Ajantasa

Pariisin ilmastoneuvottelujen taustaa

 • 57 min
 • tillsvidare

Pariisissa tehtiin historiaa, kun lähes 200 maata hyväksyi ilmastonmuutoksen hillitsemistä tavoittelevan ilmastosopimuksen. Mitä poikkeavaa kahden viikon aikana tapahtui, kun sopu syntyi? Millaista säpinää taustalla käytiin? Vuosien ajan ilmastoneuvotteluja seurannut Ylen toimittaja Jaana Kanninen kertoo iltapäivän Ajantasassa neuvottelujen taustaa ja lopulta päätöksenteon huipennusta. Lähetyksen aihelistalla ovat myös sukkien valmistus, työttömyys ja rahapelit. Ajantasan toimittaa Aki Laine.

Sändningar

 • må 14.12.2015 14.03 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Öljyrikkaan mutta sekasortoisen Venezuelan tilanne on vuosi vuodelta kiristynyt. Toimittaja Antti Kuronen on parhaillaan maan pääkaupungissa Caracasissa ja tekee sieltä käsin selkoa Ajantasassa maan tämänhetkisestä tilanteesta. Lisäksi lähetyksessä raportoidaan mm. liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin keskusteluista kuljetusliittojen puheenjohtajien kanssa rautateiden henkilöliikenteessä toteutettavista uudistuksista. Ajantasan toimittaa Aki Laine.

 • Autoilevaa Eurooppaa puhuttaa dieselautojen tulevaisuus. Monenlaisia näkymiä on maalattu varsinkin sen jälkeen kun Saksan suurkaupunkeihin kaavailtu vanhempien dieselautojen ajokielto alkoi näyttää todennäköiseltä. Mikä on siis dieselautojen tulevaisuus ja mikä on tilanne Suomessa, siitä puhutaan aamupäivällä. Studioon saapuu alan asiantuntija, Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro. Piipahdamme myös runoaamisella ja teemme yhteenvetoa Valamon kesästä. Lähetyksen toimittaa Aki Laine.

 • Turun puukkoterrorismista epäiltyjen vangitseminen. Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa on tänään käyty vangitsemisoikeudenkäyntiä. Presidentin viesti. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui aamupäivällä eri puolilla maailmaa Suomea edustaville suurlähettiläille. Politiikan toimittaja Pekka Kinnunen kertoo, mikä oli presidentin viesti. Lähi-idän mahtivaltio ja taustavaikuttaja Iran. Haastattelussa Suomen Teheranin suurlähettiläs Harri Kämäräinen. Vammaisten kohtelu. Muun muassa vammaisasumisen muutoksen vuoksi kerätään parhaillaan kansalaisaloitetta, jotta vammaisia kohdeltaisiin nykyistä paremmin. Haastattelussa toiminnanjohtaja Petri Halonen vammaisasiaa ajavasta Lyhty ry:stä. Kukkakaalia on nyt aivan liikaa. Miksi? Mitä siitä voisi tehdä? ajantasassa keittiömestari Sami Garamin vinkit. Avovesiuinti kasvattaa suosiotaan. Mutta mikä siinä on erikoista - yksi jos toinenkin meistä on järvessä ja meressä uinut. Raportti Lohjanjärveltä. Haastattelussa avovesiuimari Päivi Pälvimäki.
  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Suhdanteet, nyt. OP:n talousennuste julki. Haastattelussa pääekonomisti Reijo Heiskanen. Nuorten vuorokausirytmi. Kun nuoren vuorokausirytmi on todella sekaisin, se voidaan yrittää korjata kuntoon turvatalossa. Haastattelussa SPR:n Vantaan turvatalon johtaja Pekka Väänänen. Turvapaikkapolitiikka. Voisiko terroristisia tekoja estää turvapaikkapolitiikkaa muuttamalla? Voisiko radikalisoitumista ehkäistä muin keinoin? Haastattelussa tutkija Karin Creutz Helsingin yliopistosta ja kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä. Verorobotiikka. Verottaja virittelee robottiohjelmia kaikkein mekaanisimpiin töihinsä.~Laatupäällikkö Tiina-Liisa Forsell Verohallinnosta kertoo lisää. Kolumnisti Jussi Viitala pitää vieraiden sivilisaatioiden olemassaoloa mahdollisena ja todennäköisenä, mutta epäilee kohtaammeko koskaan. Vangitseminen. Ajantasan lopuksi otamme yhteyden Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen, jossa on alkamassa Turun puukotuksesta epäillyn sekä neljän muun marokkolaisen miehen vangitsemisoikeudenkäynti. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Turun tapahtumat eivät hetkessä unohdu. Tänään on esille tullut teosta epäillyn nimi ja taustaa. Myös kouluissa ja päiväkodeissa on puhuttu Turun murheellisesta perjantai-iltapäivästä. Päivän puheenaihe on luonnollisesti esillä Ajantasassa. Lähetyksen muita teemoja ovat perhepäiväuudistus ja sairauspoissaolot. Myös edesmenneen Jerry Lewiksen elämää muistellaan yhdessä elokuva- ja musiikkikriitikko Arto Pajukallion kanssa. Lähetyksen toimittaa Aki Laine.

 • Tarkkaavaisuus liikenteessä tai oikeastaan sen puute tuntuu olevan jokapäiväinen puheenaihe. Erityisen paljon aihe puhuttaa näin koulujen alkamisen aikoihin. Keskustelua tarkkaavaisuudesta liikenteessä käydään Ajantasan Suorassa linjassa maanantaina 21.8. klo 10.03. Kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen. Ohjelman toimittaa Aki Laine.
  Voit ottaa osaa suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Keskustella voit myös Yle Radio Suomen lähetysikkunassa tai Twitterissä tunnisteella #ajantasa.
  Jo etukäteen voit kertoa kommenttisi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: ajantasa@yle.fi.
  Tervetuloa mukaan tekemään Suomen kuunnelluinta kontaktilähetystä!

 • Ajantasan erikoislähetyksessä haastateltavina vanhempi tutkija Otso Iho, poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka ja terrorismitutkija Leena Malkki. Toimittajana Kati Lahtinen

 • Terrorismia Espanjassa. Mitä tiedämme nyt? Barcelonassa oleva toimittaja Jyrki Palo päivittää tilanteen. Miksi me pelkäämme tekevämme virheen? Miten oppia sietämään omaa virheellisyyttä? Mitä hyötyä virheistä on? Haastattelussa psykologi Marjukka Laurola. Monen maan suurkaupungeissa - esimerkiksi Tukholmassa - on lähiöitä, joita karttavat jopa poliisit. Suomessa ei näin ole. Mitä täällä on tehty toisin? Vastaamassa poliisitarkastaja Pekka Heikkinen poliisihallituksesta, ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisista sekä kaupunkiympäristön toimialapäällikkö Tero Santaoja Helsingin kaupungilta. Ulkosuomalaishaastattelussa vuorossa Anneli Huttunen Australiasta. Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Terrorismia Barcelonassa. Mitä tiedämme nyt? Ulkomaantoimittaja Minna Pärssinen päivittää tilanteen. Junalippua ei saa junasta. Se pitäisi ostaa automaatista. Automaattia ei välttämättä ole tai se ei toimi. Nykytekniikasta olisi apua, mutta entäs jos ei ole pankkikorttia tai älypuhelinta? Sitä voi kysyä junassa olevalta konduktööriltä, mutta lippua häneltä ei voi ostaa. Entäpäs sitten uudistus vaikkapa työmatkalaisen sarjalipusta, joka ei oikeastaan ole junalippu ollenkaan, jos sen yhteyteen ei ole erikseen varannut paikkaa sellaiseenkin junaan, josta ei voi varata paikkaa? Haastattelussa VR:n lähiliikennejohtaja Teemu Sipilä ja HSL:n osastonjohtaja Mari Flink. Turvallisuusuhkiin varautuminen ja vapaaehtoinen maanpuolustus. Raportti maanpuolustustapahtumasta Helsingistä. Tavataan muun muassa Nuku rauhassa -tapahtuman hankekoordinaattori Kaisa-Maria Tölli. Politiikan syyskesä. Puolueiden kannatusmuutokset, hallituspuolueiden veronäkemykset ja tasavallan presidentin pikatahtiin tullut vierailukutsu Valkoiseen taloon ovat poliitikan toimittajien arvioitavina. Haastattelussa Marko Junkkari Helsingin Sanomista ja Pirjo Auvinen Ylestä. Yle vastaa: Radio uudistuu, mikä muuttuu? Vastaamassa radiopäällikkö Marja Keskitalo. Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Valtiotieteiden tohtori Risto Hauvosen kirja Taistelu Koivistosta - Mauno Koiviston presidenttikausi lähihistorian puntarissa julkistetaan torstaina. Kirja käsittelee kriittisestikin Mauno Koiviston nousua valtaan 1982 ja hänen kahtatoista vuottaan presidenttinä. Ajantasassa kirjaa ja Koiviston aikaa ovat ruotimassa kaksi Koiviston aikalaista, ministeri Kalevi Kivistö ja päätoimittaja Jyrki Vesikansa. Lähetyksessä myös uutta tietoa maahanmuuttajien työllistymisestä. Lisäksi esitellään uudehko ja vielä melko tuntematon urheilulaji swimrun. Ajantasan toimittaa Jari Mäkäräinen.

 • Musiikin ja radio-ohjelmien tekijä, edesmennyt Gösta Sundgvist on monelle entiselle nuorelle edelleen tärkeä henkilö. Hän kuoli 14 vuotta sitten, ilmeisesti sydänkohtaukseen. Kuolinpäivä on sama kuin Elvis Presleyllä, tosin eri vuonna. Julkisuutta vältelleestä miehestä on valmistunut nyt teos nimeltään Gösta Sundqvist - Leevi and the Leavingsin dynamo. Ajantasa käsittelee Sundqvistin elämää monelta kantilta. Lisäksi lähetyksessä puhutaan myös mm. digitalisoituvasta maaseudusta. Ajantasan toimittaa Jari Mäkäräinen.

 • Ravustus. Tämä rapuvuosi on hyvin poikkeuksellinen, sanoo rapubiologi Japo Jussila. Tulevaisuuden työpaikka. Miten teemme töitä tulevaisuudessa? Johtava asiantuntija Pirjo Nikkilä Sitrasta ja työhyvinvointijohtaja Kati Huoponen Ilmarisesta kertovat. Suomalaisten palkat. Tilastokeskus tietää, miten me tienaamme ja kertoo siitä tietoja. Mukana muun muassa naisten ja miesten palkkaerot ja uusin tieto suomalaisten keskimääräisistä ansioista. Vanhenemisen taito. Vanheneminen on viisautta ja vapautta, mutta myös luopumista. Haastattelussa psykologi, filosofian tohtori Marja Saarenheimo Vanhustyön keskusliitosta. Elvis. Elvis Presleyn kuolemasta kulunut 40 vuotta. Musiikkitoimittaja Pekka Laine kertoo Elviksestä ja hänen merkityksestään. Toimittaja Aki Laine.

Klipp

 • Ruisleivän paisto onnistuu sekä sähkö- että leivinuunissa, vaan miten välttää kivikova leipä. Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen opettaa, mistä tunnistaa kypsän leivän. Leipäkurssilla vieraili toimittaja Mira Stenström.

 • Ruisleipätaikinan alustaminen käy kuntoilusta. Samettisen pehmeä taikina on valmista, kun taikinasta kuuluu tietynlainen ääni. Näin opastaa ruisleivän tekoa opettavan Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen.

  Varpulan luomutilalle Sipooseen on saapunut naisjoukko opiskelemaan, miten kansallisruokaamme valmistetaan. Osaa heistä arveluttaa ennakkoon ruisleivän työläys. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ruisleipä valittiin taannoin Suomen kansallisruoaksi. Leiväntekoa opetetaan edelleen erilaisilla kursseilla, vaikka kaupasta ei hapanleipävalikoimaa puutu.

  Toimittaja Mira Stenström tutustuu minisarjassa ruisleivän tekoon Varpulan luomutilalla Sipoossa. Aluksi perehdytään taikinajuureen, jonka kanssa monelta aloittelijalta on usko loppua kesken. " Turhaan", opastaa tilan emäntä Riitta Rantanen.

 • Venäjän lähetystöt olivat kesäkuun alussa useissa maissa valokeilassa. Amnesty International järjesti mielenilmauksia Venäjän lähetystöjen edessä. Amnesty vaatii Venäjää tutkimaan homoiksi oletettujen miesten vainot ja sieppaukset Tshetsheniassa heti. Helsingissä Venäjän suurlähetystölle kokoontui muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomessa lähes 15 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen vainottujen puolesta. Ohjelmassa haastatellaan asiantuntija Anu Tuukkasta Amnestyn Suomen osastosta sekä Tiina Tikkasta ja Heli Niemistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan."

  Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe kuultiin suorana lähetyksenä Radio Suomessa 13.5.2017

 • Internettietosanakirja Wikipediassa podcast on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Kansanomaisempi määritelmä podcastille on jokamiehen radioshow.

  Korvissa podcast on paljon enemmän: se on tiukkaa argumentointia, pitkiä monologeja, pohdittua kerrontaa. Se on politiikkaa, kirjallisuutta, viihdettä, äänien taidetta.

  Podcastien hitti on yli 100 miljoonan latauksen sarja ”Serial”, joka selvittää 15 vuotta vanhaa teinitytön surmaa.

  Podcast ei ole teknisesti uusi asia, mutta viime vuosina, erityisesti älypuhelimien myötä, kuuntelijat ovat löytäneet sen osaksi vapaa-aikaansa. Podcast on muuttanut radiokerrontaa ja se on muuttanut kuuntelijan roolia.

  Ajantasassa vieraana Pietari Kylmälä, toimittajana Kati Lahtinen.

 • Minkälaista on jalkapallon juniorivalmentajan työ? Helsingin Uuden yhteiskoulun naapuritontilla on paikallisen jalkapalloseuran PK-35:n tekonurmikenttä Aava-areena. Seuran nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila ja junioripäällikkö Akan Okomoh ovat uutisluokkalaisten haastateltavina. Heidän mukaansa jalkapallon voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, vielä keski-ikäisenäkin.

  Lisäksi haastateltavina ovat koulun oppilaat Sonja Böök ja Kimmo Kuittinen, jotka harrastavat jalkapalloa. Noora Rämö ja Zubeyda Hussein haastattelevat.

 • Mahtaako noin pyöreä lapsi liikkua tarpeeksi, sanoo terveydenhoitaja. Ja vanhempi tietää, että kyllä se liikkuu ja vieressä istuva lapsi kuulee kaiken ja murehtii mittojaan jo kotimatkalla.

  Ylen Vaakakapina on julistanut huhtikuussa lapsille kasvurauhan: jokainen lapsi on ihana sellaisenaan, lapsen paino on aikuisten asia.

  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, tuleeko lapsen painosta puhua lapsen kuullen, sillä jokainen lapsi ja jokainen perhe on yksilö. Mutta painon sijaan voisi puhua terveydestä, hyvinvoinnista, kehon tuomasta ilosta.

  Kun lapselle annetaan kasvurauha, vanhemman tulee ottaa entistä vahvemmin vastuu tilanteesta.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • -Tähän on syynä historiallinen kehitys. Yhteiskunnassamme asiat menivät parempaan suuntaan aina 1990- luvulle asti, jolloin kehitys taittui eikä parempaa ole ollut odotettavissa. Tyytymättömyys alkaa purkautua räväkämmin. Tämä on surullinen kehitys edistyksellisen demokratian kannalta, sanoo valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

  Vapaan maan vapaissa vaaleissa ehdolla olevien ehdokkaiden vaalijulisteita revitään ja rikotaan, ehdokkaat saavat uhkailusoittoja, heitä uhkaillaan vaalityössä kentällä niin, etteivät he uskalla kampanjoida yksin. Uhkailu on tullut siihen pisteeseen, että kahdeksan puolueen puoluesihteerit julkaisivat eilen sosiaalisessa mediassa vetoomuksen vaalirauhan puolesta. Mitä tämä tekee demokratialle? Toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Helsingin yliopiston Suomen historian professori Juha Siltala on julkaissut kirjan keskiluokan muuttumisesta.
  Siltalan mukaan nyt eletään "laskevien odotusten yhteiskunnassa", keskiluokan mieltä hallitsee menetyksen pelko enemmän kuin toivo paremmasta. Työelämän muututtua epävarmaksi keskiluokka rauhoittaa itseään asioilla joita se voi hallita, kuten puutarhanhoidolla tai joogaamalla, Siltala kuvaa.

  Siltalan mukaan on myös virheellistä ajatella, että nuoret olisivat joustavampia kuin vanhemmat, että he tulisivat toimeen ilman turvatekijöitä.

  Toimittajana Jakke Holvas

Lyssna också