Aktuellt 17

må 9.11.2015

 • 50 min
 • utgått

- nyheterna på djupet

Sändningar

 • må 9.11.2015 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • Den politiska asyldebatten att gå het efterdyningarna av knivdåden i Åbo.

  Finansminister Petteri Orpo ser de som protesterar mot utvisningar som ett hot mot rättsstaten, och kräver att de som inte får asyl stängs in i avvisningsenheter. Han vill ändå inte ta ställning till tanken om att börja bestraffa dem som hjälper asylsökande.

  Det gör däremot Amnesty och Kyrkan. Båda riktar hård kritik mot en kriminalisering av flyktinghjälp. Kyrkoherde Jouni Lehikoinen påpekar att det hör till kyrkans grunduppgifter att hjälpa utsatta. Frank Johansson vid Amnesty skjuter i sin tur ner hela tanken om avvisningsenheter.

  Också Socialdemokraterna är kritiska till regeringens uttalanden, och försök att samla billiga poäng. Man är ändå redo att överväga nya underrättelselagar.

  Kommunikationsminister Anne Berner har idag tentats på den planerade privatiseringen av tågtrafiken. Frågan är om det går att få till stånd en dialog med transportfacket.

  Vi ska också försöka reda ut det exceptionella ubåtsmysteriet i Danmark, som till och med danska kriminalserier har svårt att leva upp till. Den försvunna journalisten Kim Walls styckade kropp har nu hittats i havet.

 • Den misstänkte knivmannen i Åbo har erkänt, men förnekar mord. Varför han knivhögg tio personer är fortfarande oklart, men terrormisstankarna kvarstår.

  Efter terrordådet i Barcelona och knivhuggningen i Åbo har det varit mycket fokus på unga radikaliserade marockanska migranter.

  Strängare asylpolitik ska nu avskräcka människor från att försöka ta sig över Medelhavet. Bland annat har hjälporganisationer förbjudits att plocka upp båtflyktingar. Det här kan få ödesdigra följder för de flyktingar som fortfarande försöker ta sig över från Libyen, säger Yle Nyheter Jessica Stolzmann på plats i Sicilien.

  Samtidigt funderar nu Finland på sin asylpolitik. Trycket på att göra den strängare och på att införa nya underrättelselagar är stort efter knivattacken i Åbo. Både Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna flaggar för det här.

  Afghanistankriget, USA:s längsta krig någonsin, ser ut att fortsätta trots allt, efter att president Donald Trump tvingats till en u-sväng. Enligt Magnus Norell, vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige, var det här väntat, och betyder business as usual i Afghanistan och Pakistan.

 • Skyddspolisen tipsades redan i början av året om att den unge marockan, som knivhögg flera personer i Åbo i fredags, hade radikaliserats. Det har nu också visat sig att han har fått avslag på sin asylansökan.

  Den 18 årige marockanen misstänks för mord i terroristiskt syfte, och kan ha fått hjälp av fyra andra marockaner, som nu också har begärts häktade

  Varför just Marocko? Enligt Finlands ambassadör i Marocko, Anne Vasara, är svaret fattigdom och dystra framtidsutsikter. Det är ändå fel att stämpla en hel nation, påpekar hon.

  Vilka blir de politiska följderna av knivattacken i Åbo? Trycket på att snabbt förnya Finlands underrättelselagar är nu större än någonsin. Höstens politiska samtalsämnen, både vid köksborden och i riksdagen, kommer nog nu att kretsa väldigt mycket kring frågor om terrorism och asylpolitik, bedömer AG Karlsson, politisk reporter på Yle Nyheter.

  Vi beger oss också till Savolax för att följa med Blå framtids försök att återerövra landsbygdsväljarnas förtroende. De gamla sannfinländska anhängarna verkar ändå föga intresserade av en blå framtid.

  Enligt statsministern Sipilä är rätten till liv viktigare än rätten till integritet - Finland behöver effektiva metoder för att kunna avvisa dem som inte har rätt till asyl...

 • -Det gick för snabbt, jag hann inte tänka. Riksdagsledamot Ritva Elomaa återvänder till Sannfinnarna efter hätsk väljar-respons.
  -Statsministern är inte oroad, varken över avhopp, regeringsmajoritet, eller EU:s framtid. Dags igen för toppmöte i Bryssel.
  -Centralhandelskammarens Brexit-plan: Snabbt och smärtfritt, så alla vinner.
  -Bortgömt byggavfall och bortglömda båtvrak... Finländska miljöbrott ökat med 30%.
  -Tre miljarders spar från social- och hälsovårdsreformen? Oeniga experter om sparplanerna - realistiska eller utopistiska,
  -Minskad men effektivare övervakning av jordbruket får förståelse bland producenterna.

 • - Självklart ska SDP ha en egen kandidat i presidentvalet, säger Arbetarbladets chefredaktör Johan Kvarnström. Nu har man tre att välja emellan. Kvinnorna tar ansvaret.
  - Uppåt för börsen och Finlands ekonomi. Finansministeriet skriver upp prognosen.
  - Flera års ovillkorligt fängelse för både givande och tagande av muta i Vanda. Strängt straff som kanske förändrarkommunalt beteende?
  - Bolagisering kanske ändå inte lösningen på vårdreformen. Ska grundlagsutskottet sätta stopp för planerna?
  - Sommardagis på jobbet? Ny lösning för att få gemensam semester och familjepusslet på plats.
  - EU vill hantera flyktingsströmmarna före parlamentsvalet 2019. Målet tyckas vara fri rörlighet men koll på migrationen.

 • - Tempelplatsens kyrka terrorhotad? De närboende upprörda, både över hotet och polisens dåliga information.
  - Höj era glas! Vid nyår kommer alkoläsken och starkölet till matbutikerna, efter långt politiskt gräl.
  - Internationell flyktingdag firades med prat om flyktingkvoter. De bör höjas med 300, säger Samlingspartiets ordförande. Alldeles för lite, säger UNHCR-jurist.
  - Neste-anställda protesterar mot regeringens planer på att minska statligt ägande. Det skadar ryktet och aktievärdet, klagar ägarministern.
  - Mer matpatriotiska kunder… Så får den finländska potatisodlaren lönsamhet i odlandet.

 • Kampen om kunderna blir allt hårdare nu när vårdreformen närmar sig. I Egentliga Finland har privata vårdbolag redan expanderat kraftigt i nästan hälften av kommunerna. Risken är stor för att den offentliga vården går ut som förlorare, bedömer Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

  Utöver vårdmonopol ska det också handla om spelmonopol. I Sverige håller spelmonopolet på att brytas, för att få ordning på det vilda västern som råder inom spelbranschen.

  I Finland fortsätter ändå Veikkaus monopol att vara ohotat, främst på grund av att vinsten går till välgörenhet.

  Förväntningarna på den hajpade medborgarlönen kritiseras av experter för att vara orealistiska. Medborgarlönen jämförs med gojibär - en mirakellösning på alla problem.

  De gröna väljer ny ordförande nu i helgen. En kupp á la Halla-aho är ändå inte att vänta, men en ny era börjar för partiet.

  I Frankrike är däremot president Macron fem före att lyckas med sin kupp. Allting pekar på en skrällseger också i parlamentsvalets andra omgång. Men det franska valsystemet kritiseras också för att ge en förvrängd bild av verkligheten.

 • Efter många års väntan är roaming inom EU nu gratis för alla - alla utom finländarna, som fortfarande kan tvingas betala extra för att surfa, ringa och sms:a med sin mobiltelefon utomlands.

  Att betala eller inte betala är också den stora frågan för euroländernas finansministrar, som ska besluta om utbetalningen av ett nytt grekiskt nödlån. Pressen på att få Grekland på fötter är stor.

  De två sannfinländska lägren fortsätter att förska hitta ny skepnad, både i regeringen och i oppositionen. Utbrytargruppen Nytt alternativ har inte vuxit sig större ännu, men försöker snabbt bli ett parti.

  Försöket med en medborgarlön väcker fortfarande frågor. Efter 6 månader med basinkomst har känslan av trygghet ökat, men någon lösning på fattigdomen är den inte.

  Vi träffar också kvinnliga toppchefer i Lettland. Lettland är det enda landet i Europa där hälften av alla toppchefer och företagsledare är kvinnor.

 • Stormen har lagt sig efter den korta men intensiva regeringskrisen. Nu i efterdyningarna spekuleras det villt både i riksdagens korridorer och vid kaffeborden, om hela regeringskrisen var iscensatt eller inte.

  Inom Sannfinländarna pågår ett bittert och kaotiskt inbördeskrig, då hela partifältet nu plötsligt ska delas upp i två läger. Redan nu har flera kommuners fullmäktigegrupper splittrats. Den omedelbara krisen må alltså vara över, men de politiska spåren ser ut att bli djupa.

  Vilken är då den stora skillnaden mellan Halla-ahos Sannfinländare och utbrytargruppen Nytt alternativ, som gör att den ena kan sitta i regeringen, medan den andra inte kan det? Också för Katarina Pettersson, forskare i högerpopulism, är det här väldigt oklart.

  Professor emeritus Mikael Hidén, som kontaktades av statsministern igår, håller fast vid att det inte finns några juridiska hinder för att bilda regering med utrbytargruppen Nytt altyernativ. Om det är politiskt förnuftigt tar han inte ställning till.

  Det råder förhöjt terrorhot i Finland bedömer Skyddspolisen. Något stor hot är det ändå fortfarande inte frågan om.

 • Den politiska trillern har fortsatt idag, efter en ny dramatisk vänding i regeringskrisen. Krisen ser nu ut att vara avvärjd.

  Sannfinländarna splittras efter en plötslig kupp. Timo Soinis ministertunga utbrytargrupp vill sitta kvar i regeringen och verkar få det, trots att det egna partiet förpassas till oppositionen.

  Enligt Åsa von Schoultz har vi bevittnat en exceptionell och historisk dag i finländsk politik.

  Statsminister Juha Sipilä var redan på väg till Gullranda för att lämna in regeringens avskedsansökan till presidenten, då han gjorde en plötsligt u-sväng. Det här efter att Soinis kupp avslöjades.

  Nu finns plötsligt ett Nytt Alternativ på förhandlingsbordet. Ett lockande alternativ för statsministern som ser en chans att trots allt fortsätta i samma politiska spår med en nygammal regering.

  Att en utbrytargrupp sitter i en regering är exceptionellt, men möjligt eftersom ministrarna förblir de samma. Den här bedömningen gör nu experter, efter att den första förvirringen har lagt sig.

  En besviken Jussi Halla-aho säger att han tog helt på sängen av Soinis manöver.

  För SFP fick dagen ett oönskat slut. Under förmiddagen såg allt ännu lovande ut, men till slut snuvades man på konfekten. En besviken Anna-Maja Henriksson jämförde dagens politiska spel med serien House of Cards.

 • Regeringen är på fallrepet och Sannfinländarna med Halla-aho i spetsen sparkas ut i den politiska marginalen.

  Att värdefrågorna blev så här avgörande, när finländsk politik vanligtvis präglas av pragmatism och konsensus, är överraskande enligt Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap.

  Regeringsdörren står nu på vidgavel för lojala SFP och KD. Vad krävs för att SFP ska ta klivet in? Och vad innebär det här för vårdreformen? Inte mycket, det räcker med att få tillbaka fulljouren till Vasa, menar Åsa von Schoultz.

  Mitt i alla turbulens väljer president Sauli Niinistö att tona ner allt prat om att det råder kris inom politiken.

  I Frankrike råder det också politisk turbulens, efter president Macrons en skrällseger i parlamentsvalets första omgång. Enligt statsvetare Benedicte Berner-Eide, håller ett historiskt maktskifte på att ske.

  I Ryssland har oppositionsledaren Aleksei Navalny och 300 aktivister gripits efter nya stora protester korruptionen i landet.

 • Efter ett katastrofalt val försöker premiärminister Theresa May och de konservativa nu desperat hålla sig kvar vid makten. Det politiska kaoset i Storbritanninen bådar trubbel för de kommande brexit-förhandlingarna.

  Bland britterna väcker resultatet blandade känslor - vissa jublar andra förbannar.

  Enligt Göran von Sydow, statsvetare vid Svenska institutet för europeiska studier, är ett nyval inte uteslutet.

  Här hemma väntar en politisk superhelg, där också SFP är med på ett hörn. Mycket av diskussionerna under SFP:s partidag väntas ändå handla om Sannfinländarna. Hur ska SFP positionera sig om regergingen splittras och det blir nya förhandlingar.

  Finlands framtida stridsplan har flugit över Helsingfors idag. Det här som en del av flygplansförsäljarnas lobbningsförsök. Inget lämnas åt slumpen i miljardaffärer av den här kalibern, trots att själva affären görs tidigast om fyra år.

Lyssna också