Politiikkaradio

on 14.10.2015

 • 29 min
 • tillsvidare

Volkswagenin päästöskandaali murentaa luottamusta autoteollisuuteen ikävästi juuri Pariisin ilmastokokouksen alla. Tätä mieltä ovat eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr) ja ympäristövaliokunnan jäsen Eeva- Maria Maijala (kesk).

”Ennen kuin mitään sopimuksia voidaan alkaa tekemään, niin meidänhän pitäisi pystyä luottamaan. Nyt jos meiltä alkaa pudota luottamukselta pohja pois, niin se on tässä se kaikkein isoin ongelma. Nyt volkkarin ongelma tuli esille, mitä muuta meillä on tulossa esille”, kysyy Eeva-Maria Maijala Politiikkaradiossa.

Hassin mukaan VW:n päästöskandaali koituu uudenpien teknologioiden eduksi.

”Toivon että tästä loppujen lopuksi tulokset on myönteisiä, mutta onko ne nimenomaan myönteisiä Volkswagen-yhtiölle, se on eri asia. Mä uskon että tulokset on myönteisiä nimenomaan uudemmalle ja puhtaammalle teknologialle, sekä sähköautoille, että hybridiautoille.”

”Saattaa olla, että tämä tulee olemaan kuolinisku diesel henkilöautoille”, sanoo Hassi.

Hassi ja Maijala ovat yhtä mieltä, että kehitys vie vääjäämättä kohti uusiutuvaa energiaa myös Suomessa. Tuulivoimansuhteen mielipiteet eroavat.

Hassin mukaan tuulivoimaa voidaan yhä lisätä Suomessa, kunhan nykyisen syöttötariffijärjestelmän virheet korjataan. Suomessa pitäisi toimia kuin Saksassa, jossa tukitasoa jatkuvasti tarkistetaan teknologian hinnan alenemisen myötä, sanoo Hassi.

”Tolkuttomaksi tämän nykytilanteen tekee juuri se, että kun tuulivoimaloiden hinnat on alentunut, mutta se on monta vuotta sitten määrätty se tukitaso, niin siitä tulee tosiaan kohtuuttomat voitot.”

”Kotimaista uusiutuvaa energiaa pitää lisätä ja olen kyllä optimisti myöskin sen suhteen, että myöskin tuulivoiman lisääminen on mahdollista”, sanoo Hassi Politiikkaradiossa.

Eeva-Maria Maijalan mukaan Suomessa on panostettava kaikkeen kotimaiseen uusiutuvaan energiaan, myös turpeeseen, ei yksipuolisesti tuulivoimaan.

”Meidän pitää alkaa keskittymään enemmän monipuolisesti uusiutuvien energiavarojen käyttöön. Kyllä se on ennen kaikkea tämän biomassan käyttö.”

”Tuulivoimaa on nyt kokeiltu ja minun mielestä se on aikalailla nähty. Katsotaan miten me selviämme tästä kunnialla vielä, ettei tulisi vielä aivan järjettömiä ylimääräisiä maksuja suomalaisille”, sanoo Maijala.

Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Sändningar

 • on 14.10.2015 12.30 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Ovatko Sauli Niinistön haastajat heittäneet pyyhkeen kehään presidenttikisassa? Haluavatko muut kuin kuin Laura Huhtasaari (ps.) edes haastaa Niinistöä? Ja onko Huhtasaaren "absurdistan" teesissä todellista haastetta?

  Miksi peräkonttikohun roikkuminen mediakeskustelussa potuttaa eduskunnan varapuhemiestä Mauri Pekkarista (kesk.)? Ovatko pääministeripuolueen paineet käyneet sietämättömiksi?

  Entä miksi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) väittää, että valinnanvapaus turvaisi lähipalvelut maaseudulla? Orpo kirjoittaa asiasta Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä muistellen lapsuutensa kyläyhteisöä, jossa valinnanvapautta piisasi.

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Eduskunnassa käytiin eilen keskiviikkona keskustelu Suomen EU-linjasta. Keskustelu jatkuu Euroopparadiossa. Onko linja kohdallaan vai ei?

  Saksan hallituskriisi heijastuu EU-politiikkaan - mitä tulee tapahtumaan? Tästä lyhyesti aluksi.

  Euroopparadion jatkoilla puolestaan keskustelua EU:n päätöksenteosta sekä Puolasta ja Unkarista.

  Sakari Sirkkasen haastateltavina ovat Brysselin studiosta europarlamentaarikot Anneli Jäätteenmäki (kesk.), Sirpa Pietikäinen (kok.), Liisa Jaakonsaari (sd.) ja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.).

 • Puolustusyhteistyö poikii jatkuvasti uusia aloitteita, jotka sitovat Suomea entistä tiiviimmin läntiseen turvallisuusjärjestelmään. Näin kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Matti Pesu.

  Analyysin mukaan puolustusyhteistyöstä on tullut Suomen ulkosuhteiden tosiasiallinen veturi. Kehitys on johtanut siihen, että tällä hetkellä Suomi on sekä sotilaallisesti että poliittisesti lähempänä Yhdysvaltoja kuin koskaan aikaisemmin.

  Onko Suomen ulkopolitiikan pitkäaikainen kulmakivi, sotilaallinen liittoutumattomuus, häviämässä historian hämärään? Ei yhtäkkisen suuren muutoksen myötä, vaan vähin äänin, pikkuhiljaa?

  Vieraana on Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Matti Pesu.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • YK:n ilmastokokous päättyi viikonloppuna Saksan Bonnissa. Kokouksessa neuvoteltiin Pariisin sopimuksen yksityiskohdista. Sopimuksessa liki 200 maata pyrkii rajoittamaan ilmaston lämpenemisen kahteen asteeseen.

  Vieläkö Pariisin sopimuksen herättämä toivo ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä elää? Miksi vanha juopa rikkaiden teollisuusmaiden ja kehittyvien maiden välillä nosti Bonnissa päätään?

  Entä miten Yhdysvaltain neuvottelijat kokouksessa esiintyvät? Oliko Trumpin ääriskeptinen linja Bonnissa esillä?

  Vieraana on Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia ympäristöministeriöstä.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Ruotsin asuntomarkkinoilta kuuluu huonoja uutisia. Asuntojen hinnat ovat jo kuukausia tippuneet. Yksistään viime kuussa hinnat tippuivat kolme prosenttia tai tätä enemmän. Ennen käännettä, Ruotsin asuntomarkkinoiden hintojen nousu jatkui erittäin vilkkaana, suorastaan rakettimaisena viimeisten vuosien aikana.

  Onko kysymys ison kuplan puhkeamisesta vai luonnollisesta korjausliikkeestä? Entä voiko Ruotsin asuntomarkkinatauti tarttua Suomeen? Miltä toisaalta Suomen asuntomarkkinat näyttävät? Millaisia riskejä omilla asuntomarkkinoillamme on?

  Maailmantaloudessa, Euroopan taloudessa ja Suomen taloudessa on hyvä svengi päällä. Tällä hetkellä tilanne näyttää varsin valoisalta, kasvun jatkumisen kannalta riskit ovat ennen muuta positiivisia. Pitkän ajan tuottavuuden eteen pitäisi kuitenkin tehdä toimenpiteitä, nousukausi kun on paras hetki laittaa oma talo kuntoon. Onko kuitenkin niin, että talouden suhdanne ja poliittinen suhdanne ovat tällä hetkellä ns. vastasyklisiä?

  Talouden kasvusta huolimatta inflaatio ei näytä voimistumisen merkkejä. Onko taustalla uusi normaali: globaalikilpailu on niin kovaa, ettei hintoissa ole nousupainetta eikä vastaavasti palkkavaatimuksissakaan?

  Aluksi kommentoidaan uutisia Angela Merkelin hallituksen muodostamisen kariutumisesta. Mitkä ovat vaihtoehdot? Miksi umpikuja?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

 • Miksi verotulojen turvaaminen on Suomelle mitä suurin ongelma? Miten valtioiden keskinäinen verokilpailu ja kansainvälisten megakonsernien houkuttelu veroporkkanoin saadaan kuriin?

  Entä miksi veropolitiikassa sorrutaan toistuvasti virheisiin, eikä virheitä korjata, vaikka tutkimustieto näyttäisi aivan muuta? Eivätkö poliittiset päättäjät ymmärrä veropolitiikan lainalaisuuksia?

  Politiikkaradio Extrassa on vieraana Verohallinnon väistyvä pääjohtaja Pekka Ruuhonen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä ovat politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Eduskuntapuolueet tilaavat riippumattomalta tutkimuslaitokselta puoluebarometrin kahdesti vuodessa. Barometrin tulokset eivät ole julkisia, mutta niistä saattaa tihkua tietoa mediaan. Politiikkaradiossa avataan nyt syksyn 2017 puoluebarometrin asetelmia.

  Miltä näyttää isoa kuva? Ja täsmällisemmin Keskustan, Kokoomuksen, Vihreiden, Perussuomalaisten ja Sinisten osalta?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat politiikantutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta, politiikantoimittaja Lauri Nurmi Lännen Mediasta sekä tutkimusjohtaja Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

 • Maanantaina EU:n yhteisen puolustuspolitiikan juna nytkähti eteenpäin. Rakenteellinen yhteistyö (PRY) mahdollistaa halukkaille jäsenmaille puolustuspolitiittista yhteistyötä useilla lohkoilla.

  Suomi tukee vahvasti hanketta. Taustalla on toki jo vain historialliset syyt. Mutta liittyykö puolustuspolitiikan syvenemiseen ongelma, joka voisi johtaa jonain päivänä tilanteeseen, jossa Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus olisi kysymysmerkki? Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyenin mukaan rakenteellinen yhteistyö on ensimmäinen askel kohti yhteistä armeijaa.

  Entä Naton ja EU:n puolustuspolitiikan syveneminen - millainen roolitus ja suhde?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja vihreiden presidentinvaaliehdokas Pekka Haavisto.

 • SDP ja Vasemmistoliitto kritisoivat voimakkaasti hallituksen tulonjakopolitiikkaa. Opposition vasemmistoryhmien mukaan hallituksen linja on epäreilu. Vasemmistoliitto rokottaisi eniten suurituloisimpia suomalaisia. Myös SDP ottaisi enemmän isotuloisilta ja antaisi lisää pienituloisille. RKP sen sijaan antaisi kaikille lisää, mutta suhteessa himpun verran enemmän pienituloisille.

  SDP, Vasemmistoliitto ja RKP kaikki yhdessä kritisoivat hallitusta myös budjetin alijäämän kasvattamisesta, vaikka taloudessa pyyhkii hyvin. Oppositioryhmien mukaan budjettivaje johtuu heikosti perustelluista veronkevennyksistä, joista aiheutuu valtion kassaan pysyvä vaje ja jota seuraava hallitus joutuu paikkaamaan.

  Vaihtoehtobudjeteista keskustelemassa ovat SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Minkälainen on vihreä, perussuomalainen tai kristillisdemokraattinen budjettivaihtoehto hallituksen politiikalle?

  Vihreiden vaihtoehtobudjetissa rakennetaan köyhyyspakettia ja rokotetaan yritystukia. Kristillisdemokraateilla huomio kiinnittyy lapsiperheiden ja eläkeläisten tuloihin. Perussuomalaiset kaavailevat suursäätiöiden verottamista ja kehitysyhteistyörahojen leikkaamista.

  Vaihtoehtobudjeteista keskustelemassa ovat Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sekä Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) runsas viikko sitten esiinnostamasta sotaharjoituksesta on käyty reipasta poliittista vääntöä. Mikä on analyysi?

  Sooloiliko puolustusministeri? Pitäisikö kyseisen kaltainen harjoitus kuitenkin järjestää, ja jos, miksi?
  Ja jos ei, miksi ei?

  Ulkoasiainvaliokunta teki vuosittaisen matkansa Yhdysvaltoihin viime viikolla. Washingtonissa valiokunta tapasi Yhdysvaltojen hallinnon, Maailmanpankin, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja ajatushautomoiden edustajia. New Yorkissa valiokunta vieraili YK:n päämajassa. Mikä on matkan saldo?

  Tämän maanantain EU:n ulkoministerikokouksessa unionin yhteinen puolustuspolitiikka syvenee.
  Kuinka ja millainen on näkymä?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) ja valiokunnan jäsen Erkki Tuomioja (sd.).

 • Kansallisvaltion kuolemaa on povattu lukuisia kertoja. Tällä kertaa kuitenkin nationalismi nostaa päätään. Ovatko tiedot kansallisvaltion kuolemasta vahvasti ennenaikaisia?

  Mistä siis on kysymys? Miten tähän on tultu? Millaisia seurauksia on nähtävissä?

  Politiikkaradio Extran Poliklinikalla ovat Sakari Sirkkasen studiovieraina politiikantutkijat Timo Miettinen, Antti Ronkainen ja Isak Vento Helsingin yliopistosta.

  Puhelimessa on tutkija Karin Creutz Helsingin yliopistosta.

  Poliklinikalla politiikan tutkijat puntaroivat ja arvioivat ajankohtaisia ja ajattomia politiikan ilmiöitä sekä keskusteluaiheita.

Klipp

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Lyssna också