Kuuluttajan vieras

Arkistojulkaisujen koordinaattori Maija Hupli

 • 8 min
 • tillsvidare

-Parasta on se, kun ihmisiltä tulee palautetta, että joku julkaisu on ollut heille tärkeä, sanoo arkistojulkaisujen koordinaattori Maija Hupli. Hän myös kertoo, miten vuoden 2015 alusta Ylen arkistojulkaiseminen on laajentunut. Myöhemmin on odotettavissa, että myös laaja radioaarteisto on kuunneltavissa Yle Areenasta. Haastattelun aluksi Heikki Puskala kysyi, mikä Yle arkisto on.

Sändningar

 • on 9.12.2015 10.50 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Kulttuuritoimittaja Pia-Maria Lehtola rakastaa rokokoo-värejä ja innoittuu antiikista, mutta myös nykymuodista. Suomea hän on katsellut monesta kulmasta, mutta työhuoneensa seinälle hän on ripustanut muiston Ranskasta, Saint Rémy de Provencesta. Pia-Maria Lehtolan tapasi Maaria Holma.

 • "AV-kääntäjän työn ydin on pyrkiä tuottamaan käännös, jota lukiessaan katsoja kuvittelee ymmärtävänsä alkutekstin", kertoo Yleisradion suomentajatoimittaja Sanna Väre. Englantiin ja saksaan erikoistunut kääntäjä vieraili Yle Radio 1:ssä kertomassa työstään kuuluttaja Tatu Tammiselle.

 • Jo 40 vuotta pyörineestä TV1:n Ulkolinjasta tuttu toimittaja Marko Lönnqvist on kiertänyt maailmaa yli 20 vuoden ajan. Hän on tullut tutuksi myös Venäjän kirjeenvaihtajana. Marko kävi vuoden 2017 loppupuolella reportaasimatkalla Libanonissa, mutta ennätti kiireiltään juuri ennen matkaansa käymään myös kuuluttamossa Jari Aulan pakeilla. Millaista unelma-ammatissa toimiminen on ollut ja mitä konkreettista on jäänyt toimittajakonkarin mieleen?
  Ulkolinja-ohjelma "Libanonin ruutitynnyri" lähetetään maaliskuussa 2018 Yle TV1.ssä ja löytyy myöhemmin Yle Areenasta.

 • Abitreenit tunnetaan maamme abiturienttien henkireikänä, mutta koko nykyinen nettikattaus ajankohtaisine puheenaiheineen synnytetään huomattavan pienellä tekijäryhmällä. Radio 1:n vieraana käväissyt Abitreenien toimittaja Jenni Honkanen puhuu työstään kuuluttaja Tatu Tammisen kanssa.

 • Tuottaja Kimmo Sahramäen alaa ovat nykyisin Ylen viihde- ja popmusiikkiohjelmat. Uran alkutaipaleelle mahtuu kesätoimittajan työtä, paikallisradiota ja tiedotusoppia. Kuuluttaja Juha Salomaan vieraana Yle Radio 1:ssä Kimmo Sahramäki ehätti käydä kesken työpäivän ja editointihommien.

 • Miten metsänistutusputki liittyy radiotyöhön? Yle Puheen vastaava tuottaja Jani Kortti poikkesi Kuuluttajan vieraana ja jutteli Timo Teräsvuoren kanssa myös olympialaisista, Porilaisten marssista ja muustakin Yle Puheen musiikista.

 • Marja Vehkanen sai puhelimen päähän flunssasta tokenevan Yle Radio Suomi Pohjanmaan (mobiili)toimittajan Antti Kettumäen. Ääntään juontajanakin toimiva radioalan ammattilainen hoitaa vanhoilla lääkäreiden suosittelemilla konsteilla; juomalla runsaasti ja olemalla vaiti.

  Antti Kettumäen radioura sai alkunsa Lapuan paikallisradio Simpsiö 969:ssä, eikä hänen mukaansa edelleenkään ole radion voittanutta, siinä missä se on intiimi, vetovoimainen väline. Työ on vaatinut useammankin muuton paikkakunnalta toiselle, mutta samalla se on tuonut ystäviä eri puolilta Suomea, joiden kanssa Kettumäki pitää yhä yhteyttä. Omien sanojensa mukaisesti keskimääräistä hullummalle juontajapersoonalle satelee fanipostia Kainuun suunnalta vielä näinäkin päivinä.

  Puhelimeen Antti Kettumäki vastasi kesken työpäivän, ja alkuun hän kertoo, mitä parhaillaan on meneillään.

 • Toimittajan työssä on osattava vähän kaikkea, jopa saamen kieltä - tai kieliä - varsinkin jos on työssä Saamen Radiossa. Juha Salomaa tavoitti puhelimella Inarista elokuun lopulla Anja Kaarretin. Hänen mukaansa reportaasi syntyy ‘repulla’ tarvittaessa vaikka hillamättäiltä, ja marjamatka oli Anjalla mielessä myös haastattelupäivänä.

 • - Journalistisen urani johtotähti on aina ollut kansalaismielipide ja sen ilmaiseminen ja siitä huolen kantaminen, kertoo Ylen uusi vuorovaikutuspäällikkö Sami Koivisto. Ylelle tulee paljon palautetta eri kanavien kautta, ja eräs Koiviston tehtävistä onkin tutkia, voisiko erilaisten palautteiden käsittelytapoja yhdenmukaistaa ja parantaa. - Haluan tehdä läpinäkyvämmäksi Ylen journalistista tekemistä, valottaa työtään Sami Koivisto, jonka seuraan pääsee somessa Twitter-tilillä @samipkoivisto ja tunnisteella #yletyyppi. Sähköpostiosoite on sami.koivisto@yle.fi. Sami Koivistoa jututtaa kuuluttaja Heikki Puskala

 • Uusi vuosi tuo uutta tullessaan. Marja Vehkanen tapasi radiopäällikkö Marja Keskitalon, joka kertoo, miksi hän on päätynyt työskentelemään juuri radion parissa ja valottaa alkuun, miltä Ylen radiokanavien ensi vuosi näyttää.

 • Onko kirjan tulevaisuus sähköinen? Sitäkin ehdittiin miettiä kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen kanssa, jolla eläkepäivät jo häämöttävät, mutta vielä on verkossa tekemistä ennen kuin on aika avata antiikin kirjat. Seppo poikkesi itsenäisyyspäivän aamuna kuuluttaja Timo Teräsvuoren luona Radio 1:n suorassa lähetyksessä.

 • Jo 40 vuotta pyörineestä TV1:n Ulkolinjasta tuttu toimittaja Marko Lönnqvist on kiertänyt maailmaa yli 20 vuoden ajan. Hän on tullut tutuksi myös Venäjän kirjeenvaihtajana. Marko oli juuri lähdössä reportaasimatkalle Libanoniin, mutta ennätti kiireiltään käymään myös kuuluttamossa Jari Aulan pakeilla. Millaista unelma-ammatissa toimiminen on ollut ja mitä konkreettista on jäänyt toimittajakonkarin mieleen?

Lyssna också