Politiikkaradio

fr 4.12.2015

 • 29 min
 • tillsvidare

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) löysät puheet hallintarekisteristä eduskunnan edessä ovat nostattaneet kuuman keskustelun politiikasta ja totuudesta. Keskustelussa politiikka, totuus ja valhe kiertävät toisiaan pirullisessa karusellissa.

Perustotuus on, että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Vaihtoehtoinen totuus on, että politiikka on omien etujen, oman mielipiteen ajamista? Joskus totuus ymmärretään jopa politiikan vastakohdaksi.

Jos totuutta ei löydy politiikasta, niin löytyykö politiikasta valheita? Onko muunneltu totuus valhetta? Onko totuuden käyttäminen säästeliäästi valehtelua?

Puhemies Fagerholm linjasi aikoinaan, että eduskunnassa ketään ei saa syyttää valehtelijaksi. Nykyisin kansanedustajat kiertävätkin valhetta kuin kissa kuumaa puuroa. Valhe on tabu eduskunnassa.

Pitäisikö Fagerholmin sääntöä muuttaa? Jos huomataan, että edustaja valehtelee, niin saisi sanoa, että olikohan tämä valhe? Vai pitäisikö kansanedustajille asentaa "oliko tämä totta" -nappi äänestysnappien rinnalle?

Mikä on päivän politiikan sana?

Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

Sändningar

 • fr 4.12.2015 12.30 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Eduskunnassa oli eriarvoistumisvälikysymys viime viikon torstaina. Perjantaina eduskunnassa debatoitiin pitkään, ja debatti jatkuu vielä tänäänkin, niin kutsutusta työttömien aktiivimallista.

  Hyvinvointivaltio. tuloerot, köyhyys ja työllistämistoimenpiteet. Politiikkaradion jatkoilla vielä sotesta ja eriarvoistumisesta sekä kuntien kohtalosta maakuntauudistuksessa.

  Sakari Sirkkasen studiovieraina kansanedustajat, puheenjohtaja Li Andersson (vas.) ja Juhana Vartiainen (kok.).

 • 100 vuotta kulunut - toiset 100 edessä. Millaisia suuntaviivoja ja haasteita?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat johtaja Elina Seppälä Stora Ensosta, VATT:in ylijiohtaja Anni Huhtala, Sitran yliasiamies Mikko Kosonen sekä taloushistorioitsija, emeritusprofesssori Sakari Heikkinen.

 • Minkälaista polttoainetta itsenäisyys on politiikassa? Miten itsenäisyyden käsitettä käytetään esimerkiksi edessä olevissa presidentinvaaleissa? Tai miten itsenäisyyden symboleja, kuten Suomen leijonavaakunaa, käytetään politiikassa ja laajemmin?

  Entä toiko Suomi 100 -vuosi itsenäisyyden juhlintaan uusia sävyjä? Itsenäisyyden juhlinta on Suomessa perinteisesti hyvin harrasta, jopa pyhää ja sotamuistoja täynnä.

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Soten tämänkertainen lakiesitys on lausuntokierroksella. Lausunnot ovat jälleen kerran mollivoittoisia ja nimenomaan valinnanvapauden suhteen. Lausuntokierros päättyy joulukuun puolessa välissä.

  Sote-asioiden kanssa pitkään tekemisissä ollut kirurgi, terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki tuomitsee lakiesityksen valinnanvapausmallin. Hän tarjoaa ratkaisuehdotuksen: mallin kapitaatioperiaatetta pitäisi muuttaa. Kuinka?

  Politiikkaradion jatkoilla framille nousee Meri-Lapin keskussairaalaulkoistus sekä soten kustannussäästötavoite - voisiko tavoitellun kolmen miljardin säästötavoitteen kuitenkin saavuttaa?

  Sakari Sirkkanen on toimittajana.

 • Suomessa valta kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta. Saadaanko edustuksellisen järjestelmän kautta riittävä mandaatti käyttää valtaa, kun äänestysprosentti eduskuntavaaleissa on noin 70, kuntavaaleissa alle 60 ja eurovaaleissa alle 40 prosenttia?

  Kuuluuko kaikkien kansankerrosten ääni satavuotiaan Suomen eduskunnassa? Keiden ääni kaikuu voimakkaimmin?

  Vieraina ovat eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) ja edellisen eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Onko euro ollut hyvä vai huono asia Suomelle? Entä miltä näyttää tuleva?

  EU-komissiolta saadaan tällä viikolla jälleen uusia EMU-rahaliittolinjauksia. Millainen on toimiva rahaliitto? Onko EMU toimiva rahaliitto?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä sekä valtiovarainministeriön entinen rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Peter Nyberg.

  Puhelimessa on EK:n Brysselin toimiston johtaja Taneli Lahti.

 • Oliko Suomen itsenäistyminen "ensimmäisen maailmansodan vahingonlaukaus", kuten historioitsija Markku Kuisma on todennut. Olisiko itsenäistä Suomea ilman Sarajevon laukauksia, jotka sytyttivät ensimmäisen maailmansodan? Mikä oli suomalaisten poliitikkojen rooli maamme itsenäistymisessä?

  Entä elääkö satavuotias Suomi jälleen demokratian, parlamentarismin ja poliittisen järjestelmän kriisiaikaa?

  Politiikkaradio Extrassa keskustelemassa ovat Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja Turun yliopiston poliittisen historian yliopistonlehtori Johanna Rainio-Niemi, sekä kulttuurihistorian professori Marja Jalava Turun yliopistosta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä ovat politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Vienti vetää, talous kasvaa. Työttömyys ei kuitenkaan sula tavoitteiden mukaisesti. Mitä tehdä?

  Ajattelutavan muutos: tarvitaanko lisää Slush-spitittiä - kovempaa riskinottoa ja odottamattomia siirtoja?

  Työn tuottavuus: onko syytä sopeuttaa talouspoliittinen ajattelu nousevan ja laskevan työn tuottavuuden maailmaan?

  2020-luvun iso haaste: väestön vanheneminen ja osaavan työvoiman puute.

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat pääekonomistit Heidi Schauman Aktiasta, Ilkka Kaukoranta SAK:sta sekä Matti Paavonen Paltasta.

 • Kristillisdemokraattien Angela Merkel ja sosialidemokraattien Martin Schultz tapaavat tänään Bellevuen linnassa liittopresidentti Frank-Walter Steinmeyerin hostaamana.

  Syntyykö linnassa ratkaisu suuren koalition jatkolle vai joudutaanko uusiin vaaleihin? Jos joudutaan, voiko Angela Merkelin poliittinen ura olla ohi? Vai onko mahdollista, että Saksaan sittenkin syntyy vähemmistöhallitus? Tai että palattaisiin Jamaika-pöytään, ellei peräsi kokeiltaisi Kenia- tai Bahama-pöytää?

  Millaisia vaikutuksia Saksan hallituksella - millainen siitä sitten lopulta tuleekaan - on Saksan talouspolitiikkaan?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat tutkijat Kimmo Elo Helsingin yliopistosta sekä Tuomas Iso-Markku Ulkopoliittisesta instituutista.

  Politiikkaradion jatkoilla kairaudutaan syvemmälle Saksa-Ranska -akselin ja EU-politiikan asetelmiin sekä Suomen EMU-linjoihin.

 • Talous- ja rahaliiton kehittäminen on joulukuussa esillä euroryhmässä ja talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa. Suomen linja on kirjattu EU-ministerivaliokunnan E-kirjeessä, eli tuttavallisesti hallituksen EMU-katekismuksessa.

  Mitä hankkeita Suomen on syytä edistää, mitä ei voida missään nimessä hyväksyä ja minkä kanssa Suomi voi euroalueella ehkä elää?

  Miksi pankkiunionin loppuunsaattaminen on Suomelle ok, mutta yhteisvastuun laajentaminen rahaliitossa ei ole ok? Eikö pankkiunionissa ole kysymys yhteisvastuusta ja sen laajentamisesta?

  Liikkuuko näkemys valtioiden velkaongelmien hoidosta Suomen haluamaan suuntaan, vai surffaammeko yksin ja yhä kauemmaksi muista euromaista?

  Vieraana on alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo valtiovarainministeriöstä.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Miksi demokratia on alituisessa vaarassa typistyä harvainvallaksi tai jopa yksinvallaksi? Miksi keskitetty poliittinen järjestelmä helposti korvaa kansanvallan? Onko Trump arkkityyppinen esimerkki johtajasta, joka kansan edun nimissä pyrkii lisäämään omaa valtaansa?

  Entä onko äänestävä kansa lopulta demokratian pahin vihollinen? Miksi modernin demokratian peruskivet valettiin juuri vallankumouksissa - sekä Yhdysvalloissa että Ranskassa?

  Vieraana ovat Demokraattinen perintömme -kirjan tekijät Kai Alhanen ja Tuukka Perhoniemi.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Vienti näyttää nyt olevan fokuksessa. Etlalta ilmestyi viime viikolla tutkimus Suomen viennistä. Tänään maanantaina julkaistaan VATT:in kattava tutkimus viennistä ja siitä kuinka sitä pitäisi laskea.

  Kuinka vientiä siis pitäisi laskea? Tiedämmekö tosiasiassa kuinka paljon Suomesta viedään? Millainen on viennin tulevaisuus? Kuinka pärjätä kovassa kisassa? Millainen vaikutus talouspolitiikkaan?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat erikoistutkija Saara Tamminen VATT:sta ja Etlatiedon varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

Klipp

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Lyssna också