Radio Suomi Kotka

fr 25.9.2015

 • 8 min
 • utgått

Keski-ikäinen mies heitti Keltakankaan hätämajoituskeskuksen ovelle eilisiltana palavan polttopullon. Mohammed ja Mohannad olivat silminnäkijöinä. Keskuksesta löytyi kaksi silminnäkijää ja peloissaan oleva lapsiperhe. Hamza Hamed tuli Kymenlaaksoon Irakista vaimonsa ja alle puolitoistavuotiaan poikansa kanssa. He asuvat vanhan ammattikoulun luokkahuoneessa turvapaikkahaastattelun ajan. Huoneessa keskustelevat aluksi toimittaja Kirsi Partanen, Zinaida Suomen punaisesta rististä ja tulkki Sizar Hasan, joka kääntää keskustelun arabiasta suomeksi ja päinvastoin. Perheen taapero leikkii lattialla poliisiautolla.

Sändningar

 • fr 25.9.2015 18.07 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Kouvolalainen muusikko ja säveltäjä Esa Kotilainen on saanut Kaakkois-Suomen taidepalkinnon monipuolisesta työstään muusikkona ja säveltäjänä. Petri Niemi haastattelee Kotilaista uransa vaiheista.

 • Kouvolan Ydinkeskusta -yhdistyksen uusi toiminnanjohtaja Marikka Ruotsalainen haluaa keskustaan lisää tapahtumia, jotka houkuttelevat ihmisiä liikkeelle. Petri Niemi haastattelee Ruotsalaista.

 • Kouvola haluaa Euroopan ja Aasian välisen tavaraliikenteen solmukohdaksi. Ensimmäinen konttijuna Kiinan Xi'aniin lähti noin kymmenen päivää kestävälle matkalleen perjantaina. Kyydissä oli kulutustavaroita ja teollisuustuotteita. Petri Niemi haastattelee Kouvola Innovationin kehittämispäällikköä Simo Päivistä.

 • Kouvola kokoaa eri alojen järjestöjä ja yhdistyksiä saman katon alle. Porukkataloon on muuttanut yhteensä viitisentoista sosiaali- ja kulttuurialan järjestöä sekä urheiluseuraa. Tavoitteena on lisätä yhteistyötä. Petri Niemi haastattelee talossa työskentelevää Veli-Matti Hämäläistä Kouvolan kaupungilta sekä toiminnanjohtaja Katja Valkeista Kouvolan Vammaisjärjestöjen Yhdistyksestä.

 • Kouvolassa kävelykatu Manskia on remontoitu vajaa vuosi, ja remontin ensimmäinen vaihe valmistuu jouluun 2017 mennessä. Juuri asennusvaiheessa oleva kadun lämmitysjärjestelmä oli jo osittain toiminnassa, kun toimittaja Olli Törönen tapasi kävelykadulla Kouvolan kaupungin rakennuttajapäällikön Antti Nybergin ja vastaavan työnjohtajan Miikka Rummukaisen VRJ groupista.

 • Korisjoukkue Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen kertoo, että välivuosi liigakoriksen valmentamisesta teki hyvää. Suomen mestaruuteen joukkueen johdattanut Lehtonen tähyilee nyt ainakin liigan pudotuspeleihin. Valmentaja kertoo, että palapeli on haastava, kun Korikouvot on mukana toiseksi korkeimmalla sarjatasolla 1A-divisioonassa. Petri Niemi haastattelee Lehtosta.

 • Ensi keväänä eläkkeelle siirtyvä Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf uskoo, että kaupunki sulattaa liki 50 miljoonaan euroon kertyneet alijäämänsä pois seuraavan viiden vuoden aikana. Ensi vuoden budjettiesityksessä lisää rahaa on luvassa esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimelle. Rakenteille on lähdössä myös esimerkiksi kaksi uutta koulua. Petri Niemi haastattelee Henry Lindelöfiä.

 • Kotkassa järjestetään lauantaina tapahtuma nimeltään Kohtaamisia Kotkassa. Sen tunnuslauseena on “Päivä, jona kukaan ei ole yksin. Tapahtuma pidetään Katariinassa, Kotkan meripuistossa, jonne kutsutaan kaikki mukaan.
  Maija Tuunilan aamuvieraana olivat tapahtuman idean isä Tommi Iivonen ja koordinaattori Inka Setälä.

 • Kaupunginjohtaja Marita Toikka haluaa, että Kouvola jatkaa investointejaan rohkeasti ensi vuonna. Kaupunginjohtajan talousarvioesitys ehdottaa, että ensi vuoden investointeihin menisi 46,6 miljoonaa euroa. Ensi vuonna kaupunki velkaantuu lisää, mutta kehittää myös palveluitaan. Petri Niemi haastattelee Marita Toikkaa

 • Moottoriurheiluharrastajat ovat huolestuneita Tykkimäen moottoriurheilukeskuksen tulevaisuudesta Kouvolassa. Kaupunki tarvitsee tulevaisuudessa logistiikkayrityksille tontteja ja esimerkiksi moottorirata saattaa joutua väistymään logistiikan tieltä jo parin vuoden sisällä. Petri Niemi haastattelee tilanteesta Kouvolan FK-Kerhon Janne Kapiaista, rallicross-kuljettaja Toni Lukanderia ja Kouvolan kaupungin teknistä johtajaa Hannu Tylliä.

 • Kymen Golfia edustava ammattilaisgolfari Tapio Pulkkanen on noussut mukaan lajin Euroopan Tourille. 27-vuotias Pulkkanen kertoo muun muassa urastaan, tavoitteistaan ja Kotkan kotikenttänsä merkityksestä. Petri Niemi haastattelee

 • Vanhat Suomi-filmit vilisevät kadotettuja kulttuurimaisemia. Mankalan koskilla Iitissä tehtiin useita elokuvia, kunnes Kymijoessa kuohunneet kosket padottiin 1950-luvun alussa. 87-vuotias Matti Hölttä kohtasi koskilla näyttelijälegenda Tauno Palon. Hölttä on myös yksi viimeisistä, joka souti vapailla koskilla. Ville Pisto haastatteli häntä Mankalassa.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Kotkan Metsolan päiväkodin lasten annettiin itse valita, mitä leikkiä kukin tahtoo leikkiä. Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Kotkan Metsolan päiväkodin lasten annettiin itse valita, mitä leikkiä kukin tahtoo leikkiä.

  Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla Harri Helminen(sd.) laatii parhaillaan virkamiesten kanssa valtuutetuille pelisääntöjä, joiden toivotaan ohjaavan nykyistä asiallisempaan toimintaan luottamustehtävässä.

  Ylen toimittaja testasi puheenjohtajan sietokykyä ja reaktioita, kun toimittaja ei käyttäydykään niin kuin haastattelijan odotetaan käyttäytyvän.

  Toimittaja: Petri Niemi
  Kuvaaja: Pyry Sarkiola

 • Liikuntaesteisen asemaan asettuminen voi edistää esteetöntä rakentamista. Eläytyminen siihen, miten esimerkiksi vanhus kokee ympäristönsä, tuo esiin paikkoja, jotka tuottavat ikäihmisille vaikeuksia. Sini Ojanperä kävi testaamassa pukua, jonka avulla tällaista eläytymistä voi tehdä ihan käytännössä. Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

Lyssna också