnisen, Petteri Salomaan, Topi Lehtipuun ja Lilli Paasikiven kanssa. Soolonumerona on Esa-Pekka Salosen Rannalle omistama Yta II pianolle, jonka kantaesitys oli ensikonsertissa vuonna 1985. Kamarimusiikissa Rannan rakkain kokoonpano on jo keskikouluaikana syntynyt Trio Tapiola yhdessä viulisti Jaakko Ilveksen ja sellisti Risto Poutasen kanssa; hovisäveltäjäksi vakiintui itseoikeutetusti silloinen koulukaveri säveltäjä Harri Wessman.

Merkkipäivänään 6.1. Ilmo Ranta on Lappeenrannan laulukilpailun tuomaristossa juhlimassa finaali-iltana myös kisan voittajia. Ennen vuonna 1989 alkanutta tuomaripestiään hän toimi kilpailun pianistina vuodesta 1981, jolloin naisten sarjan voitti Karita Mattila. Yle Radio 1:ssä Ilmo Rantaa voi seuraavaksi kuulla Musiikkistudion suorassa lähetyksessä yhdessä baritoni Jaakko Kortekankaan kanssa 21.1. klo 13-15.

Musiikkistudio onnittelee syntymäpäiväsankaria! Toimittaja Anu Jaantila.

Kuva: Sandra Saulo / Yle
Aleksandr Glazunov. Elegia sellolle ja pianolle op. 17 (Risto Poutanen, sello, ja Ilmo Ranta, piano). Harri Wessman: Preludi ja sicilienne viululle sellolle ja pianolle (Trio Tapiola: Jaakko Ilves, viulu, Risto Poutanen, sello, ja Ilmo Ranta, piano). Esa-Pekka Salonen: Yta II pianolle
(Ilmo Ranta, piano). Viisi suomalaista kansanlaulua, sov. Ralf Gothoni: Kullan ylistys, Hilu hilu, Soittajapaimen, Läksin minä kesäyönä, ja Tule, tule kultani (Jorma Hynninen, baritoni, ja Ilmo Ranta, piano). Yrjö Kilpinen, san. Christian Morgenstern: Geheime Verabredung (Salainen sopimus) (Tero Hannula, baritoni, ja Ilmo Ranta, piano). Johannes Brahms: Wie bist du, meine Königin kokoelmasta Lieder und Gesänge op. 32 (Petteri Salomaa, baritoni, ja Ilmo Ranta, piano). Selim Palmgren, san. K.A. Tavaststjerna: Långsamt som kvällskyn (Topi Lehtipuu, tenori, ja Ilmo Ranta, piano). Heino Kaski, sanat Kanteletar: Mitä itket pieni lintu (Lilli Paasikivi, mezzosopraano, ja Ilmo Ranta, piano).

Sändningar

 • to 7.1.2016 13.59 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Yleisradion musiikkituotantoa menneiltä vuosikymmeniltä. Lotta Emanuelssonin toimittama sarja vuodelta 2012, osa 1/5.

 • Kuuntelemme kansainvälisen Let the Peoples Sing -kuorokilpailun tämänkertaisten ja aiempien suomalaisten voittajakuorojen äänitteitä. Mukana ovat Tapiolan yhteiskoulun kuoro, Madetojan musiikkilukion kuoro, Candomino, Jubilate, Key Ensemble, Vaskivuoren lukion kamarikuoro ja Slavonic Tractor. Kilpailun joka toinen vuosi järjestettävä finaali pidettiin tänä syksynä Helsingissä Musiikkitalossa, ja suomalaiset veivät voitot kahdessa sarjassa: turkulainen Slavonic Tractor voitti avoimen kuorosarjan ja Vaskivuoren lukion kuoro lapsi- ja nuorisokuorosarjan.
  Kuvassa on koko kilpailun pääpalkinnon The Silver Rose Bowlin eli hopeisen ruusumaljan voittaneen virolaisen kamarikuoron Collegium Musicalen onnellinen johtaja Endrik Üksvärav. Toimittajana Anu Jaantila.
  Kuorojen laulut:
  Bengt Johansson, teksti 1. korinttil.kirje: Cum essem parvulus (Kun minä olin lapsi)
  Tapiolan yhteiskoulun kuoro, joht. Erkki Pohjola (1970)
  Pekka Kostiainen, san. Aleksis Kivi: Kaukametsä
  Madetojan musiikkilukion kuoro, solisti Saara Aalto, joht. Kari Kaarna (2005)
  Lauri Parviainen, san. Simo Korpela, sov. Jarmo Parviainen: Kun matkani muistoja mietiskelen
  Bengt Johansson: Rakkaani; madrigaali kuorolle
  Candomino, joht. Tauno Satomaa (1978)
  Claudia Monteverdi, san. Torquato Tasso: Ecco mormorar l'onde (Kuule, kuinka aallot kohisevat)
  Mikko Heiniö: Drei finnische Volkslieder: 1. osa 'Tir lil' sekakuorolle a cappella
  Einar Englund, san. Aurelius Clemens Prudentius: Hymnus sepulchralis (Hautahymni)
  Jubilate, joht. Astrid Riska (1990)
  Francis Poulenc, san. G. Apollinaire: 'Marie' sekakuorolle a cappella nro 6 kokoelmasta Sept chansons
  Sergei Rahmaninov: Vigilia op. 37 sekakuorolle a cappella, 11. osa "Minun sieluni ylistää Herraa"
  Key Ensemble, joht. Teemu Honkanen (2012)
  Anna-Mari Kähärä, san. Sirkka Selja, sov. Tuukka Haapaniemi: Kuka nukkuu tuutussasi
  Spirituaali, sov. Moses Hogan: Didn't My Lord Deliver Daniel
  Billy Joel, sov. Bob Chilcott: And So It Goes
  Vaskivuoren lukion kuoro, joht. Jonna Vehmanen (2016)
  Trad. bulgarial., sov. Ivan Tontshev ja A-M. Ihander: En laula rahatta
  Krassimir Kyurkchiyski, san. trad.: More, zazheni se Ghyouro (Gjuro menee naimisiin)
  Liisa Matveinen, teksti kansanruno, sov. Tellu Turkka ja Liisa Matveinen: Viinan kirot
  Slavonic Tractor (2016)

Lyssna också