Kan man bli för lycklig, är min moral bättre än din moral? Finns det ett rätt och ett fel? Behöver man veta eller räcker det att tänka själv? Pia Abrahamsson och Johanni Larjanko filosoferar om livets små och stora frågor med gäster över en kopp kaffe.

Avsnitt

 • I ett litet kafe' i Vasa samlas vi för att diskutera livet. Kan vi kontrollera det eller kontrollerar livet oss? Kontroll ger trygghet men ger det att släppa kontrollen frihet? Och vad är mindfullness? Med denna gång är Anki Mannström som är lärare och personlig tränare, Simo Lamminperä som håller på att avsluta sina studier i utvecklingspsykologi, Johanni Larjanko från Bildningsalliansen och Pia Abrahamsson från Svenska Yle.

 • Hur bygger vi våra roller på sociala medier? Och avviker de från de roller vi bygger, eller tilldelas i vår övriga tillvaro? Och kan man vara helt fri från sina roller? Johanni Larjanko, Pia Abrahamsson, Dan Idman och Kerstin Romberg diskuterar roll och kontroll.

 • I en vardag som inte hela tiden fylls av omedelbara hot måste vi söka oss till faran. Som bebisar kan det handla om BU-leken. Senare kommer skräckfilmerna och testar våra gränser. Det finns en gräns i oss alla. Det finns saker som skrämmer oss alla. Tricket ligger i att balansera. Och att veta var den egna gränsen går. Kanske är det där vår självbevarelsedrift sätter in. Kanske vet vi någonstans hur mycket rädsla vi klarar av att hantera.
  Den som säger det enda vi behöver vara rädda för är rädslan själv hade både fruktansvärt fel och ganska rätt.
  Johanni Larjanko, Urban Fellman, Anne Hietanen och Pia Abrahamsson diskuterar sina rädslor.

 • I denna episod av Livlinan funderar vi på livsval. Hur och när fattar vi dem, och hur hanterar vi konsekvenserna?
  Har vi alltid ett val, eller styrs vi av andras förväntningar, och av livets krav? Och på vilka grunder fattar vi våra val? Hur gör du? Bestämmer du dig efter att ha tagit reda på alla fakta, eller går du på känsla? Tycker du att det finns en röd tråd i ditt liv, när du ser på vilka val du gjort, eller är allt helt hipp som happ? Johanni Larjanko, Pia Abrahamsson, serieteknaren Filippa Hella och Imam Dam Kah diskuterar över en kopp kaffe.

 • Inför nyåret kändes det självklart att bjuda in en filosof,en framtidsforskare och två niondeklassister för att prata om framtiden. Hur ser de på den? Är de rädda? Är de nyfikna? Har de några svar? Vi träffas på ett engelskt kafé i centrala Åbo. På bordet framför oss har vi nybryggt té, färska hembakade scones, vispad grädde och sylt. I huvudena ett virrsurr av tankar och frågor kring framtiden. Vi som diskuterar är Jonas Ahlskog, Leena-Maija Laure'n, Ida Nikkanen, Aare Kiviranta, Pia Abrahamsson och Johanni Larjanko.

 • I den här episoden av Livlinan testar vi gränsen för vår förmåga att förändras. Johanni, Pia, Fredrika och Björn balanserar på jagets rand, i jakten på att förstå. Det finns ett talesätt som säger ”the more things change, the more they stay the same”. Det går att applicera på samhällsutvecklingen lika väl som på den personliga utvecklingen. Den tanken kan lätt bli förlamande. Att våga förändras är att våga misslyckas, och det är aldrig lätt.

 • Den andra episoden av podden Livlinan ger sig ut på djupt vatten. Vi irrar i mörkret på jakt efter upplysning. Om vi har en fri vilja, vad har den för begränsningar? Kan du vara fri om inte jag är det? Kan vi välja bort friheten? Kerstin Romberg, Robert Lindberg, Pia Abrahamsson och Johanni Larjanko stöter och blöter den fria viljan i ett samtal vid kaffebordet

 • Det här är Livlinan, en podcast med Johanni Larjanko och Pia Abrahamsson. Det är samtal runt kaffebordet. Om sånt som är viktigt. Om sånt som är vanligt. Om sånt som är jobbgt. 4 röster ett ämne. Den här gången befinner vi oss i Lilla Köket, ett cafe i Ekenäs. Gäster är Kerstin Romberg, pensionerad rektor från Västra Nylands folkhögskola och Björn Walle’n nuvarande rektor på Lärkkulla.Diskussionen börjar i en undran över vårt behov att se allting i dikotomier, varför vill vi att allt skall vara svart eller vitt, rätt eller fel? … och landar i kaos.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också