Todellisia tarinoita

to 1.10.2015

 • 47 min
 • utgått

"Tapahtumat ovat olleet tyypiltään sellaisia, että taasko tämä painajainen alkaa. Sama tunne iskee päälle, joka oli koulussakin. On tullut epätoivoista oloa. Se on voinut aiheuttaa katkeruutta, joissakin tapauksissa lukkiutumista tai joidenkin tilanteiden karttamista, koska tietää, että ne jotkin tilanteet aiheuttavat sen saman olotilan, mikä oli koulussa. Se on tunne, jota ei haluaisi koskaan enää tuntea.

Se on lannistanut jotakin tekemistä, joita olen sillä hetkellä tehnyt, kun tämä tunne on iskenyt. Sitten on ihan ymmällä, miksi näin taas tapahtui ja onko tämä elämä vaan tämmöistä kafkamaista kidutusta tai jotain, kun ne asiat, mitä pitäisi tehdä, että pääsisi elämässä eteenpäin, eivät onnistu."

Dokumentin "Kun uhka jää - diagnoosina trauma" päähenkilö on erikoislahjakkaaksi todettu mies, joka jäi traumaoireiden vangiksi. Yliopisto-opiskelu jäi.

Voimakkaan traumaattisen tapahtuman yhteydessä ihmisen keho reagoi syvällisellä tavalla. Se jännittyy valmiustilaan, pysähtyy pelosta, jähmettyy ja - avuttoman kauhun vallassa - tulee toimintakyvyttömäksi.

Sekä ihmiset että eläimet turvautuvat jähmettymisreaktioon kohdatessaan väistämättömän tai ylivoimaisen uhan. Kyseistä reaktiota hallitseva fysiologinen mekanismi paikallistuu aivojemme ja hermojärjestelmämme alkukantaisiin, vaistonvaraisiin osiin. Toiminto ei ole tahdonalainen eikä reaktio ole tietoisen kontrollin alainen. Tahdosta riippumattomat ja vaistonvaraiset osat ihmisen aivoista ja hermojärjestelmästä ovat käytännöllisesti katsoen identtisiä nisäkkäiden ja jopa matelijoiden vastaavien järjestelmien kanssa.

Radiodokumentti seuraa lapsuudessa koulukiusatun miehen ensimmäistä sensomotorisen traumaterapian istuntoa. Terapeutti alkaa session kertomalla esimerkin traumareaktioista: "Trauma on kehollinen tapahtuma, ei henkinen ajatus. Se tapahtuu hermojärjestelmän kautta. Kaikki se, missä olemme joskus olleet mukana, se kulkee mukana elämässä. Jos lapsi näyttää jotain, josta ajattelee, että se on hienosti tehty ja sitten saakin yhtäkkiä hirveän negatiivista palautetta, lapsen hartiat heti putoavat. Ja kun näitä tilanteita tulee lukuisia, vähitellen ne hartiat eivät kohta enää nouse. Ja kun ne hartiat eivät nouse, tunnetila on aina, mikä on. Lapsi selittää itselleen: Kun mä olen niin huono..."

Sensomotorisessa terapiassa ensisijaiseksi väliintuloväyläksi nousee kehollinen kokemus. Kyse on traumaperäisten reaktioiden uudesta jäsentämisestä kehollisella tasolla. Ylivirittyneisyyteen ja lamaantumiseen taipuva hermojärjestelmä voidaan saada oppimaan uudelleen löytämään tasapainoinen tila.

Terapeutti voi jäljittää, milloin nykyhetkinen kokemus on mielihyvää tuottava huomioimalla hymyn häivähdyksen, voimien lisääntymisen. Nämä hetket voidaan tunnistaa ja voimistaa kehotietoisuuden ja siihen liittyvien muistojen, ajatusten tunnesävyjen ja sanojen avulla. Polku pois epämieluisista traumaa toistavista tunnetiloista mahdollistuu.

Tämän session lopuksi löytyi pilkahdus onnistumisen tunteesta, jota mies kuvaili: "Se luo toivoa, toivoa päästä epämiellyttävistä asioista eroon."

Toteutus: Henna Salakari, Tiina Luoma ja Hannu Karisto.

Asiantuntijana psykoterapeutti Laila Piiroinen.

Lainaukset kirjoista:
Kun tiikeri herää, Levine Peter A.
Trauma ja Keho , Sensomotorinen psykoterapia, Paul Ogden, Kekuni Minton, Clare Pain.
Traumaperäisen dissosiaation vakauttaminen, taito-ohjelma potilaille ja terapeuteille, Suzette Boom, Kathy Steele, Onno van der Hart.

Sändningar

 • to 1.10.2015 22.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Vanhat lapsuuden ääninauhat herättävät suomalais-irlantilaisen Donagh Colemanin mielessä kysymyksen: onko nauhalla melskaava pikkupoika minä? Löytyykö mitään jatkuvaa, pysyvää minuutta? Minuuden jäljittäminen vie dokumentaristi-muusikon luonnontieteistä filosofian sfääreihin, sekä vanhoihin neliraitademoihin. Toteutus: Donagh Coleman, Kai Rantala, Anu Sinisalo, Martti Mäkelä ja Hannu Karisto.

 • Sataprosenttista miestä tai naista ei ole olemassa. Meissä kaikissa on kummankin sukupuolen ominaisuuksia. Sen on sekä tiede että arki osoittanut jo aikaa sitten. Transvestiitteja on 1 % väestöstä. Yleensä he ovat heteromiehiä, usein isiä. Osa-aikatytöt -radiodokumentissa on mukana neljä eri tavoin transvestisuutensa kanssa elävää miestä. Toteutus: Päivi Leino, Hanna-Helena Kinnunen ja Hannu Karisto.

 • Mitä miehen päässä tapahtuu, kun suuri rakkaustarina muuttuu väkivaltaiseksi liitoksi?
  Isältä pojalle -dokumentissa miehet pohtivat omaa väkivaltaista käyttäytymistään
  parisuhteissaan. Mistä väkivalta alkoi ja miten se muutti liittoa ja puolisoita? Voiko
  väkivallan kierteen katkaista ja onko uusi elämä mahdollista?

  Isältä pojalle -dokumentin ovat toteuttaneet Helena Itkonen, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • Miltä absurdiksi muuttunut, tragikoomisia piirteitä sisältävä arki tuntuu, kun lähimuistia ei enää ole? Todellisia tarinoita: Olen jossain -radiodokumentti avaa oven muistisairaan ihmisen ja hänen läheisensä maailmaan. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairaan äitinsä, Aili Rajavaaran, kanssa ajanjaksolta, jolloin äiti asuu vuoroin kotona ja vuoroin intervalliosastolla. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

  Ohjelman toteutus: Tuula Rajavaara, Kai Rantala ja Hannu Karisto.
  Musiikki: Lauri Wuolio.

 • Suomalaiset ryhtyivät harrastamaan joogaa yllättävän myöhään. 1960-luvun alussa muutama asiasta kiinnostunut opiskeli joogaa ulkomaisista kirjoista. Vähitellen samanhenkiset ihmiset löysivät toisensa, alkoi syntyä joogakursseja ja lopulta joogaopisto. Joogasta omaksuttiin silloin suomalainen versio: gurujen perässä ei mennä, tärkeintä on oman ruumiin tunteminen, oman tavan ja hiljaisuuden löytäminen.

  Toteutus: Teija Peltoniemi, Hanna-Helena Kinnunen ja Hannu Karisto.

 • Mikä saa meidät käyttäytymään niin kuin me käyttäydymme? Mikä saa meidät tuntemaan, niin kuin me tunnemme?

  Keski-ikäinen, korsolainen koomikko ja nuori, Oulusta kotoisin oleva sarjakuvablogisti vaikuttavat ehkä pintapuolisesti tarkasteltuina olevan hyvin kaukana toisistaan, eivätkä pelkästään elämänkokemuksiltaan, vaan myös luonteenpiirteiltään, mutta heitä yhdistää ainakin yksi yhteinen kokemus: lapsuus alkoholistiperheessä.

  Pullopostia lapsuudesta radiodokumentissa pureudutaan heidän kauttaan, tunteen tasolla, tähän kollektiiviseen, ihmisen psyykettä järisyttävään kokemukseen, joka niin monelle on tuttu.

  Ohjelman toteutus: Pauliina Motturi, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • Kitkan viisaat kulkee läpi tyynen kesäpäivän muikkurysän, herää syksyisen yön jälkeiseen usvaan ja pakkaskelien kirkkauteen muikkunuotalla. Kun sesonki on päällä, kalastaja ei työtunteja laske. Onneksi maisemakonttori on yleensä kohdillaan.

  Kuusamon järvet ovat olleet kylien pankkeja läpi vuosikymmenten. Kalastus eri muodoissaan kulkee edelleen verenperintönä sukupolvelta toiselle, vaikkei joka pirtissä enää entiseen tapaan kalastetakaan.

  Sitä vastoin toiminta on ammattimaistunut ja useampi kymmenen ihmistä saa elannon kalastuksesta. Siinä missä esimerkiksi rannikolla kalastajien keski-ikä on paikoin lähempänä eläkeikää, Kuusamossa se on 40 vuoden kieppeillä.

  Arvokkain ja tunnetuin saalis on Koillismaan vesistöissä luuraava kuuluisa herkku, kitkan viisas.

  Toteutus: Reetta Arvila ja Kai Rantala.

 • Dokumentti ihmisistä, joiden kohtaloksi on koitunut Oriveden pikkukaupunki pohjoisessa Hämeessä. Jotkut haikailevat suurempiin ympyröihin, toiset taas eivät ymmärrä edes haikailla.

  Ja tekemistä toki piisaa pienelläkin paikkakunnalla. Siellä voi esimerkiksi tehdä lauluja elintarvikkeista.

  Toteutus: Mikko Järvinen, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • Suomen koulujärjestelmää on tapana hehkuttaa maailman parhaimpana. Kokonaisvaltaisen, tunne- ja tietoisuustaidot huomioivan kasvatuksen saralla Pisa-tuloksia tuijotteleva Suomi on kuitenkin perässäkulkija. Pohjois-Amerikassa mindfulness eli tietoisuustaitoharjoituksilla on jo vuosikausia pyritty auttamaan stressaantuneita, informaatioähkyssä painivia koululaisia.

  Globaalia terveysilmiötä kartoittava radiodokumentti liikkuu Amerikasta Suomeen ja koukkaa Bhutaniin sekä Intiaan, mistä tietoisuustaitojen henkiset juuret juontavat. Oppilaiden ja opettajien lisäksi ohjelmassa haastatellaan maailman johtavia asiantuntijoita tietoisuustaitojen soveltamisessa nuorille ja kuullaan myös Dalai Lamaa sekä kalifornialaisen Mindful Life -kouluprojektin mindful -hiphoppia.

  Toteutus: Donagh Coleman, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

  Kuva: Mindful Life Project

 • "Vähän haikea oli mieli lähdön hetkellä Jätkäsaaressa. Laivamatka tuntui meistä lapsista kuitenkin ihan hauskalta vaikka uhkaavan tilanteen takia pelastusliivit pitikin olla päällä päivin ja öin. Pakomatkan päätepisteessä meitä odotti viehättävä kylpyläkaupunki, jossa sodasta ei ollut mitään tietoa ja jossa elämä sujui rattoisasti koulua käyden ja luonnosta nauttien."

  Henrik Kiianheimo oli teinipoika, kun jatkosota päättyi. Neuvostoliiton kanssa solmitussa aseleposopimuksessa oli kuitenkin käsky, jonka mukaan Suomessa asuvat Saksan ja Unkarin kansalaiset piti internoida. Kiianheimon saksalainen isä ja suomalainen äiti joutuivat tekemään pikaisen päätöksen siitä, jäisikö perhe Suomeen internoitavaksi vai pakenisivatko he Saksaan ennen eristysleirille joutumista.

  Syyskuussa 1944 perhe lähti Suomesta vajaan kahdensadan muun kohtalotoverin kanssa. Laiva vei pakolaiset Itämeren eteläiselle rannikolle, Rügenin saarelle, jossa Saksassa vielä jatkunut sota oli vain kaukainen kumu.

  Suomen historian vähälle huomiolle jääneestä vaiheesta tehdyn ohjelman toteuttivat Riikka Rahi, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • Kommunistinen liike nousi sotien jälkeen maan alta voimatekijäksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Riitaisten kommunistien jo 60-luvun lopulta alkanut alamäki kiihtyi 80-luvulla syöksykierteeksi, joka päättyi puolueen paradoksaaliseen konkurssiin.

  Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kommunismista ei ole puhunut päivänpolitiikassa enää kukaan. Kommunisteja on toki edelleen, mutta miten voi heidän vallankumoususkonsa.

  Toteutus: Mikko Järvinen, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • Ylikiimingin Alavuotolla Ahon Matin eli Matti Väänäsen arkea on aina värittänyt lehmät ja navettahommat. Lähes viiteenkymmeneen vuoteen ei ole kulunut päivääkään ettei Matti olisi puuhannut navetassa, vaikkakin aamu- ja iltalypsyt ovat kyllä muutamat kerrat jääneet välistä sairauden takia. Hyvin kotona viihtyvä Matti on ollut viimeksi kotoa yötä poissa 60-luvulla, kun armeijan harmaat kutsuivat Riihimäelle. Sen koommin mies ei ole nähnyt tarvetta sen kummemmin reissata. Mielessä on kuitenkin vuosikymmenet pyörinyt Riihimäki ja unelma päästä käymään vielä tutuilla paikoilla. Ja nyt oli aika lähteä matkaan. Unelmien road tripille mukaan lähti reissukaveriksi Reetta Arvila.

  Dokumentin ovat toteuttaneet Reetta Arvila, Jaakko Jämsä ja Hannu Karisto. Musiikki on Olli Haapakankaan.

Lyssna också