Laulun paikka

Lappeenrannan laulukilpailun soivaa kisahistoriaa

 • 54 min
 • utgått

Monet kuulijat ovat kaivanneet Yle Radio 1:n tarjontaan laulumusiikkiin keskittyvää ohjelmaa. Nyt huutoon on vastattu, sillä maanantaisin klo 14 lähetettävä Laulun paikka päästää nimensä mukaisesti vokaalimusiikin laajan kirjon valloilleen.

Kauden aluksi kuunnellaan vuodesta 1969 järjestetyn Lappeenrannan laulukilpailun soivaa historiaa ja heti seuraavalla viikolla pääsevät ääneen vuoden 2016 kilpailussa menestyneet nuoret laulajat.

Kevään kuluessa ohjelmassa soivat mm. kuoromusiikin tuoreet äänitteet, kvartettilaulun ilo, musikaalihitit ja Shakespearen tekstiin sävelletty musiikki. Tarkastelussa ovat laulupedagogin työ, elämänura New Yorkin Metropolitanissa, Schubertin laulusarja Winterreise, Mozartin naiset, äänen fysiologia ja unohtumaton Georg Ots.

Ohjelman tekijäjoukkoon kuuluvat Lotta Emanuelsson, Katri Henriksson, Anu Jaantila, Vesa Kytöoja, Outi Paananen, Ainomaija Pennanen ja Inari Tilli.

Maanantaina 4.1.2016 klo 14.00 – 14.55
Lappeenrannan soivaa kisahistoriaa
Toimittajana Outi Paananen.

Sändningar

 • må 4.1.2016 14.00 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • "Se on ihana tunne, kun on hyvässä äänessä. Lied veti minua ihan ehdottomasti. Flyygelin mutkassa minulla oli mahdottoman hyvä olla. Ja vaikka yleisönä olisi ollut vain yksi kuulija, olisin laulanut täydestä sydämestä" sanoo Tii Niemelä.

  Maaliskuussa laulajatar Tii Niemelän 100-vuotissyntymäpäiville kerääntyi hänen kotiinsa, taiteilijakoti Lallukkaan iso joukko ystäviä ja sukulaisia. Vieraat saivat huomata, että vaikka kuulo ja näkö eivät olekaan enää primakunnossa, sanavalmius ja itseironia ovat entisensä.

  Tii Niemelän laulajantaival alkoi vuonna 1937, jolloin hän pääsi opiskelemaan Konservatorioon, nykyiseen Sibelius-Akatemiaan. Jatkosodan sytyttyä hän palveli ensin kolme kuukautta rintamalottana ja sitten viihdytysjoukoissa. Ensikonserttinsa Tii Niemelä lauloi loppuvuodesta 1944.

  Tii Niemelä oli ja halusi olla ennen kaikkea liedlaulaja. Ooppera ei häntä kiinnostanut. Yhdessä aviomiehensä Pentti Koskimiehen kanssa hän konsertoi erinomaisella menestyksellä kotimaan lisäksi 1940- ja -50-luvuilla myös mm. Yhdysvalloissa, Lontoon Wigmore Hallissa ja Ruotsissa. Leikekirjaa selatessa huomio kiinnittyy kautta linjan ylistäviin arvosteluihin. Silti kaikkein hurmaavimmat kiitoksen sanat on lähettänyt marraskuussa 1948 päivätyssä kirjeessä F.E. Sillanpää:

  "Lasse Leutosää toi minut kotiin ja
  koko ajan minä höpötin Teidän taiteenne
  ihanuutta siinä kulkuvärkissä, jossa istuin.
  Te toteutatte ihastuttavasti erään
  ruotsinkielisen ohjesäännön niissä asioissa.
  Se kuuluu: konst är konst - men inte
  konster.

  Harras kiitos, että sain jaloimmilla aisteillani todeta,
  kuinka Te ainoastaan teitte taidetta ettekä harrastaneet
  joutavaa pelehtimistä."

  Toimittajana Outi Paananen.

Inga kommande avsnitt

Klipp

Lyssna också