Ajantasa

Välimerelle ihmissalakuljettajia vastaan

 • 57 min
 • tillsvidare

Hyvän työelämän lähettiläät, vuoden työelämäpalkinnon saajat haastattelussa.
Suomalaissotilaat Välimerelle operaatioon ihmissalakuljettajia vastaan, mitä on odotettavissa? Lasten köyhyys on arkea Suomessakin, kuulemme lasten toiveista. 20 euron seteli on jatkossa kirjavampi. Luvassa myös jännitystä, rajavartijan kohtaaminen karhun kanssa. Toimittajana Jari Mäkäräinen

Sändningar

 • ti 24.11.2015 14.03 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • 90-luku koukuttaa, miksi, mitä silloin tapahtui?
  EK:n eläkkeellä oleva työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen ja toimittaja Arto Nieminen ovat kirjoittaneet kirjan "Kolmikannan kulisseissa". Kirja on ylistys sille, mitä työmarkkinoilla on saatu aikaan, kun työnantajat, palkansaajat ja valtio ovat vetäneet yhtä köyttä.
  Karjalohjalla ei ole hallaa eikä hätää, väitti Sakari Topelius, mitä sanovat karjalohjalaiset nyt.
  Toimittaja Aki Laine

 • EK:n reseptit suomalaisen omistajuuden edistämiseen. Psoriasiksesta kärsii yli 100 000 suomalaista, joista valtaosa kokenut häpeää ja epävarmuutta. Psoriasiksen oireita ja taudinkuvaa ei tarpeeksi tunneta, asiaa valottamassa ihotautien erikoislääkäri Maarit Valamo ja Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.
  Torstai on hernekeittopäivä, kuulemme mitä soppatykin uumenista löytyy.
  Toimittaja Aki Laine

 • Johannes Virolaisen elämäkerta on julkistettu; siinä kirjoittaja, Kati Katajisto, käsittelee niin politiikkaa, karjalaisuutta kuin yksityiselämääkin. Maamme-kirja 2017 jatkuu nyt Naantalin kirkolta.
  Toimittaja Jakke Holvaksen haastateltavana ovat käsitöiden valmistaja ja myyjä Seppo Pätäri sekä museopuutarhuri Aaja Peura. Vallattomasti valtiopäivillä puhutaan budjetista. Mira Stenströmin vieraina ovat Hanna Sarkkinen (vas), Mats Nylund (rkp) ja Kaj Turunen (Sininen eduskuntaryhmä). Kati Lahtinen juontaa.

 • Jouko Jokinen on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan uusi vastaava päätoimittaja. Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa kasvua. Lastensuojelun keskusliiton erityisasiantuntija Sauli Hyvärinen kertoo kurittamisen muodeista piiskasta jäähypenkkiin. Meksikossa maa järisi. YK:n yleiskokous on alkanut. Suomen entinen YK-suurlähettiläs, Marjatta Rasi, ja kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessori, Martti Koskenniemi, arvioivat maailmanjärjestön mahtia. Lahden ammattikorkeakoulussa on kehitelty kevyitä kalusteita hätämajoitukseen. Kolumnisti Risto Makkosen aiheena on Saksan vaalit. Kati Lahtinen juontaa.

 • Pitäisikö luopua sukupuolivärittyneistä ammattinimikkeistä esimerkiksi sellaisista kuin remonttimies tai puhemies ja mitä siitä kielelle seuraisi, vieraana kielilautakunnan puheenjohtaja, professori Jaakko Leino ja kuulemme myös päätoimittajien näkökulman.
  Topeliuksen Maamme kirja -sarjassa tutustutaan Varsinais-Suomen Kuusistoon, jossa on paljon hyvin säilyneitä kartanoita, ja etsitään aatelisukuja ja herraskartanoiden henkeä.

  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • Miten itsenäisyys koettiin sata vuotta sitten, tätä pohtimassa historioitsija Teemu Keskisarja ja erikoistutkija Jukka Kukkonen.
  Väkevämpiä juomia kauppaan vai ei, allkoholilaki on taas eduskunnan käsittelyssä.
  Sade kiusaa viljelijöitä, sato uhkaa monin paikoin jäädä pellolle.
  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Miten riittää työtä, kun ikää karttuu? Vai onko ikä vain numero ja kaikki on asenteesta kiinni? Toimittaja Tiina Merikanto on seurannut aihetta tutustumalla Postista irtisanottujen vaiheisiin potkujen jälkeen. Olympiastadionin remontti on puolessavälissä. Olympiastadionia rakentavan Skanskan projetipäällikkö Jukka Ala-Outinen sanoo, että hankkeessa on pysytty aikataulussa ja arvioi, että pysytään vastakin. Maamme-kirjan päivitys. Zacharias Topelius kirjoitti 142 vuotta sitten kirjan, jolla Suomea esiteltiin koululaisille. Jotain on ennallaan, mutta paljon on muuttunut. Toimittaja Jakke Holvas aloittaa juttusarjassaan Topeliuksen Maamme-kirjan maisemien päivittämisen. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo, että korkeakoulutustilastoissa Suomi nukkuu Ruususen unta. Entinen korkeakoulutuksen huippumaa on nyt pudonnut vertailussa OECD:n keskiarvon alapuolelle. Hävikkiruoasta bisnestä. Res.Q -niminen yritys välittää hävikkivaarassa olevaa ravintolaruokaa. Haastattelussa Res.Q:n toimitusjohtaja Oula Antere. Janne "Rysky" Riiheläisen kolumni: Venäjän nykyjohto on maalannut itsensä nurkkaan. MOT: Kaupunkien ja rakentajien piilodiilit. Toimittaja Kirsi Skönin toimittamassa ohjelmassa kerrotaan, miten kaupunkien rakennushankkeista yhä useammin neuvotellaan pitkään piilossa rakennusyhtiöiden kanssa ennen kuin hankkeet tuodaan avoimeen valmisteluun. Toimittaja Aki Laine.

 • Iän merkitys työelämässä ja työnhaussa pysyy puheenaiheena. Yleinen käsitys lienee se, että mitä vanhempi ihminen on, sitä vaikeampi hänen on löytää töitä. Toisaalta vanhempien työntekijöiden osuus irtisanomisista on aina ollut huomattava. Kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on Tampereen yliopiston työterveyden professori Clas-Håkan Nygård. Ohjelman toimittaa Aki Laine.

 • Yhä suurempi osa musiikin kuuntelemisesta tapahtuu ns. suoratoistopalveluissa. Mikä on nyt muusikon asema? Haastattelussa Muusikkojen liiton lakiasiainpäällikkö Lottaliina
  Pokkinen. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot on jaettu. Yksi palkinnon saajista, Sano se saameksi-projektin jäsen Katri Koivula kertoo, mitä palkitseminen merkitsee. Vaalalainen betonitehdas haluaisi työllistää ja hakee ihmisiä kurssille. Hakuaikaa on jatkettu. Työvoiman liikkuvuudesta ja kohtaanto-ongelmasta haastateltavana VB-Betonin myyntipäällikkö Elina Mannermaa ja työ- ja elinkeinoministeriöstä erityisasiantuntija Ahti Avikainen. Retro- ja vintagevaatteiden suosio nousee. Esimerkiksi 60-luvun diskovaatteita etsitään nyt 50-vuotisjuhliin. Myös kankaat kiinnostavat ja tavaroita tuunataan. Haastateltavina Evergreen garderobista Sirpa Kiviharju, Vintage Eija'sista Eija Mannila, Retrosiskosta Seija Pernu ja Nea designin Nea Krantz. Toimittaja Mira Stenström.

 • Punaisen Ristin kansainvälisessä komiteassa työskentelevä suomalaislääkäri Päivi Laurila valottaa Jemenin tilannetta. - Miten ilmiöoppiminen toimii? Koulumaailman uutuutta avaa opetusneuvos Leena Nissilä. - Kansanedustajat Aila Paloniemi (kesk.), Hanna Sarkkinen (vas.) ja Ilkka Kanerva (kok.) keskustelevat politiikasta työnä. - Ysärikatsauksessa muistellaan työmarkkinasyksyä 1997. - Yle vastaa -osuudessa Elävän arkiston ja Areenan ohjelmapäällikkö Reijo Perälä kertoo, millaiset arkistovarannot Ylellä on. - Juontajana Mira Stenström.

 • Onko ilmiöoppiminen puuhastelua ja jääkö kouluissa lukemisen tai laskemisen oppiminen syrjään ilmiöjaksojen aikana? Uudet opetussuunnitelmat ovat olleet käytössä alakouluissa viime syksystä lähtien ja paljon huomiota on saanut juuri ilmiöoppiminen.

  Jokaisessa koulussa on vuosittain vähintään yksi jakso, jossa tutkitaan tiettyä teemaa monelta kantilta. Elina Päivinen kävi helsinkiläisellä Pohjois-Haagan ala-asteella kysymässä, miten ilmiöoppiminen toimii.

  Opettaja Anni Eerikäisen mukaan ilmiöopiskelu hakee vielä muotoaan. Opetusneuvos Leena Nissilä Opetushallituksesta taas kertoo, että tavoitteena on yhdistellä eri oppiaineita ja patistella opettajia yhteistyöhön.

 • Pelti ja kromi kiiltävät Frankfurtissa. Saksan kymmenpäiväisillä automessuilla määritellään jälleen autoilun viimeiset virtaukset. Mikä on Suomi.fi? Se on nettisivusto, josta löytyy yhteen paikkaan kerättynä monenlaista viranomaispalvelua kotikunnasta ja valtakunnasta. Suomi.fistä kertomassa tietohallintoneuvos Maria Nikkilä valtiovarainministeriöstä. Miyanmarin rohingyat ahtaalla. Jo lähes 400-tuhatta rohingya-muslimia on paennut Myanmarista Bangladeshiin vajaan kolmen viikon aikana. Miksi yhtä kansanosaa vainotaan? Vastaamassa ulkoministeriön Myanmar-vastuuvirkamies Petri Wanner ja Suomen Lähetysseuran projektipäällikkö Johannes Vierula. EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Juncker on puheessaan linjannut näkemyksensä unionin tilasta ja suunnasta. Junckerin linjauksia arvioivat europarlamentaarikot Heidi Hautala Vihreistä ja Petri Sarvamaa Kokoomuksesta. Päiväkotien ruokarukoukset ovat muuttuneet loruiksi. Välitämme ruokailutunnelmia veteliläisestä päiväkodista Keski-Pohjanmaalta. Sienet ovat joka syksy aina yhtä ajankohtaisia. Toimittaja Aki Laine.

Klipp

 • Ylen uutistoiminnan johtajaksi on nimitetty Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen. Häntä haastattelee Petra Ketonen.

 • Ruisleivän paisto onnistuu sekä sähkö- että leivinuunissa, vaan miten välttää kivikova leipä. Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen opettaa, mistä tunnistaa kypsän leivän. Leipäkurssilla vieraili toimittaja Mira Stenström.

 • Ruisleipätaikinan alustaminen käy kuntoilusta. Samettisen pehmeä taikina on valmista, kun taikinasta kuuluu tietynlainen ääni. Näin opastaa ruisleivän tekoa opettavan Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen.

  Varpulan luomutilalle Sipooseen on saapunut naisjoukko opiskelemaan, miten kansallisruokaamme valmistetaan. Osaa heistä arveluttaa ennakkoon ruisleivän työläys. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ruisleipä valittiin taannoin Suomen kansallisruoaksi. Leiväntekoa opetetaan edelleen erilaisilla kursseilla, vaikka kaupasta ei hapanleipävalikoimaa puutu.

  Toimittaja Mira Stenström tutustuu minisarjassa ruisleivän tekoon Varpulan luomutilalla Sipoossa. Aluksi perehdytään taikinajuureen, jonka kanssa monelta aloittelijalta on usko loppua kesken. " Turhaan", opastaa tilan emäntä Riitta Rantanen.

 • Venäjän lähetystöt olivat kesäkuun alussa useissa maissa valokeilassa. Amnesty International järjesti mielenilmauksia Venäjän lähetystöjen edessä. Amnesty vaatii Venäjää tutkimaan homoiksi oletettujen miesten vainot ja sieppaukset Tshetsheniassa heti. Helsingissä Venäjän suurlähetystölle kokoontui muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomessa lähes 15 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen vainottujen puolesta. Ohjelmassa haastatellaan asiantuntija Anu Tuukkasta Amnestyn Suomen osastosta sekä Tiina Tikkasta ja Heli Niemistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan."

  Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe kuultiin suorana lähetyksenä Radio Suomessa 13.5.2017

 • Internettietosanakirja Wikipediassa podcast on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Kansanomaisempi määritelmä podcastille on jokamiehen radioshow.

  Korvissa podcast on paljon enemmän: se on tiukkaa argumentointia, pitkiä monologeja, pohdittua kerrontaa. Se on politiikkaa, kirjallisuutta, viihdettä, äänien taidetta.

  Podcastien hitti on yli 100 miljoonan latauksen sarja ”Serial”, joka selvittää 15 vuotta vanhaa teinitytön surmaa.

  Podcast ei ole teknisesti uusi asia, mutta viime vuosina, erityisesti älypuhelimien myötä, kuuntelijat ovat löytäneet sen osaksi vapaa-aikaansa. Podcast on muuttanut radiokerrontaa ja se on muuttanut kuuntelijan roolia.

  Ajantasassa vieraana Pietari Kylmälä, toimittajana Kati Lahtinen.

 • Minkälaista on jalkapallon juniorivalmentajan työ? Helsingin Uuden yhteiskoulun naapuritontilla on paikallisen jalkapalloseuran PK-35:n tekonurmikenttä Aava-areena. Seuran nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila ja junioripäällikkö Akan Okomoh ovat uutisluokkalaisten haastateltavina. Heidän mukaansa jalkapallon voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, vielä keski-ikäisenäkin.

  Lisäksi haastateltavina ovat koulun oppilaat Sonja Böök ja Kimmo Kuittinen, jotka harrastavat jalkapalloa. Noora Rämö ja Zubeyda Hussein haastattelevat.

 • Mahtaako noin pyöreä lapsi liikkua tarpeeksi, sanoo terveydenhoitaja. Ja vanhempi tietää, että kyllä se liikkuu ja vieressä istuva lapsi kuulee kaiken ja murehtii mittojaan jo kotimatkalla.

  Ylen Vaakakapina on julistanut huhtikuussa lapsille kasvurauhan: jokainen lapsi on ihana sellaisenaan, lapsen paino on aikuisten asia.

  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, tuleeko lapsen painosta puhua lapsen kuullen, sillä jokainen lapsi ja jokainen perhe on yksilö. Mutta painon sijaan voisi puhua terveydestä, hyvinvoinnista, kehon tuomasta ilosta.

  Kun lapselle annetaan kasvurauha, vanhemman tulee ottaa entistä vahvemmin vastuu tilanteesta.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • -Tähän on syynä historiallinen kehitys. Yhteiskunnassamme asiat menivät parempaan suuntaan aina 1990- luvulle asti, jolloin kehitys taittui eikä parempaa ole ollut odotettavissa. Tyytymättömyys alkaa purkautua räväkämmin. Tämä on surullinen kehitys edistyksellisen demokratian kannalta, sanoo valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

  Vapaan maan vapaissa vaaleissa ehdolla olevien ehdokkaiden vaalijulisteita revitään ja rikotaan, ehdokkaat saavat uhkailusoittoja, heitä uhkaillaan vaalityössä kentällä niin, etteivät he uskalla kampanjoida yksin. Uhkailu on tullut siihen pisteeseen, että kahdeksan puolueen puoluesihteerit julkaisivat eilen sosiaalisessa mediassa vetoomuksen vaalirauhan puolesta. Mitä tämä tekee demokratialle? Toimittaja on Kati Lahtinen.

Lyssna också