Dokumenterat

Djuren i strupen - Tanya Tagiq, musiker, strupsångare och kanadensisk inuit

 • 44 min
 • utgått

Tanya Tagaqs längtan hem till Nunavut blev världsmusik. Redaktör: Gungerd Wikholm.

Sändningar

 • fr 1.1.2016 17.10 • Yle Vega

Avsnitt

 • Redaktör: Petter Lindberg.

 • Dokumenterat handlar om Vårt ständiga bygge. Allting lever, ingenting är bestående. Huset blir aldrig färdigt. Brevet vi skriver är aldrig det samma. På scenen i Svenska teaterns pjäs Landet står ett hus. Där hittar vi också ett brev, som varit förseglat i 100 år. Samtidigt som brevet skrevs byggs tegelmagasinen i centrum av Helsingfors. Nu finns bara en liten vägg kvar och den får knappast stå kvar. Men Medborgartorget skjuder av liv och förändring är den gemensamma nämnaren för människan, livet och Finland. I programmet deltar Anders Borgström, Maria Lundström, Christoffer Mellgren och Tapani Ritamäki. Redaktör: Lotta Wigelius-Wulff.

 • Redaktören Marko Hietikko följer Nordiska Motståndsrörelsens resa från en liten grupp fanatiker till en central del av Nordens största nynazistiska organisation. Förutom myndigheter och motståndare hörs även nazisterna själva. Och 89-åringen som är Nordiska Motståndsrörelsens länk till Tredje riket, 30- och 40-talens Hitlertyskland.

 • Vad gör en mor och en dotter tillsammans när modern blir dödligt sjuk? Hur ser en dotter efter moderns död på vad mamma betyder för henne? Journalisten Christine Saarukka och författaren Maria Turtschaninoff går genom sitt mycket nära liv tillsammans. De lyssnar på bandupptagningar från Marias barndom, de talar om sina drömmar och sin tro. Och de kommer också in på sitt enda verkliga bråk då de nästan fysiskt rök ihop. Redaktör: Mi Wegelius. För ljudarbetet står Jyrki Häyrinen.

 • På en C-kassett kunde man banda sina favoritlåtar. Dessa blandband var antingen noga komponerade helheter eller slumpmässigt utformade tidsdokument. Men vad blev det av dessa ömtåliga kassetter och hur formade de en hel musikälskande generation? I programmet Livet är ett blandband berättar samhällsvetaren Karin Palmén, den kungliga hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson och kolumnisten Fredrik Virtanen om sina egna blandbandsminnen. Redaktör: Petter Lindberg.

 • Hon är en av våra absolut mest uppskattade översättare, Janina Orlov. Mångfaldigt prisbelönad och känd inte minst för sina översättningar av Sofi Oksanens romaner. Hur känns det att arbeta med något där man lyckas bäst då ingen märker ens jobb? Tomas Jansson har träffat Janina Orlov.

 • I sitt hemland motarbetades Hilma Granqvist, Finlands första kvinnliga doktor i sociologi, men internationellt kom hon att bli en uppburen Palestinaexpert och en föregångare inom den moderna antropologin. Än idag kan hennes livsverk beskådas i den palestinska staden Artas. Redaktör är Mi Wegelius.

 • Fyra år efter romanen, förvandlas Kaptenen och fröken Milja Matilda Wiik till kött och blod. Tomas Jansson följer arbetet allt från dramaturgen Michael Barans tidiga tankar i april 2015 till regissören Mikaela Hasáns sena repetitioner i augusti 2017. Hur förvandlas en roman till teater, och hur ser man på hur världen omkring har förändrats under samma tidsperiod? Då Hägring 38 gavs ut kändes en av nyckelscenerna där den judiska sprinterns klara seger förvandlas till en fjärde plats som något hårresande, men idag är Fake News och Falska sanningar plötsligt vardag. I programmet medverkar också författaren Kjell Westö.

 • Hösten 2011 gör finska tullen en husrannsakan hos en 27-årig man i Österbotten. De hittar flera tusen tomma fågelägg, döda djur i frysen och uppstoppade fåglar. Det här blir starten på vad man i Finland har kallat det största naturskyddsbrottet i finsk historia.
  Det hela börjar i Storbritannien i februari år 2009. Brittiska polisens riksomfattande projekt för att få fast så kallade ”egg dealers”, oftast män som är närmast besatta av att plocka, samla och katalogisera fågelägg, får upp ögonen för tre äggsamlare, varav en är en godsherre i Skottland. Därifrån leder spåren sedan vidare till övriga länder i Europa.
  Genom ett tips från Interpol London verkar ett av spåren också leda till Närpes.
  En rad mystiska företeelser uppdagas med kodade sms, förfalskade etiketter och enorma fågeläggsamlingar.

  Månadens dokumentär Äggmannen är en historia om samlarvurm och besatthet.

  Redaktör: Elin von Wright, ljud : Jyrki Häyrinen

 • Den döda materien är inte död - här en insikt hos huvudpersonen i det som skulle komma att bli Torgny Lindgrens sista roman. För något år sedan fick Mi Wegelius ett samtal med Torgny Lindgren om hans syn på konsten, livet och döden. Nu har det blivit till ett Dokumenterat. I programmet "Jag skäms men jag måste" berättar Lindgren bland annat om sina skamkänslor över att han "bara" skrivit istället för att följa tidigare jordbrukargenerationer i spåren. I detta rätt allvarliga samtal glimrar hans underfundiga humor hela vägen.

 • Samtidigt som det första skolåret utan skrivstil är till ända fylls spalterna av oroade frågor om vilka följderna kan tänkas bli om vi slutar skriva för hand. Vad innebär det för våra hjärnor, för gapet mellan generationerna, för vår identitet? Silja Sahlgren-Fodstad har träffat fyra personer som närmar sig frågan om handskriftens betydelse ur olika perspektiv.

 • Lars Eric "Lasche" Krogius (1889-1965) sista önskan var att hans livsverk, romanen Penthesilea, skulle föras till Söderströms förlag för postum publikation. Så skedde aldrig. Romanens två tjocka band är till bredden fyllda med erotik av det magstarka slaget. Viktor Granös radiodokumentär tecknar bilden av en udda aristokrat som tidigt avbröt en ingenjörskarriär för att på heltid hänge sig åt livsnjutning och romanförfattande. Släktingarna Baba Ekholm och Lasse Macdonald-Thomé berättar minnen av "farbror Lasche". Brev- och romanutdrag tolkas av Sixten Lundberg. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen

Klipp

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också